Inlägg från: Anonym (högervegan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (högervegan)

    Veganism

    Anonym (Nyfiken) skrev 2022-08-08 12:02:55 följande:

    Av ren nyfikenhet, hur ställer sig veganer till vaccinationer? 

    Dels ur aspekten att vissa vacciner framställs i befruktade hönsägg, exempelvis influensavaccinet som räddar tusentals liv. 

    Dels ur aspekten att nya vaccin testas på djur innan de ges till människor. 

    Följdfråga: Om även detta kan förändras, hur föreslår ni då att det ska ske istället? 


    Hej.


    Ordet VEGAN betyder bara "person som inte konsumerar animaliska produkter", så en vegan kan ha vilka åsikter som helst i alla frågor.


    Alltså ställer sig veganer olika. Jag ser det själv som önskvärt att utveckla alternativa metoder både till framställning och testning - utan djur. Jag har inte koll på alla vacciner och har själv t.ex tagit 3 Covid-19-sprutor. Influensavaccin har jag hittills inte tagit. Jag är vaccinerad mot TBC och polio vad jag vet.


    Eftersom jag inte arbetar med vacciner så har jag såklart inte något specifikt detaljerat förslag, eftersom jag själv inte kan detaljerna

  • Anonym (högervegan)
    Tom Araya skrev 2022-03-11 14:51:33 följande:
    Veganism

    Är du vegan och är emot att vi människor producerar och konsumerar animaliska produkter?

    Några frågor till dig...

    Kan alla animaliska produkter i hushåll, matlagning och annan verksamhet/produktion ersättas?
    Berätta mer...

    Har du husdjur som behöver animaliska produkter?

    Ska man ta rätt på djurkroppar som dött en naturlig död, för utvinning av animaliska produkter?

    Vad gör vi med alla raser/arter av djur vi avlat fram som husdjur eller boskap och som inte klarar sig i vilt tillstånd?


    1) åtminstone det som jag konsumerar är mig veterligt utan animaliska produkter. T.ex bakar jag kladdkaka kan jag använda kikärtsspad i stället för ägg- Det smakar lika bra och är hur enkelt som helst. Tilld en kan jag använda t.ex vispad havregrädde eller sojagrädde.


    2) Nej, jag har inte carnivora husdjur.  Men jag tänker att även i ett veganskt samhälle kan ev en viss begränsad skyddsjakt anses nödvändig, och då människor inte i så fall äter kött från de då dödade djuren finns ev, en nisch för t.ex. katter, men det är inte säkert att antalet katter kommer att vara konst ant om vi exemplifierar med dem.


    Men det är även tänkbart att i en längre fram liggande framtid syntetiska produkter för carnivora husdjur skulle vara möjliga att framställa.


    3) Menar du vilda djur? (För i ett helt veganskt samhälle föds ju inte kött- o mjölkdjur upp ö h t.). För svar på frågan  - se fråga 2.


    4) Ett mindre antal individer kan finnas på ideella privata djurfristäder, men jag tror definitivt inte i dagens mängder. Men ett veganskt samhälle kommer inte över en natt, och mycket skulle kanske den fria marknaden (som jag ju vill ha då) "kunna lösa av sig själv".

  • Anonym (högervegan)
    Tow2Mater skrev 2023-11-04 15:05:58 följande:
    Menar du innekatter då? Många har ju katter som får springa lösa ute och de dödar och skadar mycket fåglar, kaniner, och andra smådjur. Veganer som är emot djurplageri och att döda djur borde ju inte stödja det?

     Nu betyder ju som sagt "vegan" bara person som inte konsumerar några animaliska produkter. Veganer kan vara för o emot en mass saker, och är itne eniga i allt. Jag har ju t.ex. som signatur i tråden "högerveganen" - är till o med radikalhöger. Så jag är ju sannerligen inte överens med vänsterinriktade veganer.


    Sen har jag själv ingen katt, men där får man väl väga saker mot varandra. Jag ser den tillvaro som allt för många av innekatterna har som djurplågeri. Min grannes katt är innekatt, och "inte normal" - en oerhörd brist på stimulans typ.


    Sen är tyvärr naturen grym. Jag gillar den inte alls som den är. Men en del "löser det så" att katten har en varnande bjällra på sig som minskar antalet dödade möss o fåglar.


    Sen vore det väl tänkbart att fasa ut uppfödning av vissa carnivora husdjur med tiden, men det kan som sagt också finnas en viss nisch om det bedöms vara nödvändigt med en viss skyddsjakt också.


     

  • Anonym (högervegan)
    sextiotalist skrev 2023-01-17 16:59:47 följande:
    För att fundamentalism generellt är provocerande. Inte att folk är veganer utan veganism.
    Nu känner jag köttbönder som odlar djurens mat, djuren får röra sig fritt. 
    Om du läser artikeln så är det framför allt den storskaliga djurhållningen, främst andra sidan Atlanten som påverkar miljön negativt. 
    Det framgick tydligt i artikeln, även att betesdjuren bidrar positivt.
    I Sverige så är det många gånger mark som inte går att odla på som har betesdjur.
    Sedan växlar bönderna mellan fodermajs och andra grödor, annars utarmas jorden.

    Fast nu är jag o en del andra inte framför allt miljöveganer utan mera djurrättsveganer. Hur man än vänder sig har man ändan bak, Hur mycket vissa djur än får röra sig fritt slutar det med att de dödas. Kött- och mjölkindustrin bygger ekonomiskt på dödande, liksom äggproduktion och fiske.


    Jag är intresserad av själva den etiska grundfrågan - varför över huvud taget föda upp kännande varelser som man från början planerar att döda, och också senare dödar. Dvs jag är djurrättsman, inte djurskyddsman. Det är den etiska grundfrågan jag diskuterar.


    Sedan är det också så att mycket djurfoder är inte alls bete utan odlas, ibland samma arter av växter som används i föda till människor. Det finns även andra betande djur än mjölkdjur och köttdjur, t.ex hästar. I Spanien har man även gjort försök med att återinföra emr eller mindre vilda betande djur.


    Ur utnyttjade djurs perspektiv så kan det det nog då betraktas som en attans "fundamentalism" att de ska hanteras och dödas av människor.

  • Anonym (högervegan)
    Tow2Mater skrev 2023-11-04 16:36:30 följande:
    Jag tolkar det som att du anser katter som husdjur hellre ska vara 'utekatter' än innekatter för det är mindre djurplågeri, men samtidigt skyller du dessa 'utekatters' dödande och plågeri av andra djur på naturens grymhet. Det är ganska motsägande, då katter som husdjur är bara del av människans egoism, och är inte alls del av naturen och dess grymhet.

    Själv tycker jag det är ganska grymt att en katt ska måsta springa runt med konstant plingande i sina öron också. Men en utekattsägare ska ju hellre plåga sitt eget djur än låtas det plåga andra djur tycker jag, så det är väl det mindre dåliga av just de två valen.

    Du misstolkar mig. Jag har över huvud taget inte uttalat mig för katter som husdjur. En  av många möjligheter på många generationers sikt är såklart att avveckla det. Men jag har själv ingen katt, och det är ingen huvudfråga för mig. Det är inte där jag lägger krutet. Det finns många tänkbara möjligheter för vad som kan ske i kattfrågan.


    Men mina frågor handlar mer om att inspirera människor att pröva goda vegorecept osv, och vare en liten kugge i att påverka efterfrågeläget till m,indre efterfrågan på animalier.


    Dock känner jag en katt med pingla, och han mår  KOLLOSSALT MYCEKT BÄTTRE än en grannes innekatt.  Den pinglar dessutom inte så mycket.  Jag VET vad jag talar om. Jag >"kan" de båda katternas liv.


    Utekatten i fråga är inte min katt, men han är emellertid mig NÄRSTÅENDE, och jag vet och ser hur han mår. Jag vet också och ser hur grannens katt mår.

  • Anonym (högervegan)
    Tow2Mater skrev 2023-11-05 01:00:11 följande:
    Ankedotisk bevisföring; som t ex jag känner en vegan som mår mycket sämre än de köttätare jag känner. Men de kanske vänjer sig vid ljudet; pling pling pling. Som takdropp. I pannan.

    Där kom du med en falsk anklagelse. Jag hävdade nämligen inte att jag bevisade något. Jag bara nämnde den mig närstående katten och grannens katt som exempel på att det inte nödvändigtvis måste vara värsta djurplågeriet med pingla och bättre med att ha katten bara inne i alla tänkbara fall.


    Jag gjorde alltså inte anspråk på någon generell bevisföring, men det jag nämnde var ändå intressant. Det finns mycket utöver bevis som ändå är intressanta detaljer.


    Det går definitivt inte att jämföra med takdropp i pannan, vilket är värre. Det gör ont. Det är utan paus. Man blir våt och kall. Sedan blir man dessutom sjuk. Dessutom-ärligt talat - är den där pinglan så liten att jag inte tror den kan göra så mycket ljud alls. Men hans matte satte på den för hon tyckte att han tagit in lite för talrikt av möss och fåglar under året.


    Men kattfrågan är över huvud taget ingenting jag driver. Det är inte där de stora sammanhangen finns.

  • Anonym (högervegan)
    Anonym (C) skrev 2023-11-06 22:52:26 följande:
    Jag ser faktiskt inte problemet, det är inte som att djuren vet att de ska dö. Däremot är jag helt för att behandla djuren med respekt och att de ska leva ett bra liv så länge de lever. Vilda djur har det knappast bättre, där de utsätts för vädrets makter, rovdjur, för att inte tala om parasiter och sjukdommar.  

    Jaa mycket djurfoder odlas, vilket ger en ökad variation av grödor på åkrarna än vad som skulle finnas annars. Mycket utav det som blir foder uppfyller inte de krav som finns för att bli livsmedel. Bättre då att det nyttjas som foder och ändå i slutändan blir livsmedel kan jag tycka. Det är ett kretslopp. Du odlar ofta både foder och livsmedel, ger fodret till djuren, du får gödsel som du gödslar på åkern så både du och djuren får mat. Enkelt uttryckt.

    Att föda upp djur, med avsikten från början att döda dem och konsumera eller sälja deras kroppar och kroppsvätskor ser jag  sannerligen inte som respekt. Skulle du själv se det som respekt om en annan art födde upp dig för att döda och sedan konsumera dig, bara de "behandlade dig bra"?


    Dör min del stavas argumentet för veganism "kärlek"-kärlek till andra levande varelser, andra livsformer,. Jag sätter inte gränsen för omsorgs-cirkeln vid människor. Jag vill aldrig mer vara en del av  efterfrågan på uppfödning och  "dödning" av kännande varelser.


    Du säger att djuren inte vet att de ska dö- men är det då acceptalbelt att t.ex. döda en människa bara hon/ han inte vet att hon/ han ska dö`? Det argumentet tycker jag inte håller alls!!


    Om man inte föder upp några mjölk-´och köttdjur alls kommer man automatiskt ifrån dödandet av dem. Djur som inte finns kan ju inte heller dödas. Det tycker jag känns mer etiskt.


    Mycket av det som blir djurfoder kan också användas för att framställa olika produkter människor kan konsumera. Vad gäller gödning är jag  en vän av en utveckling/ forskning>/ förbättring av tekniken med handeslgödsel, att successivt ersätta gödsel som gått via djur.


    Sedan  - även om jag är djurrättsvegan och inte miljövegan-finns det också exempel på ekosystem som drabbats negativt av animalieproduktion..

  • Anonym (högervegan)
    Rataxes skrev 2023-11-07 08:35:48 följande:

    Kött är en mycket bra proteinkälla. 
    Det kött vi konsumerar kommer från lokala producenter, eller från djur jag själv jagat och skjutit. Vildsvin och dov/kronhjort. Bättre kött kan man inte få tag i.


    Vad jag vet kan man få alla de 20 aminosyror kroppen använder till proteiner genom att kombinera rätt vegetabilier.. Dessutom har den stora köttkonsumtionen i Skandinavien också baksidor och mycket animaliskt protein bidrar sannolikt till ett antal cancerformer + hjärt/kärl-sjukdomar m.m... Så  rysligt perfekt tror jag inte det är faktiskt
  • Anonym (högervegan)
    Agda90 skrev 2023-11-07 09:25:04 följande:

    Av hälsoskäl och pga alleriger äter min famlij inte följande:
    Spannmål
    Baljväxter
    Vegetabiliska oljor då förhållandet mellan omega 3 och omega 6 är fel (undantaget är olivolja)
    Syntetiskt framställd mat 
    Komjölksprodukter

    Vårt kött kommer från en loka bonde. Kossorna går ute året runt. 
    Äggen kommer från hönor som går runt och pickar och sandbadar i naturen så mycket de vill.

    Jag kan fortsätta med listan men faktum är att min hälsa kommer först. 


    Hur mycket utegående och sandbadande det än är så är väl slutet det samma?  Att djuren dödas av ekonomiska skäl? Jag tror inte att god hälsa har som ett nödvändigt villkor att äta kött fisk och ägg som jag tror för min del
  • Anonym (högervegan)
    Tom Araya skrev 2023-11-08 09:49:15 följande:
    Eftersom det finns ett ägarförhållande och medförande ansvar för husdjur så anser jag att husdjurens konsumtion ska läggas till den individ som äger djuret. 
    Att en djurägare ska se till att det finns mat till hennes/ hans djur? Ja, det är väl självklart? Har någon talat emot det?
  • Anonym (högervegan)
    Anonym (C) skrev 2023-11-10 22:05:10 följande:
    Nej men vi har nog i grunden en totalt olika syn på det hela. Jag ser inte problemet med det nej. Och du kan inte se skillnaden i att hålla djur för att bli livsmedel, mot att hålla människor för samma syfte? Sen ärligt talat skulle en art hålla människor som boskap utan att människor ens förstod det tja då har nog människorna ändå det ganska bra. Och dessutom skulle ju den arten vara såpass överlägsen oss att vi egentligen ändå inte skulle kunna göra så mycket. 

    Rätt stor skillnad på om en människa dödar en människa mot ett djur, som inte har en tanke om en morgondag utan bara här och nu. Det är generellt sett rätt onaturligt att döda sina egna om det inte handlar om att slåss för resurser eller partners. 

    Problemet med konstgödsel handlar om mer än bara tillverkningen som för övrigt också handlar om att föra än mer resurser från en plats till en annan. Inte emot utveckling av bättre sätt att tillverka det, eller att det används. Men anser ändå att gödsel från djuren är en viktig resurs. Om inte annat för jordhälsan. Det är bra mycket mer naturligt med djur på en gård än utan. Då det ingår i ett kretslopp. Det är så naturligt det kan bli i ett system helt skapat av människan. 

    Dessutom bredden av grödor skulle minska rätt så mycket. Speciellt då möjligheterna att bespruta de problem som dyker upp pga en ensidig odling kommer minska. Många grödor är också ganska kinkiga med i vilka jordar de växer, det är väl spannmål då som är rätt så lättodlade. Positiva effekter av att odla foder grödor såsom vall bör man inte bortse ifrån, vi måste ta hand om våra jordar. 

    Djuren har det oftast bra mycket bättre än vilda djur. Så då kanske det är bättre att döda även alla vilda djur så de slipper lida? 

    Sen är ju frågan hur långt den kärleken går? Mer än att inte äta kött. Och absolut det är ditt val. Att vara djurrättsvegan. 

    1) Exakt vad är den principiella etiska skillnaden vara enligt dig? Självfallet finns en massa detaljskillnader, men den enligt dig rent principiella skillnaden undrar jag över vad du anser det är. Skulle du anse det etiskt rätt att själv bli hållen som köttdjur? Ja eller nej? (Om de som gjorde det "var en överlägsen art".


    2) Räcker det med "ganska bra" under en begränsad tid, och sedan dödas?


    3) Ger överlägsenhet rätt att göra så mot andra kännande varelser?


    4) Vad spelar det för etisk roll huruvida den som dödas har en tanke om det ena eller andra eller ej? Dessutom har många djur betydligt mer av den varan än vad många föreställer sig.


    5) Jag har ingen strävan efter naturlighet för naturlighetens egen skull. Jag är ingen grönavågare/ Vänsterman med näbbstövlar (eller det kanske var mera på 70-talet de hade det). Jag är för ett högteknologiskt samhälle. Jag tror att i ett långt perspektiv kan man ändå få till olika kretslopp. Näringsämnena blir ju inte kvar generellt då maten odlas. Något som är viktigt är att få bukt med läckage från åkrar och skogar etc, och förbättra tekniken där som jag i alla fall tror. Jag tror också på möjligheten att hinna utveckla olika lösningar. Ett veganskt samhälle är inget som kommer över en natt.


    6) Hur menar du med mindre besprutningsmöjligheter. Jag säger inte alls att alllt måste vara så kallat ekologiskt odlat. jag är som sagt igen vänsterman.


    7) Skillnaden är att de uppfödda djuren finns just för att de är uppfödda av människor, t.ex att deras mor inseminerats etc. De ingår inte i något naturligt ekosystem. Det är bra mycket enklare att avveckla uppfödningen än att döda alla vilda djur. Men sen skulle det få många negativa konsekvenser att döda alla vilda djur.. Jag tycker människan kan avveckla t.ex fisket som är ett massdödande av vila djur. Antalet av människan dödade havsdjur räknas snarare i biljoner än i miljarder per år. Där kan människor VERKLIGEN minska sitt dödande.

  • Anonym (högervegan)
    Rataxes skrev 2023-11-11 12:18:05 följande:
    Det kräver en hel del arbete för att hitta alla de där vegetabilierna. Jag äter hellre en viltgryta än letar rätt vegetabilier. Det smakar dessutom bättre i min mun.

    Ät vad du vill så.äter jag vad jag vill. Jag tänker inte försöka omvända dig.

    Det är faktiskt inte alls så svårt numera . Vissa vegetabilier innehåller en hel del aminosyror inklusive essentiella. Man lär sig fort en handfull saker med det som ibland kallas högvärdigt protein.


    Eftersom detta är ett debattforum tänker jag att det är till just för att olika åsikter ska brytas mot varandra. Sen är det självfallet fullständigt frivilligt att läsa, men jag skriver för deras skull som inte kan tala för sig själva - men som får betala det yttersta priset- djuren..


    Jag var själv en inbiten storkonsument av animalier, kött, fisk o mejeriprodukter förut. Jag tänkte "då att jag är den siste i hela världen" som skulle bli vegetarian, än mindre vegan, men nu är jag det. Jag är tacksam mot de som gav mig några nya tankar o infallsvinklar.

  • Anonym (högervegan)

    Tillägg till mitt senaste svar till C. Du frågade om vad gränserna var. För min del så konsumerar jag inga djurprodukter alls, köper t.ex inte läderskor och ylleprodukter från får, förutom att jag inte äter kött/ fisk/ mejeriprodukter/ skaldjur/ honung etc


    Men jag invänder inte mot att t.ex. efter en älgolycka på bilvägen så tas en skadad människa till sjukhus och en skadad älg skjuts..(och inte tvärtom )

  • Anonym (högervegan)
    Tow2Mater skrev 2023-11-11 18:16:26 följande:
    Köttet produceras ju ofta iallafall ganska lokalt. Många av de där aminosyrorna verkar ju finnas i vegetabilier som måste importeras ganska långvägaifrån ifrån utlandet.

    Labbodlat kött är en bra väg att gå tror jag. Sedan har man ju visat att rent magert kött inte direkt kan jämställas med t ex fett och högt processat kött. De senare bidrar i mycket större grad till ohälsa.

    Nu har jag absolut inget emot inernationell mathandel med export och import. Jag är ju bland annat inte miljöaktivsit/ inte vänsteraktivist. Men t.ex. "Gogreen" använder ju inom sitt sortiment svenska proteingrödor vad jag vet.. Även vid ganska lokal köttproduktion kräver det dödande och jag vill inte vara en del av det.


    Labodlat kött kan eventuellt ha den fördelen att man inte behöver föda upp och döda djur, även om DNA-koden är från en djurcell/ flera djurceller från början. Men ajg vet inte vad byggstenarna skall vara -varifrån de skall tas så jag är lite osäker på det. JAg har aldrig ätit det, och det finns väl än så länge inte på den öppna marknaden i Sverige?


    Är det "för" likt djurkött har det ev en del nackdelar som just djurkött då har.

  • Anonym (högervegan)
    Anonym (C) skrev 2023-11-11 17:59:45 följande:
    Jag undrar snarare varför du verkar jämställa djur med människor, nej ett djur tänker inte framåt och planerar särskillt mycket. Till en viss del gör vissa djur det genom att samla mat exempelvis vilket är mer något som är en evolutionärt utvecklad instinkt hos vissa djur. De flesta djur lever dag för dag minut för minut, de vet var det finns mat de går dit äter tills de blir mätta och går sedan tillbaka till den skyddade plats de hittat. Det kan jag tycka är en ganska viktig skillnad och viktig "detalj" i det hela 

    Med din logik bör det vara minst lika rimligt att lägga samma resurser på den påkörda älgen och köra den till veterinären som på människan i ditt exempel om en krock med en älg som du tar upp. Varför är det i så fall mer okej  att skjuta den skadade älgen än den skadade människan? Om det nu inte trots allt är skillnad i värdet på människor och djur och hur de upplever saker? Så det är okej att göra skillnad på människor och djur trots allt.

    Vad menar du med att näringsämnen inte blir kvar när de odlas? Pratar du om utlakning då? Såklart ett generellt problem som i år där skördarna blev lägre än man sannolikt gödslade för och att det har regnat väldigt mycket sedan grödan skördats och därmed inte tar upp det överskott som blev. Det problemet är helt omöjligt att helt komma ifrån tyvärr. Optimerad gödsling i all ära men i slutändan är det baserat på kvalificerade gissningar baserat på erfarenhet och förhoppningar. 

    Nej jag har inte heller sagt något om att det måste vara konventionellt eller eko. Men vad gäller möjligheten att bespruta kommer med stor sannolik bli lägre främst då resistens mot de få aktiva ämnen i bekämpningsmedel som finns på marknaden ökar. Men också då det blir striktare regler. 

    Enligt din logik bör alltså sällskapsdjur inte få finnas heller? De är ju inte en del av något naturligt ekosystem. Även om det naturliga för naturlighetens skull inte var viktig förutom i skillnaden mellan vilda och tama djur då.

    För att göra mitt svar tydligt, och hålla ordning på mina tankar och resonemang får jag nog än en gång svara i numrerade punkter. Jag gör så ibland.


    1)Jag har inte skrivit något om at jämställa, men även om vi inte är jämställda finns ju inget som hindrar att visa barmhärtighet och kärlek. Man är fri att välja det och jag förespråkar att vlja det. Jag förespråkar att välja icke-dödande oavsett jämställdhet eller inte. För min del är det kärleken som driver mig.


    2) VAD I ALLSINDAR har vad djur tänker eller inte för relevans i den här frågan? Kan man inte visa kärlek/ barmhärtighet/ icke-dödande även mot dem som inte tänker så mycket som vi?


    3) Vad gäller älgkrocken talar jag om vad som är praktiskt möjligt, inte vad jag skulle önska var möjligt - vilket vore att rädda båda. Men tyvärr är det inte praktiskt möjligt.


    4) Jag har faktiskt aldrig skrivit termen "lika värde", för att åter anknyta till älgkrocken.  DÄREMOT måste det vara möjligt att (om man nu ska använda ordet värde vilket inte riktigt är det jag menar, men i brist på bättre ord), att höja djurs värde till en nivå där man avstår från att föda upp djur och döda dem och avstår ifrån fiske osv -men en nivå som fortfarande ändå inte riktigt ligger på mänsklig prioritetsnivå. Jag använder hellre ordet prioritetsnivå än värde, Där hittade jag ordet.. Dvs värdera högre en medel-västerlänningen idag, men ÄNDÅ INTE helt jämställa.


    5) Att näringsämnen ingår i kretslopp och  flyttar sig i samband med det. Jag sa inget specifikt om urlakning.


    6) Hur kopplar du frågan om resistens mot bekämpningsmedel med trådens ämne?


    7) Få och få? Jag  har aldrig sagt något om lagstiftning. Jag är för förändringar på annat sätt. När jag  själv blev först laktovegetarian och sedan vegan var det ju inte pga någon lag utan pga att jag tagit del av argument och reflekterat  på egen hand. Jag sa faktiskt inget om att allt måste vara naturliga ekosystem.


    Jag har inte sagt något alls generellt om sällskapsdjur.

  • Anonym (högervegan)
    Agda90 skrev 2023-11-13 09:37:58 följande:
    Du får gärna berätta för mig vad jag ska äta när jag inte kan äta spannmål. baljväxter, potatis, tomat, jordnötter, cashewnötter, . Fixar inte att äta qourn heller. 

    Innan jag fick ordning på min kost hade jag brist på b-12. Det kunde jag inte tillgodogöra mig på något vettigt vis än genom kött. 
    Äter jag inte skaldjur får jag brist på selen. 

    Komponera du ihop en bra meny när majoriteten av det som ingår i vegansk kost är sånt som jag inte kan äta. 

    Jag har inga problem att äta kött och om det krävs så kan jag tänka mig att jaga själv. 

    jag förstår svårigheten, men då jag inte själv har den så har jag inte behövt tänka på den i köket. Sen talar jag ju inte om statlig lagstiftning. Jag tänker inte tvinga dig till något alls. Vad jag vill är väl snarare att vara en dela av är att bidra till  diskussion och nya värderingar, hos fler, (precis som jag själv ändrade mig -var ju inbiten animaliekonsument för 30 år sen) ett uppvärderande av djur och en fallande efterfrågan på animalier och en ökad på vegetabilier i det stora perspektivet i samhället


    En övergång till ett i stort veganskt samhälle sker inte över en natt. Det kanske kan gå på flera generationer..En person kan ju också öka sin vegetabilieandel även om man inte helt slopar animalieinslaget.


    B12 tar jag som tillskott och det finns olika sådana. I skrivande stund kan jag förstås inte komponera ihop en heltäckande meny, men jag vet att det finns många olika vegetabiliebaserade proteinkällor, , och att det är rätt lätt att hitta sådana, speciellt nu i nätets tidevarv.


    Jag vill vara med o påverka i samhället i stort. Jag avser inte att detaljgranska enskildas livsmedelskonsumtion, och har såklart inte den makten.

Svar på tråden Veganism