att bli pappa
Vad som gäller om man blir förälder?
Första steget om man ej är gift med mamman är att skriva på faderskapet, tror man inte att man är far kan man säga det och då görs ofta ett test. Är man inte gift med mamman får mamman enskild vårdnad så som pappa i den situationen måste man aktivt lyfta att man vill ha gemensam vårdnad, är man oense får man stämma om vårdnad i tingsrätten. Vårdnad är den juriidiska delen och ska inte blandas samman med umgänge och boende.
Om man tycker att det är svårt att prata om biende och umgänge kan man kontakta familjerätten som är en instans inom soc (och som inte har några juridiska befogenheter). Där kan man få stöd med samarbetssamtal och man kan också få hjälp att skriva avtal om umgänge mm. Lyckas man inte komma överens där så är det samma som gällande vårdnad, man kan stämma om boende eller umgänge, då får man ett i domstol fastställt avtal om vad som gäller.
Som förälder är man försörjningsskyldig för sitt barn. Om barnet bor främst hos den andra föräldern är man därför skyldig att betala underhåll. Grundtanken är att man ska komma överens om summan, det finns en räknesnurra på FKs sida för stöd och man kan också boka samtal om detta hos FK. Har man inte råd att betala fullt underhåll eller det uppstår andra problem kan man ansöka om underhållsstöd från FK istället. Då gårFK in med den del de bedömer att den underhållsskyldige inte har råd med så att barnet ändå får sin försörjning.
Väldigt kort och övergripande.
Samma regler förstås oavsett om preventivmedel användes vid befruktningen eller ej.