• Stazia

    Föda stort barn

    Jag ska föda mitt tredje barn om 20 veckor. Och nu blev jag livrädd. Förra barnet vägde 4600 och nu läste jag att det är mycket ökade risker med stora barn vilket såklart vården inte informerat mig om. Jag är ju inte direkt stor själv heller. Nu har jag fullständig panik och ångest. Tänk om barnet blir större. Jag undrar om någon har varit med om samma och vad alternativen är? Kan de någorlunda följa utvecklingen av barnets storlek, kan man få kejsarsnitt om barnet blir för stort? Hur lång tid tar det att få snitt beviljat? Vet att de är en lång process. Jag tänker inte gå med på igångsättning då kan jag lika väl ta riskerna med att föda stort barn eftersom komplikationerna är typ samma. Tips någon?

  • Svar på tråden Föda stort barn
  • Stazia
    Anonym (H) skrev 2021-10-14 20:42:49 följande:

    Be din barnmorska skicka remiss till specialistmödravård för förlossninhsplanering.

    I ditt läge bör de erbjuda tillväxtultraljud och tidig igångsättning utifrån barnets storlek, alternativt kejsarsnitt.


    Jag är absolut livrädd för igångsättning. Jag ska inte till min bm förrän om 3 veckor. Då är jag i v23, hinner jag få dem hjälp jag behöver under den tiden eller är det jätte långa väntetider? Borde jag ta kontakt med min bm nu innan el hinner allt redas ut på den tiden sen som är kvar? Jag är så jävla orolig nu. :(:(
  • Stazia
    Anonym (H) skrev 2021-10-14 20:57:38 följande:

    Beroende på var du bor så skickas ändå inte remissen förrän vecka 24.

    Förstår absolut din rädsla för igångsättning (för mig personligen hade det inte varit ett alternativ).

    Jag tycker ändå du kan ringa bm gällande din oro och remiss. Beroende på var du bor så kanske den som sagt kan skickas redan nu. Skadar inte att kolla upp det


    Kan man vägra igångsättning? Det känns som jag sitter i en illa situation hur jag än gör nu. Blir barnet lika stort å jag måste föda "vanligt" så är det en stor och oroande risk både för mig och bebisen, igångsättning har jag varit starkt emot och riktigt rädd för att råka ut för, då jag läst vilka problem de flesta har, utdragna förlossningar, skador osv. Från att gå till och vara glad över bebisen blev jag förtvivlad på bara några timmar. Jag visste att förra bebisen var stor och nu fick vi reda på att det var en pojk och då gick jag ut och läste om risker och vikt nu å då förändrades allt till totalt katastrof.
  • Stazia
    Anonym (H) skrev 2021-10-14 21:09:59 följande:

    Du kan vägra igångsättning. Men det betyder inte automatiskt att det blir ett snitt istället. Det kanske blir att man väntar in spontan start istället då.

    Om du söker på ditt sjukhus så kan det vara så att det finns riktlinjer för födsel av stora barn


    Eftersom jag läst att barnet går före modern så trodde jag automatiskt att man kunde bli tvingad till det. Jag låter det i så fall hellre sätta igång självmant när bebisen vill ut. Jag får ringa min bm imorgon och boka tid. Ditt meddelande gjorde mig ändå lugnare. Snitt el föda när bebisen vill ut är min enda alternativ som känns okej. Men jag hade ju kännt enormt mycket mindre oro om jag visste att bebisen inte blir för stor.
Svar på tråden Föda stort barn