Regeringens el-fiasko
2) Det är egentligen, på ett mänskligt plan, bara sorgligt det som pågår.
Samtidigt är det (ännu) en fullt accepterad del av "politiken" i Sverige.
Forumsocialisterna: "nej, vi har ingen elkris i Sverige "
Verkligheten:
www.tn.se/naringsliv/25000/elkrisen-staten-betalar-foretag-for-att-pausa-verksamhet-man-saknar-ord/
Ni kan dra åt helvete...
Det lär inte bli bättre.
Den 15 april stängs Tysklands sista kärnkraftverk.
Definitionen av vanvett när Europa redan lider av en energikris som till stora delar beror på det tyska vansinnet att förlita sig på rysk gas.
Tyskarna verkar ha tappat förståndet när det gäller mycket. Bl.a. energin och stödet till Ukraina.
Måtte S och MP aldrig mer få något att säga till om i Sverige...
Bakom betalvägg men rubriken torde tala för sig själv: Varningen: Energikrisen ännu värre nästa vinter
"Energikrisen blir svår i vinter, men nästa kan bli ännu mycket värre. Varningen kommer från IEA:s chef Fatih Birol som lägger ett stort ansvar på Sverige under ordförandeskapet i EU. "
SvD näringsliv 2023-01-14
Vi kan antingen hoppas på det bästa och förbereda oss för det värsta eller sopa problemen under mattan och bli tagen på sängen om något annat än det bästa scenariot inträffar.
Det behöver byggas några nya kärnkraftverk i södra Sverige.
Hade man inte lagt ned en massa kärnkraftverk hade elen räckt.
Jag må vara dåligt insatt i energipolitiken men, År inte huvudorsaken till våra helpriser att vi är ihopkopplade med resten av Europa?
Wolods Kräkheter gör en ETC och skapar en hel hönsgård av en fjäder. Byfånevänstern hakar naturligtvis på :
Johan Ingerö förklarar:
Okej, några ord om den här lite märkliga artikeln. För att börja med det som DN har rätt i: det är alldeles riktigt att regeringspersonal har gått väldigt tungt de senaste månaderna. Många anställda fick mycket riktigt ställa in sina jul- och nyårsplaner.
Men sen blandar DN ihop två saker: hanteringen av elstödet och ett missnöje från anonyma källor med politikens inriktning. Dessa två skilda saker gör DN en story av. Kanske inte det bästa sättet att upplysa allmänheten i en svår fråga.
Sakfrågan gäller det så kallade intäktstaket, alltså en skatt på 90 procent av elproducenternas realiserade intäkter över ca 2 kr/kWh. Pengar som ska tillbaka till kunderna. Här anklagas regeringen för att ha jobbat för långsamt. Det kan man tycka. Dock:
Det här är en helt ny sorts skatt. Grundlagen kräver ordentlig beredning av ny lagstiftning. Regeringen får kritik för att vara långsam trots att personal missat jul- och nyårsledigt. Och trots att regeringen tidigare fått kritik för att vara för *snabb*.
Men viktigast är frågan om vad skatten ger för intäkter. Enligt DN är det 6,1 miljarder hittills i år. En siffra som jag utan framgång har försökt hitta någon grund för. Den siffra Finansdepartementet tagit fram är 0,36 miljarder. VISS skillnad.
Kontentan är alltså att DN har hittat anonyma regeringsanställda som ogillar sakpolitiken, och lutar sig på en siffra som tycks vara groteskt felräknad. Artigt uttryckt: få regeringar skulle runda grundlagens beredningskrav för 360 miljoner kronor.
Så 0,36 miljarder i relation till de 70 miljarder som togs ut i kapacitetsavgifter förra året, och som nu ska återföras till folk och företag. DN missar den lilla detaljen.
Jag pratade senast för en halvtimme sedan med en regeringstjänsteman och bad om hjälp med att hitta grunden till dessa berömda 6,1 miljarder. Fortfarande är svaret att ingen vet varifrån den siffran kommer. Likväl lär media fortsätta dunka ut den.
Wolods Kräkheter är en lika usel publikation som Aftonlatrinen, ETC + resten av vänsterns sagotidningar.