Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Nu är det ju regeringspartierna som motsätter sig en pragmatisk energipolitik. Allt för att 'ha rätt'

    När regeringspartierna vägrade göra en bred politisk energiuppgörelse efter valet och lösa den politiska knuten för ett långsiktigt stöd för elproduktion från kärnkraft och andra produktionsslag minskade de båda möjligheter till både en snabb och långsiktig tillgång till el.

    Skånes effektkommision menar med stöd av beräkningar av energiforsk att en utebliven satsning på att öka andelen lokalt producerad el höjer priset och motsvarar förlust av 190 tusen jobb över hela Sverige.  För att nå målet behövs effektiviseringar, vind, sol, gas, kraftvärme och kärnkraft. 

    Men regeringen stödjer inget utom kärnkraft som ingen vill eller vågar bygga.  Det kolliderar med en pragmatisk energipolitik.


    nattuw skrev 2024-09-05 22:23:20 följande:
    En pragmatisk energipolitik kommer alltid att kollidera med de gröna partiernas energipolitik.
  • Padirac

    Nej, jag undrar varför du drar trafik och reklamintäkter till en organisation som är ökända för att sprida desinformation och konspirationsteorier.

    Inlägget är gjort som ett clickbait utan förklaring eller sammanfattning vad MN säger och vad han föra fram. 

    Allt för att ge intäkter till epoch times? Det är som då en del deltagare i trådarna hela tiden länkade till swebbtv... 

    MN måste väl ändå ha fört fram sina åsikter och ev sakframställan på andra ställen?  Om du själv inte stödjer epoch times kanske du kan tänka dig att skriva ett referat på vad MN vill föra fram. 


    Tom Araya skrev 2024-09-06 04:02:49 följande:
    Vill du hävda att poddavsnittets gäst Mats Nilsson är styrd av Epoch Media Group?
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-09-06 03:24:08 följande:
    Det här är knappast ett nytt problem som kommit med nuvarande regering. Det har ju uppenbarligen inte lösts av tidigare regeringar heller.

    Nu står vi i läget där ingen privat aktör vill bygga någonting utan någon form av starkt ekonomiskt stöd från staten.

    Att nuvarande regering visar ett starkare stöd för kärnkraft kommer sig ganska naturligt, då det under de senaste decennierna bara byggts en massa vindkraft och vi nu behöver fylla på med stabil baskraft.
    Det där _nu_ du refererar till är efter 2035.

    Det behövs enligt näringslivet och myndigheter el nu, nu som inom 5 och 10 år, dvs ett nu som infaller innan kärnkrafts-nu
  • Padirac

    Det handlar inte om att enbart välja en media kanal, 

    Det handlar om att _inte_välja de som sprider desinformation och konspirationsteorier för att ge dem legitimitet och luft under vingarna.

    Men alla tänker säkert och tydligen inte så...


    Tom Araya skrev 2024-09-06 12:54:03 följande:
    De flesta med betydande kompetens (oftast professionellt) som vi hör offentligt brukar bjudas in av olika medier för att tala eller skriva. Dessa har inga egna media.
    Det är inget konstigare än att Ulveaus, Kristersson, Wahlgren, Andersson eller Åkesson intervjuas i Aftonbladet, Skavlan, SVT-nyheterna m.fl. där vi i regel kan skilja på mediakanalens och den enskilda gästens åsikter. 
    Vi kommer att bli väldigt fattiga på nyhetsuppdatering och allmänbildning om man skulle välja endast en mediakanal för detta och vilken skulle i så fall vara tillräckligt neutral och objektiv samt ha tillräckligt hög journalistisk kvalitet?
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-09-06 12:32:59 följande:
    Det spelar ingen roll om refererad tidpunkt är 2025, 2035 eller 2050, så uppstår situationen av föregående politik, i detta fall den som varit 10, 20, 30 eller 40 år bak i tiden.

    Det spelar heller ingen roll vilket kraftslag du väljer, så är tiden för knapp för att bygga den kapacitet som kommer att krävas.

    Ur detta perspektiv var det otroligt korkat att stänga ner kärnkraft. Hade man satt igång och åtgärdat det som behövdes åtgärdas då när det blev känt så hade de reaktorerna varit åter i drift före 2035.
    Precis, det spelar ingen roll vilken referenpunkt man väljer - om det inte ges örutsättningar att bygga ut elproduktionen på både kort som lång sikt så kommer det inte att byggas ut någon elproduktion alls.

    Det finns ett kärnkraftverk som sängts ned i förtid av politiska skäl, det är Barsebäck. Nu hade Barsebäck en del tekniska bekymmer i fråga om vattentemperaturer vid utsläppen  och det påvekade fiskbestånden. Men Barsebäck stängdes av politiska skäl som jag har förstått det.

    De andra ktaftverken stängdes ned efter att den bortre kärnkraftsparentesen tagits bort, dels var det reaktorer som saknade nödvändigt underhåll och nödvändiga säkerhetssystem, dels var det reaktorer som krövde omfattande renoveringar för att få förnyade driftstillstånd och reaktorer som inte beräknades vara lönsamma efter investeringar den korta förväntade livslängden de hade kvar. med tanke på det sedan länge låga elpriset och i framtiden förväntade låga elpriset. Så reaktorer stängdes några år i förtid,

    Den föregående politiken har från årtionde till årtionde flyttat och tagit bort de stoppdatum som kärnkraften haft i svensk energipolitik. Att regeringen nu skulle skylla på att dessa bergänsingar tagits bort av regering efter regering  är anledningen till att energiutbyggnaden i praktiken motarbetas genom att dra undan mattan för de nproduktion som kan fås som tillskott fram till att kärnkraften kan leverera el och att de inte sluter en bred långsiktig energiöverenskommelse som möjliggör detta är samma sak som du gör - skyller på tidigare fattade beslut som ursäkt för att de inte fattar beslut utan vill posera som att ha rätt och alla tidigare breda energiöverenskommelser de själva fattat beslut om var fel.

    Posörer! som vill ha rätt istället för att få det näringliv och befolkning efterfrågar 
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-09-06 19:56:17 följande:
    De dåliga besluten kan inte göras ogjorda, men vi kan undvika att göra om dem och bara skjuta problemen på framtiden istället för att lösa problem. Möjligheten har funnits i 25-30 år.
    Oavsett vilka möjligheter som har funnits eller inte funnits i 25-30 år så påverkar det tydligen vilka beslut som den nuvarande regeringen inte vill eller vägrar att fatta... för att de inte fattats av sina egna partier och andra partier i 25-30 år....

    Posörer! som vill ha rätt och använder det som en dålig ursäkt för att inte göra någonting för att öka eltillgången på 5-10 år och ny kärnkraft som i bästa fall kommer 2035-2045 löser inte tillgång på ny el _NU_    Det är lätt att begripa  
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-09-06 23:49:20 följande:
    Då får vi inse att politiker på riksnivå i huvudsak är posörer, för frågan var lika aktuell under den föra regeringen och några lösningar eller gemensamma överenskommelser kom inte fram där heller. Kan man ens inom partier som S eller M komma överens om en lösning att satsa på?
    M och S har kunnat förhandla fram energiöverenskommelser ända fram till Tidöpartierna inte ville göra någon överenskommelse alls med andra partier.
  • Padirac

    Två partiers interna överenskommelse om gemensam politiska mål räcker inte för att alla partier i riksdagen ska rösta för den.  Du vet, det där med parlamentarism och demokrati.

    Du ska rimligtvis titta på energiöverenskommelsen som röstades igenom i riksdagen. S körde över MP i den här frågan som i många andra.  Den bortre kärnkraftsparentesen togs bort, nya reaktorer tilläts,  skatten på effekt avvecklades... 

    Och regeringen sköt inte till pengar för att renovera och göra lagstadgade säkerhetshöjande åtgärder för de reaktorer som ägarna inte underhållit eller räknade som lönsamma under den beräknade återstående relativt korta livstid 

    Små partier får allt som oftast backa från och se de ambitioner de förhandlat om för regeringsinflytande försvinna då de större partierna driver igenom sina bredare överenskommelser. Det gör små partier mindre enfrågeparti er och så minskar deras inflytande ännu mer.   Detta oavsett det handlar om MP eller FP\L eller C i samarbete med S eller M

     


    Digestive skrev 2024-09-07 11:56:52 följande:
    När S gör energiöverenskommelser:

    Socialdemokraterna och Miljöpartiet är nu överens om energifrågorna, inklusive höjda krav på kärnkraften.

    Därmed kommer flera reaktorer att stängas under mandatperioden, som MP lovade inför valet, enligt språkröret Åsa Romson.

    S och MP har kommit överens om energifrågorna. Det innebär bland annat att Vattenfalls planer på att bygga ny kärnkraft avbryts.

    TT: Kommer ert krav att två reaktorer ska stängas under mandatperioden att uppnås?

    - Det kommer att uppnås och det kan uppnås med råge, säger MP:s språkrör Åsa Romson.

    Miljöpartiet har aldrig drivit att kärnreaktorer ska stängas genom politiska beslut, säger Romson.

    - Då skulle man behöva en avvecklingslag. Det innebär att staten måste betala en massa pengar till energibolagen för att stänga redan olönsamma reaktorer. Vi måste se till att det är de som får stå för sina fulla kostnader, säger Romson.

    MP räknar med att de fyra äldsta reaktorerna får svårt att klara de nya kraven, Oskarshamn 1 och 2, samt Ringhals 1 och 2.

    TT: Kan du lova att två reaktorer stängs?

    - Jag lovar det som står i vårt valmanifest, att under mandatperioden kommer flera kärnkraftreaktorer att stängas.

    www.svd.se/a/aaafbbae-bd5f-3d47-802e-50a5cdfb734f/romson-flera-reaktorer-stangs
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-09-07 15:49:11 följande:
    Det är jag säkert.

    Förslaget om att höja skatten på termisk effekt med 17% fick bifall i riksdagen och när regeringen lade in propositionen "Vårändringsbudget för 2015".

    Proposition 2014/15:99, punkt 9 och återfinns här: www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/betankande/varandringsbudget-for-2015_h201fiu21/

    Avgifterna för kärnavfall höjdes enligt artikeln med 72% per kilowattimma och effektskatten höjdes med 17% (och det finns förmodligen mer som ska till) men ingenting av det här ska ha påverkat kärnkraftens lönsamheter överhuvudtaget...

    Svårköpt.

    I samma proposition kan man läsa om morötter för att sätta kärnkraft ur drift samt behålla den ur drift, vilket givetvis ska ses i sin helhet därtill.

    "5.5.3Höjd skatt på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer

    Regeringens förslag: Skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer höjs från 12 648 kronor till 14 770 kronor per megawatt och månad av den högsta tillåtna termiska effekten i kärnkraftsreaktorn. Det avdrag som medges när en kärnkraftsreaktor varit ur drift under en sammanhängande period av mer än 90 kalenderdygn höjs från 415 kronor till 485 kronor per megawatt och överskjutande kalenderdygn."

    Mer intressanta saker går att finna i den här propositionen som exempelvis:

    "Regeringen föreslog i budgetpropositionen för 2015 att skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer skulle höjas (prop. 2014/15:1 Förslag till statens budget, finansplan och skattefrågor, avsnitt 6.26.3). Riksdagen beslutade dock att avslå propositionen (bet. 2014/15:FiU1, rskr. 201//15:29). Regeringen anser alltjämt att förslaget ska genomföras. I detta avsnitt behandlas därför förslaget."

    Så visst röstades förslagen ner första omgången bara för att återuppstå i en ny tappning och i en vårändringsbudget, varpå bifall i riksdagen gavs.

    Här har vi även Ringhals AB och Forsmarks Kraftgrupp AB utlånade om förslaget:

    "Ringhals AB och Forsmarks Kraftgrupp AB (FKA) avstyrker förslaget och anför bl.a. följande. Marknadspriser på el har halverats under de senaste fem åren, förnyelseinvesteringar medför att anläggningarna inte är väl avskrivna samt att förväntade nya säkerhetskrav förväntas kräva ytterligare stora investeringar fram till 2020. Ringhals och FKA har inte någon lönsamhet med dagens marknadspriser. Den relevanta prisutvecklingen för kärnkraften borde vara elpriset, som från år 2008 gått ner från ca 60 öre till 30 öre per kWh. Lagen (2000:466) om skatt på termisk effekt är föremål för ett förhandsavgörande av EU- domstolen. Det är inte rimligt att höja en skatt vars existens kan ifrågasättas. Förslaget kan innebära att en eller flera reaktorer måste stängas av i förtid vilket kan leda till att försörjningstryggheten av el i prisområde 3 och 4 är hotad samt att det kommer leda till prishöjningar."

    Och utlåtandet från Svensk Energi:

    "Svensk Energi avstyrker förslaget av följande skäl. Det finns inget rimligt skäl att höja skatten. Det allmänna prisutvecklingen har sjunkit och det finns inte utrymme för ytterligare uttag av skatt på termisk effekt. Tidpunkten att ändra är olämplig. Skatten är ifrågasatt då den kan vara i strid med EU-rätten. Regeringen har aviserat tillsättandet av en energikommission. Förslaget kan ge betydande konsekvenser. Kraftigt ökade kostnader ökar risk för förtida avveckling vilket kan leda till ökad risk för brist på effekt i energisystemet. Vidare leder förtida avveckling till att skatteintäkterna minskar."

    Och i samma regi fortsätter det hos den efter den andra tunga instansen vilket bara är att följa upp i propositionen: www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/proposition/varandringsbudget-for-2015_h20399/html/

    Det låter minst sagt som att den dåtida regeringen visste vad som stod på spel eller rättare sagt, förstod hur de skulle göra för att nå sina mål.
    Sa du inte nyss att skatterna inte hade med saken att göra?
    Digestive skrev 2024-09-07 12:57:07 följande:
    Det står ingenting om effektskatten bland de krav och höjningar som med "råge" var tillräckligt för att stänga ner aktuell kärnkraft.

    Vad har irrelevanta beslut med saken att göra?

    Uppenbarligen var överenskommelsen mer än nog. Med skrotade planer på ny kärnkraft och hela baletten.

    Fanns det ens en suck av oro bland regeringspartierna genom hela den här farsen?

    Det vore väl helgens utmaning att leta fram någonting sådant och samtidigt blunda för firandet och raljerandet i dåtidens regering.

  • Padirac
    Digestive skrev 2024-09-07 15:49:11 följande:
    Det är jag säkert.

    Förslaget om att höja skatten på termisk effekt med 17% fick bifall i riksdagen och när regeringen lade in propositionen "Vårändringsbudget för 2015".

    Proposition 2014/15:99, punkt 9 och återfinns här: www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/betankande/varandringsbudget-for-2015_h201fiu21/

    Avgifterna för kärnavfall höjdes enligt artikeln med 72% per kilowattimma och effektskatten höjdes med 17% (och det finns förmodligen mer som ska till) men ingenting av det här ska ha påverkat kärnkraftens lönsamheter överhuvudtaget...

    Svårköpt.

    I samma proposition kan man läsa om morötter för att sätta kärnkraft ur drift samt behålla den ur drift, vilket givetvis ska ses i sin helhet därtill.

    "5.5.3Höjd skatt på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer

    Regeringens förslag: Skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer höjs från 12 648 kronor till 14 770 kronor per megawatt och månad av den högsta tillåtna termiska effekten i kärnkraftsreaktorn. Det avdrag som medges när en kärnkraftsreaktor varit ur drift under en sammanhängande period av mer än 90 kalenderdygn höjs från 415 kronor till 485 kronor per megawatt och överskjutande kalenderdygn."

    Mer intressanta saker går att finna i den här propositionen som exempelvis:

    "Regeringen föreslog i budgetpropositionen för 2015 att skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer skulle höjas (prop. 2014/15:1 Förslag till statens budget, finansplan och skattefrågor, avsnitt 6.26.3). Riksdagen beslutade dock att avslå propositionen (bet. 2014/15:FiU1, rskr. 201//15:29). Regeringen anser alltjämt att förslaget ska genomföras. I detta avsnitt behandlas därför förslaget."

    Så visst röstades förslagen ner första omgången bara för att återuppstå i en ny tappning och i en vårändringsbudget, varpå bifall i riksdagen gavs.

    Här har vi även Ringhals AB och Forsmarks Kraftgrupp AB utlånade om förslaget:

    "Ringhals AB och Forsmarks Kraftgrupp AB (FKA) avstyrker förslaget och anför bl.a. följande. Marknadspriser på el har halverats under de senaste fem åren, förnyelseinvesteringar medför att anläggningarna inte är väl avskrivna samt att förväntade nya säkerhetskrav förväntas kräva ytterligare stora investeringar fram till 2020. Ringhals och FKA har inte någon lönsamhet med dagens marknadspriser. Den relevanta prisutvecklingen för kärnkraften borde vara elpriset, som från år 2008 gått ner från ca 60 öre till 30 öre per kWh. Lagen (2000:466) om skatt på termisk effekt är föremål för ett förhandsavgörande av EU- domstolen. Det är inte rimligt att höja en skatt vars existens kan ifrågasättas. Förslaget kan innebära att en eller flera reaktorer måste stängas av i förtid vilket kan leda till att försörjningstryggheten av el i prisområde 3 och 4 är hotad samt att det kommer leda till prishöjningar."

    Och utlåtandet från Svensk Energi:

    "Svensk Energi avstyrker förslaget av följande skäl. Det finns inget rimligt skäl att höja skatten. Det allmänna prisutvecklingen har sjunkit och det finns inte utrymme för ytterligare uttag av skatt på termisk effekt. Tidpunkten att ändra är olämplig. Skatten är ifrågasatt då den kan vara i strid med EU-rätten. Regeringen har aviserat tillsättandet av en energikommission. Förslaget kan ge betydande konsekvenser. Kraftigt ökade kostnader ökar risk för förtida avveckling vilket kan leda till ökad risk för brist på effekt i energisystemet. Vidare leder förtida avveckling till att skatteintäkterna minskar."

    Och i samma regi fortsätter det hos den efter den andra tunga instansen vilket bara är att följa upp i propositionen: www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/proposition/varandringsbudget-for-2015_h20399/html/

    Det låter minst sagt som att den dåtida regeringen visste vad som stod på spel eller rättare sagt, förstod hur de skulle göra för att nå sina mål.
    Från ditt citat

    "Ringhals AB och Forsmarks Kraftgrupp AB (FKA) avstyrker förslaget och anför bl.a. följande. Marknadspriser på el har halverats under de senaste fem åren, förnyelseinvesteringar medför att anläggningarna inte är väl avskrivna samt att förväntade nya säkerhetskrav förväntas kräva ytterligare stora investeringar fram till 2020. Ringhals och FKA har inte någon lönsamhet med dagens marknadspriser. Den relevanta prisutvecklingen för kärnkraften borde vara elpriset, som från år 2008 gått ner från ca 60 öre till 30 öre per kWh."

    "
    Svensk Energi avstyrker förslaget av följande skäl. Det finns inget rimligt skäl att höja skatten. Det allmänna prisutvecklingen har sjunkit och det finns inte utrymme för ytterligare uttag av skatt på termisk effekt. Tidpunkten att ändra är olämplig."
Svar på tråden Regeringens el-fiasko