Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Xenia skrev 2023-07-09 11:08:08 följande:

    Jag har också tagit del av media. Sverige rustade ned efter Sovjets fall men nu har Sverige rustat upp. Sverige samarbetar redan med Nato. Vi kommer att få satsa mer på försvaret 2% av BNP och det väntas vi klara av år 2026. Finns inget tvivelaktigt ang Sveriges militära kompetens.

    ? Vi kan Östersjön bättre än de flesta, vi har en ubåtsförmåga som väldigt få länder har och vi har världsledande flygvapen. Det är bara några av de saker där vi har tillgångar i vårt land som många länder inte har, säger han.

    Bland annat räknar Kristersson med att Sveriges tekniska kunnande inom radar och ubåtar, liksom mångårig specialkunskap om Ryssland, kommer att styra vad vi får för ansvar. Men framför allt tror han att Sverige kommer att användas för övervakning från luften på grund av den spetskompetens som finns till följd av svenska stridsflyget Jas Gripen.  
    www.gp.se/nyheter/sverige/s%C3%A5-blir-svenska-f%C3%B6rsvarets-roll-i-nato-har-unika-f%C3%B6rm%C3%A5gor-1.72917285

    Vi har haft ett samarbete med Nato sedan mitten av 1990-talet, och har deltagit i alla Nato-ledda internationella insatser sedan Bosnien 1996.
    www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/forsvarsmakten-i-sverige/nato-i-fokus/


    Nedrustningen påbörjades redan under 1970-talet, men gick i början långsamt och tog fart senare vid flera tillfällen.

    Upprustningen av Sveriges försvar är än så länge mycket blygsam och där utgångsnivån var ett nästan helt avvecklat försvar.
  • Tom Araya
    Mentat skrev 2023-07-11 22:01:16 följande:
    Lovande, men det förutsätter att Erdogan inte ändrar sig så fort han kommit hem från Vilnius och att han inte ställer nya krav för att någon annan Natomotståndare eldat upp en Koran. Än är det inte klart...
    En fågel viskade i mitt öra att Biden tog honom i örat och sa att om Erdogan är en snäll pojke så ska han få en bra deal på nya F16-plan.
  • Tom Araya
    nattuw skrev 2023-07-14 00:43:57 följande:
    Frågan var inte varför Ungern gick med utan vilken strategisk fördel Ungerns skulle ha av ett Svenskt NATO-medlemskap.
    ...och du fick ett bra svar.
  • Tom Araya
    nattuw skrev 2023-07-16 22:14:13 följande:
    Nej.

    Att USA, som är en global spelare, kan se en strategisk fördel i att binda upp hela norden i ett försvarssamarbete är inte så svårt att se. Vår närhet till den potentiella konkurrenten och fienden Ryssland och vår närhet till Arktis med dess naturresurser innebär att USA får ett bättre utgångsläge vid en eventuell framtida konflikt som handla om vem som skall få ta del av Arktis naturresurser.

    Någon sådan fördel är svårt att se när det gäller Ungern/Sverige. Inget av länderna är globala spelare på samma sätt som USA. Och om behovet av att skapa en andra avlastande front i norr uppstår så är redan alla länder med landsgräns mot Ryssland medlemmar i NATO. Samma sak gäller om det uppstår ett behov av att öppna en andra avlastande front i Centraleuropa. Det går göra utan Ungern. Så det är svårt att se hur Sverige/Ungern skulle kunna dra någon direkt strategisk fördel av det andra landets NATO-medlemskap.
    Hur kan man undgå att se fördelarna?

    NATO och därmed NATOs medlemsländer blir tillsammans starkare militärt ju fler länder som är med.

    Geografistrategiskt är det av stor fördel för NATO och NATOs medlemsländer att NATO blir mer heltäckande, täcker stora landområden, omfattar strategiskt viktiga land- och sjöområden e.t.c. I detta är länder som Sverige och Finland, med sin placering i norden, runt Östersjön (med sina öar Gotland och Åland) och närhet till Ryssland ett oerhört stort och viktigt tillskott för NATO= fördel även för Ungern som NATO-medlem.

    Vänder man på det så kan det bli en stor nackdel för NATO (och därmed även NATO's medlemsländer) att ha en ickemedlem insprängt bland medlemsländer, som en fiende kan komma att utnyttja som språngbräda.
  • Tom Araya

    Den tekniska utvecklingen i Ukraina för närvarande.

    Ukraina kommer att komma ur det här kriget som världsledande experter i den teknologi de utvecklar under pågående krig.

    Jag hoppas Sverige m.fl. drar nytta av denna samlade kunskap och genom detta även bidrar ekonomiskt till Ukraina efter kriget. 



  • Tom Araya
    Kermit1561 skrev 2023-11-02 09:25:07 följande:
    Det är intressant men svårt att dra några slutsatser av det. Putin kommer ju hålla på tills de står där och kastar sten....  
    Nej, det är inte sannolikt.
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa