Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    nattuw skrev 2023-01-25 01:14:56 följande:
    Att flytta fram gränserna är i allra högsta grad ett hot. Det oavsett om det är Väst med NATO och EU eller Ryssland som bryter status quo.
    Nej, det är det inte. Det finns gränser i allting och vissa flyttar på sig. Det kan aldrig per automatik utgöra ett hot.
    Det är även en orimlig föreställning att Ryssland i princip måste ha en ring med neutrala länder omkring sig för att inte känna sig hotade.
  • Tom Araya
    nattuw skrev 2023-01-25 19:25:38 följande:
    Du lyckades med att i samma inlägg säga att NATO inte är ett hot mot Ryssland samtidigt som du utmålar NATO som ett hot mot den Ryska regimen. Och med den logiska kullerbyttan har du nu gjort den Ryska invasionen av Ukraina till ett försvarskrig mot en yttre makt som hotar den ryska regimen.
    Nej, du förstår helt enkelt inte bättre. Det är Rysslands krig mot Ukraina som hotar makten hos den ryska ledningen, särskilt om Ryssland skulle förlora kriget.
    I och med Rysslands invasion så gick Ukraina från ett accepterande till att inte vara med i NATO till fast beslut att de så snart de kan ska gå med.
    Så NATOs påverkan är endast indirekt, medan Rysslands egna agerande är maktens direkta hot.
  • Tom Araya
    nattuw skrev 2023-01-25 19:40:28 följande:
    Att Ryssland inte litar på väst och vill ha en säkerhetszon runt moderlandet är en föreställning som lanserats av rysslandskännare. Det är möjligt att de har fel och du har rätt men av det jag sett så verkar det inte orimligt att Ryssland vill ha en buffert av lojala eller åtminstone neutrala stater som omger moderlandet.

    Du måste skilja på verkligt hot och inbillat hot. Bara för att den ryska statsledningen känner sig hotade (eller i alla fall påstår det, vilket kan ifrågasättas), så innebär det inte att de faktiskt är hotade.

    NATO har aldrig invaderat Ryssland, Sovjetunionen eller någon annan nation inom den fd Warszawa-pakten eller något land i Europa. NATO har aldrig agerat militärt direkt mot något av dessa länder heller. NATO har aldrig invaderat något Det ligger inte i NATO's syfte eller intresse att göra det. NATO har aldrig framfört hot om att de ska invadera Ryssland eller starta krig mot Ryssland.
    Ser man till agerandet så utgör Ryssland ett större hot för sin omvärld än tvärt om.


    Det är inte rimligt att ställa krav på omvärlden grundat på ett inbillat hot, särskilt inte om man inte kan uppfylla samma krav mot samma omvärld.

  • Tom Araya
    nattuw skrev 2023-01-27 00:42:35 följande:
    Eller så är det du som "helt enkelt" inte förstår bättre.
    Tom Araya skrev 2023-01-25 21:47:40 följande:

    Du måste skilja på verkligt hot och inbillat hot. Bara för att den ryska statsledningen känner sig hotade (eller i alla fall påstår det, vilket kan ifrågasättas), så innebär det inte att de faktiskt är hotade.


    Att du anser att ett hot är inbillat har ingen betydelse för den som känner sig hotad. Den som känner sig hotat kommer att reagera på hotet oavsett om du anser att hotet är inbillat eller inte.Rimliga krav har aldrig varit en faktor som spelat någon avgörande roll vid ett krig.


    Då återstår bara krig för Ryssland och krig blev det.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2023-01-31 07:24:34 följande:
    Ja, det är fakta för dig men efter 45 år av kallt krig mot Sovjetunionen är det inte säkert att det är fakta i Ryssland.
    I Ryssland råder inte fakta som informationsbas.
  • Tom Araya
    Missermajser skrev 2023-02-06 22:43:13 följande:

    Jag var av goda skäl emot Nato även under Gorbatjovs tid då de faktiskt hade betydligt större kapacitet som en av supermakterna. Jag har inte funnit något skäl att ändra på det nu heller eftersom Ryssland inte tillnärmelsevis kan mäta sig med t.ex. USA och Kina militärt.


    NATO existerar inte enbart av Rysslands existens eller strävan som skäl.
    Kina, Nordkorea, flertalet länder i ME, Afrika m.fl. är potentiella motståndare/hot mot den del av världen där NATOs medlemmar finns.
    Missermajser skrev 2023-02-06 22:43:13 följande:

     


    Nästan samtliga i den här tråden upprepar teorin om att Ryssland ämnar upprätta ett eruroasiskt rike. Ingen har svarat på frågan hittills men du kanske kan förklara med vilka militära resurser Ryssland i så fall ens har kapacitet att utföra något sådant i praktiken? Vet du vilka utgifter de har i förhållande till andra länder? Tycker du att angreppet mot Ukraina visar på att Ryssland har tillräckligt för att hålla sitt eget försvar intakt och angripa ännu fler länder än Ukraina?


    Rent teoretiskt har Ryssland enorma militära resurser, både vad det gäller personal och material.

    Problemet är att mycket av utrustningen har förskingrats bort eller står uppställda någonstans där de inte är i skick för att tas i bruk utan en omfattande arbetsinsats. Det handlar om tusentals stridsvagnar och andra pansarfordon, flygplan, helikoptrar mm.

    På personalfronten är det framförallt svårt med motivationen. Det tillför inte mycket till militär styrka om befattningar tillsätts med personal som absolut inte vill vara där och strida mot sitt grannlands befolkning.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2023-02-07 04:32:40 följande:
    I bästa fall är det där ett ganska ignorant påstående som visar på¨oförmågan att sätta sig in i den andres position.
    Detta är inte ett ensidigt problem.
  • Tom Araya
    nattuw skrev 2023-02-10 19:49:00 följande:
    Med den återuppväckta rysskräcken och svensk medias förkärlek för klickbeten framför journalistik så lär de flesta röstberättigande ändå inte veta vad de faktiskt röstar på. Dessutom var det flera ledande personer som efter att svenska folket röstat nej till EMU motsatte sig fler folkomröstningar då folk inte röstade som de skulle. Så någon folkomröstning lär det inte bli.
    Svensken har under decennier varit lyckligt ovetande om vilken hotbild som tonat upp i Ryssland sedan Sovjetunionens fall, då svenska politiker och media har varit ointresserade. Att det har skett en vändning där skulle jag inte beteckna så nedvärderande som "återuppväckta rysskräcken".
  • Tom Araya
    Kermit1561 skrev 2023-02-13 23:13:34 följande:
    Det märkliga är väl att argumentera att de inte har ekonomi eller resurser att föra krig när det är just det dem gör. Verkligheten har redan bevisat att du har fel. 
    Nja... den "verklighet" du refererar till ligger framåt i tiden, när vi med facit i hand kan se hur uthålliga Ryssland har varit.
  • Tom Araya
    Kermit1561 skrev 2023-02-14 10:35:42 följande:
    Nej, ryssland för redan krig, så min "verklighet" är redan verklighet. Vad man kan diskutera är om det går att vinna ett krig med begränsade resurser. Det återstår att se vad gäller ukraina men att det finns många länder Ryssland även med sina "begränsade" resurser skulle kunna vinna ett krig mot har de redan bevisat förr. 
    Då har du inte förstått att uthållighet handlar om att hålla ut tills målet är nått.
    Är målet nått idag?

    Ryssland har inte bevisat någonting eftersom de aldrig har genomfört ett krig av den här omfattningen.
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa