Anonym (C) skrev 2023-11-11 17:59:45 följande:
Jag undrar snarare varför du verkar jämställa djur med människor, nej ett djur tänker inte framåt och planerar särskillt mycket. Till en viss del gör vissa djur det genom att samla mat exempelvis vilket är mer något som är en evolutionärt utvecklad instinkt hos vissa djur. De flesta djur lever dag för dag minut för minut, de vet var det finns mat de går dit äter tills de blir mätta och går sedan tillbaka till den skyddade plats de hittat. Det kan jag tycka är en ganska viktig skillnad och viktig "detalj" i det hela
Med din logik bör det vara minst lika rimligt att lägga samma resurser på den påkörda älgen och köra den till veterinären som på människan i ditt exempel om en krock med en älg som du tar upp. Varför är det i så fall mer okej att skjuta den skadade älgen än den skadade människan? Om det nu inte trots allt är skillnad i värdet på människor och djur och hur de upplever saker? Så det är okej att göra skillnad på människor och djur trots allt.
Vad menar du med att näringsämnen inte blir kvar när de odlas? Pratar du om utlakning då? Såklart ett generellt problem som i år där skördarna blev lägre än man sannolikt gödslade för och att det har regnat väldigt mycket sedan grödan skördats och därmed inte tar upp det överskott som blev. Det problemet är helt omöjligt att helt komma ifrån tyvärr. Optimerad gödsling i all ära men i slutändan är det baserat på kvalificerade gissningar baserat på erfarenhet och förhoppningar.
Nej jag har inte heller sagt något om att det måste vara konventionellt eller eko. Men vad gäller möjligheten att bespruta kommer med stor sannolik bli lägre främst då resistens mot de få aktiva ämnen i bekämpningsmedel som finns på marknaden ökar. Men också då det blir striktare regler.
Enligt din logik bör alltså sällskapsdjur inte få finnas heller? De är ju inte en del av något naturligt ekosystem. Även om det naturliga för naturlighetens skull inte var viktig förutom i skillnaden mellan vilda och tama djur då.
För att göra mitt svar tydligt, och hålla ordning på mina tankar och resonemang får jag nog än en gång svara i numrerade punkter. Jag gör så ibland.
1)Jag har inte skrivit något om at jämställa, men även om vi inte är jämställda finns ju inget som hindrar att visa barmhärtighet och kärlek. Man är fri att välja det och jag förespråkar att vlja det. Jag förespråkar att välja icke-dödande oavsett jämställdhet eller inte. För min del är det kärleken som driver mig.
2) VAD I ALLSINDAR har vad djur tänker eller inte för relevans i den här frågan? Kan man inte visa kärlek/ barmhärtighet/ icke-dödande även mot dem som inte tänker så mycket som vi?
3) Vad gäller älgkrocken talar jag om vad som är praktiskt möjligt, inte vad jag skulle önska var möjligt - vilket vore att rädda båda. Men tyvärr är det inte praktiskt möjligt.
4) Jag har faktiskt aldrig skrivit termen "lika värde", för att åter anknyta till älgkrocken. DÄREMOT måste det vara möjligt att (om man nu ska använda ordet värde vilket inte riktigt är det jag menar, men i brist på bättre ord), att höja djurs värde till en nivå där man avstår från att föda upp djur och döda dem och avstår ifrån fiske osv -men en nivå som fortfarande ändå inte riktigt ligger på mänsklig prioritetsnivå. Jag använder hellre ordet prioritetsnivå än värde, Där hittade jag ordet.. Dvs värdera högre en medel-västerlänningen idag, men ÄNDÅ INTE helt jämställa.
5) Att näringsämnen ingår i kretslopp och flyttar sig i samband med det. Jag sa inget specifikt om urlakning.
6) Hur kopplar du frågan om resistens mot bekämpningsmedel med trådens ämne?
7) Få och få? Jag har aldrig sagt något om lagstiftning. Jag är för förändringar på annat sätt. När jag själv blev först laktovegetarian och sedan vegan var det ju inte pga någon lag utan pga att jag tagit del av argument och reflekterat på egen hand. Jag sa faktiskt inget om att allt måste vara naturliga ekosystem.
Jag har inte sagt något alls generellt om sällskapsdjur.