Vad tycker ni om vigselsystemet i Sverige
Den svenska kyrkan är inte den enda församlingen som har vigselrätt
Kyrkan är Guds hus, eller i alla fall tror de verkligt troende församlingsmedlemmarna det, och deras pietetskänsla måste respekteras.
Jag är positiv till grundförslaget, att kyrkor och andra samfund inte ska ha juridisk vigselrätt. Det ger kyrkor en mer fristående ställning i förhållande till staten. Kyrkan kan då i större utsträckning ha sin egna regler kring vigsel och skiljsmässa.
Sen tycker jag varje organisation själv ska bestämma hur den interna demokratin ska fungera. Vill man ha någon form av val med åsiktsgrupperingar så får man väl ha det.
Jag ser själv en poäng i vuxendop som man själv väljer, fastän jag själv är barndöpt, och tills vidare står kvar i det, men dopet är inte en familjeceremoni.
Jag tycker att religiösa samfund ska fråntas vigselrätten. Jag tycker att det är viktigt att det är tydligt att äktenskapet är ett juridiskt avtal. (Och endast om man vill, även ett religiöst.)
Att frånta kyrkan vigselrätten kanske också kan öppna för möjligheten att gifta sig inför Gud men inte inför lagen. Många idag är ju förlovade utan att ha som intention att gifta sig, tex på grund av arv och särkullsbarn. De som då vill kan få sitt förhållande välsignat utan att ändra arvsrätten.
Jag är också troende och medlem i svenska kyrkan och håller helt med TS. Har många gånger undrat över varför uttalade ateister väljer att gifta sig i kyrkan. Jo, för att lokalen är fin, man får ha finare kläder i kyrkan, det känns mer högtidligt ? tycker de. Men det är hyckleri helt klart Och det vet alla som är med på bröllopet. Måste vara trist för prästen? (Eller är brudparet kristna i hemlighet som låtsas vara ateister för att det känns mer modernt?)
Jag tycker att Statens fastighetsförvaltning ska ta över ansvaret för alla kyrkor som har någon form av k-märkning eller liknande. Det är viktigt att de bevaras som vårt kulturarv. Det får inte bli som i England där kyrkan har lämnat ifrån sig kyrkor av ekonomiska skäl till vem som helst.
För det 4:e: Det som fungerar i andra europeiska länder kan fungera även på våra breddgrader.