Regeringens el-fiasko
www.epexspot.com/en/market-data&trading_date=2022-09-02&delivery_date=2022-09-03&underlying_year=&modality=Auction&sub_modality=DayAhead&product=60&data_mode=map&period=
Digestive, här har du ett längre citat från intervjun.
Äntligen lite fakta i debatten. Artikeln är mycket lång. Jag bifogar ett längre citat.
www.svd.se/a/nWk5Wd/vattenfalls-fd-ordforande-att-lagga-ner-ringhals-var-ett-kommersiellt-beslut
Citat:
"År 2014 beslutade den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten bland annat att svenska kärnkraftsreaktorer måste ha oberoende härdkylning.
Redan innan Magnus Hall började hade Vattenfalls ledning räknat på vad det skulle kosta att förstärka sina sju reaktorer med oberoende härdkylning. Ringhals 1 och 2 var gamla och skulle ändå stängas 2025, då deras tekniska livslängd endast ansågs räcka till dess.
- Den oberoende härdkylningen kostade en massa pengar för oss. Vi hade sju reaktorer igång. En i Ringhals som gick riktigt dåligt och gick på dispens, den hade bland annat rostskador i bottenplåten. Och den hängde ihop med en annan reaktor i Ringhals produktionsmässigt, säger Lars G Nordström i dag till SvD.
Ledningen trodde i och för sig att Vattenfall kunde få anstånd med att uppgradera Ringhals 1 och 2 med oberoende härdkylning eftersom de ändå skulle tas ur drift 2025. Men det var osäkert. Dessutom hade elpriserna fallit med 25-30 procent de senaste åren. Och ovanpå det skulle regeringen höja effektskatten.
- Vi kommer allt närmare en situation där vi inte klarar av att tjäna pengar på kärnkraften, sa Magnus Hall till Affärsvärlden i december 2014.
- Han ansåg också att det var riskabelt att lita på en elförsörjning utan Ringhalsreaktorerna.
- Problemet uppstår en kall vinterdag då vi inte får tillräckligt med effekt i prisområde 3, vilket Svenska kraftnät flaggat upp för, sa han.
Dagen före Vattenfalls årsstämma i mars 2015 skrev dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S) och dåvarande finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen skulle stärka styrningen av Vattenfall för att bolaget skulle bli ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi.
Ett av de viktigaste verktygen för styrningen av de statligt ägda bolagen är rekryteringen av styrelseledamöter till bolagen, skrev de i en debattartikel i Miljöaktuellt.
Regeringen ville säkerställa att Vattenfall hade god kompetens inom förnybara energisystem och tillsatte därför två nya styrelseledamöter, Viktoria Bergman och Tomas Kåberger.
- De har inte som individer drivit företaget åt någondera hållet. Det var känt innan att Kåberger var ifrågasättande när det gällde kärnkraften och det har jag inte haft så mycket emot. Han har ställt frågor om benchmarking, tillgänglighet och effektivitet på ett sätt som har varit nyttigt i styrelsearbetet. Bergman har bidragit en hel del i hållbarhetsfrågor, säger Lars G Nordström.
- Jag vet att att vi redan då, 2015, fick någon fråga om styrelsen var emot kärnkraft. Absolut inte, svarade jag. Vi hade 40 procent av produktionen från kärnkraft.
I april 2015 beslutade Vattenfalls styrelse att stänga Ringhals 1 och 2. Årtalen sattes senare till 2019 och 2020.
- Vi fattade beslutet på rekommendation från ledningen. Det var ingen påtryckning från den politiska sidan. Det var ett rent kommersiellt beslut. Vi satsade på att investera i de fem reaktorer som hade längst teknisk livslängd och där det krävdes minst investeringar för att gradera upp dem, säger Lars G Nordström nu till SvD.
- De fem som blev kvar skulle producera lika mycket el som de sju reaktorerna gjorde från början, lägger han till.
Ett beslut som skulle bli hett stoff i valrörelsen 2022, sju år senare.
- Det var absolut inte ett politiskt beslut på det sätt som det har antytts. Sedan är det så att all verksamhet styrs i viss mån av politiken. Är det extra skatter eller avgifter på något försöker man undvika det"
Digestive, här har du ett längre citat från intervjun.
I partiledarutfrågningen fick Ebba Busch det att låta som att det var Fredrik Reinfeldt och Moderaternas fel att alliansen satsade på vindkraft och inte på kärnkraft i den energiöverenskommelse som Alliansen förhandlade fram år 2009.
Om man går tillbaka och läser vad Kristdemokraterna skriver år 2009 inser man att Ebba Busch far med osanning.
Så här skrev KDs dåvarande partiledare Göran Hägglund i samband med energiöverenskommelse som innebar att förbudet mot att ersätta gamla reaktorer försvann men att staten samtidigt skulle stötta vindkraften något som staten inte skulle göra med kärnkraft.
"Vill jag i dag presentera ett nytt kristdemokratiskt energipaket. Förbudet mot nya reaktorer bör tas bort. Rimligt vore att ersätta befintliga reaktorer med nya. Vi älskar inte kärnkraften men inser att den under överskådlig tid kommer att vara viktig för vår elförsörjning. Jag önskar personligen att läget var ett annat, men jag och min partistyrelse är inte beredd att chansa med jobb, välfärd och människors privatekonomi som insats"
"Kristdemokraterna har traditionellt varit starka anhängare av en avveckling av kärnkraften under ordnade former. Vi var en gång aktiva i linje tre, där vår nuvarande vice partiordförande Mats Odell var vice ordförande i kampanjorganisationen mot kärnkraft"
I artikeln föreslår Kristdemokraterna stora satsningar på förnybara energislag som vindkraft, sol och vågkraft..
Hela artikeln finns att läsa här: https://www.dn.se/debatt/ny-karnkraft-behovs-for-sveriges-elbehov/
Intressant bild som visar vilka länder som Sverige Exporter till och vilka länder vi importerar från vecka för vecka det senaste året.
Man ser tydligt hur liten importen av el är till Sverige är och att den svenska elexporten är stor. När vi importer så handlar det om vattenkraft från Norge och vindkraftsel från Denmark.
Vattenfalls tidigare styrelseordförande riktar nu hård kritik mot moderatledaren Ulf Kristerssons svammel om att politiska beslut skulle ligga bakom nedläggningarna av Ringhals 1 och 2 .
Tidigare har moderatledaren blivit avslöjad med att ljuga om antalet om att ljuga om antalet bidragstagare (sänkta bidrag är en av moderaternas profilfrågor) Nu blir Kristersson avslöjad med att ha ljugit om moderaternas andra profilfråga, energipolitiken. Det är ingen vacker syn.
Hela artikeln är öppen för läsning via denna länk.
www.svd.se/a/4ojP16/slar-tillbaka-mot-kristersson-om-karnkraften-sa-var-det-ju-inte
Detta är intressant och skrämmande. Varken kärnkraften eller vattenkraften levererade under sommarens torka. Det gjorde däremot vindkraften och solenergin.
www.ft.com/content/b209933f-df7f-49ae-8f82-edc32ed622a6