• mari123

    Förskolestigma

    Jag jobbade halvtid när barnen var små....men det var slumpen som gjorde att jag just då bara hade en sådan anställning. Jag VILL tro (och tror) att barn som lämnas på en småbarnsavdelning blir väldigt väl omhändertagna! ...att de får trygghet av de vuxna där! Tänker att man som förskollärare VET en hel del om barnpsykologi! Det trista kan väl vara om det är stor omsättning på personal......och mkt vikarier. DET är ju inte bra i vilken ålder barnet än är.....

  • mari123

    Som jag läst någonstans så tänker jag att barn som har det bra hemma mår bra på förskolan och barn som har det dåligt hemma mår åtminstone bättre!

  • mari123

    Jag har två vuxna döttrar som har bra utbildning och bra jobb. BÅDA säger att om/när de får barn så ska de inte arbeta mer än 75%. Vi bor i Norrland och här är vi kanske inte lika "karriäristiska" som i Stockholm? 

  • mari123
    Anonym (Oklar) skrev 2020-11-27 13:53:07 följande:
    Nej det hänger nog delvis ihop med att om man vill ha liv med hus i tryggt område så kräver det ofta två höga heltidslöner i Stockholm. Annars hamnar du 2 timmars enkel resa från jobbet eller i ett ghetto.
    Okej! Ja det kan jag ju förstå! 
  • mari123
    Anonym (Vill jobba) skrev 2020-11-27 14:17:46 följande:
    Ja, definitivt kan finska barn reagera annorlunda psykologiskt. Liksom barn från olika delar av landet, eller från olika samhällsklasser gör.

    Det faktum att vi tillhör samma art har inget som helst med det att göra. Det är bara det att vi är sociala individer, och präglas starkt av vår miljö och kultur. Det går inte att direkt jämföra studieresultat mellan olika länder. Som jag skrev innan - ingen seriös forskare skulle göra det. Att media gör det är för att de inte förstår forskning. 

    Det är ju därför jag gjorde jämförelsen med Tegnell och munskydden - han pratar ju ständigt om att "man kan inte jämföra olika länders förhållanden". Med andra ord - människor beter sig olika i olika länder. 
    Vad gäller just finska barn så borde man ju ha ett HAV att ösa ur vad gäller hur de klarar separationer. Alla dessa mångtusende ungar som skickades hit under andra världskriget En särskild sorts barn? eller kanske likadana som dom vi har idag? Blir OT här ......URSÄKTA men apropå finska barn........ tänk att skicka iväg sin älskade unge med en lapp kring halsen till ett annat land.......! Kan man ens tänka sig ngt så hemskt idag? (ursäkta)
  • mari123
    Anonym (också Stockholm) skrev 2020-11-27 15:49:57 följande:

    Vi måste röra oss i väldigt olika kretsar i Stockholm. Bland oss är det raka motsatsen. Föräldrar som sätter barnen i förskolan före 2,4 får onda ögat och självklart går föräldrarna om lott så barnen inte börjar före 9 och slutar efter 14. Eller allra längst mellan 8 och 15. Fixar man inte det pga jobbet så rekryterar man någon som kan, en släkting eller en barnflicka. Barnen går självklart på montessori för det är bra förberedande till högre utbildning eller möjligen ur och skur, för det är nyttgt för barnen att vara ute och röra på sig. Reggio-Emilia kan väl vara ok om familjen är mer åt det estetiska hållet men en vanlig oinriktad förskola går fetbort, i alla fall i princip.


    Okej! Snäva kretsar Jag tänker direkt att HUR hittar man en barnflicka man kan lita på.............och har alla en pålitlig "släkting". Gamla farmor.......VIPS får hon en stroke och lillen skriker för döva öron....................................
  • mari123
    Jemp skrev 2020-11-27 15:55:09 följande:

    Däremot behöver de inte vara 3 för att förstå att föräldrarna kommer tillbaka.


    Förlåt att jag lägger mig i MEN inte kan det väl vara så att de små VÄNTAR hela dagen på mamma och pappa? De ser väl personalen på förskolan som trygga vuxna och om barnen blir ledsna och rädda så blir de kramade av en varm famn?
  • mari123
    Anonym (M) skrev 2020-11-27 16:19:57 följande:
    Självklart. I Svenska förskolor har alla barn en egen pedagog så alla barn blir kramade när de vill bli kramade.

    Skämtar du????
    Nä jag skämtar inte MEN jag tänker att på en småbarnsavdelning så vet man hur man tar hand om små barn! Kanske inte EN pedagog per barn men en famn kan räcka till för fler? En mamma som är hemma med sina två små (eller fler) har ju också bara en famn!
  • mari123
    Anonym (Oklar) skrev 2020-11-27 16:28:05 följande:
    Det går i snitt 5.1 barn per vuxen i förskolan. Av dessa vuxna har knappt 4/10 utbildning.

    Du tror alltså att tex en mamma med 2 barn är såå mycket sämre för barnen än att vara i en grupp med 8 andra barn som sköts av 2 vuxna där 1 av dem i 4/10 fall är utbildad?

    Det är en rejäl jäkla sågning av Sveriges mammor/pappor

    www.skolverket.se/om-oss/press/pressmeddelanden/pressmeddelanden/2019-04-09-andelen-forskollarare-minskar
    Så på en normal svensk förskolas småbarnsavdelning så är det i snitt FEM småttingar per vuxen som gäller?......och det normala(?) är att knappt hälften av personalen har ngn utbildning? TACK GUD att jag fick mina barn på sent 80-tal och tidigt 90. GRUVAR mig att få barnbarn men hoppas jag får leva länge och kunna hålla koll.
  • mari123
    Anonym (M) skrev 2020-11-27 16:31:26 följande:
    Man vet hur man tar hand om småbarn i teorin , men det är för få personal.

    Det är ovanligare med tvillingar och trillingar hemma med en mamma än personalbrist på svenska förskolor idag...
    VA? 
  • mari123
    Jemp skrev 2020-11-27 16:48:05 följande:
    Ja självklart gör de annat. Både blir tröstade, aktiverade. Förhoppningsvis (dvs i de allra flesta fallen, om inget misslyckats i inskolning eller extra svårigheter finns) känner de sig trygga och har roligt.
    Och jag tänker att trygga barn mår bra att bli aktiverade och trösten räcker.......OCH att barn som är otrygga behöver mer "famn" och att den kan räcka. Jag är färgad av min tid och tänker att om "dagis" funnits när jag var barn så hade det varit min räddning............
  • mari123
    Anonym (Hemmaförälder) skrev 2020-11-27 17:50:34 följande:

    Vi är många föräldrar som vill hålla barnen hemma - en majoritet känner oerhört mycket tryck från omgivningen.

    Oavsett om det är för att dom inte håller med, tycker att alla ska göra samma, är avundsjuka eller helt enkelt tycker det är bättre för barnen att gå på förskola än att vara hemma så kan personer i vår omgivning vara riktigt otrevliga.

    Att hålla sina barn hemma går inte att diskutera på familjeliv, vi som gör det sticker helt enkelt ut för mycket.

    För er som som gör/vill göra det, och kunna diskutera med likasinnade leta upp facebookgruppen ?hemmaförädrars nätverk - originalet?.


    TÄNK så fint det var förr. Jättetrist ibland att vara barnledig och dagarna kunde bli långa...MEN man hade ingen dator där man kunde diskutera med kreti och pleti och förstå hur "VÄRDELÖS" man var som dristade sig att känna så Man bara levde och hade det rätt......ja BRA och FINFINT mitt i det "tråkiga"
  • mari123

    Svensk förskola är jämlik och särskilt med maxtaxan. ALLA barn är lika och får lika god omsorg. DET litar jag på. Känner mig trygg i det. MEN barn från trygga hem har ett rejält försprång genom hela livet och det kan ingen förskola råda bot på hur jämlik den än må vara och HUR mkt personal man än har och HUR goda föresatser man må hava! MEN det fattar ju alla.

  • mari123
    Anonym (M) skrev 2020-11-27 18:44:46 följande:
    Du kan väl ta tjänsteledigt från ditt jobb och anmäla dig som vikarie på förskolor...

    Tror du på tomten och påskharen också?
    Jag är ålderspensionär och inte aktuell för vikariat på förskola FAST nog skulle jag kunna tänka mig att vara där för att krama och trösta alla ungar som inte har föräldrar som kan ge dem trygghet. Välmående barn har ett ständigt försprång och så är det bara. VAD har tomten med det att göra och för den delen "påskharen" (Var kommer den ifrån?)
  • mari123
    Anonym (M) skrev 2020-11-27 18:55:14 följande:
    Även gratis? Problemet är just att det är personalsbrist...

    Att tro på tomten och påskharen är lika barnslig och naivt som att tro på att det finns tillräckligt med personal på svenska förskolor.
    Jaha!? Jag vet ju bara hur det var när vi  hade barn på förskolan 80- 90-tal  och vi var så nöjda extra allt! Idag är det annat? Lite personal och rätt uselt? GUD som jag gruvar mig att få barnbarn! Kanske hinner jag dö
  • mari123
    Anonym (Oklar) skrev 2020-11-27 21:19:15 följande:
    Jag tycker tom det är jobbigt när jag får frågan hur jag ska göra med förskola av mina, få, mindre bemedlade vänner som behöver ha 2 löner asap för att klara sig. Detta då jag vet att de inte har något val och att min lyx att kunna välja kan vara jobbig för dem och ge dem dåligt samvete.

    Däremot, när det gäller de flesta i min vänskapskrets, vars "uppoffring" att vara hemma med barnen skulle innebära någon resa mindre till Mauritius och kanske 3 utemiddagar i veckan istället för 6 i något år, så känner jag ingen sympati när de försöker framställa sitt beslut att sätta barnen på förskola vid 12-18 månader som "nödvändigt"
    GUD vilket gräsligt dilemma. Hoppas du kan hitta en utväg och finna frid.
  • mari123

    OT OT OT Ursäkta men liksom ändå    FÖRR, ja nästan alldeles nyss kan man tänka så fanns inte datorn. Man hade ingen mobiltelefon.  FANNS INTE. Man var där i lekparken med sitt barn och man var HÄR och NU! Jo om man hade en kamera med sig så kunde man ju ta ett par bilder som skulle skickas för framkallning och kunna ses en vecka senare eller kanske 8-10 dar. Vad vill jag ha sagt? Ingenting annat än att KANSKE skulle vi alla må bra av att se lite tillbaka ibland.............................

  • mari123
    Anonym (Mamma till två) skrev 2020-11-28 10:19:19 följande:

    Jag håller med TS om att tidig förskolestart inte är bra. Jag tror att det kan skada barnens anknytning och därmed bidra till den höga psykiska ohälsa bland barnens unga. Forskning från Norge visar att långa dagar på förskola ger högre stresshormoner hos barnen , vilket är skadligt. I Sverige sker ingen forskning kring förskolan, man får inga forskningsanslag för att studera om förskolan kan vara skadlig, det är inte politiskt korrekt med sådan forskning, i Sverige.


    KAN vara så men jag tänker att barn som har kärleksfulla föräldrar klarar förskolan utan problem. Barnet är tryggt och kan ta del av alla aktiviteter som erbjuds..... och utvecklas. Barn som kommer från "dåliga" hem har det tuffare förstås. HELA LIVET..........men kanske kan förskolan bli en fristad!?
  • mari123
    Anonym (Mamma till två) skrev 2020-11-28 10:40:56 följande:
    Det hörde jag häromdagen på SVDs ledarpod, där man diskuterade just det vetenskapliga stödet för förskolan. Man får inte pengar för kritisk forskning av förskolan.
    ...Behövs sådan forskning? Jag tänker att trygga välmående barn mår prima i förskolan och sorgliga vanvårdade ungar har en fristad där. Varför skapa ett problem som inte finns?
Svar på tråden Förskolestigma