Inlägg från: Tow2Mater |Visa alla inlägg
  • Tow2Mater

    Veganism

    Anonym (högervegan) skrev 2023-11-04 14:56:16 följande:

    1) åtminstone det som jag konsumerar är mig veterligt utan animaliska produkter. T.ex bakar jag kladdkaka kan jag använda kikärtsspad i stället för ägg- Det smakar lika bra och är hur enkelt som helst. Tilld en kan jag använda t.ex vispad havregrädde eller sojagrädde.


    2) Nej, jag har inte carnivora husdjur.  Men jag tänker att även i ett veganskt samhälle kan ev en viss begränsad skyddsjakt anses nödvändig, och då människor inte i så fall äter kött från de då dödade djuren finns ev, en nisch för t.ex. katter, men det är inte säkert att antalet katter kommer att vara konst ant om vi exemplifierar med dem.


    Men det är även tänkbart att i en längre fram liggande framtid syntetiska produkter för carnivora husdjur skulle vara möjliga att framställa.


    3) Menar du vilda djur? (För i ett helt veganskt samhälle föds ju inte kött- o mjölkdjur upp ö h t.). För svar på frågan  - se fråga 2.


    4) Ett mindre antal individer kan finnas på ideella privata djurfristäder, men jag tror definitivt inte i dagens mängder. Men ett veganskt samhälle kommer inte över en natt, och mycket skulle kanske den fria marknaden (som jag ju vill ha då) "kunna lösa av sig själv".


    Menar du innekatter då? Många har ju katter som får springa lösa ute och de dödar och skadar mycket fåglar, kaniner, och andra smådjur. Veganer som är emot djurplageri och att döda djur borde ju inte stödja det?
  • Tow2Mater
    Anonym (högervegan) skrev 2023-11-04 15:38:39 följande:

     Nu betyder ju som sagt "vegan" bara person som inte konsumerar några animaliska produkter. Veganer kan vara för o emot en mass saker, och är itne eniga i allt. Jag har ju t.ex. som signatur i tråden "högerveganen" - är till o med radikalhöger. Så jag är ju sannerligen inte överens med vänsterinriktade veganer.


    Sen har jag själv ingen katt, men där får man väl väga saker mot varandra. Jag ser den tillvaro som allt för många av innekatterna har som djurplågeri. Min grannes katt är innekatt, och "inte normal" - en oerhörd brist på stimulans typ.


    Sen är tyvärr naturen grym. Jag gillar den inte alls som den är. Men en del "löser det så" att katten har en varnande bjällra på sig som minskar antalet dödade möss o fåglar.


    Sen vore det väl tänkbart att fasa ut uppfödning av vissa carnivora husdjur med tiden, men det kan som sagt också finnas en viss nisch om det bedöms vara nödvändigt med en viss skyddsjakt också.


     


    Jag tolkar det som att du anser katter som husdjur hellre ska vara 'utekatter' än innekatter för det är mindre djurplågeri, men samtidigt skyller du dessa 'utekatters' dödande och plågeri av andra djur på naturens grymhet. Det är ganska motsägande, då katter som husdjur är bara del av människans egoism, och är inte alls del av naturen och dess grymhet.

    Själv tycker jag det är ganska grymt att en katt ska måsta springa runt med konstant plingande i sina öron också. Men en utekattsägare ska ju hellre plåga sitt eget djur än låtas det plåga andra djur tycker jag, så det är väl det mindre dåliga av just de två valen.
  • Tow2Mater
    Anonym (högervegan) skrev 2023-11-04 23:17:43 följande:

    Du misstolkar mig. Jag har över huvud taget inte uttalat mig för katter som husdjur. En  av många möjligheter på många generationers sikt är såklart att avveckla det. Men jag har själv ingen katt, och det är ingen huvudfråga för mig. Det är inte där jag lägger krutet. Det finns många tänkbara möjligheter för vad som kan ske i kattfrågan.


    Men mina frågor handlar mer om att inspirera människor att pröva goda vegorecept osv, och vare en liten kugge i att påverka efterfrågeläget till m,indre efterfrågan på animalier.


    Dock känner jag en katt med pingla, och han mår  KOLLOSSALT MYCEKT BÄTTRE än en grannes innekatt.  Den pinglar dessutom inte så mycket.  Jag VET vad jag talar om. Jag >"kan" de båda katternas liv.


    Utekatten i fråga är inte min katt, men han är emellertid mig NÄRSTÅENDE, och jag vet och ser hur han mår. Jag vet också och ser hur grannens katt mår.


    Ankedotisk bevisföring; som t ex jag känner en vegan som mår mycket sämre än de köttätare jag känner. Men de kanske vänjer sig vid ljudet; pling pling pling. Som takdropp. I pannan.
  • Tow2Mater
    Anonym (högervegan) skrev 2023-11-10 18:15:24 följande:
    Vad jag vet kan man få alla de 20 aminosyror kroppen använder till proteiner genom att kombinera rätt vegetabilier.. Dessutom har den stora köttkonsumtionen i Skandinavien också baksidor och mycket animaliskt protein bidrar sannolikt till ett antal cancerformer + hjärt/kärl-sjukdomar m.m... Så  rysligt perfekt tror jag inte det är faktiskt
    Köttet produceras ju ofta iallafall ganska lokalt. Många av de där aminosyrorna verkar ju finnas i vegetabilier som måste importeras ganska långvägaifrån ifrån utlandet.

    Labbodlat kött är en bra väg att gå tror jag. Sedan har man ju visat att rent magert kött inte direkt kan jämställas med t ex fett och högt processat kött. De senare bidrar i mycket större grad till ohälsa.
Svar på tråden Veganism