• Um Hamza

    Bjuda 20 pers på middag!

    Vi ska ha gäster hem för ett kalas om en månad, jag är gravid, har en ettåring och två skolbarn och börjar jobba heltid på måndag. Så jag har inte obegränsat med tid innan heller för förberedelser. Vad skulle ni ha lagat? Någorlunda billigt, inte för tidskrävande/alt förbereda i förväg och ta fram, men med en känsla av fest?

  • Svar på tråden Bjuda 20 pers på middag!
  • Medborgare
    Um Hamza skrev 2021-10-15 15:53:52 följande:

    Vi ska ha gäster hem för ett kalas om en månad, jag är gravid, har en ettåring och två skolbarn och börjar jobba heltid på måndag. Så jag har inte obegränsat med tid innan heller för förberedelser. Vad skulle ni ha lagat? Någorlunda billigt, inte för tidskrävande/alt förbereda i förväg och ta fram, men med en känsla av fest?


    Du kan köpa färdiga fat, som t ex ICA har. Eller varmrökt lax med tillbehör. 
    Smörgåstårta. Pajer eller lasagne. Du kan göra det festligt med hjälp av fin dukning och pynt. 
  • sextiotalist
    Um Hamza skrev 2021-10-15 15:53:52 följande:

    Vi ska ha gäster hem för ett kalas om en månad, jag är gravid, har en ettåring och två skolbarn och börjar jobba heltid på måndag. Så jag har inte obegränsat med tid innan heller för förberedelser. Vad skulle ni ha lagat? Någorlunda billigt, inte för tidskrävande/alt förbereda i förväg och ta fram, men med en känsla av fest?


    Satsat på en gryta, det är ju säsong för detta. Finns det vegetarianer, så satsa även på en vegetarisk gryta. Det behöver inte vara tidsödande med arbetet innan, utan det är ska koka länge, men sedan är det att ta fram och värma upp. Man kan komplettera med mycket tillbehör, som bröd, ost, grönsallad, grönsaker av olika slag.
    Som tilltugg innan maten kan man köpa tunnbröd (mjukt) och välja olika fyllningar, skära upp som plockmat
  • Um Hamza
    sextiotalist skrev 2021-10-15 16:22:37 följande:

    Satsat på en gryta, det är ju säsong för detta. Finns det vegetarianer, så satsa även på en vegetarisk gryta. Det behöver inte vara tidsödande med arbetet innan, utan det är ska koka länge, men sedan är det att ta fram och värma upp. Man kan komplettera med mycket tillbehör, som bröd, ost, grönsallad, grönsaker av olika slag.

    Som tilltugg innan maten kan man köpa tunnbröd (mjukt) och välja olika fyllningar, skära upp som plockmat


    Som kalops då, med kokt potatis?
  • Um Hamza
    sextiotalist skrev 2021-10-15 16:22:37 följande:

    Satsat på en gryta, det är ju säsong för detta. Finns det vegetarianer, så satsa även på en vegetarisk gryta. Det behöver inte vara tidsödande med arbetet innan, utan det är ska koka länge, men sedan är det att ta fram och värma upp. Man kan komplettera med mycket tillbehör, som bröd, ost, grönsallad, grönsaker av olika slag.

    Som tilltugg innan maten kan man köpa tunnbröd (mjukt) och välja olika fyllningar, skära upp som plockmat


    Som kalops då, med kokt potatis?
    Medborgare skrev 2021-10-15 16:18:21 följande:

    Du kan köpa färdiga fat, som t ex ICA har. Eller varmrökt lax med tillbehör. 

    Smörgåstårta. Pajer eller lasagne. Du kan göra det festligt med hjälp av fin dukning och pynt. 


    Men det måste ju bli rätt dyrt med färdiga fat? Paj har jag gjort tidigare, det är ingen dum idé
  • Litorina

    Lasagne! Gör i förväg och frys in. De är lika goda uppvärmda. Och enkelt att göra en vegovariant om det behövs. En sallad och gott bröd från bra bageri till.

  • Embla twopointoh
    Um Hamza skrev 2021-10-15 15:53:52 följande:

    Vi ska ha gäster hem för ett kalas om en månad, jag är gravid, har en ettåring och två skolbarn och börjar jobba heltid på måndag. Så jag har inte obegränsat med tid innan heller för förberedelser. Vad skulle ni ha lagat? Någorlunda billigt, inte för tidskrävande/alt förbereda i förväg och ta fram, men med en känsla av fest?


    20 pers är rätt många, om du har ett "vanligt" kök och inte ett storkök kan du behöva dela upp matlagandet i flera omgångar. Om du nu alls ska laga maten och inte köpa färdigt.

    Jag hade nog gjort stek av något slag, det kan man "klämma in" flera i ugnen och dessutom äta kall eller ljummen, så man kan göra dem någon eller några dagar i förväg. De sköter sig själva i ugnen.

    Köpt potatisgratäng är något jag ofta tar till när vi ska vara många, det kan man ha i djupa plåtar, och har man varmluftsugn kan man ha flera plåtar i samtidigt.

    Man kan baka eller köpa goda småbröd att ha till maten, samt en eller ett par goda sallader eller grönsaksblandningar.

    Vill man att det ska kännas fest, så satsa på en trevlig dukning. Ha duk på bordet (eller borden), glas på fot och kanske lite ljuslyktor, blommor eller andra arrangemang.


  • Litorina

    Men gryta är också bra, och de är inte sällan godare dagen efter de tillagats.

  • Miooo

    Finns många goda grytor, Coq au vin är poppis här hemma

  • Kråksången

    Till tjugo pers får du tänka saker som är enkla att laga. Exempelvis...

    Förrätt: toast Skagen eller krustader med fyllning, exempelvis svampstuvning, leverstuvning osv.

    Middag: tjälknöl, potatisgratäng (kör färdigköpt) men krydda upp med mer pressad vitlök, peppar,salt och ost på toppen.

    Efterrätt: gör en stor äppelpaj i långpanna, servera med färdigköpt sås på Tetrapack.

Svar på tråden Bjuda 20 pers på middag!