Anonym (Health care proxy) skrev 2022-05-22 21:18:25 följande:
Eller, nu blir jag osäker igen haha. Har jag fattat detta rätt: medan vården måste ta patientens önskemål i beaktande (även om det är vården som har sista ordet), så behöver de inte överhuvudtaget bry sig om vad anhöriga tycker och tänker, oavsett om patienten vill det? Och hur är det med information? Patienten ska alltid informeras om beslut som har med hens vård att göra, men hur är det med anhöriga/närstående? Är vården skyldig att informera nån annan än patienten (under förutsättning, förstås, att patienten har gett sitt tillstånd), eller har de enbart denna skyldighet gentemot patienten? Kan man som patient påverka detta? Så att man kan säga att man vill att vården alltid informerar den och den, och att vården då är skyldig att också göra det?
Om patienten vill det som anhöriga "bestämmer" så är det ju patientens vilja. Man kan dock inte komma med ett flera år gammalt dokument där det står "Elsa Gustavsson vill att Robert Hansson skall fatta beslut angående vård".
Som sagt bryr man sig om anhörigas önskemål och åsikter, men det är ändå i slutändan vården som fattar besluten - vilket kan vara just som anhöriga vill, eller så förklarar man varför man inte kan göra så. Kommunikation är jätteviktigt.
Ja, patienten skall informeras, men vården har ingen skyldighet att informera anhöriga. Man skall sträva efter att informera och frågar om patienten vill att man informerar någon.
I de fall patienten ber om att anhöriga skall kontaktas brukar man göra det, men det är snarare något man alltid strävar efter än en skyldighet. Helst skall patienten själv tala med sina anhöriga i första hand. I andra hand talar man med anhöriga tillsammans med patienten. Ibland blir det telefonsamtal.