Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    sextiotalist skrev 2022-03-07 13:39:29 följande:
    Eller så är vill han att de inte ska säga sanningen. Personligen hade jag stannat kvar i Ukraina än att åka som krigsfånge till Ryssland.
    Men, hur mycket kan de säga som inte omvärlden redan vet? I så fall vore Putin naiv, om han allvarligt tror att inte hela västvärlden redan har fått klart för sig hur han är. Jag är snarare rädd för att han verkligen vill ha dem som gisslan för att få bort sanktioner. Läste att han fått utbrott över hur pass mycket sanktioner det blev.
  • AndreaBD

    Ukrainarna tror att det handlar om att ryssarna vill framstå som "snälla". 

    Dessutom har ryssarna skickat en kravlista nu. Undrar om man inte borde säga, okej, och ställa några motkrav så som en massa pengar för skadorna. Och så har man kvar alla sanktioner. Och Ukraina går med i EU, men inte i Nato (men får speciellt skydd av Nato ändå om det skulle hända något? 

  • AndreaBD
    sextiotalist skrev 2022-03-07 16:59:04 följande:
    Pratade om det med en kollega.
    Vi har tyst tittat på när han annekterat Kriml, Tjetjenien och när han stöttat Belarus diktator tog makten. Så i hans kalkyler så fanns inte det att västvärlden skulle protestera
    Troligen bedömde han att västvärlden var svagt.
    Men han tog fel
    Jo, det har många sagt att han nog tänker så. Det var ju samma sak med Hitler. Man har märkt för sent att han också är en sån. 
  • AndreaBD
    nihka skrev 2022-03-07 18:40:43 följande:
    Pressa på utan att putta utför kanten.
    Men det kan ta många år....
  • AndreaBD
    nihka skrev 2022-03-07 19:29:29 följande:
    Ja det kommer ta tid, men knappast flera år. Putin har inte råd att föra krig i Ukraina i flera år. Men alternativet med ett snabbt övergående kärnvapenkrig är inget alternativ tänker jag.
    Nej, det är inte kriget som måste vara i flera år, utan jag tänkte nog snarare att det är Putin som kan vara kvar i flera år till och så länge han är kvar, så kommer vi ju ingen vart med Ryssland.
  • AndreaBD
    KillBill skrev 2022-03-08 21:38:14 följande:

    Ja det är bara att inse att det bara var en tidsfråga innan ytterhögern här i tråden  skulle börja argumentera för att Ukraina bär ansvar för att ha blivit angripet av Vladimir Putins Ryssland.  Själv tycker jag att det är ett vidrigt resonemang.


    Precis! 
  • AndreaBD

    Det kanske var i den här tråden där någon skrev tidigare att det skulle vara odemokratiskt av Ukraina att kräva att alla måste lära sig ukrainska, även de rysk-talande. Jag fick höra av min kollega, SO-lärare, att det är så i Sverige också. Minoritetsspråk innebär inte att man skulle kunna ta dessa som ursäkt att inte lära sig svenska, utan dessa språk står under ett speciellt skydd, så att de ska finnas kvar. Men då får man vara tvåspråkig, det går inte att skippa svenskan. 

  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-03-11 04:48:16 följande:
    De skickas till Polen. Inte till Ukraina. De är till för att skydda Nato-länderna kring Polen. Inte för att strida i Ukraina.
    Tom Araya skrev 2022-03-10 23:16:55 följande:
    Ett litet steg framåt, men ändå inte i hamn.


    Gamla nyheter som är överspelade.

    Att USA säger OK till att ersätta Mig-29 med gamla F-16 är en sak men ingen vill vara den som slutligen levererar dem till Ukraina. Polenbasen i Tyskland och därifrån skulle ukrainska piloter kunna ta dem men det sa både Tyskland och USA nej till.s senaste bud var att flyga dem till Rammstein

    Flygplan till UA var dött i det ögonblick det blev offentligt. Tacka den där EU-politikern som gick ut med det.
    Ja, tyvärr var det någon som babblade om det för öppet att Polen ville samla alla flygplan på basen Ramstein i Tyskland. Och då ville Tyskland inte heller stå som den som skickar flygplan till Ukraina. Man borde kanske ha gjort som Ryssland. Hemligt och spela dum ifall någon märker något. 
  • AndreaBD
    Slavdrivaren skrev 2022-03-11 10:28:33 följande:

    Det är snarare vänster som alltid stöttat Soviet och Ryssland. De hette t.o.m. tidigare kommunistpartiet.

    Så sent som gör några dagar var de det enda svenska partiet som röstade emot att hjälpa Ukraina med vapen. Gammal kärlek rostar uppenbarligen inte.


    Det har ingen betydelse numera. Världen har ändrats mycket sedan dess. Putins politik är inte ett dugg "vänster" . Vänsterpartiet tänker nog inte så mycket vem de håller med, Ukraina eller Ryssland -  konstigt nog, för de flesta andra gör nog. De tänker pacifistiskt. Det är allmänt princip, och där är de inte flexibla: Man skickar inte vapen till länder i krig. Punkt slut.

    MEN... de ändrade sig ju några dagar senare. Det har du antigen missat eller förtigit.
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-03-11 10:58:15 följande:
    Nä, läckan var långt innan dess.

    Bara någon dag in i kriget så sa "EU foreign-policy chief" Joseph Borell att vissa EU-medlemmar skulle kunna skicka flygplan. och därmed var frågan offentlig och död.

    www.wsj.com/livecoverage/russia-ukraine-latest-news-2022-02-26/card/eu-member-countries-will-supply-ukraine-with-jet-fighters-borrell-says-zjCJ5iME2keSkxfiaIpr

    .
    Det är dessutom en symbolfråga mer än en praktisk fråga. Planen har ett begränsat värde eftersom ryssarna mest använder artilleri, stridsvagnar, helikoptrar och raketer/missiler. Sådant du kan slå ut med handburna missilsystem.

    En Mig-29 kostar i storleksordningen 50 miljoner dollar och kan förstöras på marken med en träff av en granat eller missil.

    Ge Ukraina Javelins, Stigers, NLAWS och drönaren Baykar TB2 för 50 miljoner dollar och du får ut väldigt mycket mer försvar för samma peng..

    För att inte tala om vad du skulle kunna skicka för motsvarande 70 flygplan.

    En sådan drönare kostar ca en miljon dollar. En femtiondel av vad ett flygplan kostar.

    .
    Planen är tyvärr en återvändsgränd.
    .
    Alla babblar för mycket då. ;)  Kanske för att man inte är van längre att man måste vara försiktig. 

    Planen ville de väl också ge bort för att de hade nya och ändå inte ska använda dem gamla längre, har jag för mig?  För, i så fall är de nästan inte värda något för Polen. 
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa