Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    LadyJane skrev 2022-03-04 13:39:40 följande:
    Absolut är det så att Putin är slut inom rätt snar framtid.
    Dock håller jag inte med dig om den lyckliga utvecklingen mot en demokrati utan risken är otroligt stor att han blir ersatt med en liknande.

    Man kan hoppas att Ryssland någon gång i framtiden blir en demokrati men de har alltför mycket som talar mot det. De har tex ingen som helst tradition av demokratiska värderingar. Att omvandla diktaturer till demokratier är alltid svårt, även när det funnits demokratiska traditioner. Utan det så är det ohyggligt svårt.

    Det enda man bör/kan hoppas på är att det gör det China-style, med myrsteg, långsamt, långsamt så att de kanske har en demokrati om 7-8 generationer.
    De var på god väg, för under ett litet tag, så var det nästan som en demokrati, folk vågade säga vad de tyckte, men sedan kom Putin (som för övrigt är ju en fd KGB-agent) som sakta men säkert tog detta. 
    Men som du skriver, demokrati är svårt, vi har ju en rätt lång tradition med demokrati. Även om det inte med dagens syn.
    Men vikingaråd, byastämmor etc har vi ju haft länge. 
  • sextiotalist
    Flash Gordon skrev 2022-03-04 15:00:45 följande:
    Att påstå att de var "på god väg" är att ta i.

    Jeltsins åtta år som Rysslands president kännetecknades av parlamentariskt kaos, kraschande ekonomi, förtryck av oppositionen, maktkoncentration och framväxandet av de så kallade oligarkerna.

    Om något så påminde den tiden i Ryssland om tiden i Tyskland efter första världskriget men där Weimarrepubliken var en mer stabil demokrati än det ryska försöket.

    Efter kaoset i Weimarrepubliken kom Hitler och startade ett nytt krig och efter DET blev Tyskland en fungerande demokrati.

    Efter kaoset under Jeltsin kom Putin och startade ett nytt krig och efter DET ... ?!
    Vi kan väl hoppas på att det blir något annat efter detta och detta väldigt snart. 
    Tyvärr ser jag framför mig ett Ukraina med mycket gerillakrig, innan Ryssland kommer ge upp. Jag har en känsla av att Ukrainarna inte är lika lättkuvade som invånarna i Belarus.
  • sextiotalist
    AndreaBD skrev 2022-03-07 12:44:27 följande:

    Jäkla, nu verkar Putin ha hittat på ett nytt jävelskap! Evakuerar folk till Ryssland och Vitryssland! Han vill nog ta dem som gisslan för att utpressa väst att ta tillbaka sanktioner. Det skulle inte förvåna mig. Det senare är förstås bara min egen teori. 

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/XqBAQ7/ryssland-vapenvila-i-kiev-mariupol-charkiv-och-sumy


    Eller så är vill han att de inte ska säga sanningen. Personligen hade jag stannat kvar i Ukraina än att åka som krigsfånge till Ryssland.
  • sextiotalist
    AndreaBD skrev 2022-03-07 14:32:58 följande:
    Men, hur mycket kan de säga som inte omvärlden redan vet? I så fall vore Putin naiv, om han allvarligt tror att inte hela västvärlden redan har fått klart för sig hur han är. Jag är snarare rädd för att han verkligen vill ha dem som gisslan för att få bort sanktioner. Läste att han fått utbrott över hur pass mycket sanktioner det blev.
    Pratade om det med en kollega.
    Vi har tyst tittat på när han annekterat Kriml, Tjetjenien och när han stöttat Belarus diktator tog makten. Så i hans kalkyler så fanns inte det att västvärlden skulle protestera
    Troligen bedömde han att västvärlden var svagt.
    Men han tog fel
  • sextiotalist
    nattuw skrev 2022-03-14 12:03:09 följande:
    Att försöka sätta in en händelse i ett historiskt och politiskt kontext är inte att ta ställning utan en nödvändighet för att förstå vad som händer och för att kunna dra lärdomar av det som händer. Lärdomar som gör att man vid senare tillfällen kan göra en ordentlig konsekvensanalys när ett beslut fattas. Som till exempel i frågan om huruvida Sverige bör söker medlemskap i NATO.
    Rent krasst. Sverige är en suverän stat och Ryssland (eller något annat land heller) har inte rätt att lägga sig detta. Om Sverige och svenskarna vill tillhöra NATO är det vårt beslut. 
    Om Ukraina vill gå med i NATO och/eller EU är deras beslut. Ryssland har inget mandat att gå in med invasion för att länder inte gör som han tycker.

    Det är inte NATO eller andra länder i västvärlden, som invaderat en suverän stat och just nu bedriver folkmord, det är Ryssland och det är klart ett brott mot alla krigslagar som finns. DET FINNS INGET FÖRSVAR FÖR DET HAN GJORT. Ni Putinanhängare kan försöka hitta argument i massor, men inget kommer försvara hans agerande.
    Putin är en despot med maktbegär, så enkelt är det. Han har utnyttjat västvärldens passivitet länge, men nu gick han ett steg för långt.
  • sextiotalist
    oOOo oOOo skrev 2022-03-14 15:54:25 följande:
    Inte i detta fallet nej men hur skall man tolka västvärldens agerande i Afganistan eller Irak tex.

    Nu finns det saker som skiljer men att gå in i en annan suverän stat har vi sett exempel på från väst i ganska många fall genom åren.

    Det brukar heta att man skall gå in för att skydda än det ena än det andra precis som nu Ryssland säger att de gör.

    Även väst bedriver propaganda, vår media är väldigt enkelspårig den också.
    Jag tyckte det var fel då också- Finns inget försvar. De enda gångerna en främmande armé kan gå in, det är som fredsbevarande styrkor under FN´s regi. Men en sak skiljer sig,  USA gick inte som en ångvält, som Ryssarna gör, misstänker att de lärde sig lite av Vietnamkriget, där de gjorde fruktansvärda dåd mot civilbefolkningen (och sedan fick lämna med svansen mellan benen)
  • sextiotalist
    oOOo oOOo skrev 2022-03-14 16:10:50 följande:
    Fair enough, så länge man är konsekvent. 
    sextiotalist skrev 2022-03-14 15:59:19 följande:
    Men en sak skiljer sig,  USA gick inte som en ångvält, som Ryssarna gör, misstänker att de lärde sig lite av Vietnamkriget, där de gjorde fruktansvärda dåd mot civilbefolkningen (och sedan fick lämna med svansen mellan benen)
    Visst, det finns saker som skiljer som jag också skrev. Vietnamkriget är en ganska bra liknelse. Får man det att låta som en skyddsoperation tycker många helt plötsligt att det är ok av någon anledning. Nu är det rätt att skydda Ukraina i väst vilket ju kan tyckas vara rätt rimligt. Hade vi kunnat utan risk för kärnvapenkrig tror jag många hade propsat på att gå in med trupp också och inte bara materiel och sanktioner. 
    Det är jag rätt säker på. Det är nog kärnvapenhotet som gör att inte NATO har gått in och stöttat upp Ukraina. Det är nog därför Putin använder hotet, för han är väl medveten om att om NATO hade understött Ukraina, så hade han varit ute ur landet snabbare än snabbast. För hade NATO gått in, så hade de inte endast haft en överlägsen militär styrka, de hade haft en högre moralisk vilja att ta sig ur detta med seger och inte minst, en befolkning som hade stått bakom detta.
  • sextiotalist
    oOOo oOOo skrev 2022-03-14 16:21:53 följande:
    Det räcker ju med att Ryssland tycker skälen är legitima. Det blir ju inte krig om båda parter tycker samma sak.
    Vill man undvika krig är det bra att försöka sätta sig in i hur andra tänker och inte bara fokusera på hur man själv tänker.
    Men snälla du, ska vi behandla denna despot med silkesvantar och som ett litet barn?
    Han kan använda en miljon skäl, historiska, hypotetiska, sanna, falska, ihopfantiserade, kulturella ...

    Det finns INGET som kan ge legitimitet att med militärt våld försöka ta över ett land med en befolkning som inte vill ha ett annat lands armé 
  • sextiotalist
    Kermit1561 skrev 2022-03-14 16:30:36 följande:
    Vietnamnkriget är ju ett bra exempel på att även USA kristiseras när de gör fel. 

    Jag tror många helt rimligt tycker det är mycket värre att gå in i länder där det finns nån slags (om så skör) demokrati än om det är en diktator man försöker avsätta. 
    Kan upplysa om att Sverige, speciellt Palme, var ett hatobjekt i USA under den tiden. Att en minister i lilla Sverige, hade mage att kritisera USA, relationerna var, milt sagt frostiga, men varken invasion eller kärnvapen var aktuellt för att tysta Sverige, men frostigt var det minst sagt.
  • sextiotalist
    oOOo oOOo skrev 2022-03-14 16:37:50 följande:
    Nu använder du din egen måttstock igen. Vad som anses som legitimt skiljer sig åt från land till land.
    Nu finns det ett "regelverk" när det gäller krig, internationell, mig veterligen så har även Ryssland(Sovjet undertecknat detta. 
    Det är brott mot krigsrätten det Putin gör nu
  • sextiotalist
    Kermit1561 skrev 2022-03-14 16:42:46 följande:
    Den legitimitet jag pratar om handlar inte om huruvida man själv tycker att man har rätt utan om att följa internationella lagar och regler nationer emellan. 
    Tycker man att den starkes rätt råder så behöver man naturligtvis inte bry sig om legitimitet men då får man ju också räkna med att andra behandlaren därefter och då kan man ju inte beklaga sig över att utsättas för sanktioner från andra. 

    Det är inte alls svårt att förstå hur ryssland tänker, det är bara att sättet de tänker på inte är förenligt med ett rättsamhälle (eller vad nu motsvarigheten blir för internationell rätt).  
    Men Putinanhängare tänker inte så, de tycker inte att Ryssland behöver följa internationell rätt, och blir lika förvånade, som Putin, när omvärlden protesterar, inte bara med ord, utan även handling.
    Sedan tillbringar Putins lakejer med att försvara hans handlingar på olika digitala plattformar. 
    Misstänker att frustationen hos dessa lakejer är rätt stor, när "okunniga" västerlänningar vägrar att anamma den ryska regimens tankegångar.
  • sextiotalist
    Rataxes skrev 2022-03-22 15:05:04 följande:

    Kommentaren för den ryska 6:e armen har fått sparken och satts i husarrest. De ska ha 2000 döda

    Tungt att vara chef i ryska armén,  antingen blir du plockad av Ukrainare, eller så blir du plockad av Putin...

    Kom att tänka på en annan fältherre som också hade problem med sin 6:e armé...


    Om Ukrainarna låter honom leva, vilket jag tror, så tror jag att bli plockad av Ukrainare är att föredra
  • sextiotalist
    Missermajser skrev 2022-04-05 14:18:24 följande:

    Jag tycker också att Ryssland är ansvariga för angreppet på Ukraina. I den frågan håller jag helt med dig.


    Vad häller krigsbrotten mot delar av Ukrainas befolkning så är tyvärr även Ukraina skadliga till det sedan många år tillbaks. Sedan vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati så anser jag Ukraina tråkigt nog befinna sig på minst lika låg nivå som Ryssland. 


     


    Det verkar inte som att Ukrainas befolkning håller med. Det verkar som att de ville ta tag i den dåliga delarna av Ukraina.
    Många av de forna sovjetstaterna har nog en tung ryggsäck och den tar nog tid att bli av med. Men Ukrainas medborgare verkar ha den den ambitionen. Det var ju "hotet" att Ukraina höll på att bli en öppen demokrati, som Putin såg antar jag
  • sextiotalist
    Missermajser skrev 2022-04-05 14:24:01 följande:
    Ja det håller jag med om. Dock så anser jag att om man gör ett val att stå emot så kan man så klart ta emot hjälp. Själv anser jag dock att Zelenkyj ska kapitulera och gå med på Rysslands krav för att bespara sitt folks live istället för att låta det gå över i ett evighetslångt proxykrig mellan öst och väst.
    Hade Ukrainarna delat din uppfattning, så hade de inte kämpat på det sättet de gör mot Ryssarna, Det man kan konstatera det är att Ukrainarna INTE vill ha ett ryskt styre. 
    Det var tydligen det Ryssarna trodde, att Ukraina skulle ta emot dom med öppna famnen
  • sextiotalist
    Padirac skrev 2022-04-05 16:17:09 följande:
    Jag tror att bedömningar från de organisationer som undersöker länder i fråga om demokrati värderar Ukraina någonstans mellan Ungern och Turkiet - det är ett enormt avstånd ner till Ryssland som är en diktatur.
    Missermajser kommer försvara Rysslands agerande in i det sista, sedan spelar det ingen roll vad Ukrainarna själva tycker eller att Putin har skapat en diktatur som nu är i klass med den som var under Sovjettiden
  • sextiotalist
    Flash Gordon skrev 2022-04-05 17:08:41 följande:
    Tja, Finland har TVÅ officiella språk - inte bara det största "det språket som talas i landet"
    AndreaBD skrev 2022-04-05 16:13:51 följande:
    Det är en annan sak med att prata sitt språk hemma, eller att t.o.m. ha ryska skolor och olika kulturella aktiviteter. Det har väl ingen förbjudit dem!?

    Eeh ... jo. Det var det som den nya språklagen delvis handlade om. Att bland annat stoppa skolor att undervisa på ryska.
    Såhär med facit i hand, så var det nog rätt dumt. Men med all säkerhet inte den verkliga orsaken till Rysslands invasion. 
    Det intressanta är faktiskt att den nuvarande presidenten (lagen antogs innan han tillträdde) riktade kritk mot denna språklag
    Presidenten själv är ju en som pratar ryska
  • sextiotalist
    Flash Gordon skrev 2022-04-06 10:13:12 följande:
    Schweiz har FYRA officiella språk. Det finns inget "rörigt" över Schweiz.

    Det handlar om att vara goda grannar. Att acceptera varandras språk, kultur och historia. Extra ansvar ligger på den starkare parten, majoriteten.

    Funkar hyfsat i Schweiz och Finland. Funkar inte alls i Ukraina.
    Sådant tar tid. Skulle tippa på att det kommer vara än svårare när kriget är över. Finland och Schweiz har ju haft detta väldigt länge. 
    Många länder som har varit under annat styre behöver nog lång tid innan det kan landa
  • sextiotalist
    Flash Gordon skrev 2022-04-06 10:47:50 följande:
    Ja, det kommer att vara än svårare efter kriget. Det är därför jag tror att slutet på detta är att separera ryssar från ukrainare och sedan bygga ett skit-högt staket emellan.

    Om det sedan sker genom en massfördrivning av ryssar från Ukraina eller om det sker genom att  exempelvis folkrepublikerna Donbass och Luhansk samt Krim skiljs från Ukraina - det blir en förhandlingsfråga,

    Efter andra världskriget så fördrevs miljontals tyskar västerut medan Finland förlorade fysiska landområden.

    Såväl Tyskland som Finland är idag välmående (nåja) demokratier. 
    Rent krasst, så har Ryssland förstört, förutom sina relationer till hela världen, många städer i ett land, även förstört för ryssar i Ukraina
  • sextiotalist
    Missermajser skrev 2022-04-06 11:17:19 följande:

    Jag har ingen aning om vad det är du betraktar som demokratisk utveckling i Ukraina. 


    Har du direkta länkar till var Ryssland är tydlig med att de vill ersätta Ukrainas regering och skapa en lydstat så lägg upp dem så återkommer jag. 


    Ett alternativt förslag skulle ju kunna vara att vi gör en upprepning av historien och erbjuder Ryssland att placera kärnvapen på Kuba eller något likande mot att NATO får placera några i Ukraina.... ;)


    Det var ju syftet. Det har framkommit många gånger, även inifrån Ryssland. Varför skulle deras anfall mot Ukraina ha andra syften än när de gick in i Tjetjenien och Belarus?
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa