Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Mentat skrev 2022-09-27 12:14:43 följande:
    Att slå ut de strategiska ubåtarna låter extremt riskabelt, det kan trigga Putin att använda sina strategiska vapen medan han fortfarande har några.
    Kryssningsrobotar mot utvalda mål känns litet rimligare, men det är fortfarande ytterst riskabelt.
    Dock har Biden gjort det väldigt tydligt för Putin att USA kommer att svara hårt på kärnvapenanvändning i kriget, så bollen om att ta risker och vilka konsekvenser det får ligger hos Putin.
  • Tom Araya
    Mentat skrev 2022-09-27 14:15:33 följande:
    Ansvaret ligger hos Putin, ja. Konsekvenserna kan komma att ligga på väldigt många oskyldiga.
    Konsekvenserna av kriget ligger på väldigt många oskyldiga oavsett.
  • Tom Araya
    Xenia skrev 2022-09-28 23:08:02 följande:

    Många män har ingen lust att bli Putins kanonföda och dö för hans expansionslust. De flyr utomlands. Borde vi i EU ge dem asyl eller skicka tillbaka dem till Ryssland?


    Mycket svår fråga...

    Generellt sett; ja.

    Men de behövs också  i Ryssland för att avsätta Putin och få slut på kriget.

    Börjar vi lättvindigt ta emot alla dessa som flyktingar, så finns även risken att dessa grupper infiltreras av ryssar/pro-ryssar.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2023-01-05 13:35:46 följande:
    Gamla nyheter som DI plockar upp.

    www.reuters.com/business/retail-consumer/ikea-reopens-online-fire-sale-russia-before-market-exit-2022-07-05/

    "IKEA still operates 14 malls in the country under the MEGA brand,"

    Allt som inte är uttryckligen förbjudet är godkänt. Tveksamt om något land eller något företag verkligen, på riktigt, lämnat den ryska marknaden.

    Eftersom ingen i väst, faktiskt, på riktigt, vill gå all-out i krig med Ryssland på alla plan så blir det såhär.

    Man försöker göra det lagom jobbigt för ryssar. Riktade sanktioner, brukar det kallas om det gäller ett land som Iran.

    Det enda som händer är att man drar ut på eländet i tid utan att egentligen uppnå någon avgörande effekt. Krig, fast inte på riktigt-riktigt.

    Lycka till med den taktiken. Hur länge har Iran hållit ut? Sedan 1979.

    Ryssland har ockuperat delar av Moldavien sedan 1990, delar av Georgien sedan 2008 och kriget i Ukraina har pågått sedan 2014.
    Det handlar nog inte så mycket om vad man vill utan vilka oönskade effekter det kan få för andra parter, såsom de länder som riktar sanktioner mot Ryssland och den ryska civilbefolkningen. Ett exempel är det i Europa omfattande beroendet av fossila bränslen från Ryssland, främst gas.

    Att sanktionerna inte skulle ge effekt är jag övertygad om inte stämmer. Om den sedan blir avgörande eller inte, det återstår att se. I krig är det ofta många faktorer tillsammans som avgör utgången, mer sällan en enskild faktor. Att Ryssland genom sanktioner får problem med sin ekonomi och få tillgång till varor de behöver för sin militärmakt och militärindustri är av stor betydelse.

    Skillnaden mellan läget i Moldavien + Georgien och i Ukraina är att Ukraina med militära medel aktivt kämpar för sin frihet och är ännu inte besegrade, det är alltså en pågående kamp som omvärlden kan ge stöd för.

    Du säger emot dig själv när du påstår att utdragning på "eländet" är det enda resultat som uppnås, fast det är precis det som blev resultatet i Moldavien och Georgien, som du referera till.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2023-01-06 06:50:47 följande:

    Ryssland har kärnvapen och därför är Ryssland immunt mot ett militärt anfall. Vi kommer aldrig se Natostridsvagnar rulla in i Moskva.


    Nej, Ryssland är definitivt inte immunt, det ser vi i Ukraina-kriget nu. Ryssland attackeras både på ockuperat mark såsom etablerad rysk mark.
    Flash Gordon skrev 2023-01-06 06:50:47 följande:

    Och med eländet menar jag dödandet. Konflikterna är inte lösta i Georgien och Moldavien men det dödas inte där längre. Jag spår att samma kommer att hända i Ukraina. En fryst konflikt där lösningen ligger i förhandlingar för man kan inte vinna ett krig med vapen om man inte är beredd att invadera sin motståndare.

    Det jag egentligen reagerade på är hyckleriet.

    JA, IKEA har kvar verksamhet i landet fastän Sverige skickat pansarskott för att döda ryska soldater. Tyskland skickar raketartilleri ena dagen och köper rysk gas den andra. Sedan blir vi upprörda över det ena men inte över det andra.

    Alla bara hycklar och ingen vågar ta ett avgörande steg åt något håll. Inte mot fred via förhandling. Inte mot en militär lösning.

    Därför kommer konflikten att hålla på länge än.


    Alla länder måste själv få avgöra hur mycket lidande och död de kan/vill ta för att slippa leva under förtryck, vilket också innebär ett stort lidande.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2023-01-07 13:22:58 följande:
    Ja, i väst börjar nu vapenlagren sina och det finns ingen industriell möjlighet att snabbt bygga upp lagren igen. Två år har det sagts att de enklaste systemen kan återställas på.
    www.cnbc.com/2022/09/28/the-us-and-europe-are-running-out-of-weapons-to-send-to-ukraine.html

    Man har hamnat i en situation att man måste börja fundera på hur mycket till man kan skicka utan att försämra sin egen säkerhet.
    I Europa närmar det sig det läget, men i USA är vi inte där än. De har mycket större lager, men också en omfattande produktion.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2023-01-07 19:06:16 följande:
    Det har hela tiden varit ett inbördeskrig men X antal miljoner bosatta i Ukraina på ena sidan och X antal miljoner bosatta i Ukraina på den andra sidan. Hur vinner du ett inbördeskrig och skapar en varaktig fred efteråt?

    Men om vi bara ser det som ett krig mellan två länder:

    Som narrativet byggs upp nu kan Ukraina bara "vinna kriget" om de tvingar ut de ryska styrkorna från hela det område som var Ukraina på kartan innan 2014.

    Ryssarna däremot vinner kriget, som ordet "vinner" definieras för stunden, om de så bara har kvar en kvadratkilometer av det forna Ukraina. Om de så bara håller en enda gräns-by i någon av de regioner de idag tagit över, helt eller delvis. Ingen stor vinst, men en vinst.

    Tror jag att Ukraina kan ta tillbaka mer mark än de gjort så här långt. Ja. Tror jag att de kan ta tillbaka alla regioner i sin helhet. Nä. Ryssarna behöver inte en massa högteknologiska vapen för att försvara och behålla mark. Det räcker med "stövlar på marken" - och "stövlar" har de gott om. 

    Men fine, vi säger att Ukraina lyckas driva bort alla ryska trupper. Då har de fortfarande alla dessa X antal miljoner människor som i snart ett decennium levt under bombardemang i sina byar och städer i Donetsk och Luhansk som man nu på något sätt måste sluta fred med och försöka åter-inlemma i den ukrainska staten.

    Om man nu vill vinna kriget, på det sätt man själv definierar ordet "vinna".

    Av dessa skäl, och några till, tror jag därför att det kommer att komma till en slags frusen konflikt längs en stilleståndslinje.

    Sedan måste det gå lång tid, regimer bytas ut och attityder förändras. Därefter kan man kanske förhandla fram en varaktig fred.

    .
    Eller så går väst in i kriget fullt ut, invaderar Ryssland, bränner Moskva och sedan tvångsförflyttar alla som inte vill leva under ukrainskt styre från det som var Ukraina innan 2014. Det fungerade mot Tyskland och tyskarna år 1945.
    nattuw skrev 2023-01-07 17:08:37 följande:
    Ett nytt mellanöstern?
    I bästa fall ett nytt Cypern. Delat "för evigt" men med en fredlig gräns parterna emellan.

    Åtminstone till den dag parterna omdefinierar ordet "vinna".

    .
    I sämsta fall ett nytt Balkan. Fred på pappret men konflikten fortsatt pyrande under ytan på grund av en klumpigt skapad "fred".
    Det finns inget som säger att det inte kan ses som en vinst för Ukraina om kriget avslutas efter att Ukraina bara har tagit tillbaka en del av ryskockuperade områdena. Om Ryssland kontrollerar mindre delar av Ukraina än vad de gjorde tidigare eller vad Ryssland har som mål, så är det en vinst för Ukraina.

    Det går utmärkt att dra en ny gräns mellan länderna där man står efter en fredsöverenskommelse, om båda parterna accepterar det.

    Att "vinna" kan vara att motparten accepterar att ingå fredsöverenskommelse på villkor man också själv accepterar.

    Varifrån får du att människor i Donetsk och Luhansk har levt under bombardemang i snart ett decennium före det att Ryssen klev in?

    Jag tror att Ryssland kommer att få allt svårare med "stövlar på marken". Redan nu har de problem. Får de fram 100 eller 300 000 eller en miljon, så har de inte tillräcklig mycket av tillräckligt bra utrustning för dessa.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2023-01-08 11:37:48 följande:
    Du förstår förstås av sammanhanget att "immun" avser en invasion av Ryssland
    Tom Araya skrev 2023-01-08 00:18:13 följande:
    Alla länder måste själv få avgöra hur mycket lidande och död de kan/vill ta för att slippa leva under förtryck, vilket också innebär ett stort lidande.
    Jag anser fortfarande att du har fel i detta. Ryssland balanserar på en knivegg...
    Kriget bedrivs huvudsakligen med konventionella markstridskrafter med understöd av robotar och drönare. Det finns större risker än vinst med att då invadera Ryssland... och vem skulle i så fall göra det. Om Ryssland däremot skulle ta till kärnvapen, så tror jag det blir en reaktion från omvärlden (framförallt USA, NATO, EU och grannländerna) mot Ryssland som kan innebära en invasion eller svar med kärnvapen eller en kombination av båda. Så immuna är inte Ryssland, utan de balanserar på eggen...
    Flash Gordon skrev 2023-01-08 11:37:48 följande:
     Beror på vilket vapensystem vi talar om och hur du definierar "brist"
    edition.cnn.com/2022/11/17/politics/us-weapon-stocks-ukraine/index.html

    Det är otvetydigt så att vi närmar oss en punkt där vi inte längre kan förse Ukraina med obegränsade mängder vapen och då kommer deras militära förmåga att minska. Därav att jag tror på en stilleståndslinje förr eller senare och en frusen konflikt.
    Tom Araya skrev 2023-01-08 00:42:06 följande:
    Det finns inget som säger att det inte kan ses som en vinst för Ukraina om kriget avslutas efter att Ukraina bara har tagit tillbaka en del av ryskockuperade områdena.
    Det är Zelenskys egna ord. "Icke förhandlingsbart" säger han om kravet att alla ryska soldater måste bort från alla områden innan det kan bli fredssamtal

    Som det ser ut nu tror jag att bristerna blir svårare för ryssarna och de kommer fortare om Putin eskalerar kriget och kallar in fler soldater.
    Ukraina kan nog hjälpligt hålla igång ett år till, men kanske inte längre. Ryssland behöver kraftiga tillskott utifrån för att kunna fortsätta kriget så länge eller längre.

    Det talas redan nu om att tillföra stridsfordonen Marder och Bradley.
    Både Tyskland och USA har meddelat att de överväger att leverera luftvärnsrobotsystemet Patriot.
    Turkiet levererade nyligen en mängd lätta pansarfordon på hjul. Det pågår fortfarande leveranser av uppdaterade stridsvagnar av typ T-55, T-64 och T-72 från bl.a. Tjeckien.


    USA tillverkar ammunition i alla ryska kalibrar upp till 12,7 mm och det talas om att starta upp produktion av ammunition för stridsfordon och artilleri av gammal WP-standard. Ammunition till de haubitsar och granatkastare levererade från väst lär inte sina i första taget, då det finns stora lager både i USA och Europa, med många användare och tillverkare av samma kaliberstandard.

    Rysslands materiella resurser är ihållande större än Ukrainas och inte en oansenlig del av de ryska förlusterna innebär tillskott för Ukraina.


    Flash Gordon skrev 2023-01-08 11:37:48 följande:
    Ja, men då måste först definitionen av "vinna" ändras.. Som det är nu har Zelensky satt ett ultimatum som inte tillåter det du skriver. Det är därför jag tror att det kommer att ta lång, lång tid innan vi har en riktig fred. Attityder måste ändras. Det kan lätt ta en generation.
    Tom Araya skrev 2023-01-08 00:42:06 följande:
    Varifrån får du att människor i Donetsk och Luhansk har levt under bombardemang i snart ett decennium före det att Ryssen klev in?
    Kriget i Donbas började i april 2014.

    Nu är det ju två sidor om att ställa villkoren och de måste ju någonstans mötas. Om parterna i någon grad kan ändra på sig och gå med på kompromisser vet vi först när parten ifråga ställs inför ett erbjudande som innebär kompromisser och eftergifter. Detta kan ändras med tiden, det har vi ju sett i krig bakåt i tiden.


    Flash Gordon skrev 2023-01-08 11:37:48 följande:
    Kriget i Donbas började i april 2014.

    Det var intensivast i början men låste sig ungefär i augusti när ryska trupper gick in i Donbas då Ukraina var nära att besegra separatist-styrkorna. Vid det laget uppskattade FN att 730000 hade flytt till Ryssland för att söka skydd.
    www.france24.com/en/20140805-hundreds-of-thousands-displaced-flee-fighting-eastern-ukraine

    Ytterligare cirka 100000 hade då istället flytt åt andra hållet, in i Ukraina.

    Efter att fronten stabiliserade sig har konflikten i området varit ett mer eller mindre intensivt artillerikrig över stilleståndslinjen trots övervakning av OSSE och FN och andra grupper.

    Så nästan åtta år av bombardemang. Tills Ryssland gick in med full styrka i februari 2022.
    Tom Araya skrev 2023-01-08 00:42:06 följande:
    Jag tror att Ryssland kommer att få allt svårare med "stövlar på marken". Redan nu har de problem. Får de fram 100 eller 300 000 eller en miljon, så har de inte tillräcklig mycket av tillräckligt bra utrustning för dessa.

    Jag vill hävda att tyngre vapenanvändning, såsom pansar, artilleri, flyg, robotar och raketer användes i betydande utsträckning först efter att Ryssland skickade in först vapen och sedan egen trupp (om än omärkta och i begränsad omfattning).


    Flash Gordon skrev 2023-01-08 11:37:48 följande:
    .
    Tom Araya skrev 2023-01-08 00:42:06 följande:
    Jag tror att Ryssland kommer att få allt svårare med "stövlar på marken". Redan nu har de problem. Får de fram 100 eller 300 000 eller en miljon, så har de inte tillräcklig mycket av tillräckligt bra utrustning för dessa.
    Samtidigt förlorar Ukraina i runda slängar 8000-10000 man i månaden, döda och skadade enligt den information som officiella ukrainska källor släpper ifrån sig. Ukraina har heller inte råd att hålla sig med de siffrorna över någon längre tid.

    Förlusterna tär hårt åt båda håll.

    Ukraina har problemet med tillskott på personal för sitt militära och civila försvar. De som kan och vill ställa upp är nog redan engagerade eller förlorade.


    För Ryssland är nog problemet av motsatt art, att det finns ett stort befolkningstal att ta av, men att motivation och kompetens är låg. Oavsett hur många nya soldater Ryssland kan inkalla eller tillföra, så har de redan nu problem med att utrusta dessa.

    Så en miljon ryssar får möta en halv miljon ukrainare som i motivation och materiel är överlägsna (siffrorna är påhittade, men är rimliga i ungefärliga proportioner).


    Flash Gordon skrev 2023-01-08 11:37:48 följande:
    Det, plus i längden minskade vapenleveranser, talar för att Ukraina kommer att tvingas acceptera en vapenstilleståndslinje. Tror jag.

    Jag tror att vi får två parter som tvingas till förhandling p.g.a. materiella och ekonomiska brister för fortsatt krig.


  • Tom Araya
    Kockobello skrev 2023-01-08 11:51:44 följande:
    Egentligen har Ukraina förlorat för längesedan. 

    Nu är det andra aktörer.
    På vilket sätt menar du att Ukraina har förlorat och vilka är de andra aktörerna?
  • Tom Araya
    Tom Araya skrev 2023-01-10 06:06:45 följande:

    Det talas redan nu om att tillföra stridsfordonen Marder och Bradley.
    Både Tyskland och USA har meddelat att de överväger att leverera luftvärnsrobotsystemet Patriot.
    Turkiet levererade nyligen en mängd lätta pansarfordon på hjul. Det pågår fortfarande leveranser av uppdaterade stridsvagnar av typ T-55, T-64 och T-72 från bl.a. Tjeckien.


    Det verkar som att Frankrike även kommer att skicka AMX-10 till Ukraina.
    AMX-10 är ett sexhjuligt, lätt bepansrat spanings- och infanteriunderstödsfordon med en 105 mm kanon i ett runtomsvängande torn.
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa