Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Tom Araya skrev 2024-11-09 22:58:34 följande:
    Som i sin tur beror på att även Tyskland avvecklat kärnkraft och satsat mer på väderberoende el-produktion.
    Läste du vad du citerade?

    'När Tyskland, en av Europas största elkonsumenter, behöver dyrare el från kol och gas stiger elpriserna för alla kopplade marknader.'
  • Padirac
    Rataxes skrev 2024-11-10 10:51:29 följande:
    Han satt tidigare som ordförande för "sustainable energy" och är välkänd kärnkraftshatare i din kaliber.

    Var tror du han har sina aktier?
    Odenberg håller inte med dig. Jag tror själv att han vet bättre vad han har för uppfattningen vad du har

    second-opinion.se/odenberg-osakliga-grunder-for-m-avhopp/
    'Personligen är jag positiv till kärnkraftsteknologi och hoppas på dess framtida utvecklingspotential. Jag har ärligt talat svårt att se hur vi globalt ska kunna hantera klimatfrågan, utan att ta kärnteknologin i anspråk. Men det innebär inte att jag är reservationslöst positiv.
     
    De sex reaktorer som byggdes på 1980-talet har förutsättningar för att tjäna oss väl i minst 25 år till. Fokusera då på det och se till, genom statliga Vattenfall, att nödiga livsförlängande åtgärder genomförs. Men inse också att ny kärnkraftsel ? som det ser ut idag ? är förskräckande dyr och inte konkurrenskraftig.'
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-11-10 04:18:30 följande:
    Ok? Berätta gärna vad du vill ha sagt med meningen ur Fortums sales pitch.
    Padirac skrev 2024-11-09 17:11:52 följande:
    Det svenska elprisets beroende av tyska elpriser.

    www.dagensps.se/privatekonomi/ar-det-tysklands-fel-att-elrakningen-svider/

    ' ?Det som primärt driver på elprisutvecklingen vi nu ser i Sverige är att vi har väldigt höga elpriser i Tyskland till följd av väldigt låg sol- och vindkraftsproduktion. Priserna i södra Sverige har hängt med de tyska priserna uppåt?, säger Merlin & Metis elmarknadsanalytiker Christian Holtz till Tidningen Näringslivet


    Han får medhåll från Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson.


    ?Det är totalt vindstilla i Tyskland i dag och i morgon. Det verkar vara låg vind hela veckan ut och deras priser skjuter i höjden. På sedvanligt manér dras södra Sverige (SE4) mot de tyska priserna och mellersta Sverige (SE3) närmar sig i sin tur SE4?. 


    Hänger ihop

    Sverige är tätt sammankopplat med den europeiska elmarknaden. När Tyskland, en av Europas största elkonsumenter, behöver dyrare el från kol och gas stiger elpriserna för alla kopplade marknader.'


    Ja, visst är det trist att man stängde ner stora delar av den planerbara elproduktionen i södra Sverige och i kvadrat borta i Tyskland - som även var fossilfri.
     Självklart måste Tyskland med omnejd vända sig till kol och gas när vind- och sol är missgynnande:

    "Det som primärt driver på elprisutvecklingen vi nu ser i Sverige är att vi har väldigt höga elpriser i Tyskland till följd av väldigt låg sol- och vindkraftsproduktion."

    Det och olja är vad som återstår när det numera saknas närliggande reaktorer som i vanliga fall hade täckt upp mycket av sol- och vindkraftens bortfall genom att öka sin produktion.
    Är det obegripligt vad Fortum skriver om PPA? 

    Är det möjligt att förstå vilka som säljer och köper el? Är det ICA och Arla? 

    "Power purchase agree­ments (PPAs), also known as long-term electricity purchase agree­ments, provide predictability and stability to both the power generator and the purchaser."

    Odenberg om nedstängningen av kärnkraften i södra Sverige 

    second-opinion.se/odenberg-osakliga-grunder-for-m-avhopp/

    Som Moderaternas energipolitiske talesman 1994 ? 1998, ledamot av den tidens parlamentariska energikommission och förhandlingsman med regeringen misslyckades jag gruvligen med att stoppa en politisk stängning av de två kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck. Men jag lyckades i alla fall med att förändra mitt eget parti från ett parti som var för vissa slag av elproduktion och emot andra.

    ... (och sen om energiöverenskommelsen 2016)..

    Genom överenskommelsen avskaffades den förhatliga kärnkraftsskatten som mot slutet stod för en tredjedel (!) av kostnaden för att producera kärnkraftsel i Sverige. Att nu svika den uppgörelse där man fick denna framgång inger inte förtroende och jag avundas inte Lars Hjälmered som nu lojalt har att försvara den nya linjen.
    Jag har också noterat att den kärnkraftsskatt man fick avskaffad i en del tidningsartiklar har kallats för den ?socialdemokratiska straffskatten på kärnkraft?. Skatten höjdes onekligen 2015 med knappt 17 procent av den tillträdande Löfven-regeringen. Däremot är det diskutabelt om det var den höjningen eller en tidigare som puttade Ringhals 1 och 2 över lönsamhetsstupet. Den mest drakoniska höjningen av kärnkraftsskatten genomfördes nämligen 2008 av en alliansregering där Anders Borg var finansminister.
    När Ulf Kristersson i Aktuellt lät meddela att Moderaterna inte längre vill ?vara med och administrera avvecklingen av svensk kärnkraft? så kan jag inte bli annat än matt och undra vilken planet han befinner sig på. Vilken avveckling? Vems avveckling?
    Inga politiska beslut har fattats om avveckling. Tvärtom har politiken genom energiöverenskommelsen gett fortsatt klartecken för nya investeringar i kärnkraft. Att sedan ingen är intresserad är en annan sak. Men det finns ingen som administrerar en avveckling, utom elmarknaden.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-11-10 16:25:49 följande:
    Ja, du förstår väl varför Tyskland behöver använda kol och gas, fast det är dyrare?
    Jo, jag förstå är det. 

    Men andra inlägg visar på total oförståelse då de uttrycker att det en Sveriges dåvarande regering som drivit upp priserna i EO4.

    Åter andra inlägg uttrycker att det är dyrare i Tyskland för att det saknas kärnkraftverk i södra Sverige.

    Förstå du varför det är dyrare elpriser i EO4 och i Tyskland?
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-11-10 20:22:24 följande:
    Jaha? Jag väntar fortfarande på poängen för det hänger inte ihop med vindkraftsbolag som har tecknat olönsamma PPA-avtal och samlat på sig skulder i miljardklassen.

    Riksrevisionen om den nedstängda kärnkraften:

    Riksrevisionen har granskat fem av de politiska beslut som haft störst påverkan på elsystemet (se faktaruta nedan). Ett exempel är höjningen av effektskatten på kärnkraft 2015 (skatten hade funnits sedan 2000 och hade höjts i omgångar av tidigare regeringar).


    Enligt rapporten bidrog den sista höjningen av effektskatten kombinerat med bland annat låga elpriser att fyra kärnkraftsreaktorer lades ned i förtid, vilket försämrade effektbalansen i södra Sverige och ledde till sämre driftssäkerhet i elsystemet.


    www.energi.se/artiklar/2023/september-2023/riksrevisionen-riktar-skarp-kritik-mot-politiska-energibeslut/
    Så Fortums uppgifter om vad ett PPA-avtal är får dig inte att reflektera över ica och Arla och vad du nu trodde det handlade om tidigare?

    Istället byts det fot och att du nu inte förstår hur Fortums förklaring om vad PPA-avtal är inte hänger ihop med att vindkraftsbolag gått back pga PPA - avtal?

    Det senare är till och med uppgifter som du själv upprepat, om det var före eller efter ica och Arla vet jag inte.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-11-11 02:32:37 följande:
    Det ligger ju en viss sanning i det första påståendet då den abnorma skillnaden på el-priserna mellan EO1 och EO4 beror på ojämvikten mellan efterfrågan och områdets egna produktion, som kom av att kärnkraftverk och kärnkraftreaktorer togs ur bruk. Så oavsett om det är i Sverige eller Tyskland som kärnkraft avvecklas så påverkar det el-priserna både här i Sverige och i Tyskland och övriga på den gemensamma el-marknaden.
    Anser du att det ligger en sanning i att exportpriserna till -  avseende el - högkostnadslandet Tyskland påverkar elpriserna i EO4?

    Anser du att svensk kärnkraft i EO4 skulle sänka priset på el i Tyskland?

    Tror du att  mängden kärnkraftsel i EO4 i så fall skulle få lov att motsvara all tysk kol- och gasdriven elproduktion?

    Hur mycket kärnkraft skulle de behövas i EO4  för att sänka priset över exportledningarna? Glöm inte marginalprissättningsmodellens effekt på priset.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-11-11 02:32:37 följande:
    Det ligger ju en viss sanning i det första påståendet då den abnorma skillnaden på el-priserna mellan EO1 och EO4 beror på ojämvikten mellan efterfrågan och områdets egna produktion, som kom av att kärnkraftverk och kärnkraftreaktorer togs ur bruk. Så oavsett om det är i Sverige eller Tyskland som kärnkraft avvecklas så påverkar det el-priserna både här i Sverige och i Tyskland och övriga på den gemensamma el-marknaden.
    Prriset i EO4 styrs av exportkapaciteten till kontinenten och prisnivån på andra sidan östersjön.

    Några extra kärnkraftverk i EO4 skulle kansle bli väldigt lönsamma om exportkapaciteten ökade och de kunde få avsättning för elen i Tyskland med ännu mer exportkablar. Det skulle enligt tidigare uppgifter i tråden sänka priset marginellt i förhållande till priserna i EO4,

    Det finns ockspåuppgfter i tråden som visar att då exportkablarna låg nere så sjönk priset i EO4 till samma nivå som EO1.

    Men - vad har fakta med saken att göra då de inte stämmer med de personliga eller politiska uppfattningarna  - 18 TWH kärnkraft som lagts ned i tyskland kunde lätt ha ersatts av Oskarshamn och Ringhals för att hålla nere priset i Tyskland Skål

  • Padirac
    Digestive skrev 2024-11-10 22:06:23 följande:
    Jag vet vad ett PPA-avtal, jag var dock väldigt undrande om dina 'prissäkrade avtal' som du påstod hade varit bättre för vindkraftsbolagen än att köpa el för spotpriset på marknaden.

    Du hänger inte med i hur marknadsekonomin fungerar trots liknelser med Arla, SAS med mera.

    Varken Arla, SAS, vindkraftsbolagen eller elhandelsbolagen kan köpa in produkter till ett genomsnittligt billigare pris än respektive spotpris på marknaden. Det är omöjligt att köpa till ett pris som i genomsnitt är lägre än att köpa spotpriser - därför är det helt korrekt att köpa in sina produkter på det viset vid lägre avtal.

    Ingenting någonsin kan bli genomsnittligt billigare av att köpa en mellanhands tjänster - för mellanhanden vill ha betalt för sina tjänster samt gå med vinst.

    Säger inte det här sig självt?

    Istället byts det fot och att du nu inte förstår hur Fortums förklaring om vad PPA-avtal är inte hänger ihop med att vindkraftsbolag gått back pga PPA - avtal?

    Vad pratar du ens om? Tror du att Fortums sales pitch är faktiska beskrivningar PPA-avtal? Skriver företag att deras produkter är 'trygga och säkra' så är det ingen garanti. Det är reklam, Padirac.

    Vindkraftsbolagen kunde inte producera volymerna i PPA-avtalen som de hade tecknat. Olönsamheten har således mindre med avtalen i sig att göra - utan har mer med teknisk och/eller mänsklig kompetens att göra.

    Vindkraftsbolagen hade antingen en övertro på sig själva eller på kapaciteten i vindkraften som de äger.

    Och vad Fortum har att säga om sina produkter på sin hemsida - strax över "Why should you sign a PPA with us?" - är inte relevant.
    Ojdå

    Ändå är det tydligen svårt att inte läsa Fortums - som du kallar det - 'reklam' bokstavligt istället för att se vad syftet med PPA är och hur det används av bolagen. Var är förmågan att abstrahera modeller ur information?  Om Fortums PPA i sig är bra eller dåliga är en annan fråga.

    Visst kan det vara lönsamt att sälja vidare varor från tredje part. Och lönsamt för tredje part att få säker avsättning för sina varor. Det sker hela tiden för att inte behöva investera i egen överproduktion eller för att man själv inte kan leverera alla varor under perioder. Att anlita lego- eller underleverantörer kan vara mycket lönsamt. För alla inblandade.

    Hur som helst anges det i materialet som länkades att det var PPA - avtalen som skapade förluster för vindkraftbolagen i fråga. Om det var säljavtal eller köpavtal framgick inte, troligen var inköp av el högre än de avtalade försäljningspriserna. Om inköpen var prissäkrade vet vi inte.

    Försäljning av tredje parts el sker hela tiden. Ditt lokala elbolag - om det inte är uppdelat i elhandels och elproduktionsbolag - producerar en del el själva, köper in en del en med prissäkrade avtal och en del på spotmarknaden. Denna el säljer de till dina kunder, det är företag och privatkunder. Avtalen är olika, prissäkrade, rörliga med månadspris eller rörliga med timpris eller en mix på något sätt. 
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-11-12 03:30:55 följande:
    Ingenting av det du skriver förändrar någonting.

    Avtalen är viktade mot handeln som elhandelsbolagen själva gör och det finns ingen som kan erbjuda dem ett genomsnittligt lägre pris än spotpriset.

    Vilka har du tänkt dig ska sälja vidare el till ett genomsnittligt billigare pris än vad de överhuvudtaget kan köpa in den för?
    Om det går eller inte går är en fråga om när avtalen tecknats till vilket pris och vad spotpriserna ligger på vid olika tillfällen.

    Det är uppenbart för den som innan elpriskrisen själv tecknat fastprisavtal.  

    Vad som är fallet i fråga om vindkraftbsbolagen är en empirisk fråga 
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-11-12 10:31:21 följande:
    Nej.

    Läs meningen noggrant:

    Det går inte att köpa el till ett genomsnittligt billigare pris än elpriset.

    Hur studerar man frågan om vindkraftsbolagen empiriskt?
    Värt att läsa för ökad förståelse

    www.affarsvarlden.se/intervju/vindkraftschefen-tror-pa-forlusttyngda-branschen-barnsjukdomar

    ?Jag kan inte se att det är produktionsslaget vindkraft som är problemet här för dessa bolag. Vindkraften genererar den kilowattimmen som är absolut billigast att producera?, säger han.
     
    Enligt årsredovisningarna för Tekniska Verkens vindkraftssatsning är det en bra affär. För 2023 gör bolaget ett resultat efter finansiella poster på 66 miljoner kronor.

    ...

    Henrik Valent påpekar att flera av de stora vindkraftsparker som har ekonomiska problem hör till den kategori som har tecknat ofördelaktiga elprisavtal.

    ...

    Ett färskt exempel i den kategorin är vindkraftsparken Aldermyrberget som ägs av en tysk investeringsfond. Parken har förbundit sig att leverera en viss mängd el till ett fast pris till gruvjätten Boliden.


    Det avtalet har dränerat bolaget på pengar och nu befinner sig Aldermyrberget i rekonstruktion och har sagt upp avtalet med Boliden som svarat svarat med att kräva 675 miljoner kronor i skadestånd.


    Detta är dock att betrakta som barnsjukdomar, anser Henrik Valent.


    ?Ett antal utlandsägda vindkraftsparker har blivit brända på de här avtalen där de måste köpa upp dyr el på marknaden för att hålla sin del av avtalen. Men nu har man lärt sig läxan och tecknar endast avtal på volymer man faktiskt kan leverera.?


Svar på tråden Regeringens el-fiasko