broderbob skrev 2022-01-06 19:41:25 följande:
Hej! Jag har läst artikeln som du hänvisar till och där står det
Över 5 000 kvinnor i Sverige har rapporterat mensrubbningar efter att ha vaccinerats mot covid-19. Men det dröjer innan ett eventuellt samband kan fastställas eller uteslutas.
På Läkemedelsverket är man inte förvånad över siffran.
? Börjar det pratas om det genererar det rapporter. Dessutom är det ju så att mensrubbningar är väldigt vanligt förekommande även i vanliga fall, det är något som nästan varenda kvinna varit med om, och det gör ju det hela väldigt svårvärderat, säger Ebba Hallberg, senior expert vid Läkemedelsverket.
Flest rapporter kommer från kvinnor i 30-årsåldern, följt av kvinnor i 20-årsåldern. 241 av de misstänkta biverkningarna har klassats som allvarliga.
Det finns i nuläget inget som talar för att covid-vaccinerna skulle orsaka mensrubbningar enligt Läkemedelsverket som lutar sig här mot den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetsbedömning.
? Det är naturligtvis något vi följer löpande. Men i dagsläget finns det inget som talar för att det ska finnas ett samband, säger Ebba Hallberg.
Även Helena Kopp Kallner, gynekolog på Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska Institutet, betonar att mensrubbningar är otroligt vanligt.
? När man vaccinerar en hel befolkning ? med flera vaccindoser, under kort tid, och alla samtidigt ? så är det inte konstigt att en del av de här mensrubbningarna kommer i anslutning till vaccinet. Då tänker den kvinna som drabbas att det beror på vaccinet, men hon kanske skulle fått sin mensrubbning ändå, säger hon.
Helena Kopp Kallner utesluter samtidigt inte att covid-vaccinet kan påverka menscykeln.
? I och med att mens är en immunologisk reaktion, en inflammation i livmoderslemhinnan, kan den mycket väl påverkas av vaccinet som också fungerar immunologiskt, säger Helena Kopp Kallner.
? Sen vet vi också att man kan få mensrubbningar när man är sjuk, det är ganska vanligt. Så om man blir sjuk av vaccinet skulle man kunna få mensrubbningar av det. Men i vilket fall så är det i så fall kortvarigt, ingenting som är farligt och det ska gå över efteråt, säger hon.
Det är samtidigt viktigt att inte ge covid-vaccinet skulden för exempelvis upprepade mellanblödningar, betonar hon.
? Pågår det här månad efter månad måste man söka vård. Det är inte okej att skylla på covid-vaccinet. Det kan vara tecken på exempelvis könssjukdomar eller andra sjukdomstillstånd, i värsta fall cancer, säger Helena Kopp Kallner.
En felaktig föreställning som spridits kring covid-vaccinerna är att man kan bli steril av dem. Men enligt Läkemedelsverket finns det inget som tyder på att vaccinerna påverkar vare sig kvinnors eller mäns fertilitet.
Även många andra länder har fått in biverkningsrapporter från kvinnor som anmält att deras menscykel förändrats efter vaccination mot covid-19. I Norge pågår nu en stor studie som, bland annat, ska titta på om det finns ett samband mellan mensrubbningar och vaccinerna.
Jag för min del är helt övertygad om att man måste läsa och förstå artikeln innan man säger något
Ja det är just detta jag skriver att det rapporteras in om mensrubbningar..
Men det finns ingenstans i artikeln där det står skrivet om "vilken typ av rubbning av mensen (mencykeln) det handlar om. Så jag har förstått artikeln väldigt väl.
Dock så rättade jag bara Klyban som hävdade att det enbart handlar om "oregelbunden mens" och/eller "riklig mens".
Jag personligen har, aldrig (och kommer aldrig) i ett endaste av mina inlägg (som skrivits, och kommer att skrivas) hävdat att det skulle finnas ett samband mellan vacccinet och mensrubbningarna.