Inlägg från: theotherone |Visa alla inlägg
  • theotherone

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Joe Biden poängterade i en intervju idag att bara det faktum att NATO-frågan i Sverige och Finland nu har tagit full fart, visar hur kapitalt Putins skrämseltaktik att få länder att hålla sig borta från NATO har misslyckats. Biden försäkrade också att USA sluter upp till 100% bakom sina allierade i NATO (till skillnad från syltryggar och förrädare som Tucker Carlson som på bästa sändningstid på Fox News ansåg att USA borde överväga att inte agera om ett NATO-land i Europa blev indraget i Ukrainakonflikten). USA skickar dessutom över 350 miljoner dollar i stöd till Ukraina. Och Putin som hotade alla länder att om de blandade sig i konflikten så skulle Ryssland svara med militär vedergällning - känns som den bluffen blev synad ganska snabbt! Det är faktiskt befriande att se att i princip alla europeiska länder + USA sluta upp bakom Ukraina. Nu pratas det om att 27 länder ska skicka vapen till Ukraina, vilket definitivt räknas som att blanda sig i. Och vad har den ryska responsen på detta varit hittills? Nada.

    Det förefaller också som att den ryska offensiven inte alls går som planerat och att Kiev visat sig vara betydligt mer svårintagligt än de räknat med. Och i takt med att invasionen drar ut på tiden kommer ryssarna att bli allt mer trötta på Putin. Det räcker med att tillräckligt många höjer rösten så kommer till slut även polisväsendet och militären att överge honom.

    Så, jag tror Putin tagit en tugga han aldrig någonsin kommer att kunna svälja. Han kanske kan inta Ukraina militärt, men han kommer aldrig någonsin att kunna kuva folket där. Vi pratar om över 40 miljoner människor som just nu hatar Putin mer än något annat. Det här är början på slutet för Putin, tror jag. Det som är mest oroväckande just nu enligt mig är att om han blir helt och hållet inträngd i ett hörn, finns det någon risk för att han använder kärnvapen i ren desperation? Låt oss hoppas att hans militärer i så fall vägrar att utföra ordern. Det har hänt förr, läs om Stanislav Petrov och Vasily Arkhipov, t.ex.

  • theotherone
    AndreaBD skrev 2022-02-27 17:31:58 följande:
    Är det sant? De sa ju att de inte skulle göra det. Bara ryssarna inte beskjuter Istanbul eller något sånt..... Putin skulle ju kunna göra nåt knäppt om han blir desperat. 
    Om Putin skulle få för sig att beskjuta Istanbul eller försöka forcera Bosporen med militärmakt, så är han rökt. Turkiet är med i NATO och en aggression mot Turkiet skulle innebära att artikel 5 träder i kraft och vips så är alla NATO-länder (inklusive USA!) i krig med Ryssland.
  • theotherone
    Rotfrukt skrev 2022-02-28 21:00:45 följande:

    Att vi nu sänder vapen till Ukraina gör att vi inte längre är neutrala utan kan drabbas av Putins hot om t.ex ett kärnvapenanfall. Att vi inte är medlemmar i Nato gör att risken för ett fullskaligt svar från Nato är liten vilket gör risken ännu större tyvärr. Att vi nu inte längre är neutrala kan stå oss dyrt!


    Frihet har sitt pris. Att vackla när den fria världen står upp mot en imperialistisk tyrann kan stå oss ännu dyrare i slutändan.
  • theotherone
    Kermit1561 skrev 2022-02-28 22:05:03 följande:
    Även Finland skickar vapen!  
    Då är Sverige och Finland de enda två neutrala länder som skickar vapen till Ukraina, och därmed riskerar att bli Rysslands nästa måltavla.

    Glory To The Brave!
  • theotherone

    Jag tolkar Putins senaste hot, att försvara allt ryskt territorium "med alla till buds stående medel", som att hans kärnvapenalternativ inte enbart sträcker sig till taktiska vapen utan även till strategiska. I sitt tal i eftermiddags nämnde han att USA skapat ett "prejudikat" genom att använda kärnvapen under Andra Världskriget, och man kan spekulera i att Ryssland, om de riskerar förlora mer mark i de ockuperade områdena, skulle få för sig att atombomba en större Ukrainsk stad för att tvinga Ukraina att ge upp - precis som USA gjorde med Japan.

    Skillnaden är såklart att resten av världen inte kommer att se mellan fingrarna den här gången, för nu är alla medvetna om vapnens oerhörda konsekvenser. NATO har ett antal olika framtagna planer för hur de ska agera om en annan kärnvapenmakt använder massförstörelsevapen mot oskyldiga, gissningsvis handlar det i första hand om konventionell vedergällning i massiv skala. Men det finns säkert andra alternativ också.

    Risken med att använda ett kärnvapen i Ukraina är också att detonationen kan få direkta effekter på ett angränsande NATO-land, i det här fallet Polen, Rumänien, Slovakien eller Ungern. Skulle detta ske är det frågan om ett nukleärt angrepp från Ryssland på NATO och då har vi WWIII. Det riskerar aldrig ryssarna, för då bombas de till stenåldern (tillsammans med alla oss andra såklart).

    Så nej, i slutändan tror jag inte att Putin vågar använda några kärnvapen.

  • theotherone
    Rotfrukt skrev 2022-11-15 20:00:26 följande:

    Nu är ett NATO-land attackerat med raketer och två dödade i Polen. Kan bli väldigt allvarligt läge om det var avsiktligt.


    Det lär inte ha varit avsiktligt, men läget är naturligtvis mycket allvarligt ändå. Putin gav just NATO en finfin anledning att sätta in "fredsbevarande" styrkor i Ukraina.
  • theotherone
    Karl03 skrev 2022-11-15 22:59:00 följande:
    Det vet du väl på ren svenska inte ett skit om..?

    Alltså om det var avsiktligt eller inte.
    Klart jag inte gör. Jag spekulerar, precis som alla andra i den här tråden gör.
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa