Inlägg från: Anonym (Oklar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Oklar)

    Förskolestigma

    Anonym (Vill jobba) skrev 2020-11-27 21:50:57 följande:

    Och återigen visar du din ytterst bristfälliga förmåga att såväl tolka text som innebörd och sammanhang. 

    Jag har inte "nedvärderat" någon. Jag sysslar inte med sånt (att inte dela någons synsätt betyder inte att man per automatik nedvärderar deras synsätt). På samma sätt som jag inte ömkar mina "mindre bemedlade vänner". Du har exempelvis ingen aning om deras barn som vuxna kommer uppleva sin barndom som bättre eller sämre än dina barns. Det går liksom inte att avgöra sånt baserat på inkomst i hemmet och tidig förskola, sen förskola eller ingen förskola alls. Det är så mycket annat som spelar in. Barnet som börjar förskola vid 12 månader kan ha en jättefin barndom, och barnet som hänger hemma med mamma och pappa i flera år kan uppleva oro, ångest och brist på stimulans. Och vice versa.

    Som avslutning tror jag inte alls att folk i din närhet blir "provocerade av ditt val". Jag tror dom blir provocerad av dig, för att du utan att själv förstå det sätter dig till doms över dom och deras val. Val du varken förstår dig på eller vet bakgrunderna till. 


    Hur jag uttrycker mig i denna tråd har på intet sätt att göra med.hur jag uttrycker mig irl. Jag är.väldigt restriktiv med att uttrycka åsikter öht om jag inte blir direkt tillfrågad, och knappt ens då. Jag sätter mig aldrig till doms över någon. Däremot sätter sig väldigt många till doms över mig (och givetvis andra i deras närhet på samma sätt, detta är på intet sätt något som människor enkom gör mot mig, människor ÄLSKAR att lägga sig i och ha åsikter om sådant som inte rör dem)

    Självklart kan man ha en fantastisk barndom oavsett ekonomisk status. Det har jag aldrig sagt något om så du kommer återigen med en strawman. Det enda jag säger är att det för, i princip alla människor, är jobbigare att inte ha några val än att ha det.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Vill jobba) skrev 2020-11-27 17:18:39 följande:

    Men alltså, du har ju själv precis samma dömande ifrågasättande ton. För att du mellan raderna VET vad barn mår bäst av. Vad som är RÄTT.

    Och angående hur du tolkade vad jag skrev var det en helt medveten övertolkning. Om du på allvar insinuerar att alla som gillar att jobba och göra annat än att bara hänga med sitt barn inte bryr sig om sina barn tillräckligt är det du som missar något grundläggande. Hur majoriteten av människor är och fungerar.

    För mig är förskolan en fullkomligt fantastisk idé, då den befriade kvinnorna från att bara gå hemma. För att jag också tycker att kvinnor kan uträtta mer än att bara hänga med sina småbarn. Och för att jag tror att de allra flesta kvinnor mår bättre om de också får umgås med vuxna och ha mer stimulerande uppgifter att göra. Men för de som inte tänker så och har möjligheten - stanna hemma. Men inse då också att ni gör det lika mycket för er egen skull som för barnen.

    Nu vet jag såklart att det finns barn som mår dåligt på förskolan. Och skulle mitt barn göra det skulle jag göra allt för att ändra byta förskola, eller vara hemma så mycket som möjligt. Att jag nöjd och avspänd kan jobba bygger ju på att hon mår så bra, och gillar att gå dit. Och naturligtvis får bredare stimulans än om hon bara hängde med oss om dagarna. Det är ju bra att träffa andra barn och vuxna.

    Och ju - hon kan som drygt två år gammal fatta det där med att "mamma och pappa kommer sen".


    Du skriver i detta inlägg att förskolan "befriar" kvinnor från att vara med sina barn. Att kvinnor kan uträtta "mer" än att vara med sina barn. Att andra uppgifter är "mer stimulerande".

    Detta handlar inte om hur jag tolkar ditt inlägg. Det visar helt objektivt att du nedvärderar kvinnor som är hemma med sina barn. Du hade kunnat skriva att det ger kvinnor MÖJLIGHET att göra annat än att vara hemma med sina barn. Men sättet du uttrycker dig på visar tydligt att det är ett ok som kvinnor måste räddas från.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (U) skrev 2020-11-28 07:55:11 följande:

    Din trådstart, och i princip samtliga dina inlägg har en dömande och i vissa fall överlägsen attityd. Du framhäver dig själv och framställer dina val som överlägsna ( till och med din notis om träning andas samma sak.)

    Du hävdar att du inte dömer någon i verkliga livet. Kanske inte med ord, men av de reaktioner du berättar att du får förmedlar du med all sannolikhet en dömande attityd på andra sätt.


    Nej du har fel. Hur ens tankegångar går kan ingen riktigt veta. Man bedöms utifrån sina handlingar och på annat sätt kan det inte vara. Mina handlingar visar på intet sätt vad jag tycker. Jag är extremt noga med att visa förståelse i både ord och reaktioner irl. Mer så än I princip alla jag träffar.

    Jag vet inte nödvändigtvis vad som är bäst för varje enskilt barn. Om vissa vill prioritera ekonomiskt välstånd, självförverkligande etc framför att vara med sina barn så är det helt fine. Jag försöker dock att inte göra det.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Oklar) skrev 2020-11-28 10:36:10 följande:

    Nej du har fel. Hur ens tankegångar går kan ingen riktigt veta. Man bedöms utifrån sina handlingar och på annat sätt kan det inte vara. Mina handlingar visar på intet sätt vad jag tycker. Jag är extremt noga med att visa förståelse i både ord och reaktioner irl. Mer så än I princip alla jag träffar.

    Jag vet inte nödvändigtvis vad som är bäst för varje enskilt barn. Om vissa vill prioritera ekonomiskt välstånd, självförverkligande etc framför att vara med sina barn så är det helt fine. Jag försöker dock att inte göra det.


    Poängen.är.dock hur man agerar ute i samhället. Inte vilken åsikt man hyser i sitt inre. Du, och många I denna tråd, verkar likställa de två vilket är helt absurt.

    Att någon tänker "neger" när de ser en mörkhyad person är INTE detsamma som att man kallar en mörkhyad neger. Det förstnämnda kan man aldrig döma någon för eller likställa med det sistnämnda.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Vill jobba) skrev 2020-11-28 10:47:05 följande:

    Nej, du har fel. För att du inte förstår att vi talar på andra sätt än genom handlingar och ord. Och din egen brist på den sortens förståelse gör att du hamnar i de här socialt jobbiga situationerna.

    Och bara det att du tror att det är en motsägelse mellan att prioritera självförverkligande och att ta hand om sina barn...  Jag för min del vill lära mitt barn att det är helt ok att hon som vuxen brinner för något, har egna intressen. Att det är helt ok att älska någon eller några utan att känna att man måste tillbringa all sin tid med denne, dessa. Hon kanske t ex vill elitidrotta, och ha barn? Det måste ju gå. Eller är hon en dålig mamma om hon i så fall t ex har tävling och behöver vara ifred några timmar för att ladda och fokusera? Eller, gud förbjude, om hon åker på någon veckas träningsläger, och barnet är med pappan.

    Men det här är, såklart, en lost cause. Du kommer att fortsätta med ditt raljerande och dina felvridningar av citat och inte på något sätt öppna upp för att du kan ha brister i din förståelse och ditt sätt att resonera. 

    Och som så många andra säger - byt umgängeskrets. Ni verkar oerhört ytliga. Bättre att barnen ser att det finns människor som prioriterar annat än yta och pengar. Kanske du borde hänga mer med dina "mindre bemedlade vänner"?


    Du som innehar en sådan stor förståelse får gärna förklara för mig vad som innefattas i "Hur vi talar" om det inte är inom handlingar och ord (och alla typer av kroppsspråk räknas givetvis in i handlingar)

    Jag har aldrig sagt.att det är omöjligt att uppnå självförverkligande utan att vara ifrån sina barn så oklart vad du argumenterar mot. Däremot kan VISSA ha den konflikten i livet, men det är givetvis inte givet.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (U) skrev 2020-11-28 11:01:21 följande:

    Det likställs inte av någon I tråden. Tvärtom.

    Däremot verkar du själv blind för att du faktiskt kan förmedla dina åsikter på annat sätt än med ord, exempelvis genom ansiktsuttryck och gester. Reagerar din omgivning på det sätt du hävdar att de gör är en det en klar indikation på att du förmedlar en dömande och överlägsen attityd.


    I exakt vilket inlägg har jag förminskat kroppsspråkets vikt och funktion. Att rynka på ögonbrynen, hånle eller liknande är en handling som vilken annan som helst. Däremot är det frustrerande att många I tråden, helt obefogat, tillskriver mig att vara ovetande om detta. Med ert sätt att resonera existerar inga negativa reaktioner på någon form av åsikt som går emot konsensus. Det handlar bara om HUR det levereras.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Fjö) skrev 2020-11-28 11:12:01 följande:

    I vissa familjer är det bättre att barn är på förskolan.

    Som mina egna t ex. Jag älskar dem men vill inte vara med dem dygnet runt och jag måste jobba för att må bra. Däremot är jag helt fantastisk när vi är hemma, men jag hade antagligen varit vidrig som hemmaförälder. Det är min sanning.

    De är dessutom världens finaste, lugnaste, snällaste och generösa. Detta har förskolan också lärt dem.


    Om du känner att du måste jobba för att må bra är det förmodligen bättre för dina barn att du gör det. Det är knappast bättre för dem att vara hemma med en olycklig förälder. Ingen borde döma dig för det och ungen borde döma någon som har sina barn hemma till skolåldern om de så vill!!
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Vill jobba) skrev 2020-11-28 10:35:26 följande:

    Återigen tolkar du helt och hållet efter dina personliga preferenser (vilket jag såklart anade redan i trådstarten att du har som vana att göra).

    Men angående att förskolan "befriar kvinnor från att bara vara hemma med sina barn år ut och år in". På samhällsnivå - definitivt. Hela vår enorma samhällsutveckling bygger just på att kvinnor KAN MER än att bara ta hand om hem och barn. Att de kan uträtta saker i arbetslivet, och att både kvinnorna själva och samhället i stort gynnas av detta.

    Att du kan få det till att jag "nedvärderar kvinnor som är hemma med sina barn"...det är bara en medveten feltolkning. Jag skulle t ex på samma sätt kunna säga att "samhället gynnas av att fler människor studerar teknik och matematik på en högre nivå, det skulle också kunna befria fler från monotona, ickestimulerande arbeten". Betyder det per automatik att jag nedvärderar de som har jobb som inte kräver hög naturvetenskaplig utbildning? Självklart inte...

    På riktigt TS - skärp dig. Och angående förskola har du faktiskt fel. Det finns ingen som helst evidens för att barn som inte går i förskola mår bättre och utvecklas bättre än barn som går i förskola. Och inte gällande tvärtom heller.

    Var mer ödmjuk, och respektera människors olika livsval, så går det bättre.


    Vem har påstått att det enda kvinnor.kan är att.vara hemma med barn?

    Det handlar om hur du uttrycker dig (vilket du gärna framhäver vikten av) att använda uttrycket befria, istället för tex ge möjlighet, ger intrycket att man ska skona någon från något.

    Och JO när du väljer att använda uttrycket befria visar det hur du ser på monotona jobb. Du hade kunnat skriva det mer neutrala "ges möjligheter till". Du hade knappast använt uttrycket "befria" om Zlatan gavs alternativ till att spela fotboll och tjäna miljarder.

    När du dessutom drar igång ett långt inlägg om att "kvinnor kan mer" förstår jag inte vad du vänder dig mot. Ingen har antytt i tråden att kvinnor bara kan vara hemma med barn. Du visar din ideologiska ståndpunkt väldigt tydligt iom detta inlägg, vare sig du vill eller inte.
  • Anonym (Oklar)
    viseversa skrev 2020-11-28 11:54:12 följande:

    Fast din ts visar ju att du visst dömer dom för sina val. Sen har itne alla ekonomi att vara hemma 3 år med sina barn även fast det vore fantastiskt. Bra för er då att ni har ekonomin för det men du måste såklart inse att det itne ser lika ut överallt. Och jag tror INGEN vill lämna sin 1 åring på förslkolan. men dom flesta gör det för att dom inte har något annat val och måste jobba för att försörja sig. 


    Alla jag pratar om har väldigt goda förutsättningar att ha sina barn hemma till 3. Det blir som sagt kanske bara en resa till Seychellerna istället för 3 per år.

    Jag har definitivt åsikter och om andra dömer mig i sina sinnen utan att veta det, vilket jag isf gör, är givetvis inget jag har synpunkter på. Lika lite har jag synpunkter på om min partner någon gång fantiserar om att vara otrogen. Så länge hen inte gör det.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Moa) skrev 2020-11-28 11:33:33 följande:

    Jag tror att du antingen plockar ut två-tre extremfall och gör dessa till standard eller har väldigt nischad bekantskapskrets. Jag känner inte en enda unge som gått 8-17 dagligen. Själv var jag ensamstående och behövde hämta kl. 17 en dag i veckan (onsdag), då var det 2-3 barn kvar max och inget av dessa gick till 17 dagligen.

    Alla väntar inte med förskola till treårsåldern vilket jag tycker man får göra som man vill. Det är tråkigt att mamman ska vara hemma jättelänge, tappa i karriären, pensionen mm. Det är tråkigt med ett förutsättande av att det är hemmlivet hon älskar mest av allt. Föräldrar som delar föräldraledigheten gör klokare val, tycker jag.


    Sant att inte ALLA har sina barn i fs mellan 8-17 men INGEN av de säkert över 100 personer jag pratat med har haft barnen hemma längre än till MAX 1.5 år.

    Det här är en typisk konversation jag råkar ut för (min yngsta är 9 månader) jag är plus;

    - Har ni hittat någon förskola?

    + nej vi har inte letat så mycket än

    - men när ska XX börja förskolan och när ska ni båda jobba heltid igen-

    + Vi vet inte riktigt vi känner oss för, men det kanske blir framåt 3 år så vi har ingen brådska.

    (Nu följer oftast tystnad och ett extremt förbryllat ansiktsuttryck på personen jag pratar med)

    - Men....ska inte xx jobba???

    + Nja eventuellt i egen regi hemifrån, vi får se.

    - Men....Hur ska ni klara er?

    + Vi klarar oss rätt bra som det är nu faktiskt

    (Den otroliga förvåning ligger kvar och antingen fortsätter utfrågningen eller så byter jag samtalsämne varpå person - sitter kvar och ser otroligt förbryllad ut)
Svar på tråden Förskolestigma