Inlägg från: fultextad användarhandbok |Visa alla inlägg
  • fultextad användarhandbok

    Här samlas alla nattugglor!

    FredrikLiksom skrev 2024-09-29 12:01:18 följande:
    Ja grubblandet Är jag bra på. Eller dålig då Egentligen. 
    Det är lätt att grubbla, svårare att uppnå tankevila. Kanske fungerar även tankarna i vissa fall som en sorts sköld mot obehag som annars skulle kunna uppstå.
    FredrikLiksom skrev 2024-09-29 12:01:18 följande:
    Konstigt hur drömmar kan påverka en.
    Ja, det är intressant, i drömmar kan man se utan titta, höra utan att lyssna och uppleva allt möjligt. Sinnesintryck helt enkelt, men utan den kontinuitet vi annars är vana vid. Hösthälsningar, med önska om fridfullhet och ro.
  • fultextad användarhandbok
    FredrikLiksom skrev 2024-10-06 01:04:08 följande:

    Nattsudd. Eller jag vet att många inte ens funderat På att lägga sig vid den här tiden men jag brukar somna tidigt och vakna ännu tidigare. Men nu är jag faktiskt vaken Utan att ha haft mitt första sömnpass.

    Det är inte sömnlöshet, jag har helt enkelt hållit mig vaken. Jag har legat i sängen och läst. Förr löste jag hur mycket som helst men nu blir det inte så ofta. Det är mobilens fel. Det är för enkelt. Hjärnan blir lat. Jag fick stålsätta mig för att läsa mer än ett kapitel.


    Hjärnan blir så understimulerad av en bok när man jämför med en mobil. Det är något jag inte gillar. Det tog nog en halvtimme minst innan hjärnan slutade fara omkring i annat medans jag läste. Det var precis som att jag fick kalibrera om den. 


    Jag måste sluta släpa runt på den där skärmen. Den tar verkligen bort en hel del livskvalitet. Även om den också förenklar vardagen rätt rejält. Jag funderade på att köpa en sån där knapptelefon för att komma ifrån men sen är det allt det där man tycker man måste ha. Meddelnden från barnens skolapp, räkningar via Kivra och en massa annat. Jag kan ju lägga den någonstans och gå och checka av läget ibland. Annars försöker jag ha så många notiser som möjligt på av. Men det där att den alltid är bredvid en. Alltid redo att scrollas.
    Det är en känsla av att bli kontrollerad. Att det fria valet av att ha en telefon inte är så himla fritt.

    Nu ska jag sova. 


    Godnatt 


    Telefonen kan förvisso innehålla olika bra funktioner, men för mig används den nästan bara för telefonsamtal, textmeddelanden, väckarklocka och klocka. Inga notiser eller något sådant. Förstås också bra att köpa biljett med då man åker buss eller spåra. Fast, det kanske bara berättar att jag inte har så stora behov. Ditt resonemang går förstås att överföra på annan teknisk utrustning, att leva helt utan dator blir nog jobbigt exempelvis. Fast dator är förstås trevligare att skriva på, kolla information på och läsa på jämfört med en telefon, trevligare gränssnitt på dator med. Det här med fri vilja är en invecklad debatt, men den är intressant. Ett ämne jag spekulerar i emellanåt. Känns det svårt att koncentrera sig även då det är ett riktigt intressant ämne? Hoppas att det blev en god natt!
  • fultextad användarhandbok

    Ja, ibland har man diverse att förhålla sig till. Att ompröva sådant man har tyckt mycket om och hur man ska organisera upp sådant som verkar ha gått omkull. Fast att misslyckas verkar jag ju vara ganska bra på. Men man får se, åtminstone kändes det bättre att gå, så länge det nu varar, jag vet inte, blir snabbt tömd på energi. Det är inte alltid det blir som man vill.

  • fultextad användarhandbok
    Aniiee skrev 2024-10-07 18:29:31 följande:
    Tänk om vägen genom livet var spikrak, ändå. Vad fattiga vi skulle vara som människor....
    Ja, det får gärna gå lite hit och dit, det är väl fallgroparna som är jobbiga. Men man får kontra så gott man kan, om man kan. Försöka rikta in sig på det som fungerar, se om man kan få annat att fungera med vissa modifikationer med mera, och så vidare. Hoppas att du har det bra!
  • fultextad användarhandbok
    Aniiee skrev 2024-10-07 18:48:24 följande:
    Jo, så är det ju. Jag har också haft mina fallgropar och villovägar och allt möjligt. Man får ha det så bra man kan! Just nu är det heeeelt ok....
    Just så. Det var fint att läsa, att du har det helt okej och kikade in hit.Solig
  • fultextad användarhandbok
    FredrikLiksom skrev 2024-10-07 22:09:32 följande:
    Bra sätt du använder telefonen på. Jag sitter 8-9 timmar framför dator varje vardag pga jobbet så den kan jag inte vara utan tyvärr. Sen tror jag förvisso inte den skärmtiden är ett problem. Där använder jag ju hjärnan och tränar den. Mobilen är mer hjärndöd förströelse. Lite som att äta chips. Man behöver det inte men gör det för belöningsnerven.

    Jag har inga koncentrationssvårigheter när jag jobbar. Det kanske är för det är ganska intressant och viktigt men jag minns från när jag var barn och skulle plugga till prov och liknande att hjärnan vandrar iväg och jag måste hela tiden ta mig tillbaka i texten. Nu har jag aldrig haft några inlärningsproblem eller svårigheter att ta in fakta så på något sätt så fastnar det ändå. Kanske undermedvetet. Jag kanske bara sållar bort det oviktiga och tråkiga.
    Då förstår jag! Nä, att vara utan dator kan nog medföra många nackdelar med. Haha, det var faktiskt en bra liknelse nog det där med telefonen och chips! Nå, om man trivs med det, och kanske även använder den till andra uppgifter också är det inte så dåligt. En del gör ju mycket på telefonen istället för datorn med.

    Nej det var jag som var otydlig, inte menade jag att du skulle ha några koncentrationssvårigheter i arbetet eller så, säkert är du effektiv. Det där känner jag igen från skolan, jag svävade lätt iväg, hamnade in i andra ämnen och så där, det drog ner en del betyg till och med, fast jag inte hade några inlärningssvårigheter heller. Ja, en del ämnen upplever man som tråkiga och otillfredsställande, sådana man varken är intresserad av eller tycker att man kan ha som verktyg till någonting annat.
  • fultextad användarhandbok

    Hösten är fin, riktigt fin. Det finns ett ord som jag inte tror att ni använder i den betydelsen, i så fall skulle jag bli förvånad, ordet är ruska. Det betyder helt enkelt den färgprakt som blir om hösten, då löven går från grönt till gult, orange och rött. Hösten är i övrigt fin också, sval höstdimma som sedan övergår i sol, frisk och klar luft. Flugan har jag inte läst. Bananflugor har jag odlat, fast det var ett tag sedan. Vad sku man nu läsa? Nåja, man får väl leta och hitta något tilltalande.

  • fultextad användarhandbok
    Aniiee skrev 2024-10-17 22:09:40 följande:
    Min mormor använde ordet ruska, menandes ett knippe kvistar med fina/färgglada löv. En lövruska. Så, närliggande. Det är även en synonym med bastukvast.
    Nog blev jag förvånad faktiskt, fast det var intressant att ta del av! Ja, som bastukvast har jag också hört det någon gång.
  • fultextad användarhandbok
    Eurydike skrev 2024-10-17 23:56:25 följande:
    Jag har länge sökt efter ett sådant ord utan att veta om det. Ruska. Jag gillar det och kommer försöka använda det även om jag kanske inte använder det rätt. Ett fint och användbart ord så här års. Flugan har inte jag heller läst än, men förhoppningsvis snart. Bananflugor har jag inte odlat, men likväl haft en hel farm av vid något tillfälle då min sura blomma odlade dem åt mig. Vad fick dig att odla bananflugor? Var det av misstag eller med flit? Hoppas du hittar något läsvärt!
    Ja gör det, kan vara trevligt att införliva nya ord ibland! U:et uttalas ungefär som o:et i roddbåt. Det är helt enkelt den färggranna delen av hösten. Ja, hoppas att det blir en trevlig läsning. I skolan för länge sedan tillkom det fiskar som behövde mat, det etiska i det går att debattera, men naturen är hård och varelser kan dö av sådant som kan stressa dem mer, att odla dem innebär ändå en miljö med tillgodosedda behov. Jag använde inte heller sådana man odlat bort vingarna på, det verkade absurt. Hoppas att blomman upphörde att vara sur och slutade odla bananflugor då den blev gladare. Nog förstod jag var du menade, blev som en ordvits bara. Tack!Solig
  • fultextad användarhandbok
    Aniiee skrev 2024-10-18 16:53:03 följande:
    Min mormor var ganska gammal redan när jag föddes och levde ett bra tag till, och använde gamla ord och uttryck stup i kvarten. Jag brukar säga att jag faktikst bara har 3 generationer till Mina Drömmars Stad, trots att jag själv inte fyllt 40 än.
    Kanske att det är ett äldre uttryck som inte används så mycket längre då, åtminstone i det sammanhanget. En koppling bakåt, ja det kan vara fint att få ta del av hur det var då, få förklarat för sig och förstå kontinuiteten och även nutiden.
  • fultextad användarhandbok
    Anonym (Fredrik Liksom) skrev 2024-10-20 07:16:28 följande:

    Kära internetvänner,
    Jag har, efter en barrunda, vaknat upp med en sjuhelsikes ångest. Jag vet att jag alltid gör det efter att ha druckit minsta lilla så att jag ändå tillåter mig själv att dricka gör att självföraktet slår i taket.

    Det är inte så att jag beter mig illa eller säger elaka saker på fyllan men ändå kommer de här känslorna till mig varenda gång. Sen finns det så klart triggers jag sagt som förstärker det, till exempel att jag skvallrat om någon eller liknande. Jag har för mig själv ganska strikta levnadsregler vilket gör att jag dömer mig själv rejält hårt när dessa bryts. 


    Jag vet att det här inte är någon problemtråd och jag kan känna nu när jag skriver detta att det kanske inte passar eftersom jag inte vill belasta er ytterligare med mina problem, vilket jag också dömer mig själv för. Men jag har liksom ingen annan plats att få sätta det på pränt.

    Jag misstänker att det är något kemiskt i hjärnan som gör att det blir så här efter intag av alkohol. Det är precis som att hjärnan ska ta igen allt den missat när den varit lite frånkopplad en stund.


    Hej, hoppas att du mår bättre nu. Den här kedjan, eller tråden som ni säger, är nog till för oss användare, vi skapar den, dess innehåll och syfte. Inte har du belastat åtminstone mig, tvärtom. Kanske är det inte bara alkoholen som har gett de där biverkningarna, kanske också att du frångått de regler du satt upp, som su själv skrev. Är det en kontroll att ha regler, eller gör det en mer begränsad? Är det frihet att leva efter en livsfilosofi eller är det en begränsning? Alkohol kan ju beskrivas som en kontrollförlust, och är det en begränsning att släppa på kontrollen, eller är det en frihet? Mår du i övrigt bra av att koppla av med alkohol ser åtminstone jag inget fel i det. Kanske att det går att vänja sig vid det försiktigt och stegvis?

    Vid författandet av det här inlägget ser jag att du redan fått ett givande svar. Jag tror dessutom att du har god förmåga till självreflektion. 
  • fultextad användarhandbok
    Eurydike skrev 2024-10-26 21:56:23 följande:
    Jag har redan fått tillfälle att använda ordet en gång! Tack för beskrivningen av uttalet, annars hade jag nog uttalat det alldeles fel. Har läst Flugan nu och den var intressant! Jag förstår det där med bananflugorna. De är ju väldigt lätta att odla, oavsett om det är frivilligt eller ej. Haha, ja den är nog mindre sur nu i dubbel bemärkelse 😅 Jag har tyvärr det problemet att jag vattnar ihjäl mina blommor. Så fort jag har en skvätt kvar i glaset så tänker jag på mina kära blommor (som säkert måste vara törstiga precis som jag) och då blir det så att jag vattnar dem för mycket. Det finns faktiskt en bok där huvudpersonen vattnar ihjäl sina blommor med flit. Den heter Hondjurets samlade värk 🙃
    Se där, trevligt att det kommer till användning något! Kanske att man borde läsa Flugan då efter att ha läst ut pågående bok. Ja, man fick sätta om kulturerna ganska ofta bara, annars gick de ner sig. Haha, precis, annars hade du fått ta upp den ur krukan och linda en handduk om den en stund. Ja, det är lätt att förmänskliga andra varelser, en form av antropomorfism kanske. Ett intressant ämne. Inte hört talas om tidigare, kanske också något att kolla upp förutom Flugan då, tack för det tipset med!
  • fultextad användarhandbok
    Aniiee skrev 2024-10-28 18:54:45 följande:

    Ok dum fråga! Ok TVÅ dumma frågor!

    Välj efternamn till dessa två, av alternativen:
    Aurelia (de Riva eller Ingellvar)
    Jayden (Thorne eller Laidir)

    Och vilka två grupper skulle DU helst vara medlem i, bara för att namnen låter coola av:
    The Mourn Watch, The Gray Wardens, The Antivan Crows, och The Lords of Fortune?


    Aurelia Ingellvar. Det ser ut att ha skandinaviska kopplingar, det har ju jag med, åtminstone språkligt, så det får det bli. Jayden Thorne i det andra alternativet, det andra namnet är mer svårplacerat, är det iriskt eller skotskt kanske, och då är kanske inte uttalet lika givet heller. Antiva låter som en plats. Fortune, Fortuna, nej det hade fått bli det andra namnet där då.
Svar på tråden Här samlas alla nattugglor!