Regeringens el-fiasko
elproduktion
www.ekonomifakta.se/fakta/energi/energibalans-i-sverige/elproduktion/
elanvändning
www.ekonomifakta.se/fakta/energi/energibalans-i-sverige/elanvandning/
"? Klockan 00 i natt gick vi upp i minimilast, det varade till klockan 08.30, säger Björn Magnusson, kommunikationschef på Karlshamnsverket i Blekinge.
Minimilast innebär en effekt på 40 megawatt, berättar han. Det var det som verket nu skickade in i elledningarna. Det är första gången som Karlshamnsverket behövt tas i bruk för att rädda elförsörjningen."
Idag kunde Sveriges Radio Ekot berätta att svenska Vattenfall bygger världens hittills största vindkraftpark - i havet utanför Holland.
I Sverige däremot motarbetas vindkraftutbyggnad av fossilhögerns ledare Jimmie Åkesson och hans piga Ebba Busch.
Det är självklart inget fel med kärnkraft, åtminstone inte ur ett klimatperspektiv - men Jimmies dockteateruppsättning har inte en susning om tidsperspektiv, vare sig om det handlar om hur lång tid det tar att bygga ett kärnkraftverk eller steka en falukorv.
sverigesradio.se/artikel/vattenfall-bygger-en-av-varldens-storsta-vindkraftsparker-till-havs
"Politikerna får gärna undanröja eventuella hinder för att bygga nya kärnkraftverk ? men det är investerare och företag som ska avgöra om och i så fall var det är lönsamt. Det säger Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke till SVT Nyheter.
Svenskt näringsliv har länge varit förespråkare av kärnkraft. Det gäller i grunden fortfarande ? om marknaden tror att den är lönsam.
? Ebba Busch ska inte bestämma om det ska byggas ny kärnkraft. Det ska investerare och företag göra på marknadens villkor, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv.
...
Vattenfalls vd Anna Borg har tidigare markerat skarpt mot formuleringarna i Tidöavtalet.
? Det är inte så man styr ett statligt bolag, sa hon till SVT Nyheter den 9 december.
? Bygger vi kärnreaktorer som inte är lönsamma kommer det att ge dyrare el ? det tror jag varken att hushåll eller företag vill köpa, fortsätter hon.
...
Vattenfall ska vara ett affärsdrivande företag som gör självständiga kommersiella bedömningar om vilka energislag man investerar i, menar han. Hans bedömning är att regeringen inte lever upp till sina egna ord om teknikneutralitet.
Du menar att om det ska vara snabbspår till kärnkraft så ska det vara snabbspår till vindkraft?
? Ja. Vi behöver mer av både planerbar och väderberoende el, säger han.
SVT Nyheter söker energiminister Ebba Busch (KD) för en kommentar."
Ja, hur långt kom oppositionen till detta möte, ända till dörren?
Finner deras ointresse för arbeta som pinsam för dom, S valde arbeta med frågan direkt det blev klart vad nazisten putin gjorde och den effekt och efterspel det fick.
Vi ska vara glada att inte sossarna van valet, Magdas vallöfte skulle varit en ren elbluff.
Sossarna måste ställas till svars för att elproduktionen i Sverige försämrats enormt under deras mandatperiod.
Vi alla minns den goda tiderna, många kunde köra Stureplansfenonemet, vaska en flaska champagne för att slösa lite pengar på en nattklubb, nu räcker det att bara tända lyset för att plånboken ska lätta.
www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/alla-tycks-ha-glomt-magdalena-anderssons-ellofte/
Okej, några tydliga klargöranden här.
Den rödgröna regeringen ville lägga ner kärnkraften, de sa och visade att regeringen kan tala om vad ett statligt bolag ska göra och inte göra. Att sedan i efterhand säga att nedläggning var ett marknadsmässigt beslut av bolaget är således rent skitsnack. De gjorde vad den rödgröna regeringen ville och mer eller mindre beordrade dem att göra (typ; du får sparken om du inte går på regeringens linje - till bolagets vd).
Jag håller förövrigt med den rödgröna regeringen om att regeringen kan styra ett statligt bolag på det sättet.
Går det att återstarta R1 och R2?
Ja, självklart går det, om man vill. Sedan är frågan vad det kostar, hur mycket jobb det innebär och hur lång tid det tar. Men det går, precis som det går att bygga nya kärnkraftverk. Med högsta sannolikhet är det också billigare, innebär mindre arbete och tar mindre tid än att bygga nya, eftersom verken är byggda och fortfarande är i det närmaste kompletta och intakta.
Detta vill nuvarande regering utreda. Från oppositionens håll säger man att det redan finns en utredning om detta från Vattenfall, som säger att det inte går. Jo, men den utredningen gjordes under rödgrönt styre, som med hela handen pekade ut deras väg, som är nedläggning. I huvudsak är det lagar som stoppar snabb återuppstart av nedlagt kärnkraftverk, så de måste ändras.