Inlägg från: Mrs Moneybags |Visa alla inlägg
  • Mrs Moneybags

    Hur ofta lagar ni mat till era barn?

    Jag eller min man lagar mat varje dag.

    Ibland blir det en grillad baguette med något på. Det händer. Och ibland gör vi hemgjord pizza. Inte så näringsrikt, kanske. Några gånger i månaden går vi på restaurang.

    Sverige ligger ju högst i Europa när det gäller processad mat så det är inte så konstigt att många ger sina barn gorbys pizzamackor osv. Det är ju så vi lever i Sverige idag och det är därför övervikt och andra hälsoproblem är så stora här. Vi är även mest stillasittande och det är ingen bra kombo. 

  • Mrs Moneybags

    Halvfabrikat behöver inte nödvändigtvis vara onyttiga.
    Det är den ultraprocessade maten som är farligast enligt klassifikationssystemet NOVA.

    Där kan även processad mat i små mängder vara berättigade för smak, konsistens och även näring.

    Däremot är den ultraprocessade maten näringsfattig och processad i flera steg som är onyttigast och bör undvikas. Exempel på sådan mat är läsk, bakverk, godis, bröd och bullar som massproducerats, margarin, flingor av olika slag, fruktyoghurt, energidrycker, nuggets, fiskpinnar, korvar, pulversoppor och liknande, nudlar i paket, margarin och andra pålägg, färdiga burgare. 

    Vi är alltså "bäst" i hela Europa på att äta stora mängder av den här sortens mat, så det är inte konstigt att vi också toppar stillasittande-listan. Många svenskar tror att vi är bra på de här sakerna, men fakta talar ett annat språk. Så det är nog sannolikt att många även ger sån här mat till sina barn. 

    link.springer.com/article/10.1007/s00394-021-02733-7 

    www.fao.org/3/ca5644en/ca5644en.pdf 

Svar på tråden Hur ofta lagar ni mat till era barn?