Inlägg från: EmilijaPetrosiunaite |Visa alla inlägg
  • EmilijaPetrosiunaite

    Här samlas alla nattugglor!

    Eurydike skrev 2023-01-31 21:17:27 följande:
    Snopet! 😂 Men ja, det var nog antalet snedsteg tror jag! Då hann du med rätt många ändå på en enda kväll 🤔 Bra idé att dumpa bilen! Jag går och cyklar jämt, så jag kanske också borde skaffa den där appen för att hålla koll. På så vis får jag mycket vardagsmotion och när jag är ledig, då är det semestermotion som gäller. Ofta är mina semestrar inte särskilt vilsamma, utan består av att jag ska göra något jobbigt. Det började redan när jag var liten, med att jag och min syster skulle gå till Öland 😅
    Det här med att gå till Öland låter intressant, hur gick det? Liten ordvits där med.
  • EmilijaPetrosiunaite
    Eurydike skrev 2023-02-01 19:09:41 följande:
    Haha 😂 Ja, just det! Det gick sådär! Vi kom halvvägs. Det regnade i princip hela tiden, redan när vi gick hemifrån. Pappa åkte ikapp oss med varsitt paraply, men försökte inte få oss att vända om. Vi turades om att dra en cykelkärra efter oss, där vi förvarade all vår packning. Skorna blev blöta och lyckades aldrig torka, inte ens över natten, så vi fick skoskav från helvetet. Tristessen slog vi ihjäl genom att prata och sjunga olika låtar för varandra. Vi hade nästan ingen mat med oss. Snabbmakaroner, marmelad och russin. Några äpplen också. Men det värsta var avgaserna. Mina ögon blev väldigt irriterade av att gå längs vägar hela tiden. Trots att det var otroligt jobbigt, så var det ett minne för livet 🙃
    Vad trevligt att du delade med dig av historien, sådant här är intressant. Bra med cykelkärran där, mindre bra med skoskav. Säkert ett både trevligt och roligt minne att tänka tillbaka på! Ni var säkert inte helt små heller eftersom er pappa inte tog hem er igen kan jag tänka mig.
  • EmilijaPetrosiunaite
    Stooler skrev 2023-02-01 22:48:21 följande:
    En vegetarian i vardande redan då! Drömmer

    Hög klass på ölandshistorien, låter som som ett riktigt bra barnfilmsmanus faktiskt! Jag är riktigt nyfiken på VARFÖR? Och varför just Öland?
    Jag kan förstås inte svara på det här, men jag kan tänka mig att det var ett infall som lät och kändes roligt och spännande då. Eller så är jag helt fel ute.
  • EmilijaPetrosiunaite
    Stooler skrev 2023-02-01 23:59:54 följande:
    Infall, absolut! Men något lär väl ha genererat målet (Öland) och processen. Uträkningen med 3,5 mil/dag, övernattning på vägen osv...ser filmen framför mig nästan! Cool
    Ja visst, det hade kunnat bli någonting. Klipp från vägar, cykelkärran och regn.
  • EmilijaPetrosiunaite
    FredrikLiksom skrev 2023-02-02 02:52:23 följande:
    Jg blir faktiskt lite sugen på att göra nåt liknande.
    Det kanske är ett bra sätt att spendera semestern 🤔
    Prova att gå till Gotland, hur det skulle gå till vet jag inte. Nej men Haparanda kanske, förbi Höga kusten och ner till Vasa eller Helsingfors och ta färjan tillbaka till Sverige.
  • EmilijaPetrosiunaite
    FredrikLiksom skrev 2023-02-02 19:55:12 följande:

    Det blir lite för långt för en sydstatare som jag.


    Göteborg-Kalmar kanske? Eller Vättern runt.


    Ja det är två bra idéer. Då hade du kunnat åka kust till kust-banan tillbaka. Alternativt ta dig till Vättern och följa vägen som cyklisterna cyklar i Vättern runt.
  • EmilijaPetrosiunaite
    Eurydike skrev 2023-02-02 20:24:50 följande:
    Tack! Det var kul att få berätta den 😊 Det var länge sedan jag berättade den för någon. Cykelkärran var väldigt bra att ha och skoskaven var omöjlig att bli av med. Tror inte ens att plåster hade hjälpt, för vi gick så mycket. Ja, det blev ett trevligt minne i efterhand och när vi gav upp satte vi oss på ett fik och frossade på massor av bakelser 🍰 Vi var helt utsvultna och passade på att äta medan vi väntade på att vår mormor och morfar skulle komma och hämta oss 😋
    Skoskaven, regnet mot vägarnas asfalt, avgaserna. Socialrealistiska påminnelser. I det också gemenskap, äventyr och ett lyckligt slut. Däremot kanske ett förlorat vad, men vad betyder väl det när själva vadslagningen har mynnat ut i något sådant, förgrenat sig och frigjort sig från ursprunget. Blivit ett äventyr i sig, oavsett mening eller avsaknad därav.
  • EmilijaPetrosiunaite
    Eurydike skrev 2023-02-04 19:33:39 följande:
    Ja, ett förlorat vad hade ganska lite betydelse jämfört med själva resan i sig. Ofta tror jag vi planerade lite dåligt med flit, för att det skulle bli en utmaning. Vi hade gjort liknande, mindre resor tidigare och den gemensamma faktorn var alltid att vi hade väldigt lite mat och skulle göra något fysiskt utmanande. Ofta räckte inte vår karta hela vägen till målet heller, så sista biten brukade vi få fråga oss fram. När vi väl satt i ett dike och åt potatissallad med en pinne ur en begagnad pizzasalladsburk, då kickade den rätta semesterkänslan in 🤪
    Det var väl grejen, bortom vardagens bekvämligheter och rutiner.
  • EmilijaPetrosiunaite
    FredrikLiksom skrev 2023-02-13 17:33:11 följande:

    Hej hej 


    Hallå där. Hur är det?
  • EmilijaPetrosiunaite
    FredrikLiksom skrev 2023-02-13 21:12:33 följande:
    Jo men det är fint! 

    Hur mår du?
    Jo tack, jag har varit ledig i dag och inte gjort något speciellt. I morgon är jag inte det.
  • EmilijaPetrosiunaite

    En spännande resa kan jag tro Stooler! Trevligt att du delar med dig av den.

  • EmilijaPetrosiunaite

    Blinier är ju en variant också, det görs på bovetemjöl, finns även med potatis och morot och sådant, recepten kan variera lite, ett med löjrom finns också bland annat. Lite mindre och tjockare än vanliga pannkakor. Länge sedan jag åt det.

  • EmilijaPetrosiunaite
    FredrikLiksom skrev 2023-03-07 03:51:15 följande:
    Det har jag aldrig prövat. Är det lite mer som en förrätt som inte manar till frossande så som vanliga pannkakor?
    Precis, kan passa bra som förrätt om man bara äter lite, annars är det mättande som det är. Man blandar bovetemjöl, mjölk, ägg, jäst salt och smör och serverar med löjrom, lite rödlök och smetana.


  • EmilijaPetrosiunaite
    Stooler skrev 2023-03-07 12:54:19 följande:
    Blini har lite mer tuggmotstånd än vanliga pankisar, storlek som plättar. Äts ofta med kaviar (inte tub alltså), Smetana (som är ett godare mellanting mellan gräddfil och creme fraiche) och rå lök. Grymt gott!
    Här har vi en med vanor och erfarenhet, trevligt! Också fina skildringar och bilder från din resa.
  • EmilijaPetrosiunaite
    Eurydike skrev 2023-03-06 19:24:09 följande:
    Själv bakar jag ofta pannkakor utan ägg och med sojamjölk. Det funkar bra det också. Grundreceptet är dubbelt så mycket mjölk som mjöl och ägg, men jag skiter i äggen. Ja, jag brukar också äta mycket, men sällan 😋
    Det var förstås inte ett svar till mig men jag tog mig friheten att citera dig ändå. Precis, man kan använda havremjölk med och kanske mjöl från kikärtor istället.
  • EmilijaPetrosiunaite
    EmilijaPetrosiunaite skrev 2023-03-07 16:47:19 följande:
    Det var förstås inte ett svar till mig men jag tog mig friheten att citera dig ändå. Precis, man kan använda havremjölk med och kanske mjöl från kikärtor istället.
    Kikärtsmjöl istället för ägg alltså.
  • EmilijaPetrosiunaite
    Eurydike skrev 2023-03-07 23:10:58 följande:
    Kan tänka mig att man kan använda kikärtsmjöl istället, men har aldrig provat. Däremot brukar jag ha i proteinpulver ibland.
    Ja det är påhittigt. Angående krabbelurer och socker, söta minnen, det är något när man är liten och sötsaker. Speciellt som associationer gärna kan förstärka varandra, miljöer, smaker och så vidare.
  • EmilijaPetrosiunaite
    Stooler skrev 2023-03-12 12:41:12 följande:

    Ugh, ugh på er nattugglor!

    Måste nog trots allt säga att jag gillar Gambia! Det är visserligen fattigt, gatuförsäljarna efterhängsna och taxichaffisarna galna. Men folket generellt är så oerhört vänliga, så glada och omtänksamma.

    Religionen här är islam, det märks inte värst mycket alls. Folk utövar den privat och slöjorna är få. Inget religiöst förtryck som syns iaf. Önskar att det var så i Sverige också.

    Svala nätter gör det lättare att sova, får mina 6 timmar varje natt även om den största delen sovs på morgonen. Dagarna på sistone har varit heta, topp på +41°C i 2 dagar.

    Grillfesten var väldigt lyckad, potatisskivorna blev till potatissallad istället, sorten funkade bättre till sallad och 6 kg potatissallad bara försvann! I princip blev inget över utom lite getkött.

    Drar vidare till Senegal (Dakar) 16/3 och sedan hem till GC 19/3.


    Trevligt med en uppdatering, jag tänkte fråga hur vädret, klimatet och dygnets timmar är fördelade mellan natt och dag, men det mesta har ju besvarats. Jag har aldrig varit så långt söderut, är det så att mörker och ljus är mer jämt fördelade än här? Alltså att det är mörkt 12 timmar och ljust 12 timmar och att det mörkar och ljusnar snabbare?
  • EmilijaPetrosiunaite
    Stooler skrev 2023-03-12 17:30:53 följande:

    Ju närmare Ekvatorn, ju mindre skillnad på ljus och mörker sommar/vinter. Gambia och Thailand är rätt lika, mindre än en timmes skillnad. Följdaktligen så är gryning och skymning mycket kortare här.


    Tack för svaret! Lycka till med Senegal där.
  • EmilijaPetrosiunaite
    Stooler skrev 2023-03-16 13:06:53 följande:

    Sitter på en "båt" mot Senegal och reflekterar, eller kanske rätt ord är "skorv"? Om det är såna här båtar de försöker ta sig över Medelhavet med så förstår jag att många går under. För min del är det dock ingen fara, grunt vatten och kort resa.

    På sätt och vis så är de flesta passagerare på båten en sorts illegala invandrare eftersom det är några få som har Pass och Visa. Men det ses mellan fingrarna av myndigheterna, jag är sannolikt den enda europeen ombord, ser väldigt Skandinavisk ut dessutom och förväntar mig att bli kollad när vi anländer till Dakar.

    Det är många intryck att bearbeta, det är svårt att förstå hur människor klarar sin dag med mat och husrum, fattigdomen ligger som en fet matta över Gambia. Det är enklare att förstå sexturismen, varje ensam Europeisk kvinna som kommer hit är en biljett ur fattigdomen. Mer så än i ex. Thailand. Där är minimilönen ca 3300:-/mån, i Gambia är medianen ungefär 700:-/mån! En statstjänsteman tjänar ca 1200:-. 

    Jag hyrde ett toppmodernt rum på ett nybyggt lägenhetshotell och delade kök. Kostade runt 340:-/natt som jämförelse. Ingen Gambier skulle ha råd med det, de har inte ens råd att käka på restaurang en gång i månaden. Än mindre handla i nån av de många små "Supermarkets" som finns längs "The Highway". 1 liter mjölk kostar 24:-, ett paket smör (250g) 60:- och i princip alla importvaror kostar det dubbla mot Europa.

    Så, resan ger en sorts ödmjukhet och insikt mot livets olika förutsättningar....


    Resor är inte alltid bra nöjen utan kan innehålla mycket lärdomar också, sådant man får med sig och som kan komma till användning i olika situationer.
Svar på tråden Här samlas alla nattugglor!