Bejje skrev 2023-07-22 17:01:37 följande:
Hur skulle rör med flytande kväve, inne i rören som förser anläggningen med vatten fungera? Säkert dyrt, men borde göra skillnad?
Jag tror att ägarna hellre tar ett produktionsbortfall på ett par tre 100 MW några dagar vart 5 år än att räkna på och få igenom en sån modifiering. Det blir nog inte lätt att få SSM med på banan med en sån anläggningsändring.
Det finns 2 variabler med temperaturer i kylvattnet.
Den första är verkningsgraden, ju varmare kylvatten genom kondensorn, desto lägre effekt, det var främst därför man installerade djupvattenintag. Det är sällan vattnet på djupet går över 15 grader. Motsatsen gäller på vintern, då tar man istället in kallt ytvatten, med djupvattenintaget som redundans ifall risk för nedisning föreligger. Det kan skilja 20-50 MW elektriskt mellan 1 grad och 20 grader i kylvattnet.
Den andra variabeln är resteffektkylningen. Anläggningarna är dimensionerade för att klara av att ta emot och kondensera fullt ångflöde vid maxeffekt till kondensationsbassängen ifall kondensorn inte är tillgänglig vid en störning (TSxD) För att kunna ta emot denna ångmängd får temperaturen i kondensationsbassängen inte överstiga 25 grader. Om havet håller 25 grader går det inte hålla 25 grader i bassängen då värmeväxlare inte är 100% effektiva. Man måste även då sänka den termiska effekten för att innehålla de tillåtna driftparametrarna.
Det finns dessutom en massa variabler gällande betongens hållfasthet vid högre temperaturer osv som jag inte går in på, då det kan handla om sekretessklassad information.
Hoppas det var till lite nytta?