Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2021-12-31 12:42:56 följande:
    Jag tycker att EIs rapport är värd att läsa för alla som vill ha en bredare bild av bakgrund och förutsättningar för nätkapacitetsplanering på den europeiska gemensamma elmarknaden.

    www.regeringen.se/4afc14/contentassets/8d350a3c57644a9faf9ffe7678743961/eir2020_06_kapacitetsutmaningen-i-elnaten.pdf
    Jag jobbar en hel del mot Sweco, och dom andra stora firmorna och har blivit erbjuden jobb av de flesta. Det är inte magi som kommer ut från dom. Det är en blandad kompott. En del bra, en del har utvecklingspotential. Problemet med el-nät och elproduktion är att det finns ingen heltäckande utbildning. Området är för stort. Du behöver en utbildning och ett mycket stort eget intresse i området.

    Jag ögnade delar av rapporten. Spontant känns det som att dom inte har någon lösning på hur vindkraften ska in i el-nätet. Även om dom nämner utmatningen med dom ansökningar om utbyggd vindkraft som redan ligger på bordet. Men där verkar man utgå från att det mesta inte blir byggt och löser problemet på så sätt.

    Man kollar på förbrukningen primärt. Inte hur elen ska produceras. Man nuddar vid ämnet men drar inga slutsatser och resultat om saken.

    Svenska Kraftnäts framtidsprognos verkar man inte ha läst.

    Vätgas nämns bara en gång i förbifarten.

    Dvs rapporten utgår från att produktionen kommer att följa förbrukningen hand i hand och linjärt. Hur det ska ske är lite oklart, milt uttryckt.

    Jag fick för några år sedan en rapport om ca 50 sidor med analyser och mätdata, en riktigt lång utredning om obalanser i elnätet i en fastighet. Den var gjort av någon av de större konsultfirmorna, minns inte vilken och det spelar ingen roll.

    Jag fick ett ganska stort uppdrag som gick ut på att projektera om elnätet för att balansera det.

    Jag läste rapporten. Suckade och åkte bort dit och bygge huvudsäkringen på L3.

    Det visade sig att de flesta elementen låg på tredje fasen. Men inte så mycket annat. Dom hade mycket riktigt klagat på att det var kallt på vintern. Så det låg en plan för en kraftig utbyggnad av värmesystemet dessutom.

    Rapportförfattaren var en ingenjör. Säkert duktig på sitt område. Men han hade antagligen aldrig jobbat som elektriker innan han blev ingenjör. Vissa saker kräver flera kompetensområden. Han saknade ett tyvärr. Hade dom ringt en vanlig elektriker innan dom ringde konsultfirman hade saken aldrig tagit dom proportionerna.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-12-31 15:50:23 följande:

    Rapporten tar upp hur nätet ska kunna användas effektivt, när och under vilka förutsättningar invetseringar gjorts och vilka planerade investeringar som tänks, vad som påverkar behovet av investeringar och var, hur det kan styras med marknadspriser, avtal och prismodeller för såväl in- som utmatande kunder och hur det görs i de närmast med Sverige sammankopplade länderna.  Det nämns också politiska mål och siffror på vindkraft,

    Väl värt att mer än ögna igenom - ger möjligtvis en bredare bild än den som stundom framförs i tråden.

    Jo, olika utbildningar och erfarenheter passar olika väl för olika typer av problem eller problemlösningar.

    >> var är spikarna jag ska slå i förresten<<

    eller

    >>finns det olika sätt att fästa alla dessa objekt, behöver vi fästa alla förresten<< 


    Rapporten missar poängen. Slutar ju 200 sidor med skitsnack när själva syftet med arbetet inte uppnås.

    Dvs dom konstaterar att ansökningarna för vindkraft inte fungerar med elnätet. Löser problemet med att skriva att det säkert inte kommer att byggas. Dom glömmer bort att ta reda vad som då ska producera elen, dom utgår från att den ska uppstå av sig själv i lagom omfattning.

    Ett jobb SvK redan undersökt men som rapportförfattarna säkert inte läst då det står mer där som borde nämts i denna rapport.

    SvK skriver bland annat att dom där ansökningarna om vindkraft som Sweco inte tror ska byggas då det inte fungerar. Enligt SvK måste nämligen alla dom byggas, samt lika mycket till.

    Suck...
  • Friger
    Tom Araya skrev 2022-01-02 09:42:27 följande:

    Mängden planerad vindkraft har rasat: ?Tydlig trend? (msn.com)


    Hörde den nyheten. Tror ärligt talat att om man bortser från tillståndsbiten. Ingen vill ha dom nära.

    Bortser man från den saken så är vindkraft ett energislag som förstör sin egen marknad genom sin volatila produktion.

    Exempel. Det är jobbigt att vara vattenförsäljare som bara har vatten att sälja när det är översvämning. Inte när det är torka.
  • Friger
    Flash Gordon skrev 2022-01-02 20:32:55 följande:

    Handlar ju om ett par olika saker:

    - Äntligen börjar motståndet mot vindkraften ta fart. Vindkraftens "helighet" börjar erodera. Den börjar ifrågasättas på sina egna (undermåliga) meriter.

    - De bästa vindlägena är förstås tagna först. Ju fler projekt som genomförs - desto högre blir tröskeln, ekonomiskt och tekniskt för nästa projekt. Det finns helt enkelt så många projekt i "pipen" att det börjar bli svårt att motivera nya projekt.

    Vi såg ju bara häromdagen hur Lorentz Tovatt erkände att vindkraft till havs vare sig är lönsam eller tekniskt möjlig om den inte får subventioner och får ligga direkt intill kusten, där den förstår miljön i skärgården


    Jo, men att priset på el har en tendens till att krasha när dom snurrar tror jag gör sitt till också. Poängen är ju att dra in pengar.
  • Friger
    Flash Gordon skrev 2022-01-02 21:04:45 följande:

    Det är möjligt att en överetablering också börjar få effekt inom vindkraftsindustrin men det har jag ingen koll på om det är så.


    Följer priset varje dag sedan många år. Trenden är väldigt tydlig.

    Det kommer bli gott om dagar med negativa priser. Dvs att dom får betala för att bli av med överskottet. Särskilt på våren.

    På samma sätt att det är ett problem när det blåser för lite är det ett problem när det blåser för mycket. Dom toppar ju på över 9.000MW nu ibland. Det är mer än normalförbrukningen i juli månad. Nu blåser det sällan så på sommaren, det är tur.

    Av någon anledning tycks det inte gå att stänga av skiten. Gissar att krafterna som går ut i elnätet istället skulle stanna kvar och förstöra verket om man stänger av dom.

    Även om vingarna låses i ett läge så blir de ju som stora segel bygda för att fånga upp energin i vinden. Blir säkert ett ohälsosamt slitage.
  • Friger
    Flash Gordon skrev 2022-01-02 22:15:38 följande:

    Blåser det för mycket stoppas verken. Ja, det blir "segel" av vingarna men de krafterna ingår i dimensioneringen av verken från början.

    Annat som är dåligt med den vindkraftsutbyggnad som S/MP-regeringen står bakom är att man visst skövlar Amazon för att kunna bygga vingarna.

    Vem talar om detta för Lorentz och hans kompisar?

    Oups! liksom

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/5GO4pE/vindkraft-boomen-leder-till-skovling-av-amazonas

    Nu blev det en sådan där jobbigt målkonflikt igen.

    Regnskog eller vindkraft?

    Du kan bara välja EN av dem.


    Måste finnas någon orsak till varför dom betalar för att bli utav med elen blåsiga dagar. Är det bara att stänga av hade dom nog gjort så.
  • Friger
    Flash Gordon skrev 2022-01-03 06:13:24 följande:
    Negativa elpriser är ju inget överdrivet vanligt vad det verkar på Uniper, Fortum och Energiföretagen

    https://www.uniper.energy/sverige/nyheter/en-elmarknad-som-blaser-bort/
    www.fortum.se/om-oss/nyheter/blogg/negativa-elpriser-jackpott-for-elkunderna-eller-ett-tecken-pa-ett-energisystem-ur-balans
    www.energiforetagen.se/pressrum/nyheter/2020/februari/negativa-elpriser--energiforetagen-forklarar/

    Sedan kan förstås elpriset var så lågt att det i stunden är lägre än produktionskostnaden. Det GÅR att stanna vindkraftverken, det görs vid för hårda vindar, men jag antar att det är andra effekter i systemet som göt att man kör vindkraften ändå även om den i et specifikt ögonblick är olönsam.

    Citat Energiföretagen:

    "En förutsättning för att elpriserna ska bli lägre än noll är att vissa elproducenter i sin budgivning till elbörsen frivilligt erbjuder sig att betala användarna för att de ska ta emot elen. Förklaringen är att dessa producenter kan ha intäkter från annat håll, som exempelvis elcertifikat. Kostnaderna för att stanna och starta kraftverket kan också vara så höga att det är mer fördelaktigt att under några timmar producera el trots negativa priser än att stoppa produktionen."
    Tack för infon om varför dom låter det bli negativa priser.

    Nä, det är inte vanligt men det förekommer. För två år sedan hade du långa tider med nära noll-pris och även bitvis negativa priser.

    Kombination av mycket vind och stor vårflod bidrog till detta. Ironiskt nog höll elnätet ändå att falla på grund av att man fick problem med svängmassan pga att man stängde av kärnkraftsreaktorer pga lågt pris. Svenska kraftnät fick betala för att en av reaktorerna skulle kopplas på igen för att ge svängmassa, dvs stabilitet i nätet.
  • Friger

    "Reactor trip", dvs snabbstopp av Ringhals Reaktor 3. Okänt hur länge det kommer att vara. Mer information kommer när det finns tillgängligt.

    Samma reaktor som snabbstoppades strax före nyår. Dom har satt händelsen till 2022-01-08 23:59. Men det kan ändras när dom vet mer.

    Låter ju som att dom inte riktigt löste felet sedan förra gången. Men det kan ju vara något helt annat den här gången också.

    Effekten som försvinner ur elnätet är 1074 MW. I aktuellt kraftläge är det väl inte hela världen. Skulle stoppet kvarstå över tid så vore det dock inte bra för fortsättningen av vintern.

  • Friger
    KillBill skrev 2022-01-12 22:44:35 följande:

    Du visar att du inte begriper dig på elmarknaden. 

    Vad tror du det beror på att södra Norge oftast betalar samma elpris som i södra Sverige (eller som just nu 7 gånger mer än Sverige) trots att man i Norge  har ett stort överskott av planerbar el från vattenkraft?

    Så här ser det ut just nu..


    Ögonblicksbilder är helt meningslös eftersom marknaden är knäpp. Den är för volatil.

    Bilden du visar, så brukar det inte se ut.
  • Friger
    Padirac skrev 2022-01-13 08:24:08 följande:
    Jo, det är sant. men det hade inte påverkat priset på elhandelsmarknaden mer än på marginalen. Så länge inte alla andra länder som ingår i elhandeln har en överkapacitet så kommer priset att drivas upp av gas-priset till exempel.

    Det finns fler olika problem och ett av problemen har en markandslösning - dvs att när det används som mest el och det finns som minst el att tillgå så sätts ett högt pris. Det handlar om tillgång och efterfrågan på en marknad med marginalprissättning av produkten för att motivera till lägre elförbrukning, investeringar i produktion, effektiviseringar.. själv uppfattar jag det som att marknadsmodellen haltar en del.
    Inget fel på marknadsmodellen egentligen. Men du behöver politiskt styrning.

    Det var fel att koppla samman oss med kontinenten. Sverige är ett land vid norra polcirkeln. Att ha samma el-pris som tyskarna påverkar oss mycket mer då vi har ett påtagligt större värmebehov.

    Idag producerar vindkraften 9.500MW för någon vecka sedan var det 500MW. Det är mer än vad marknaden kan reglera. Därav att den blir så volatil.

    Du stänger ju inte av en fabrik från dag till nästa. Det som händer om det är ostabilt för länge är att man flyttar fabriken.

    Tåg, sjukhus, skolor, matlagning, restauranger, uppvärmning. Du kan inte styra förbrukningen i den omfattning som skulle behövas.

    Hur folk tvättar och dammsuger har ingen större påverkan annat som symbolisk.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko