Regeringens el-fiasko
'När Tyskland, en av Europas största elkonsumenter, behöver dyrare el från kol och gas stiger elpriserna för alla kopplade marknader.'
' ?Det som primärt driver på elprisutvecklingen vi nu ser i Sverige är att vi har väldigt höga elpriser i Tyskland till följd av väldigt låg sol- och vindkraftsproduktion. Priserna i södra Sverige har hängt med de tyska priserna uppåt?, säger Merlin & Metis elmarknadsanalytiker Christian Holtz till Tidningen Näringslivet.
Han får medhåll från Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson.
?Det är totalt vindstilla i Tyskland i dag och i morgon. Det verkar vara låg vind hela veckan ut och deras priser skjuter i höjden. På sedvanligt manér dras södra Sverige (SE4) mot de tyska priserna och mellersta Sverige (SE3) närmar sig i sin tur SE4?.
Sverige är tätt sammankopplat med den europeiska elmarknaden. När Tyskland, en av Europas största elkonsumenter, behöver dyrare el från kol och gas stiger elpriserna för alla kopplade marknader.'
Riksrevisionen har granskat fem av de politiska beslut som haft störst påverkan på elsystemet (se faktaruta nedan). Ett exempel är höjningen av effektskatten på kärnkraft 2015 (skatten hade funnits sedan 2000 och hade höjts i omgångar av tidigare regeringar).
Enligt rapporten bidrog den sista höjningen av effektskatten kombinerat med bland annat låga elpriser att fyra kärnkraftsreaktorer lades ned i förtid, vilket försämrade effektbalansen i södra Sverige och ledde till sämre driftssäkerhet i elsystemet.
Ett färskt exempel i den kategorin är vindkraftsparken Aldermyrberget som ägs av en tysk investeringsfond. Parken har förbundit sig att leverera en viss mängd el till ett fast pris till gruvjätten Boliden.
Det avtalet har dränerat bolaget på pengar och nu befinner sig Aldermyrberget i rekonstruktion och har sagt upp avtalet med Boliden som svarat svarat med att kräva 675 miljoner kronor i skadestånd.
Detta är dock att betrakta som barnsjukdomar, anser Henrik Valent.
?Ett antal utlandsägda vindkraftsparker har blivit brända på de här avtalen där de måste köpa upp dyr el på marknaden för att hålla sin del av avtalen. Men nu har man lärt sig läxan och tecknar endast avtal på volymer man faktiskt kan leverera.?