• SweeneyTodd

    Här samlas alla nattugglor!

    Här kan vi prata, om allt mellan himmel och jord. :) 

  • Svar på tråden Här samlas alla nattugglor!
  • FredrikLiksom
    EmilijaPetrosiunaite skrev 2023-03-06 22:16:10 följande:

    Blinier är ju en variant också, det görs på bovetemjöl, finns även med potatis och morot och sådant, recepten kan variera lite, ett med löjrom finns också bland annat. Lite mindre och tjockare än vanliga pannkakor. Länge sedan jag åt det.


    Det har jag aldrig prövat. Är det lite mer som en förrätt som inte manar till frossande så som vanliga pannkakor?
  • Stooler
    FredrikLiksom skrev 2023-03-07 03:51:15 följande:
    Det har jag aldrig prövat. Är det lite mer som en förrätt som inte manar till frossande så som vanliga pannkakor?
    Blini har lite mer tuggmotstånd än vanliga pankisar, storlek som plättar. Äts ofta med kaviar (inte tub alltså), Smetana (som är ett godare mellanting mellan gräddfil och creme fraiche) och rå lök. Grymt gott!
  • EmilijaPetrosiunaite
    FredrikLiksom skrev 2023-03-07 03:51:15 följande:
    Det har jag aldrig prövat. Är det lite mer som en förrätt som inte manar till frossande så som vanliga pannkakor?
    Precis, kan passa bra som förrätt om man bara äter lite, annars är det mättande som det är. Man blandar bovetemjöl, mjölk, ägg, jäst salt och smör och serverar med löjrom, lite rödlök och smetana.


  • EmilijaPetrosiunaite
    Stooler skrev 2023-03-07 12:54:19 följande:
    Blini har lite mer tuggmotstånd än vanliga pankisar, storlek som plättar. Äts ofta med kaviar (inte tub alltså), Smetana (som är ett godare mellanting mellan gräddfil och creme fraiche) och rå lök. Grymt gott!
    Här har vi en med vanor och erfarenhet, trevligt! Också fina skildringar och bilder från din resa.
  • EmilijaPetrosiunaite
    Eurydike skrev 2023-03-06 19:24:09 följande:
    Själv bakar jag ofta pannkakor utan ägg och med sojamjölk. Det funkar bra det också. Grundreceptet är dubbelt så mycket mjölk som mjöl och ägg, men jag skiter i äggen. Ja, jag brukar också äta mycket, men sällan 😋
    Det var förstås inte ett svar till mig men jag tog mig friheten att citera dig ändå. Precis, man kan använda havremjölk med och kanske mjöl från kikärtor istället.
  • EmilijaPetrosiunaite
    EmilijaPetrosiunaite skrev 2023-03-07 16:47:19 följande:
    Det var förstås inte ett svar till mig men jag tog mig friheten att citera dig ändå. Precis, man kan använda havremjölk med och kanske mjöl från kikärtor istället.
    Kikärtsmjöl istället för ägg alltså.
  • Eurydike
    FredrikLiksom skrev 2023-03-06 19:33:02 följande:

    Och jag åt mina hos farmor. Jag saknar de där krispiga kanterna och smörsmaken från stekningen som bara kan uppstå i en stekpanna som varit med i några decennier i kombination med en åratal av erfarenhet av matlagning.


    Det låter som du tänker utanför boxen när du gör dina pannkakor. Det låter gott 😀


    Japp! Det ska vara en gammal stekpanna som har sett allt och gjort allt under lång och trogen tjänst i köket 👌 Ja, de smakar faktiskt nästan exakt som vanliga pannkakor 😋
  • Eurydike
    EmilijaPetrosiunaite skrev 2023-03-06 22:16:10 följande:

    Blinier är ju en variant också, det görs på bovetemjöl, finns även med potatis och morot och sådant, recepten kan variera lite, ett med löjrom finns också bland annat. Lite mindre och tjockare än vanliga pannkakor. Länge sedan jag åt det.


    Blinier har jag aldrig ätit, men det låter gott! Lite som nyttiga amerikanska pannkakor 🤔 Sedan finns det ju krabbelurer också, för den som gillar det. Små minipannkakor som är doppade i socker. Vi åt dem, tillagade över öppen eld, i skolan.
  • Eurydike
    EmilijaPetrosiunaite skrev 2023-03-07 16:47:19 följande:
    Det var förstås inte ett svar till mig men jag tog mig friheten att citera dig ändå. Precis, man kan använda havremjölk med och kanske mjöl från kikärtor istället.
    Kan tänka mig att man kan använda kikärtsmjöl istället, men har aldrig provat. Däremot brukar jag ha i proteinpulver ibland.
  • Stooler

    Dags för en liten reserapport igen. Kul att ni gillar mina rader, det inspirerar till fler..

    På fredag är jag bjuden på grillfest av en Gambier som jag lärt känna i Sverige. Han är ofta lite upptagen, han är oppositionspolitiker och sitter ofta i möten. Hursom, det blev rätt många bjudna i slutändan och han tyckte det blev lite dyrt så han, jag och en annan icke-Gambier beslutade att dela kalaset på oss 3.

    Min kompis bestämde att det skall ätas get, eller egentligen killing. Äldre getter blir fort sega sägs det, har ingen aning själv och har inte ens ätit getkött vad jag kan minnas. I morse ringde telefonen och kompisen satt i bilen utanför och väntade, jag skulle alltså tydligen med på förhandlingar och inköp.

    I bilen satt också en ytterligare Gambier, det visade sig att det var han som stod för sakkunskapen. Jag fick fort lära mig att inte dra snabba slutsatser. En LEVANDE killing skulle införskaffas och jag ombads välja vilken...

    Jag fixade inte den saken, orkade inte riktigt mentalt att vara domare och bödel. Jag skyllde på att jag aldrig grillat killingar och inte visste hur de skulle se ut. Nästa slutsats som kom på skam var att jag förutsatte att slakten skulle ske där den lille stackaren höll hus, men icke! Den skulle fraktas hem till kompisen levande.

    Min kompis vägrade, hans ganska nya stadsjeep skulle minsann inte bajsas i! Den sakkunniga beställde en Taxi som han och geten fick åka med. Så nu står den sistnämnde på bakgården vid min kompis hus och käkar gräs tills på torsdag. Som tur är så slipper jag vara med om slakten, jag skall fixa alla tillbehör till grillkvällen...

    Kultur, vanor och seder skiljer sig åt i världen. ?aker blir ofta inte alls som förväntat heller, men ofta blir livet mer intressant just därför. Så länge man är nyfiken och villig att lära så blir man inte gammal är en tes jag tror på!

Svar på tråden Här samlas alla nattugglor!