Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Tom Araya skrev 2022-05-07 15:13:46 följande:
    Hur vill du förklara skillnaden på el-priset mellan norra och södra Sverige?
    Jag tror att elområden och elöverföringskapacitet spelar roll för prisskillnaderna tillsammans med en elmarkad som inte är begränsad till enbart Sverige

    Med ett elområde och obegränsad elöverföringskapacitet inom Sverige skulle hela elområdet ha samma pris som det elområde som nu har det högsta priset.  
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-05-07 16:08:16 följande:
    Om priset blir lika högt i hela området med god överföringskapacitet, vad är då skälet till ett betydligt lägre pris i norr i nuläget?
    Marknadskrafter - det finns gott om elproduktion i förhållande till konsumtion, elöverföring är begränsad och export/import med elmarknader med högre pris är begränsad.

    Med ett elomåde med obegränsad överföringskapacitet kommer prise att anpassas till priset på de marknader elhandeln kan verka inom - det har diskuterats i såväl branschmedia som dagsmedia.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-05-08 02:52:39 följande:
    Lågt pris i norr beror alltså på hög produktion!?

    Så det är alltså en kombination av brister i överföringskapacitet och brister i produktion som gör att priset är högre i söder än i norr!?
    Så du letar efter luckor i resonemangen  - som när du tyckte/kände/tänkte att det var ologiskt att ecigg  inte minskade tobaksrökning - och försöker med dessa frågor sticka hål på verkligheten i tron att det är en ballong. 

    Det är framför allt priset på energi i angränsande anslutna  elhandelsområden som styr elmarknanden pris,  Det är så elmarknaden är uppbyggd. Gilla det eller inte.

    Som KillBill skrev tidigare  - när södra Norge anslöts till UK steg priset i Norges anslutna elområde till de nivåer som energipriset ligger på i UK.

    Det händer regelbundet att elen säljs till ett pris som ligger under produktionskostnaden, det beror på att det då  på elbörsen finns ett överskott av producerad el i förhållande till förbrukning. och produktionsenheter som inte kan stängas av och startas om till en större kostnad än förluster av låga elrpiser forsätter att pumpa ut el. 

    En kritik mot elmarknaden så som den ser ut nu är att marknadsmodellen inte motiverar elproducenterna att spara på resurserna- tex vattnet i vattenmagasinen, vattenkraften skulle ju kunna spilla vatten istället för stt köra det genom turbinen för att hålla sig inom vattendomarnas nivåer för att driva upp priset, med det tror jag inte att de får göra för att pressa upp priset.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-05-10 01:37:56 följande:
    Din förklaringsmodell ger inte svaret på prisskillnaden mellan norra och södra Sverige, eftersom de är till varandra anslutna el-handelsområden.

    Kan du förklara hur den el-marknad Sverige idag är en del av, har lyckats åsidosätta den annars gängse marknadskraften att förhållandet mellan tillgång och efterfrågan styr priset?
    Jovisst, i norr finns mer el men mindre överföringskapacitet och exportmöjligheter till angränsande högpriselmarknader.

    Elområdesindelningen, elhandelsbörsen, marginalprissättningen och kopplingen mellan elhandelspriser och övriga energipriser är just det som är marknadskrafterna inom elhandeln.

    Vad är det du inte förstår eller håller med om?
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-05-10 21:01:06 följande:
    Du svarar inte på frågan, hur förhållandet mellan tillgång och efterfrågan har trillat ur som kraft att påverka priset på el-marknaden?
    Aha, de är det du inte fattat.

    Tillgång och efterfrågan tillsammans med marginalprissättning och kopplingen till andra energipriser  och förmåga/efterfrågan att handla med (överföra el till) marknader med högre priser driver upp eller ner priset.

    Vad menar du inte är besvarat? 

    Det är efterfrågan på europeiska marknader på andra sidan Östersjön som driver upp priset i elområde 4.  Hungern efter el på dessa marknader tillsammans med priset på annan energi gör att marginalprissättningen driver upp priset då vi exporterar el till dessa marknader.

    Eu's regler för elhandelsmarknaden gör att en omfattande del av elen som kan transporteras till ett elområde ska kunna säljas vidare till andra länders elmarknad. 

    Så, ser du att det är frågan om utbud och efterfrågan som driver elhandeln, priset drivs av marginalprissättning och priset köpare är beredda att köpa för, detta pris är påverkat av vad alternativa energislag kostar. 
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-05-11 10:39:50 följande:
    När el-priset var rekordlågt och gjorde i princip all produktion olönsam så berodde det alltså på att priser på exempelvis kol, olja och gas var extremt låga... eller?

    Bra, då kan vi alltså påverka priset genom att
    1. Höja tillgången 
    2 Göra oss mindre beroende av olja, gas och kol, vilket borde minska påverkan genom priset på dessa produkter.
    "Vi" i detta fall är politiska ledare i de länder som är inkluderade.

    För Sveriges del så borde vi göra hela Sverige till det elhandelsområde som Norrland idag tillhör. Då borde priset mellan norr och söder jämnas ut.
    Det har precis som du nämner förekommit tankar på att hela sverige ska vara ett - eller i alla fall inte fyra elområden. Entydiga analyser visar att det skulle innebära höjda priser i norr där elpriset idag är lågt.

    Visst kan en ökad tillgång på el påverka priset . men hur mycket el behövs tillverkas i Sverige för att sänka det Europeiska energi-handels-priset som är beroende av priser på kol, olja och gas?  Marknaden säljer el för det pris någon är beredd att betala - inte produktionskostnaden -  och så länge elen är billigare än kol, olja, gas så vid hög efterfrågan och möjlighet till att exportera/sälja till dessa marknader som är beroende av kol, olja, gas så är det kol, olja, gas som sätter rikt-priset

    låga eller till och med negativa el-priser förekommer - det beror på efterfrågan och utbud och vad att det är dyrare att stänga av elproduktionen tillfälligtvis  än att betala för att bli av med elen.

    Fortfarande någonting du inte förstått i elhandelsmarkanden och prissättningen?
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-05-11 13:25:12 följande:
    Kärnkraft kan ju öka både tillgången på el och minska beroendet av kol, olja och gas då det är en stabil och reglerbar energikälla till skillnad mot sol- och vindkraft.

    Men det räcker ju inte att bara Sverige bygger ut kärnkraften om vi ska fortsätta ha den gemensamma Europeiska energimarknad vi har idag, utan flera eller t.o.m. majoriteten av de ingående länderna bör göra detsamma.
    Menar du att du nu förstått varför elpriset är olika i olika delar av landet?

    Kan svensk elproduktion sänka priset i elområde 4 eller beror det på andra faktorer?   I så fall under vilka förutsättningar?

    Vilka andra faktorer spelar roll för elhandelspriset i elområde 4?
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-05-11 19:55:25 följande:
    Jag ställde frågorna för att försäkra mig om att vi har samma utgångspunkt för diskussion, eftersom vi tidigare pratat förbi varandra.
    Padirac skrev 2022-05-11 18:58:59 följande:
    Kan svensk elproduktion sänka priset i elområde 4 eller beror det på andra faktorer?   I så fall under vilka förutsättningar?

    Vilka andra faktorer spelar roll för elhandelspriset i elområde 4?

    Dessa frågor har väl redan besvarats i tidigare inlägg.

    Mitt förslag för svensk energipolitik är att vi alltid ska ha en installerad produktionseffekt som överstiger vårt behov med god marginal samt god överföringskapacitet inom landet. Marginalen ska vara så god att vi i normalläget aldrig ligger under 100%, men att man på längre sikt tillåts pendla mellan 90 och 110 % av behovet.


    I planeringen ska ökad elektrifiering vara medräknat, som exempelvis övergång till el-bilar och förändringar inom stålindustrin.

    Dessutom bör vi gå ur den Europeiska marknaden så att vi själva kan styra över vår egen prisnivå, men ändå kunna exportera överskott till det pris som den internationella marknaden vill betala, likaså importera el på samma villkor när vi har behovet.


    Svenskt el-pris bör ligga på lägsta möjliga nivå där de valda/bästa produktionsalternativen betalar sig på längre sikt.
     
    Jag skulle förorda att respektive källor står för följande andel av vår el-produktion:
    Vatten- och kärnkraft - 70-80 % 
    Sol- och vindkraft - 10-20 %
    Andra fossilfria alternativ - upp till 10 %

    Reservkraft med fossila bränslen ska endast få köras när det behövs för vårt egna behov, d.v.s. när övriga kraftkällor av extraordinära skäl inte producerar tillräckligt.


    Jag tror det blir svårt att kliva ur både den nordiska elbörsen och även EU's gemensamma marknad för elhandel om vi ska vara med i EU. Den inre marknaden är en av de stora drivkrafterna inom EUs samarbeten.

    Sverige är nettoexportör av el, det är framför allt exporten som driver upp priset för svenska elkonsumenter tillsammans med marginalprissättningen. Marknaden har inte gett lägre priser och inte heller mer planerar kraft, varför ett ska producenterna investera i nya dyra anläggningar om de tjänar mycket mer med en lägre produktion. Marknaden har svårt att lösa alla delar av elbehov och lågt pris. 

    Till och med Norge och UK som står utanför EU är del av elhandelsmarknaden.

    Så du tycker att vi hittat Common ground i diskussionen nu?  Var missades det tidigare enligt dig?
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-05-12 07:17:48 följande:
    Kanske den viktigaste texten på väldigt länge och för år framöver om man vill förstå var svensk kärnkraft står idag.

    Regelverket är anpassat för de få befintliga aktörerna och stora kärnkraftverk. Dagens regering vill inte ändra reglerna.

    Anpassas reglerna för att även passa SMR kan ny kärnkraft vara på plats om några få år.

    Det är alltså ett politiskt val det ahndlar om. Industrin och finansierare står beredda.

    www.tn.se/naringsliv/experten-sa-straffar-reg.../

    .
    Nu tror jag helt ärligt att Socialdemokraterna, med MP som ramlar ur Riksdagen, kan svänga om kärnkraft precis som de nu svänger om Nato men en blå-gul regering vore förstås ett säkrare kort för kärnkraftens skull.
    De där bruna som du kallar gula har ju haft en Kreml-kramare i försvarsutskottet Död

    Det finns ingenting säkert för landet och dess invänare med de brunas inflytande över en regering.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-05-12 09:43:59 följande:
    Det borde gå att stå utanför, som vi gjort tidigare och som vissa andra länder fortfarande gör.

    Att marknaden inte givit mer planerbar kraft beror ju på hur marknaden har reglerats. Vill man från politiskt håll att andelen planerbar kraft ska öka så kan man ändra i hur man reglerar marknaden.
    Samhällsekonomiskt tjänar vi på att ha större andel planerbar kraft samt en högre stabilitet i produktion och prisnivå.

    Jag vill också öka andelen statligt/kommunalt ägande och minska andelen utländskt ägande.

    Vissa i tråden har försökt att glida ifrån hur kärnkraften påverkar beroendet av olja, kol och gas samt tillgång på el, därmed även el-priset.

    Detta blev extra tydligt nu under kriget mellan Ryssland och Ukraina.
    Ja, du tror att det går att står utanför - jag tror att det är ett ytterligt svårt projekt. Vilka inom EU menar du står utanför den gränsöverskridande elhandeln?

    Tror du att några av de gamla kärnkraftverken i södra Sverige skulle påverka elhandelspriset över gränserna i elområde 4? Det är inte troligt.

    Kärnkraft vs fossilt är en annan diskussion än kärnkraft i Sverige och fossilt i Europa - att blanda ihop det leder fel slutsatser i fråga om elhandelspris
Svar på tråden Regeringens el-fiasko