• S23

    Låta barnet slippa äta eller visa film

    mari123 skrev 2020-12-12 15:49:23 följande:

    Okej. Ja mina barn var inte hungriga på det viset så jag vet ingenting om det. Jag har två barn men ingen av dem stod i köket och var HUNGRIGA när de var två år och ville ha mat NU! Jag tror t om att det var så att barnen fick äta när de var hungriga oavsett "middagstid". Idag är mina ungar vuxna, smala och vältränade och HELT utan matnojor.


    Ska tilläggas. Vissa gånger klarar hon troligtvis att vänta på maten utan grönsak. Men när vi alla är i köket och hon ber om det och jag vet att hon är hungrig finns det ingen anledning för mig att neka
  • S23
    mari123 skrev 2020-12-12 16:07:30 följande:

    Ja vad vet jag. I min värld så är en tvååring VÄLDIGT liten. Man kan kommunicera med enkla ord, *typ* titta lampa! och att förklara för ett så litet barn vad middagstid betyder känns för mig omöjligt.


    Mitt barn talar i tre och fyraordsmeningar. Hon förstår vartenda ord jag säger. Titta lampa skulle jag snarare säga är ettårsålder.

    Hon förstår alla instruktioner, kan återberätta saker. Typ ?vad gjorde nallen i boken? då kan jag få svaret ?sova, bil, kissa, leka? om det är vad nallen i boken gjort. Du och jag har nog lite olika

    Bild av vad en (snart) tvååring kan förstå och kommunicera. Nu pratar vår dotter förhållandevis mycket, naturligtvis gör inte alla barn det. Men alla barn jag träffat som är två går garanterat att ha ett givande ?samtal? med. De förstår, men kanske inte alltid kommunicerar tillbaka.

    Och som jag sade förut så handlar det också om att skapa en god språklig miljö. Visa hur man samspelar genom att lyssna på varandra och turas om att tala
  • S23
    mari123 skrev 2020-12-12 17:19:01 följande:

    ALL respekt till dig och ditt barn. Min ingång i detta är kring maten. Jag tänker att en tvååring kan ha svårt att sitta still när det serveras middag eller lunch utan att hen har den minsta aning om att det betyder *typ* gurkstavar i keso" i flera timmar tills mamma låter mig äta ngt som gör mig mätt. Ett så litet barn förstår inte det. I min värld (aldrig gått på diet) så kan man steka en pannkaka och servera T OM med socker på ! till en hungrig liten unge......


    Jag tror du missförstår mig. Mitt barn går inte hungrigt i flera timmar. Om vi talar om en halvtimme kvar fill mat så har vi redan börjat laga mat. Med andra ord dottern förstår absolut att det snart blir riktig mat och är mer än nöjd med sin gurka.

    Pratar vi två timmar kvar och dottern är

    Hungrig? Ja antingen gör vi bedömningen att det är läge att snabblaga middag, att en macka är lämpligare, eller att det räcker med en frukt.

    Är hon inte mätt efter en frukt ber hon om mer, eller ber om någonting annat.

    Det handlar absolut inte om att ge barnet gurkstavar i flera timmar i väntan på mat.

    Och vissa gånger kanske det är tvp timmar kvar till mat och barnet ber om gurka. Då får hon naturligtvis det och inte en macka.

    Min dotter är fullt kapabel att kommunicera om hon är hungrig eller mätt. Och att förstå att det snart är mat när vi börjat laga.
  • S23
    Mortiscia80 skrev 2020-12-12 17:16:40 följande:

    Det är inte frågan om att det ska vara givande för oss vuxna utan för barnet, och det är det :) Man pratar om vad man gör, vad barnet ser, vad som händer omkring en, vad man ska göra härnäst... Det är så de lär sig språket och det är viktigt att försöka få till sådana samtal varje dag och så ofta som möjligt.


    Tack! Jag kanske var otydlig med detta i mina svar
  • S23
    mari123 skrev 2020-12-12 17:43:14 följande:

    ALL respekt till Dig och Ditt barn. MEN du talar som ngn som har "problem" kring ätande!? Ursäkta min tanke! Minns när mina dotter var typ 5-6 år och blev hungrig på pannkaka helt plötsligt och hon hade en kompis hemma. Kompisen ville också ha pannkaka och jag sa att hon fick gå hem och fråga sin mamma om det var okej! VIPS kom mamman sättande hem till mig och satte mig mot väggen och undrade om det var lunch eller middag jag skulle bjuda på .....klockan var väl runt 15.00..... DÅ fattade jag att detta med ätande är inte så enkelt som i min värld.


    Va? Vad får dig att dra den slutsatsen? Vill min dotter ha korv vid 15 så får hon det, händer dock inte ofta, då det är så långt kvar till middag. Men med en halvtimme kvar så nej, då får hon inte en korv. Antingen klarar hon sig på frukt/grönsk tills maten är klar eller klarar en halvtimme utan något alls.

    Vår dotter jag velat ha lunch halv tio många gånger. Då får hon det.

    Det enda jag säger är att faktumet att man ger grönsaker mellan målen inte innebär att man svälter sitt barn,

    Och ja. Mitt barn får pannkaka med grädde och bär på. Socker? Nej. Hon är liten och det finns ingen som helst anledning att introducera det när hon älskar bär över allt annat.

    Jag vill att min dotter själv skall kunna känna

    När hon är hungrig och inte, vilket hon redan gör. Äta den mängd hon vill. Vilket hon gör. Ibland äter hon en korv, ibland fyra. Det är fritt för henne att styra själv
  • S23
    Kaga skrev 2020-12-12 18:21:18 följande:

    Ja det är alldeles för mycket skärmtid och jag försvarar verkligen inte att vi börjat med detta, är väl medveten om att det är fel, därför jag ville ha tips som jag verkligen försöker prova.

    Och som jag skrev tidigare idag så visade vi ingenting. Den lilla stund han sitter vid bordet kan man ju verkligen prata.

    Försökte busa lite o leka lite med att visa att nu tar jag en köttbulle och gjorde roliga ljud och så gjorde han likadant.

    Svårt att få i honom annat än pasta och ris då han äter själv.


    Vill bara klargöra att den kommentar du citerade inte var riktad till dig utan en person som ifrågasatte varför det skulle vara fel med den mängden skärmtid. Jag har inget behov av att kritisera dig, framförallt med tanke på att du själv anser att det är för mycket ocj försöker finna en lösning.

    8-10 köttbullar är väldigt mycket för ett barn på två år. Jag skulle gissa att 5 är det normala. Tänker man då att ditt barn ätit 3 så är det inteee illa.

    Jag tror absolut du måste börja testa att låta barnet avgöra själv. Truga inte. Är han mätt efter tre köttbullar så låt honom slippa äta mer.

    Bra att du testat att ta bort film idag.

    Angående mängd mat. Det kan absolut vara så att ditt barn behöver 8 köttbullar. Jag försöker bara belysa att det generellt sett är mycket med 8 köttbullar,

    Vår dotter äter mycket, och är som sagt inte två år ännu, och kan absolut äta åtta köttbullar, men ibland äter hon bara en. Hon äter gladeligen tre pannkakor, stekta i stor stekpanna, med grädde på, men kan även vissa gånger nöja sig med en.

    Så som sagt. Fortsätt nu som du gör och ge barnet att chans att äta den mängd han vill.

    Om du vill ha inspiration till rolig uppläggning av mat så kan jag tipsa om Instagramkontot blwwitholivia
  • S23
    mari123 skrev 2020-12-12 18:52:05 följande:

    Jag är plötsligt så GLAD att mina barn växte upp i en tid när ÄTANDE inte var  så viktigt. Kanske var det bara jag? Nä kan inte tro det för så unik är man aldrig. När mina barn var bebisar och småttingar så var det FASTA tider för alla måltider. Liksom 11.00 gröt. Missade aldrig den tiden........men sedan när barnen blev större så blev jag mer flexibel. Lät hungern styra. Tänker att OM alla människor åt när de var HUNGRIGA på riktigt så skulle ingen vara fet!?


    Det låter ju mest som att du tycker att ätande är viktigt? Min dotter får något att äta om hon är hungrig. Det kan vara korv, macka, gröt eller tomat. Ja vad som helst. Men. Med en halvtimme kvar till middag tycker jag det är olämpligt att ge henne en macka, eftersom jag då berövar henne att äta middagen. Och att vara hungrig en halvtimme, och få grönsaker under tiden, ger knappast osunda matvanor.

    Tyckte dina barn inte om grönsaker? Är det därför du är så kritisk mot att ge det?

    Det enda vi begränsar vår dotter i när det gäller mat är tomater. Hon skulle äta tills hon fick allergischock om hon bara fick. I valet mellan korv, pannkaka och tomat skulle hon garanterat välja tomat. Står valet mellan korv, pannkaka och gurka så skulle valet kunna falla på vilket som, beroende på vad hon är sugen på.

    Det är inget fel om dina barn inte gillade grönsaker. Jag försöker bara förstå hur du kan tycka att detta är så hemskt?
  • S23
    mari123 skrev 2020-12-12 19:15:52 följande:

    Mina barn är vuxna och i god form. De tränar och äter sunt utan överdrifter. NORMALT är vårt signum. Inte ngn laddning ÖHT kring ätande utan det är ngt man ägnar sig åt när man är HUNGRIG! Tänk om alla hade den tanken! DÅ var fetma ett minne blott.


    Jag hoppas du förstår att det är precus det jag förespråkar? Att äta när man är hungrig? Men att man ibland kan vänta en halvtimme på riktig mat? För småätande förespråkar jag nämligen inte.

    Tyvärr tror jag inte riktigt det håller att äta när man är hungrig. Alltså det är inte nödvändigtvis en lösning för att slippa fetma. Jag känner personer som är hungriga jämt. Och de får helt enkelt ignorera det om de inte ska överäta. Hade de lyssnat till sin hunger så hade de blivit feta (nu pratar jag om vuxna människor alltså).

    Anledningen till att jag påstår att det kanske är din syn på mat som är osund är för att du inte kan acceptera att man kan ge ett barn en grönsak i väntan på att maten blir färdig? Vad är problemet? Att inte kunna vänta en halvtimme är garanterat osunt. Man ska inte strunta i att äta när man är hungrig, det är inte vad jag säger. Men man kan inte alltid ordna fram mat exakt i den sekund man känner hunger. Och om man aldrig får känns hunger kommer man heller inte få en sund relation till mat? För att man börjar äta förebyggande innan man faktiskt är hungrig?

    Och en sak till. Kroppen lär sig när den ska vara hungrig. Vi anpassar oss. Äter man alltid lunch vid 11 kommer man vara hungrig då. Vid byte av tid till 13 kommer man snabbt sluta var hungrig vid 11 och vara hungrig vid 13 istället. Så även om man ska äta när man är hungrig så bör man vara medveten om vanans makt
  • S23
    mari123 skrev 2020-12-12 19:15:52 följande:

    Mina barn är vuxna och i god form. De tränar och äter sunt utan överdrifter. NORMALT är vårt signum. Inte ngn laddning ÖHT kring ätande utan det är ngt man ägnar sig åt när man är HUNGRIG! Tänk om alla hade den tanken! DÅ var fetma ett minne blott.


    Jag är glad att dina barn har sunda vanor.

    Men uppenbarligen är mat laddat? Grönsaker är laddat? För det är inte okej att äta som mellanmål? Trots att man älskar det?
  • S23
    Mortiscia80 skrev 2020-12-12 19:37:06 följande:

    Jo men som en sa tidigare så kan man också vänja barn vid att gå för lång tid mellan måltider, och det är inte bra för blodsockernivåerna att skifta för mycket. Då är det bättre med flera små mål spridda över dagen, även som vuxen. Sedan har man också ett annat problem med "ät när du är hungrig" och det är att det inte går att ha några rutiner på det sättet, så det är mycket bättre att ha ungefär samma tider varje dag. Ätstörningar, fetma, tröstätande och många andra matproblem kommer sig inte av att man äter regelbundet utan främst vilken inställning man har till mat och kropp.


    Jag vill bara påpeka här att det finns forskning som visar på fördelar med att inte äta för ofta. Likväl som motsatsen.

    Det finns även belägg för att blodsockret dippar, men oavsett om du äter eller inte går upp igen. Om du däremot alltid äter när blodsockret dippar så lär du kroppen det, och du kommer få fler dippar.

    Som sagt. Det finns forskning åt båda håll och för lite forskning för att säga vad som är rätt eller fel.

    Det vi däremot med säkerhet kan veta är att kroppen är skapt för att klara ett ojämnt matintag. För ursprungligen har det för människosläktet absolut inte varit en självklarhet att kunna äta fem mål mat om dagen och regelbundet.

    Dessutom finns forskning som pekar på FÖRDELAR gällande hälsan med fasteperioder.

    Som sagt. Du kan hitta forskning åt båda håll, och man får nog helt enkelt välja vad man tror på.

    Att det skulle vare fel att ge ett barn grönsker som mellanmål tror jag Iaf att du och jag är överrens om att det inte är
  • S23
    Mortiscia80 skrev 2020-12-12 19:37:06 följande:

    Jo men som en sa tidigare så kan man också vänja barn vid att gå för lång tid mellan måltider, och det är inte bra för blodsockernivåerna att skifta för mycket. Då är det bättre med flera små mål spridda över dagen, även som vuxen. Sedan har man också ett annat problem med "ät när du är hungrig" och det är att det inte går att ha några rutiner på det sättet, så det är mycket bättre att ha ungefär samma tider varje dag. Ätstörningar, fetma, tröstätande och många andra matproblem kommer sig inte av att man äter regelbundet utan främst vilken inställning man har till mat och kropp.


    Och gällande rutiner. Vi praktiserar ät när du är hungrig men med rutiner. Frukost intas när man får upp på morgonen. Två tuggor? Tvp mackor? Det är fritt.

    Lunch runt 11. Tidigare om dottern verkar hungrig, senare om hon inte verkar vara det.

    Middag vid 17. Tidigare om dottern verkar hungrig, senare om hon inte verkar det.

    Däremellan antingen tillfrågas dottern om hon är hungrig, om hon verkar vara det, eller ber själv om något att äta. Om hon äter mellan målen så är det Isf 1 gång mellan frukost och lunch och 1-2 mellan lunch och middag.

    De allra flesta dagarna äter hon frukost, lunch, mellanmål, middag.

    Så ja. Man kan ha rutiner men ändå fritt ätande
  • S23
    Kaga skrev 2020-12-12 20:03:49 följande:
    Nej jag känner inte att du eller egentligen ingen annan heller har direkt kritiserat mig på det sättet mer bekräftat det jag egentligen vet att det är dumt med så mycket skärmtid.

    Det är nog jag som haft fel bild av hur mycket ett barn ska äta och därmed blir stressad av att mitt barn äter minimalt med mat ( i mina ögon)

    Ja jag har nog inte en riktig bild av hur mycket man bör äta som vuxen heller, så för mig är det svårt att känna på ett naturligt sätt vad som är en lagom mängd för mitt barn då också. Eller rättare sagt lita på att mitt barn själv kan känna!

    Själv överäter jag och har stora problem med att äta normal mängd mat så därför har jag nog lite svårt att se vad som är normalt.

    Samt att mitt barn hade lite svårt att gå upp i vikt som bebis så det sitter nog i lite, stressen att han inte ska få i sig tillräckligt.

    Ska titta på instagramkontot !
    Om du själv har problem med överätning så är det ju jättedumt att mata barnet på det sättet, du riskerar att skapa samma problematik för ditt barn (återigen, vill inte anklaga dig utan bara resonera).
    Jag förstår dig absolut i stressen med tanke på att barnet inte gick upp i vikt som liten.
    Kan du själv söka hjälp via dietist för att ta tag i dina egna problem med överätning och på så sätt få en klar bild av vad som är lagom? 
    I annat fall, kanske kan det vara värt att räkna kalorier? Jag menar inte på sättet att dagligen räkna dom för minsta lilla du äter, utan för att räkna ut ingefär hur många köttbullar och potatisar för dig som vuxen som skulle vara normalt?
    Kanske finns instagramkonto eller något annat webbaserat där det finns bilder på måltider som du kan ha som riktlinje? typ en bild på lax och poatis. Ungefär en portionsbit, tre potatisar, lite sås och sallad till är "normalt". Inget säger att detta stämmer för din kropp, men det kanske kan ge dig riktlinjer på vägen?

    Känner ni andra barn? Kan du observera hur mycket dessa barn äter för att bli mer trygg i att låta ditt barn styra själv?

    Kan du få hjälp från bvc? Kontrollerna är ju inte så täta vid den ålder ditt barn är i nu. Kan ni få komma på vägening och mätning bara så att du kan bli trygg i att barnet följer sin kurva som han ska även om du låter honom styra mängden av matintag själv?
  • S23
    Kaga skrev 2020-12-12 20:03:49 följande:
    Nej jag känner inte att du eller egentligen ingen annan heller har direkt kritiserat mig på det sättet mer bekräftat det jag egentligen vet att det är dumt med så mycket skärmtid.

    Det är nog jag som haft fel bild av hur mycket ett barn ska äta och därmed blir stressad av att mitt barn äter minimalt med mat ( i mina ögon)

    Ja jag har nog inte en riktig bild av hur mycket man bör äta som vuxen heller, så för mig är det svårt att känna på ett naturligt sätt vad som är en lagom mängd för mitt barn då också. Eller rättare sagt lita på att mitt barn själv kan känna!

    Själv överäter jag och har stora problem med att äta normal mängd mat så därför har jag nog lite svårt att se vad som är normalt.

    Samt att mitt barn hade lite svårt att gå upp i vikt som bebis så det sitter nog i lite, stressen att han inte ska få i sig tillräckligt.

    Ska titta på instagramkontot !
    Exempel barn på 22 månder:

    Frukost: en banan, två skedar yoghurt
    Mellanmål:  En Apelsin
    Lunch: 1 dl (i kokt form) ris med korvstroganoff
    Middag: 2 frukostkorvar (alltså tjocka korvar) med 1 dl kokt pasta.

    Detta är vår dotters intag idag. Inte helt representativt, vi är i en period då hon äter aningens mindre än vanligt till frukost och inte rikitigt lika mycket till lunch heller (men mer till middag).

    En dag kan lika gärna vara:
    Frukost: 1,5 dl yoghurt och 1 banan
    Lunch: Tre kokta korvar
    Mellanmål: En macka med ost
    Middag: Tre tuggor av potatis och biff.

    Eller:
    Frukost: 2 tuggor macka
    Lunch: Två kokta korvar
    Mellanmål: Ett halvt äpple
    Middag: Några tuggor mat

    Jag försöker helt enkelt visa att det verkligen kan variera, och att ett barn i bland under flera dagar kan äta i princip ingenting för att sedan vräka i sig.
    Naturligtvis ska du ha koll på att barnet får i sig näring, men han behöver inte äta maxade portioner varje dag vid varje måltid
  • S23
    mari123 skrev 2020-12-12 20:26:04 följande:
    FAST tråden handlar ju IOFS om en tvååring. En liten unge, som i min lilla värld inte fattar ett enda dugg.......annat än möjligtvis att mamma inte vill ge mig mat utan jag får äta gurkstavar som smakar INGENTING om jag inte äter middag vid bordet. Knappast att tvååringen fattar det direkt men så småningom....OCH då vet hen att det gäller att ÄTA som F..N när det är varm mat på bordet......
    Återigen. Du tar för givet att barnet inte gillar grönsaker? Du tar också för givet att man nekar barnet mat? Inte att barnet kanske får en grönsak i väntan på att maten är klar om 30 minuter? Eller att barnet faktiskt inte är jättehungrig utan bara lite och att en bit grönsak då räcker för att klara sig en timme till?
  • S23
    mari123 skrev 2020-12-12 20:26:04 följande:
    FAST tråden handlar ju IOFS om en tvååring. En liten unge, som i min lilla värld inte fattar ett enda dugg.......annat än möjligtvis att mamma inte vill ge mig mat utan jag får äta gurkstavar som smakar INGENTING om jag inte äter middag vid bordet. Knappast att tvååringen fattar det direkt men så småningom....OCH då vet hen att det gäller att ÄTA som F..N när det är varm mat på bordet......
    Och. Tvååringar fattar en hel del. De är oerhört kompetenta och medvetna om sin omvärld. Och kan absolut förstå att när mamma/pappa lagar mat så är maten snart färdig.
  • S23
    mari123 skrev 2020-12-12 20:45:33 följande:
    Ja vem vet! Småttingarna gör ju som mamma säger och vad de EGENTLIGEN känner är det väl framtidens "BUP" som får ta hand om!? Jag är så TACKSAM att på "min tid" (kort och försumbar förvisso) ändå var en tid av TOTALT avslappnad inställning till ätande. Tänkte inte på det då och har inte tänkt på det alls MEN nu får jag en annan blick....! Var det bara jag som var så "naiv"? Jag visste inte att mat var laddat ÖHT! 
    Varför anser du att mat är laddat för oss? Utöver ts trådstart så har alla här förespråkat att ett barn får något att äta när det är hungrigt? Det är DU som lägger värdering i att det är förkastligt med grönsaker? För att du förutsätter att alla barn hatar det? 
  • S23
    mari123 skrev 2020-12-12 21:14:19 följande:
    Ursäkta men jag liksom får "vibbar". Vet inte varför MEN det kanske är för alla dessa "bantningsprogram" man ser på teve när det ska ätas broccoli och gurkstavar doppade i gräddfil.....*typ*...när man ska FESTA. Ska man hålla dieten så är det stavar UTAN gräddfil. Broccolin äts som den är. Naturell Orka liksom
    Då har du nog fått fel vibbar helt enkelt. Jag serverar däremot inte mitt barn socker då jag anser det onödigt när hon är så liten. 
    Jag äter inte gurkstavar när det ska festas. Utan chips eller liknande. Och ja, jag försöker själv undvika socker för att jag ENBART ser negativa konsekvenser för hälsan med det.
    Rädd för socker? nej?
    äter socker? ja
    Tycker socker är skit? Ja

    Kommer jag pränta in i mitt barn att socker är skit? Nej
    Kommer jag påstå att man blir tjock av socker? Nej.

    Socker handlar för mig främst om att inte förstöra tarmfloran. Den kan man också förstöra genom att äta antibiotika, värktabletter, bönor och linser, sötningsmedel. Listan kan göras lång. Vissa saker är lättare och svårare att undvika. Socker är lätt att undvika utan att lida.

    Äter vi bullar till jul? JA
    Tårta på kalas? JA

    Men det serveras inte sylt i yghurten eller ketschup med socker till korven. Därför att det är onödigt att introducera. Om ett par år blir det oundvikligt då förskolan serverar detta. Då kommer dottern få äta.

    Vi serverar brockoli, gurka, tomat, bönor, ärter linser, fisk, kött, grädde, ägg, potatis, pasta bröd.
    Ja det mesta. Och vi lägger aldrig värdering i att grönsaker skulle vara bättre (för det tror vi inte heller) och får som sagt begränsa grönsaksintaget för att dottern tycker det är så gott.
    Hon skall få ha sin matglädje kvar, men det betyder inte att man inte kan servera grönsaker och strunta i att ösa socker på pannkakorna.
  • S23
    mari123 skrev 2020-12-12 21:14:19 följande:
    Ursäkta men jag liksom får "vibbar". Vet inte varför MEN det kanske är för alla dessa "bantningsprogram" man ser på teve när det ska ätas broccoli och gurkstavar doppade i gräddfil.....*typ*...när man ska FESTA. Ska man hålla dieten så är det stavar UTAN gräddfil. Broccolin äts som den är. Naturell Orka liksom
    Med andra ord. Man kan äta grönsaker utan att banta. Och även servera sitt barn detta utan att ha en skev bild av mat. Vi försöker uppnå så stor bredd vi kan gällande råvaror, men även gällande kryddning, för att dottern helt enkelt ska få smaka allt.
    Hon uppskattar en lammfile med beranise, eller pannkaka. Hon äter starka såser, men kan lika gärna uppskatta en creme fraische istället för sås. 
    Hon får äta fritt. Vill hon äta bara kött en måltid så får hon det. Nästa måltid äter hon då istället troligtvis BARA potatis.
    Tycker det är märkligt av dig att anta att man har en osund relation till mat bara för att du får "vibbar". Och ja. Man kan göra medvetna val utan att ha en osund relation. Man måste inte skita i allt för att vara sund. Vi serverar inte lax, helt enkelt för mycket gifter i. Är det osunt? Nej. De växtgifter som används vid odling av fisk är inte tillåtna att använda som bekämpningsmedel, men tydligen helt ok att föda upp fisk på.

    Så JA. Vi är oerhört medvetna om vad vi äter men har inga former av häsloångest eller problem med att äta i rätt mängder och på ett sunt sätt. Jag kan utan ångest moffa i mig en påse godis om det är så. Eller äta tårta fem dagar i rad. Men att på eget initiativ köpa godis bara för att? Nej. Jag uppskattar en 90% choklad, som inte innehåller socker, minst lika mycket. Och hör och häpna, dottern på knappt två år älskar den chokladen lika mycket som ett annat barn älskar mjölkchoklad, för det är det smakspektrat hon är van vid
  • S23
    mari123 skrev 2020-12-12 21:48:24 följande:
    Okej. Jag menar ju inget illa utan funderar bara. Jag är ju född på 50-talet så där har vi kanske en förklaring till min känsla!? På "min tid" så var mat och ätande liksom en bisak närmast. Man åt om man var hungrig om det fanns mat annars fick man vara utan och det gick jättebra det med.....*typ*. Om du kollar på en film från 70-talet så ser du en massa "spinkisar" i gabardinbyxor
    Jag förstår. Idag finns ju dock en hel del andra faktorer som spelar in. Jag vet att jag läst att om du skulle ta en person som levde på 70-talet och låta denna äta precis samma kost som då, fast med dagens råvaror, så skulle denne bli (tjockare, fetare, rundare, väga mer)? Välj valfritt uttryck. Än vad hen gjorde mes samma kost på 70-talet. På grund av bekämpningsmedel, miljöfaktorer runt omkring oss osv.
    Tyvärr har jag ingen källa på detta. Men man kan inte förutsätta att all övervikt beror på ett osunt förhållande till mat. Och man kan heller inte förutsätta att den som är överviktig mår sämre, eller äter sämre, än den som inte är det
Svar på tråden Låta barnet slippa äta eller visa film