Inlägg från: Bula2021 |Visa alla inlägg
  • Bula2021

    BF DECEMBER 2021 - FÖRSTA BARNET

    Grapefrukt89 skrev 2021-11-24 12:53:20 följande:

    åh... jag vet. Det är hopplöst. En gång hamnade jag hos en kvinna som inte gav mig någon klarhet överhuvudtaget och bara konstaterade saker jag redan visste eller missförstod mig helt. Hon va verkligen SÄMST och jag kände mig mer förvirrad än tidigare! hahaha! Sen har jag haft bra personer jag kommit till men det tog 3-4 samtal för att fatta. Jag jobbar också som lärare med ferietjänst så det gjorde det nästan ännu knepigare att få rätt på.

    SGI-guide... Tror det handlar mycket om att man inte ska bli utan ersättning när man väl blir sjuk eller vill gå på föräldraledighet :

    www.forsakringskassan.se/privatpers/sgiguiden

    Jag är likadan... Försäkringskassan + samtal till mitt fack + till min löneavdelning har verkligen fått mig att känna mig lite halv-korkad. Men blev väl kanske pyttelite smartare efter 1537330 samtal till dem. HAHAHA.


    Jag har jobbat heltid på mitt arbete i över 10 år så utan ersättning lär jag inte bli, men det jag inte blir klok på är liksom vad jag ska göra veckorna innan bebis när jag inte jobbar. Sen är ju deras uträknare på hemsidan, där man kan testa sig fram och prova olika antal dagar med föräldrapenning, verkligen urkass!

    Det borde vara SÅ enkelt för dem att ta fram en svinenkel dummy och steg för steg-guide för blivande föräldralediga. Jag menar, ALLT kan ju bli bättre än vad det är nu :)
  • Bula2021
    Grapefrukt89 skrev 2021-11-24 15:34:13 följande:

    Nä då är du ju verkligen på det torra!

    Håller med. Det hade sparat dem mycket tid och resurser i form av personal som svarar i telefon osv. om de har en supertydlig lathund eller guide kring hur man ska göra. :/ 

    En annan grej som slog mig var att innan jag ens blev gravid fattade jag inte heller hur mycket man faktiskt förlorar i inkomst heller av att vara föräldraledighet/graviditetspenning. Jag som jobbar 80% som lärare och 20 % som egenföretagare (men gått back med företaget pga pandemin osv) har haft det ganska tajt med pengar nu under min graviditetspenning. Men tack vare ok kollektivavtal med jobb så får jag sen 90% av min lön under föräldraledigheten. Så det är jag tacksam för... Tänkte inte alls "strategiskt" innan med en 100-procentig tjänst för att maximera utbetalningen inför föräldraledigheten. Kanske jag skulle gjort, men det blev ju som det blev. Skönt och tryggt att jag fick gå hemma iaf på graviditetspenning till slut och rå om mig själv/stanna upp och landa för första gången på väldigt länge! För- och nackdelar med allt i livet ju, men känner mig ändå i slutändan tacksam. :) Bra att möjligheterna finns här i Sverige!


    Verkligen fantastiskt land att leva i md så många fördelar, håller helt med dig!
  • Bula2021
    Sellerin skrev 2021-11-25 07:24:47 följande:

    Jag har förstått det som att man kan ta föräldrapenning redan innan barnet fötts. Själv valde jag att ta semester och arbetstidsförkortningstimmar som jag sparat innan födseln av vår flicka.

    Sen kan man ju fundera på om man har förskjuten lön eller inte. T ex kom jag på att jag ju idag den 25e får betalt för hur jag jobbade i oktober, så jag tar ingen föräldrapenning förrän i december då jag inte anser att jag behöver pengarna än, jag får ju hela min lön idag. Kanske samma för dig gällande januari? Dvs du kommer få betalt för hur du jobbade i december?

    Sen ska man ju tänka på det när man börjar jobba igen, att det då kommer ett glapp i hur men får lön och när sista föräldrapenningen kommer, men det känns avlägset nu :D


    Precis så resonerade jag kring lönen också, jag får min decemberlön i slutet av januari så då känns det ju onödigt att ta ut f-peng, bara f-dagar behövs efter att flextiden är slut :)
  • Bula2021
    bananmilkshake skrev 2021-11-28 05:09:50 följande:

    Hej! Hoppas ni alla mår bra, och att du får massa bebisgos, Sellerin! Och hur gick det med igångsättningen, Thewalk?

    Jag har försökt hålla mig sysselsatt dom senaste dagarna, på måndag är det inskrivning och på tisdag snitt. Sömnen är ju som ni märker, inte som den ska! Jag har legat vaken i snart 4 timmar nu. Och varför ens, bebisen sover hur bra som helst där inne! Om man ska förberedas för vakennätter är det väl meningen att man ska vara vakna tillsammans. xD

    Hoppas ni sover gott iaf!


    Jag har börjat sova sämre och sämre, är i vecka 34 nu. Det är nog bara att vänja sig :)

    Thewalk - hoppas allt gått bra och att nya lilla familjen nu njuter!
  • Bula2021

    Jag kan inte citera inlägg i den här nya mobilvyn men HEJA dig @bananmilkshake - i morgon är det dags! Så spännande och peppigt! :)

  • Bula2021
    Thewalk skrev 2021-11-29 23:55:47 följande:

    Hej på er alla!

    Våra killar är här! Det är så magiskt och overkligt men ingenting har någonsin varit mer självklart! Vi mår bra alla fyra i familjen. En obeskrivlig kärlek

    Jag sattes igång strax efter 10 i lördags morse och processen blev ganska snabb, fick mycket sammandragningar vid 14 och vid 19 hade värkarna satt igång och strax efter 7 i söndags morse föddes dem. Det var en del motgångar på vägen. Bl.a när jag väl bestämde mig för att sätta epidral och det tog 5 försök innan det lyckades, samtidigt hade jag starka värkar. Och några h senare hade tv 2 puls legat högt länge. Så länge att man var på väg att göra ks istället. Jag var helt ok med det innan,men efter allt slit ville jag verkligen fullfölja en vaginal förlossning. Och precis i rättan tid stabiliserades hans puls igen.

    Jag är imponerad över mig själv och min kropp och jag hade en helt magisk barnmorska som jag klickade så bra med. Är henne evigt tacksam. Vi plus min sambo var ett jäkla bra team. I slutet av förlossningen var det 7 personal i rummet, standard vid tvillingfödsel. Men inget jag tänkte på. Grabbarna kom mitt i skiftbytet, men bm valde att stanna kvar. Så fint!

    Tvillingarna var små som förväntat. Strax över 2kg och 44 resp 46 cm. De mår prima men behöver hjälp med matning och värme bland annat. Just nu är de i ett övervakningsrum på neo och jag och min sambo bor på bb. Men vi är där nästan hela tiden och personalen är fantastisk. Imorgon hoppas vi på familjerum på neo :) det dåliga samvetet skaver varje gång jag lämnar dem.

    Längtar till att få höra om alla kommande bebisar här i tråden :)


    Åh! Så SJUKT att de nu är på utsidan! Jag kan fortfarande inte koppla att ?det där? som tumlar runt på min insida i själva verket är en livs levande bebis och att den ska komma ut. Har svårt att tro att det kommer bli mer verkligt sen, men det återstår ju att se :)

    STORT grattis! Njut!
  • Bula2021
    Grapefrukt89 skrev 2021-11-30 19:05:37 följande:

    Stort grattis TheWalk med tvillingarna! Hoppas det gått bra för Bananmilkshake idag! <3

    HÖRNI! Jag förlöste spontant i fredags (5 dagar före BF) och vi har välkomnat vår lilla tös in till världen nu. Vi kom hem idag och var inne på BB i Lund + patienthotellet från i fredags! Känns som man sprungit ett maraton och sen blivit påkörd av en buss. Hahaha! Men mäktig känsla. Var helt "hög" på adrenalin i 36 timmar och kunde inte för mitt liv sova! Har varit fortsatt dåligt nu också. Men det ska gå över. Jag känner att det lättar varje dag som går. Vi krånglar mycket med amningen, den har varit som mest påfrestande när man ser sin lilla tjej gapandes efter mat och man själv inte än lyckats leverera. Men jag har köpt pump idag och tänker inte ge mig. Kanske inte att jag blir bekväm med amning sen, men åtminstone pumpad mjölk om ibland det går...Vi får se vad som händer helt enkelt. Man ska räcka till mycket och har ingen tid/ro att ens sova mer än 3 timmar per natt... Så nu ska det bli skönt att hitta nåt som funkar i längden. <3


    Men WOW! Vilken grej! Coolt att du blev tagen på sängen (hehehehehehe) och inte gick över tiden.

    Kämpa på med amning eller flaska och ersättning. Vad du/ni än väljer så kommer det bli superbra!
  • Bula2021

    Hurra vad kul med alla bebisar som tittat ut :)

    Jag är bara i vecka 34 än och har mått svinbra hittills. Men den här veckan är det som att jag blivit supergravid! Huden på magen stramar, brösten kliar, det kliar helt hysteriskt på framsidan av axlarna/nyckelbenen (VAD är det om???), mina anklar har blivit tjocka som falukorvar av vätska och det känns som att magen växt typ fem cm på två veckor. Jag sover verkligen som en kratta nu också. Vaknar två, tre gånger per natt för att kissa och från klockan 04, 05 nån gång kan jag i princip inte somna om igen. Och just det - verkar som att foglossning har börjat krypa sig på också för när jag reser mig upp och börjar gå efter att ha suttit ned en längre stund så liksom värker och ilar det i muttan.

    Fattar absolut att många har det mycket värre, mycket tidigare, men usch vad detta kom plötsligt.

    Kämpa på ni som fortfarande är gravida och även ni som nu fått era bebisar och kämpar med andra, nya, utmaningar. Vi är grymma! :)

  • Bula2021
    bananmilkshake skrev 2021-12-01 14:48:09 följande:

    Heeeej! Igår vid lunch kom vår lilla tjej. En helt fantastisk upplevelse, så fin personal och en bebis som skrek så fort hon kom ut och var pigg direkt. Jag har rätt så ont och äter mycket smärtstillande men mår annars jättebra. Tjejen är lugn och snäll och har jättemycket hår. :D

    Så kul att känna igen hennes rörelsemönster från magen förresten, har ni som fått era märkt det? Min tjej var så otroligt sparkig med ena benet (så pass att jag tror jag fått blåmärken inuti) och samma ben älskar hon att ha helt utsträckt nu xD

    Hoppas ni alla mår bra, och att Sellerin och Thewalk har det fortsatt fint med sina små! <3


    Stort, stort grattis till nya familjemedlemmen! Bara njut och ta det lugnt nu!
  • Bula2021
    Sellerin skrev 2021-12-01 22:09:39 följande:

    Jag upplevde också känslan att bli supergravid helt plötsligt! Kunde plötsligt inte stänga jackan längre, det gick jättesnabbt :D

    Tråkigt med svullnad och eventuell foglossning, men låter som du tar det bra ändå och är glad för att det kommer först nu på slutet! Det är nog rätt inställning att ha :)

    Hoppas sömnen kan ordna sig, det är himla jobbigt när man inte får sova ordentligt! Men tror samtidigt att det är någon form av förberedelse för när barnet väl kommit, att man förbereds på att sova kortare perioder än förut.

    Kämpa på och försök njuta så gott du kan mellan varven :)


    Tack för pepp! :)
Svar på tråden BF DECEMBER 2021 - FÖRSTA BARNET