Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Ord som folk plötsligt börjar svänga sig med

    Anonym (Jaaaaaaaaaaa) skrev 2021-03-23 09:12:29 följande:

    En tråd för mig. Kan störa mig otroligt mycket på vissa ord och uttryck som plötsligt blir, MEN det ska vara såna ord som man kan ana att användaren känner sig lite hipp av att använda, om du förstår (ja, jag har ett liv, man får störa sig på saker och jag tycker det är lite kul dessutom). 

    Exempel: jag läser en blogg om ett tv-program. Där har alla helt plötsligt börjat använda ordet "synk". Som att det är det mest naturliga ord att använda, som vanlig svensson som inte jobbar med tv-produktion? 

    Stör mig också på alla sjukhustermer som svensson börjat använda nu i och med Corona. "IVA" istället för att säga Intensiven eller Intensivvården/avdelningen. Jag fattar att det är ett långt, svårt ord, men att börja förkorta som att man själv jobbar på sjukhus (när man inte gör det) blir så pinsamt. Samma med "åka upp på operation" när personen inte har en aning om dom faktiskt ska upp en våning utan snarare hört sjukvårdspersonal säga så en gång då det faktiskt stämde. 


    IVA är väl inget nytt, jag har mött det långt innan covid.
  • sextiotalist
    Dr Börje skrev 2021-03-23 08:41:35 följande:

    Har du börjat reta dig på något ord som plötsligt blir "modernt" att använda i en massa sammanhang och plötsligt ersätter ett tidigare använt ord.

    Jag retar mig på att alla skall försöka peta in ordet "narrativ" i alla jävla sammanhang. Det här ordet dök upp och började smutsa ner texter och dialoger för 3-4 år sedan. Jäkligt irriterande. Vad retar du dig på?


    Episk, jo jag vet att ordet är etablerat och även innebörden. Men det dyker upp mer och mer i olika sammanhang.
    Nästa gång man säger episk i en reklamsnutt, så lovar jag att INTE köpa produkten ;)
  • sextiotalist
    Anonym (Folke) skrev 2021-03-23 23:27:48 följande:

    Folk som felaktigt byter ut ordet "varför" mot "varav". T ex: "Jag bor centralt, varav jag promenerar mycket.".


    Inte ens det är rätt, därav hade varit det rätta ordet
  • sextiotalist

    Nu kom jag på det isch, istället för egentligen. 


    Det låter väldigt infantilt när folk använder det. Jag får rysningar varje gång jag hör det. Kan ha överseende när yngre använder det, men när folk som är i min generation eller något yngre, då blir det bara pinsamt.

    Kids är också något som ger mig obehagliga rysningar. När man pratar om sina vuxna barn som kids. För det första så har vi flera svenska ord för barn, som  är helt OK att använda. Jag säger hellre ungdomarna om jag pratar om sonen och hans jämnåriga. De kommer nog vara ungdomar även när de får egna barn :)

  • sextiotalist
    Anghammarad skrev 2021-03-24 10:32:21 följande:
    Så du menar att du hellre skriver elva bokstäver än tre.

    Hen är ett kanonbra ord och de som protesterar mot dem är av någon märklig anledning ofta samma personer som vägrar kalla en chokladboll för en chokladboll.
    Jag gör det eller snarare jag skriver hon/han. Jag har väldigt svårt för ordet hen. Tycker man gör det hela väldigt opersonligt, har ungefär lika dåliga vibbar för det ordet som brukare. Ord som kan vara rätt i vissa sammanhang, men när det används ofta och istället för bättre ord.
    Jag såg i en artikel där man beskrev de boende som sina hyresgäster. I vissa sammanhang är patienter bättre, eller en som behöver hjälp.
    Jag lovar, den dagen min mamma kommer behöva hjälp, skulle personen kalla min mamma för brukare, så kommer jag hänvisa till socialstyrelsen rekommendation av ordet brukare (där de skriver att man inte bör använda det till enskilda grupper) och tydligt upplysa att min mamma inte är brukare (hon avskyr också ordet)
  • sextiotalist
    Anonym (den) skrev 2021-03-24 11:42:17 följande:

    stör mig på att folk könar saker de inte vet könet på. tex han är ju en fara för trafiken till en bilförare. bilföraren är alltid en han för folk. Ibland säger även folk antigen han eller hon till djuret när de inte vet könet. Säg bara den istället. Praktiskt och bra ord som funkar på de mesta levande varelser


    Fast det vet man ju ;). En bilförare är alltid han, oavsett kön, en dator är också en han, en båt är en hon.
  • sextiotalist
    Anonym (Jaaaaaaaaaaa) skrev 2021-03-24 11:56:35 följande:
    Menar du ish, som avslutning på ett ord? Om vi menar samma ord, betyder ju -typ-, eller -ungefär- (hatar att man inte kan göra citationstecken på mobilen här), från engelskan, tex -blueish- som betyder typ blå, nån slags blå-liknande färg.

    Håller med, hatar också -kids-, och ännu värre i bestämd form, kidsen.
    Inte bara, utan även som ett eget ord.
  • sextiotalist
    city cat skrev 2021-03-24 11:59:19 följande:

    Håller med dig. 


    Men när två meningar efter varandra båda börjar med ordet "dock" ser det dock [sic!] krystat ut. 


    Det gör det, använder ordet rätt ofta.
  • sextiotalist
    korngryn skrev 2021-03-24 12:07:37 följande:
    Skrivet med glimten i ögat alltså, mem funkar inte att göra smiley
    Förstod det Flört
  • sextiotalist
    Anonym (Jaaaaaaaaaaa) skrev 2021-03-24 12:09:39 följande:
    Jaha! Har inte hört det i den formen.
    Ungdomarna på arbetet använder det rätt ofta, så det har jag börjat vifta bort, även om jag tycker det låter infantilt. men jag reagerade direkt när Tareq använde förra veckan i trädgårdstider. Det lät så fel och malplacerat (alltid malplacerat men än värre här).
  • sextiotalist
    Phalaenopsis skrev 2021-03-25 02:32:23 följande:

    Sale!

    Till att börja med är det gamla hederliga uttrycket REA både svenskt och kort.

    Och vill man ha en mittsäsongsrea så tror jag folk fortfarande förstår svenska utan att behöva ta det via engelskans Mid Season Sale. Ibland undrar jag om klädbutikerna har några barndomstrauman eftersom de verkar ha ett horn i sidan till sitt eget modersmål.

    Naturligtvis hamnar knepigheter som Walking och Running skor där också. Promenadskor och löparskor, någon?


    Jag har också svårt för att man ersätter etablerade, väl fungerande svenska ord med engelska. Ett annat jag mött på här är staying at home wife.
  • sextiotalist
    Anonym (*) skrev 2021-03-25 06:36:37 följande:

    Ordet "finaste" stör jag mig på, eller snarare hur det används på Facebook. "Middag/fika/myskväll/whatever med finaste". Oftast syftar personen på en god vän.

    När jag nu är inne på vad folk skriver på Facebook, så kan jag nämna ett till ord jag stör mig på där: "avklarad". "Första dagen på nya jobbet avklarad". "Flytten avklarad". "Första dagen på förskolan avklarad". Fast detta handlar nog mest om att jag stör mig på folks behov av att skryta om vad de gör. Och att de då alltid måste använda ordet "avklarad" av någon anledning.


    Om du uppfattar folks statusuppdateringar som skryt är trist.

    Jag upplever inget av det du nämnde som skryt utan mer en normal uppdatering.

    Jag måste ha massor av "skrytmånsar" bland mina vänner. För det är fullt normala statusuppdateringar i mitt flöde.
  • sextiotalist
    Anonym (*) skrev 2021-03-25 07:17:43 följande:
    Fast det handlar ju om att de vill berätta om hur duktiga de har varit som har klarat av första dagen på nya jobbet, t.ex. Öht den här kulturen med sociala medier handlar ju om att folk söker bekräftelse. Man berättar för alla man känner vad man gör hela tiden, och lägger upp bilder på det, för att få så många likes som möjligt. Har du inte tänkt på att detta beteende inte fanns innan sociala medier fanns? Det var ju inte så att folk gick runt på stan med megafoner och ropade ut vad de hade lagat till middag, samtidigt som de höll upp plakat med bilder på maträtten. Ändå klarade sig alla fint. Men nu har plötsligt alla detta behov av bekräftelse från allmänheten. Det ska läggas upp selfies i tid och otid, för att få höra hur snygg och fin man är.

    Sedan var det ju mest orden ?finaste? och ?avklarad? som mitt inlägg handlade om. Dessa ord används frekvent på Facebook och då blir det tröttsamt och pinsamt till slut, tycker jag. Du behöver inte dela min uppfattning. Men denna tråden går ju ut på just att skriva vilka ord man stör sig på. Självklart kommer inte alla andra i tråden att hålla med.

    Det stämmer att man inte gick ut med plakat. Jag tror vi har olika typer av människor i flödena. Vi berättar om valda delar av vår vardag. Det kan var trädgårdsarbete, en god middag, sovande hundar, ett handarbete man är stolt över. En vacker blomma man hittat ute och fotograferat. 


    Dvs saker som man vill dela med sig, utan att behöva skryta eller ha något bekräftelsebehov.

  • sextiotalist
    Trädgårdsslangen skrev 2021-03-25 11:11:13 följande:
    Ni verkar definitivt ha olika generationer i era flöden. I mitt flöden har jag massor av både "middag med finaste" från Mikaela, 27 år samt bilder på tussilago och senaste virkade duken från Berit, 62 år.

    Ska jag vara ärlig föredrar jag blombilder och virkade dukar alla dagar i veckan.

    Jag är ju 60, så de flesta är mer virkade duken (inte så mycket virkade dukar bland mina vänner, däremot handarbetsgrupperna jag är med i ), inte så mycket middag med finaste Mikaela, från de yngre. De är inte lika aktiva, utan där är det mer "NN söker bostad". 
    Jag har nog mer olika händelser av olika slag. Typ "en härlig dag på Kullen" (väldigt många Kullenbilder faktiskt). "Fantastiska skidspår" etc

  • sextiotalist
    Trädgårdsslangen skrev 2021-03-25 11:07:38 följande:

    Styrkekram

    Handhjärta

    Pga av

    Toxic

    Skamma/shamea

    Gränslös (ordet som dyker upp i varenda jävla fl-tråd)

    Framgent (varenda hobbyakademiker/karriärist på jobbmöten)

    Problematiskt

    Fantastiskt

    Magiskt (oftast samma människor som skriver att allt är så jävla fantastiskt och magiskt. Att käka en ruta mörkchoklad på en tisdag är tydligen magiskt)

    Vardagslyx

    Mammahjärtat/pappahjärtat

    Värderingar

    Ej (alla snorungar som skriver ej istället för inte. Suck.)

    Folk som inte kan skilja på de och dem. Folk som skriver mej, sej, dej. Jag vet att det är tillåtet men jag har svårt att ta dessa människor seriöst.

    Sen lite trötta meningar:

    Under rådande pandemi

    Har du källa på det?

    Inte för att det påverkar mig (nähä, sluta tyck till en massa då)

    Jag fick såå ont i maaaagen av att läsa/höra/se xx

    Urgh. Finns säkert mer. Arbetar själv på kontor och upplever att många nyexade på min arbetsplats gärna slänger sig med märkliga akademiska begrepp som inte passar in i diskussioner på möten.

    Vet inte om det är ett sätt att samla billiga vuxenpoäng kanske.


    Gränslös tycker jag är ett bra ord. För just det är något nytt fenomen. Denna gränslöshet som många visar idag, både egen och mot andra.
  • sextiotalist
    Anonym (den) skrev 2021-03-26 10:40:12 följande:
    Det finns också kvinnor idag som kör bil ungefär häften av förarna. Jag som kvinna vill inte vara en han när jag är en hon då vill jag hellre vara en den.
    jag skrev det med en smiley efteråt
  • sextiotalist
    Gertland skrev 2021-04-03 13:34:09 följande:

    Vart istället för var, tex "Vart ligger affären?".

    Jag tycker det låter puckat.


    Det är grammatiskt fel, men kan vara "rätt" inom vissa dialekter. Man lär sig mycket sådant när man är med i gruppen "Anonyma språkpoliser" på Facebook.
  • sextiotalist
    Panduro skrev 2021-04-08 09:32:02 följande:
    Skulle inte vilja påstå att det är en dialekt, snarare en sociolekt som spridit sig som en löpeld i landet. Eller ren okunskap. Eller också talspråk som felaktigt överförts till skriftspråk.
    Jo, det är även dialektalt och äldre ursprung. Men jag skrev att det var inte korrekt grammatiskt. När man skriver dialektalt så avser man i 9 fall av 10 talspråket.

    blog.svd.se/sprak/2011/09/12/ordet-vart-%E2%80%93-en-levande-fornlamning/

  • sextiotalist
    Anonym (jj) skrev 2021-04-08 10:02:58 följande:
    Vart i betydelsen blev är en helt annan sak. Jag irriterar mig på det med visserligen, med det kan jag ha överseende med eftersom det är ett gammalt ord som lever kvar i vissa regioner. När folk sägr vart på tv (i betydelsen blev) och det textas noterar jag att de byter ut det mot blev i texningen.

    Vart när man menar frågar efter en plats (var) är inte rätt på något sätt. Det har blivit populärt att säga fel och sen har det spridit sig som en farsot. Kanske för att det låter käckare eller för att det är enklare att uttala för de som använder tungspets-r. Det förekommer inte i sydsverige där man använder det bakre r-et, så jag tror at det finns ett samband. Jag upptäckte att någon sa fel första gången på 90-talet, men jag tycker bara att det blir vanligare och vanligare.
    Jag håller med. Jag tycker också det är en styggelse
  • sextiotalist
    Anonym (jj) skrev 2021-04-08 10:02:58 följande:
    Vart i betydelsen blev är en helt annan sak. Jag irriterar mig på det med visserligen, med det kan jag ha överseende med eftersom det är ett gammalt ord som lever kvar i vissa regioner. När folk sägr vart på tv (i betydelsen blev) och det textas noterar jag att de byter ut det mot blev i texningen.

    Vart när man menar frågar efter en plats (var) är inte rätt på något sätt. Det har blivit populärt att säga fel och sen har det spridit sig som en farsot. Kanske för att det låter käckare eller för att det är enklare att uttala för de som använder tungspets-r. Det förekommer inte i sydsverige där man använder det bakre r-et, så jag tror at det finns ett samband. Jag upptäckte att någon sa fel första gången på 90-talet, men jag tycker bara att det blir vanligare och vanligare.
    Och jag tror det beror på att man missar mycket av att lära ut skriftspråket i skolan.
Svar på tråden Ord som folk plötsligt börjar svänga sig med