• Jemp

    Hur jämställt är Sverige?

    Svarade 3. Men vill egentligen inte formulera det som begränsningar utan olika förutsättningar.

    Kortfattat är vi väl bättre än många andra länder men inte tillräckligt bra. Och blir omkörda.

  • Jemp
    Postman skrev 2021-08-19 18:19:51 följande:

    Fast alla i sverige får utbilda sig, jobba med vad man vill, gifta sig med vem man vill osv osv.

    Man är fri att välja som man vill. Vilka större problem tänker du på?


    Här kommer min kommentar om begränsning kontra förutsättningar in.

    Lagstadgade rättigheter är desamma (om vi pratar cis-kön enbart), normer, uppfostran, bemötande, lön etc är det inte.
  • Jemp
    Anonym (X) skrev 2021-08-19 18:41:24 följande:

    Tänker du att tjejer kommer till korta i Sverige när det gäller normer, uppfostran, bemötande?


    Kvinnor behöver i flera sammanhang bevisa sig själva mer för att bli tagna på allvar.

    Kvinnor har statistiskt lägre lön, lägre sannolikhet för diverse chefspositioner, bemöts olika på arbetsmarknaden, utsätts för sexuellt våld och anspelningar, osv... Så ja.

    Både pojkar och flickor petas in i snäva normer, mallar som imte gynnar nåt av könen.
  • Jemp
    Anonym (Haha) skrev 2021-08-20 04:54:31 följande:

    Fortsätter listan verkligen? Jag har slagit hål på alla dina påståenden, kanske dags att se världen för hur den verkligen ser ut och inte hur du målat upp den - dvs att det är synd om män ? :)


    Nja jag tycker listan visserligen var raljerande, men vissa av punkterna är relevanta:

    Män och pojkar ska vara "tuffa" och hade förmodligen mått bättre om känslor var lika accepterat att visa och prata om.

    Ja, att män bara tar ut 30% av föräldraledigheten gör att de ofta/inom vissa branscher möts av en sämre attityd på arbetsplatsen när det är dags. Och tar man inte ut sin föräldraledighet blir man såklart tvungen att föra över dagarna.

    Skolresultat är värt att ta i beaktning.
  • Jemp

    Och med det vill jag komma fram till att både män, kvinnor och barn har att vinna på ökad jämställdhet.

  • Jemp
    Anonym (Sverige är hycklarnas land!) skrev 2021-08-20 23:56:56 följande:

    Vi i Sverige vill gärna framstå som ett jämställt land och en förebild för andra länder och kulturer, men det är ett sådant hyckleri! Sanningen är att kvinnor fortfarande i det här landet inte har likvärdig lön som män trots samma eller till och med högre utbildning.

    Jag blir så förbannad när någon påtalar hur viktigt det är att även pappor är föräldralediga för jämställdhetens skull, men ingen bryr sig om att så länge som papporna har högre lön är det omöjligt att dela på föräldraledigheten av ekonomiska skäl. För att Sverige ska bli ett jämställt land måste lönerna vara lika oavsett kön vid samma utbildning och erfarenhet.


    Nej, det blir inte omöjligt för papporna med föräldraledighet pga högre lön.

    De har högre föräldrapenning (och ofta tillägg), mammans löneutveckling kan då behöva prioriteras.

    Dessutom funkar det fint när kvinnan är högst avlönad, att ändå vara föräldraledig.

    Sen håller jag såklart med om att lönerna ska vara lika oavsett. Vi behöver jobba på båda håll samtidigt som jag ser det.
  • Jemp
    Tow2Mater skrev 2021-08-21 18:08:30 följande:

    "Den största orsaken till skillnaden är att kvinnor och män  arbetar inom olika yrken och branscher. Lönerna är mycket  högre i de yrken som domineras av män" - Kvinnans val!

    " många kvinnor som väljer att arbeta deltid för att få

    mer tid för hemarbetet. Det är delvis ett frivilligt val, men konsekven-

    serna blir att de tjänar mindre" - Kvinnasn val!

    "Kvinnor väljer oftare utbildningar inom vård, skola och

    omsorg medan män är i tydlig majoritet på utbildningar inom teknik,

    matematik och tillverkning. Detta mönster lägger sedan grunden för den könsuppdelade arbetsmarknad som vi har i dag" - Kvinnans val!

    "Kvinnorna lägger alltså ner nästan 6 timmar mer i  veckan på hushållsarbetet, timmar som inte är betalda" - Kvinnans val, hon jobbar ju deltid och hinner ju naturligtvis detta!

    "Jämför vi med andra länder har Sverige en mycket generös och flexibel föräldraförsäkring" - Japp!

    Alltså mycket dravel där....


    Majoriteten av kvinnor jobbar inte deltid. Eller går nwr till deltid för att män inte tar sitt ansvar hemma...

    Arbetsfördelningen i hemmet korrelerar alltså inte med den betalda arbetstiden.
  • Jemp
    Tow2Mater skrev 2021-08-22 14:06:57 följande:

    Du vill utmåla kvinnor till offer utan eget ansvar. Jag visar de har stor del i sina egna val och situationer som de inte kan skylla på andra.

    Du behöver inte bli personlig och insuniera kön (det görs ofta felaktigt), bara för att du inte gillar det jag skriver.


    Detta jäkla släng med "offer".

    Jag har nog så långt ifrån offermentalitet man kan komma. Dessutom ingen större anledning till det på den här fronten: högbildad, ok ekonomi, tjänar bättre än min man och jobbar heltid. Vi är inte helt jämställda i hemmet men har det åtminstone som ambition.

    Det som försvårar är till stor del könsroller i samhället (och vår uppfostran). Även våra barn påverkas av dessa normer och gammaldagsa könsroller.

    För att komma tillrätta med problem så måste man synliggöra dem och känna till orsakerna.
  • Jemp
    Anonym (Vänster är ett skällsord) skrev 2021-08-22 21:05:01 följande:

    Jag är en av dem som ofta finner mig i samförstånd med denna skribent och gör "tumme upp" på många inlägg.

    Vad sägs om att kvinnor som grupp slutar se sig själva som offer och istället tar ansvar för sina livsval?

    Om en kvinna finner sig i en relation där hon upplever att hon tvingas till att utföra oerhört mycket mer "obetalt hemarbete" än sin partner så står det ju henne fritt att välja hur hon agerar, eller hur?

    Om kvinnan önskar satsa på sin karriär, jobba mer övertid eller vad det nu är så är det ju bara att hon sätter ner foten och ställer lite krav på sina partner att denna får kliva in och ta en större del av hushållsarbetet?

    Det kommer sluta med att partnern antingen tar på sig mer ansvar över hushållssysslor, eller att de kommer överens om att de ska anlita en städfirma?

    Eller så slutar det med separation, då får kvinnan sköta allt hushållsarbete i sitt hushåll och mannen allt i sitt. Vilket är det mest rättvisa på alla plan?

    Eller kvinnor ser nog något orättvist i att de lägger olika mycket tid på hushållssysslor i sina respektive hem också?

    Slutklämmen på mitt svamlande blir att denna "orättvisa" kan enbart fortgå sålänge kvinnor som grupp tillåter det, när kvinnorna sätter ner foten o kräver jämställdhet och rättvisa kring vad de kallar "obetalt hemarbete" så har inte männen längre möjlighet att "glida med" och dra nytta av detta.

    Kvinnorna har denna makt, men de nyttjar den inte, istället sitter de och gnäller om hur synd det är om dem och hur orättvist det är.

    Den kalla hårda sanningen som vi inte får prata öppet om är att kvinnorna inte är dummare än att de förstår att även de "glider med" och drar nytta av att leva tillsammans med en man som tjänar mycket. Det ger dem möjlighet att välja att lägga med tid och energi på barn/hem/familj med samtidigt ha en god familjeekonomi, vilket är något som kvinnor på gruppnivå ofta önskar göra....

    Det alla egentligen vet, men knappt vågar säga längre, är att kvinnor vill inte leva som män, de vill inte göra samma livsval som män, de har inte samma prioriteringar som män. De vill bara ha samma utfall när det gäller alla positiva konsekvenser som kommer av att leva, välja och prioritera som en man.


    Och vad händer när man "sätter ner foten" och slutar göra hushållsarbete? Hur illa ska barnen fara, och hur illa ska hemmet förfalla?

    Hur mycket ska man först instruera, eftersom förmågan att lära sig saker verkar begränsad till yrkeslivet?

    Nej, ansvarslösa män är inte kvinnors fel. Tänk att det kan vara så accepterat att inte göra rätt för sig hemma, men nåde den (särskilt på familjeliv) som låter en skuld förfalla eller som lever på bidrag.

    Hur stor del av boendet och ansvaret hamnar sen på kvinnor vid skilsmässa?
  • Jemp
    Anonym (Vänster är ett skällsord) skrev 2021-08-22 23:18:37 följande:

    Det som får din analys att falla är det faktum att eftersom kvinnorna sover (eller pillar med nått i badrummet) medans mannen fixar allt detta så räknas det inte. Eftersom kvinnan inte ser dessa sysslor bli utförda så räknas de inte.

    Om mannen t.ex fixar punkan på barnets cyckel, rensar hängrännorna, fyller på spolarvätska i bilarna, kollar oljan, kollar däckstrycken, byter tändstift på gräsklipparen och går ut med sopporna medans kvinnan spenderar 2tim i badrummet med att färga håret eller fixa något med ögonfransarna.... Så är han fortfarande en ansvarslös mansbäbis om han senare på kvällen vill se på fotboll och undrar vad det blir i matlådan till imorgon medans kvinnan lagar middag......Du ska inte sätta ner foten genom att sluta utföra hushållssysslor, däremot skall du kräva att din partner bidrar med en lika stor arbetsinsats som du.

    I ett väl fungerande partnerskap så drar båda parter nytta av det som den andra bidrar med, detta får som följd att de tillsammans lägger mindre energi och tid på "hushållssysslor" än vad 2 singlar gör sammantaget.

    Tänkvärt är även att man inte nödvändigtvis behöver "göra hälften" av alla sysslor för att det ska bli rättvist och jämställt, man kan dela upp ansvarsområden.

    Det viktiga är att båda parter laddar samma insats med samma värde för att de ska ha en chans att vara överens om fördelningen.

    Om du, vare sig du är man eller kvinna, finner dig i en relation där du är missnöjd med ansvarsfördelningen och arbetsinsaten ni båda lägger på "obetalt hushållsarbete" så är det ditt personliga ansvar att ställa krav på din partner, eller avsluta relationen.

    Att gå o muttra lite för sig själv o låta åren rulla på i missnöje kring detta, det är ansvarslöst.

    Det är här mina egna upplevelser och erfarenheter säger mig att det som män typiskt bidrar med ofta värderas till noll o ingenting av kvinnorna.

    På samma sätt som du mycket riktigt argumenterar att "ansvarslösa män är inte kvinnors fel" så går det även att vända detta resonemang precis rakt om.

    Att kvinnor inte tar ansvar för sin karriär, sin ekonomi och sin pension är inte männens fel.

    Hur tänker du att ett separerat par ska fördela ansvaret?? Både mannen och kvinnan sköter givetvis allt hushållsarbete i sitt respektive hem efter en separation? Eller menar du att det finns nyskilda kvinnor som åker hem till sina ex nya lägenhet o städar o lagar mat?


    Nej men det finns gott om skilda kvinnor som har barnen på heltid eller åtminstone majoriteten av tiden, får slåss för underhåll, kompensera under sina veckor och stå för alla klädinköp etc, vilket var vad jag syftade på.
  • Jemp
    Anonym (lihu) skrev 2021-08-22 22:47:17 följande:

    Det går alldeles utmärkt att sätta sig i offerrollen som högavlönad och du visar det här. Ta ansvar för ditt liv! Det är du som valt din man. Lös problemet istället för att gnälla.


    Att belysa det är en del i att lösa problemet.
  • Jemp
    Tow2Mater skrev 2021-08-22 22:15:31 följande:

    Av nyfikenhet, varfor klarar ni inte av att vara helt jämställda i ert hem (när ni kommit så långt på väg)? vilket område är så svårt? eller är det ett medvetet val?


    Könsroller, som sagt. Mycket projektledning som faller på mig men även att det blir jag som får kompensera när han inte orkar (visst händer det att även jag slarvar/skjuter på saker/inte orkar, men då ligger de alltid kvar och väntar på mig).

    Vi jobbar på det och blir faktiskt bättre.
  • Jemp
    Anonym (lihu) skrev 2021-08-23 08:01:46 följande:

    Du belyser inte problemet genom att beklaga dig på Familjeliv. Du sopar det under mattan.


    Hur tänkte du nu?
Svar på tråden Hur jämställt är Sverige?