Inlägg från: Anonym (Moa) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Moa)

    Vågar ni vaccinera er mot covid?

    Tow2Mater skrev 2021-10-03 19:32:40 följande:
    Menar du att fullvaccinerade inte behover stanna hemma vid symptom?
    Nej, jag har kopierat vad som står på FHM och där står att fullvaccinerade ska vara hemma vid symptom.

    Jag gav två olika exempel (allt går att läsa på FHM:s sida):

    Exempel 1 där inget förändrats för någon:

    Hur länge bör jag stanna hemma vid symtom?

    Hur länge vuxna och barn bör stanna hemma om de har symtom på covid-19, eller är konstaterat sjuka i covid-19, förändras inte den 29 september 2021. Det gäller även förskolebarn med milda symtom: Hur länge bör jag stanna hemma?


    Exempel två där, fullvaccinerade är undantagna:

    Rekommendation till alla som reser in i Sverige

    Rekommendationen om att testa sig för covid-19 vid inresa i Sverige gäller till och med den 31 oktober: Rekommendation till alla som reser in i Sverige att testa sig för covid-19


    Fullvaccinerade är undantagna.

  • Anonym (Moa)
    EpicF skrev 2021-10-03 19:45:58 följande:
    Eftersom även vaccinerade kan smitta och bli smittade så borde arrangörer medverka för att man kan hålla avstånd på olika arrangemang.

    Men så länge man kan hålla avstånd så får alla gå på olika evenemang.
    Men det är ju just dessa restriktioner som har släppts på nu i onsdags.
  • Anonym (Moa)
    EpicF skrev 2021-10-03 19:45:58 följande:
    Eftersom även vaccinerade kan smitta och bli smittade så borde arrangörer medverka för att man kan hålla avstånd på olika arrangemang.

    Men så länge man kan hålla avstånd så får alla gå på olika evenemang.
    Men det är ju just dessa restriktioner som har släppts på nu i onsdags.
    Börjar det sjunka in snart?

    Förstår du att det är olika saker som gäller för vaccinerade och ovaccinerade?

    Ovaccinerade ska helt enkelt inte utsätta varken sig själva eller andra för platser där det kan finnas risk för trängsel. Det är rätt så många ställen när verksamheter och samhället i stort fått lättade restriktioenr.

  • Anonym (Moa)
    Anonym (Gravid) skrev 2021-10-03 19:49:46 följande:
    Får se hur länge detta råd är kvar, jag tycker det är konstigt att de som inte kan vaccinera sig och de mellan 12-18 är undantagna, där den senare gruppen ändå får vaccinera sig. De kan ju sprida smitta lika bra som en äldre ovaccinerad utanför riskgrupp.

    Jag kan tycka att för barn så följer det sig ganska naturligt av vad FHM har förmedlat. De erbjuder inte vaccin till barn för att minska smittspridningen utan för barnens bästa.


    FHM tror att, om alla vuccna som kan vaccinera sig gör det så är det tillräckligt för att hålla nere smittan.


     

    Den andra gruppen:
    De som inte kan vaccinera sig kan det ju inte.
    Om övriga i samhället tar sitt ansvar kommer det troligen dämpa smittspridningen tillräckligt. De sköra kan ju också börja må psykiskt dåligt av total isolering.

    De som kan vaccinera sig, men väljer att inte göra det, kan ju göra mer än de gör. De som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig kan ju inte göra så mycket mer än att hålla avstånd. Det blir väldigt skevt att om man ändå gjort vad man kan och sitt bästa ska kunna riskera åtal för framkallande av fara för annan.

    Så jag tycker inte det är så konstigt.

  • Anonym (Moa)
    EpicF skrev 2021-10-03 20:23:40 följande:
    Jag har inte påstått något annat heller. Börjar det sjunka in snart?

    I princip alla affärer, bussar och allmänna utrymmen finns det risk för trängsel. Det är inget förbud för ovaccinerade att gå dit. Det är inte heller förbud för ovaccinerade att gå på arrangemang, men man uppmanas att låta bli.
    Du har flera gånger skrivit att ovaccinerade kan göra som de vill. De behöver inte följa FHM:s råd, enligt dig.

    Men det är ju bra om du börjar förstå nu.
  • Anonym (Moa)
    Anonym (Gravid) skrev 2021-10-03 21:04:39 följande:
    Fast vem skulle riskera åtal för framkallande av fara för annan för att den inte följer ett råd? En frisk ovaccinerad person kommer inte magiskt sprida corona av sig själv?

    Råd som FHM ger är att se som kraftfulla.

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/foreskrifter-och-allmanna-rad/


    Folkhälsomyndigheten ger ut föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter är bindande. Allmänna råd ger generella rekommendationer om hur du tillämpar en föreskrift.

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/foreskrifter-och-allmanna-rad/om-lagar-forordningar-och-foreskrifter/~:text=Folkh%C3%A4lsomyndigheten%20kan%20ocks%C3%A5%20ta%20fram,en%20lag%2C%20f%C3%B6rordning%20eller%20f%C3%B6reskrift.&text=Myndigheter%20f%C3%A5r%20skriva%20allm%C3%A4nna%20r%C3%A5d,Det%20kr%C3%A4vs%20inte%20n%C3%A5got%20bemyndigande.


     


    Allmänt råd

    Folkhälsomyndigheten kan också ta fram så kallade allmänna råd som anger hur någon kan eller bör göra för att uppfylla en bindande regel i en lag, förordning eller föreskrift. Allmänna råd är inte bindande, men om man väljer att inte göra på det sätt som står i det allmänna rådet ska man kunna visa att samma resultat uppnås på annat sätt.


    Myndigheter får skriva allmänna råd inom sitt verksamhetsområde. Det krävs inte något bemyndigande. Vi har t.ex. tagit fram allmänna råd till smittskyddslagen.


    Allmänna råd bygger ofta på förarbeten till lagar, och den samlade expert- och juridiska kunskapen på området. De tas fram tillsammans med berörda verksamheter och myndigheter.


    Råden är alltså inte bindande, men som jag förstår, ska de tolkas som hur man konkretiserar lagen, dvs det är inget man bara kan strunta i.

    www.di.se/nyheter/folkhalsomyndighetens-rad-ar-bindande-inte-frivilliga-de-maste-man-folja/


    Många undrar varför Folkhälsomyndigheten i dessa coronatider går ut med allmänna råd och rekommendationer, i stället för att helt enkelt införa förbud.


    Förklaringen är att allmänna råd från en myndighet är skarpa och bindande, och inget man kan strunta i.


     


    En del åtal har det blivit:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/hemtjanstanstalld-gick-till-jobbet-med-corona-atalas

    www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/gick-till-jobbet-med-covidsymptom-atalas-for-brott

  • Anonym (Moa)
    Tow2Mater skrev 2021-10-03 21:54:55 följande:
    Tydligen anser Stockholms vaccinsamordnare annorlunda, iallafall i September (21-09-09).

    "Det avgörande just nu är att så många som möjligt från 16 års ålder vaccinerar sig med de två rekommenderade doserna, så att vi får ned smittspridningen i samhället och minskar risken att fler blir svårt sjuka, konstaterar Magnus Thyberg'
    www.skolahemma.se/vaccination-av-barn-och-ung.../

    Det är inte vad FHM sagt och det står nog över vad skolahemma.se säger.
  • Anonym (Moa)
    EpicF skrev 2021-10-04 20:31:59 följande:
    Och ändå så förstår du inte att det är högst frivilligt att följa råden från FHM eftersom det är just råd och inget annat.
    Varför sprider du så mycket skit.

    Vi har haft en pandemi under ganska lång tid nu och jag trodde de flesta som har något som helst intresse av pandemin förstått att FHMs allmänna råd kan man inte bara strunta i se som några tips man kan göra som man vill med.

    Att det inte kommer finnas en kontrollfunktion i samhället och att det är mycket troligt att de flesta kommer komma undan med att inte följa råden är inte samma sak.
  • Anonym (Moa)
    EpicF skrev 2021-10-04 23:46:39 följande:
    Hade det varit effekt så hade det inte behövs 2-3 doser på så kort tid. Att man fyller på varje år är däremot mera normalt och inget ovanligt.

    Varför antyder du att vaccinen inte är effektiva?
    Kan du inte länka till forskning istället för att skriva så mycket skit?

    Comparative Effectiveness of Moderna, Pfizer-BioNTech, and Janssen (Johnson & Johnson) Vaccines in Preventing COVID-19 Hospitalizations Among Adults Without Immunocompromising Conditions — United States, March–August 2021


    Among U.S. adults without immunocompromising conditions, vaccine effectiveness against COVID-19 hospitalization during March 11–August 15, 2021, was higher for the Moderna vaccine (93%) than the Pfizer-BioNTech vaccine (88%) and the Janssen vaccine (71%).


     


    Så 93%, 88% 71% skulle klassas som icke effektivt?
    Kan du länka till något som säger att det är klassningen?


     

  • Anonym (Moa)
    Gojjemojje skrev 2021-10-09 12:44:11 följande:
    Mycket effektivt? Vad vet du om långtidseffekterna? Oavsett vad så avtar effekten snabbt.

    www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceu.../

    www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press.../

    Vad är långtidseffekten av att ha gått igenom en Covid-19 infektion?

    Din första länk från reuters:


    Vaccine effectiveness against the Delta variant was 93% after the first month, declining to 53% after four months. Against other coronavirus variants, efficacy declined to 67% from 97%.


    "To us, that suggests Delta is not an escape variant that is completely evading vaccine protection," said study leader Sara Tartof with Kaiser Permanente Southern California's Department of Research & Evaluation.


    "If it was, we would probably not have seen high protection after vaccination, because vaccination would not be working in that case. It would start low, and stay low."


    Det man säger är alltså att vaccinen fungerar även på Delta varianten.

    Det finns en svensk studie också från Danderyds sjukhus inom någorlunda samma område:

    www.mynewsdesk.com/se/danderyds_sjukhus/pressreleases/markant-nedgaang-i-antikroppsnivaaer-7-maanader-efter-pfizer-slash-biontechs-vaccin-comirnaty-3131960

    - Att antikroppsnivåer sjunker över tid är förväntat och trots sjunkande antikroppsnivåer ser vaccinens skyddseffekt mot svår sjukdom ut att hålla i sig i många undersökningar. Det är i nuläget svårt att säga vilken nivå av antikroppar som krävs för skydd mot infektion respektive mot svår sjukdom, men vi vet att antikroppsnivåer korrelerar till skyddseffekt. 

    Din länk från FHM handlar om något helt annat ;nämligen att man i forskning sett att både Pfizer och Moderna är båda säkra vacciner med lite allvarliga biverkningar, men för yngre män 30 år och yngre, har Pfizer ännu färre allvarliga biverkningar än Moderna därför rekommenderar FHM att män under 30 ska få Pfizer.

    De flesta i Sverige har än så länge fått Pfizer för det är det vaccin Sverige fått mest tillgång till.


     

Svar på tråden Vågar ni vaccinera er mot covid?