Inlägg från: Anonym (Oklar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Oklar)

    Förskolestigma

    Jag är av åsikten att det inte är bra att sätta mina barn i förskola för tidigt. Helst inte innan de är minst 3 år och förmögna att förstå koncept som att mamma och pappa är snart tillbaka.

    Även forskningen är relativt entydig kring att det är inte är optimalt att skilja barnen från deras föräldrar när de knappt är ett år.

    Som boende i Stockholm är det standard i bekantskapskretsen att barnen ska in på förskola vid 11-12 månader och helst vara där 8-17. Dessutom klagas det ofta på att det är så svårt att hinna hämta lämna dessa tider.

    Standardfrågan jag nu får kring mina barn av vänner är "har ni valt föeskola" "när ska ni börja jobba igen" etc. Mitt.svar är ofta att vi får se. Men vi kommer undvika förskola tills barnen är minst tre år.

    Reaktionen jag får är rynkande på näsan och ett ansiktsuttryck som att jag är helt jävla galen. Och en massa följdfrågor. När jag då säger att jag, och forskningen, inte supportrar förskola innan 3 år så tar de detta personligt.

    Varför tar alla detta personligt? Och varför är det viktigt för dem att JAG trycker in min 11 månaders på förskola 8 timmar per dag? JAG dömer aldrig dem för deras val. Varför måste de dömma mig för mina?

    Den enda slutsatsen jag kan dra är att de innerst inne vet att jag har rätt och att de försöker rättfärdiga sitt felaktiga beteende.

  • Svar på tråden Förskolestigma
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (mamma) skrev 2020-11-27 10:46:08 följande:

    Men det är väl du som gör en så stor sak av det... läs bara ditt inlägg... det andas ju "vad duktig jag är" -mentalitet.

    Var lite mer ödmjuk till andra så kommer det gå bättre.


    Jag ÄR ödmjuk. Jag har ALDRIG utmanat någon angående vilka val de gör för sina barn eller dömt någon. Men jag blir tillfrågad och svarar i princip att vi väntar lite och får genast 10 ifrågasättande frågor.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (?) skrev 2020-11-27 10:46:55 följande:

    Du gör såklart som du vill och använder den forskning som stödjer din tes. Så gör de flesta. Men tycker att du absolut låter väldigt dömande i din trådstart, så jag får inte riktigt ihop det sista du skriver om att du inte dömer andra.


    Men jag frågar ingen om hur de gör med sina barn. Jag har aldrig dömt någon. Jag bara svarar på de frågor JAG får på ett väldigt neutralt sätt. Det accepteras inte. Jag skulle kanske fråga själv av ren nyfikenhet men aldrig ifrågasätta.

    Jag skriver ju vad jag tycker i tråden för att ni ska fatta situationen. Det betyder inte att jag uttrycker mig likadant socialt.
  • Anonym (Oklar)
    Mrs Moneybags skrev 2020-11-27 10:53:24 följande:

    Som sagt, du låter dömande och det uppfattar säkert dina vänner. 

    Många har inget alternativ annat än att sätta barnet i förskola vid ett års ålder. Det är så vårt samhälle är uppbyggt. 

    Vad fint att du har möjligheten att välja att vänta i flera år, många har inte råd med det. Det bästa är nog om du bara säger något neutralt i stil med "vi får se när han/hon börjar på förskola", "vi vet inte riktigt än, det kanske blir om något år". 


    Exakt som du skriver svarar jag. Jag säger inte så som jag resonerar i trådstarten.

    Nästan ALLA mina vänner har möjlighet att vänta. Men det är viktigare för dem att kunna fortsätta att sitta i en villa/lägenhet för 10 msek och kunna åka till Seychellerna 2 gånger per år än att vara hemma med barnen. De få som har begränsad ekonomi på riktigt har jag oerhörd respekt för.

    Man kan överleva på "bara" 45 000 i mån efter skatt istället för 70 000
  • Anonym (Oklar)
    Gameofthrones skrev 2020-11-27 11:00:59 följande:

    Där dömande själv. du kör ditt och andra kör sitt, du behöver nog ventilera med dina vänner som har diskuterat med dig. 

    Samhället är uppbygd såhär, för vi ska kunna arbeta, plugga, mm. Barn behöver stimulans träffa andra och lära sig ifrån andra. Barn ser hur andra gör, det är viktig del ii barnens liv än bara föräldrarnas omgivning. 

    Det är så jag ser på just detta.


    Varför skulle en/två föräldrar som är hemma med barnen inte umgås med andra barn?
  • Anonym (Oklar)
    Mrs Moneybags skrev 2020-11-27 11:06:12 följande:

    Ja, är man såna höginkomsttagare så är det klart att man har råd. Men man kanske inte vill? Det är väl där ditt dömande kommer in. De vill inte göra som du, och det är helt okej. Jag tror du ska släppa det bara. Det finns inget rätt eller fel här, det är upp till varje familj att avgöra vad som är rätt för dem. 


    Fast skillnaden är att jag inte dömer dem. Åtminstone inte när vi pratar med varandra. Däremot så förstår jag inte varför de tar sig rätten att döma mig?
  • Anonym (Oklar)
    Mrs Moneybags skrev 2020-11-27 11:06:12 följande:

    Ja, är man såna höginkomsttagare så är det klart att man har råd. Men man kanske inte vill? Det är väl där ditt dömande kommer in. De vill inte göra som du, och det är helt okej. Jag tror du ska släppa det bara. Det finns inget rätt eller fel här, det är upp till varje familj att avgöra vad som är rätt för dem. 


    Ärligt talat bryr jag mig inte det minsta om hur andra gör med sina barn. Varför bryr sig andra om hur jag gör med mina?
  • Anonym (Oklar)
    Gameofthrones skrev 2020-11-27 11:10:37 följande:

    det är inte samma sak. Dagis/fsk. och en träff med förälder med barn.


    Vad är det som säger att förskola nödvändigtvis är det bästa sättet? Är barn I resten av världen där inte 9 av 10 går i förskola i någon form av underläge mot svenska barn? Vad supporterar det i form av forskning? Hur kan man vara så stensäker?
  • Anonym (Oklar)
    Gameofthrones skrev 2020-11-27 11:21:56 följande:

    det är bra och ha dagis/ fsk

    För vi som behöver det. punkt slut. 


    Det har ingen ifrågasatt
  • Anonym (Oklar)
    Limeblad skrev 2020-11-27 11:29:24 följande:

    Blir väldigt nyfiken på vad du umgås i för kretsar som trots möjlighet inte stannar hemma. Barn under året har ju inte ens rätt till förskola normalt sett.


    Det är ett sidospår. Högavlönade personer som sätter barnen i förskola samma sekund som de kan generellt.
Svar på tråden Förskolestigma