Digestive skrev 2024-09-07 15:49:11 följande:
Det är jag säkert.
Förslaget om att höja skatten på termisk effekt med 17% fick bifall i riksdagen och när regeringen lade in propositionen "Vårändringsbudget för 2015".
Proposition 2014/15:99, punkt 9 och återfinns här:
www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/betankande/varandringsbudget-for-2015_h201fiu21/
Avgifterna för kärnavfall höjdes enligt artikeln med 72% per kilowattimma och effektskatten höjdes med 17% (och det finns förmodligen mer som ska till) men ingenting av det här ska ha påverkat kärnkraftens lönsamheter överhuvudtaget...
Svårköpt.
I samma proposition kan man läsa om morötter för att sätta kärnkraft ur drift samt behålla den ur drift, vilket givetvis ska ses i sin helhet därtill.
"5.5.3Höjd skatt på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer
Regeringens förslag: Skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer höjs från 12 648 kronor till 14 770 kronor per megawatt och månad av den högsta tillåtna termiska effekten i kärnkraftsreaktorn. Det avdrag som medges när en kärnkraftsreaktor varit ur drift under en sammanhängande period av mer än 90 kalenderdygn höjs från 415 kronor till 485 kronor per megawatt och överskjutande kalenderdygn."
Mer intressanta saker går att finna i den här propositionen som exempelvis:
"Regeringen föreslog i budgetpropositionen för 2015 att skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer skulle höjas (prop. 2014/15:1 Förslag till statens budget, finansplan och skattefrågor, avsnitt 6.26.3). Riksdagen beslutade dock att avslå propositionen (bet. 2014/15:FiU1, rskr. 201//15:29). Regeringen anser alltjämt att förslaget ska genomföras. I detta avsnitt behandlas därför förslaget."
Så visst röstades förslagen ner första omgången bara för att återuppstå i en ny tappning och i en vårändringsbudget, varpå bifall i riksdagen gavs.
Här har vi även Ringhals AB och Forsmarks Kraftgrupp AB utlånade om förslaget:
"Ringhals AB och Forsmarks Kraftgrupp AB (FKA) avstyrker förslaget och anför bl.a. följande. Marknadspriser på el har halverats under de senaste fem åren, förnyelseinvesteringar medför att anläggningarna inte är väl avskrivna samt att förväntade nya säkerhetskrav förväntas kräva ytterligare stora investeringar fram till 2020. Ringhals och FKA har inte någon lönsamhet med dagens marknadspriser. Den relevanta prisutvecklingen för kärnkraften borde vara elpriset, som från år 2008 gått ner från ca 60 öre till 30 öre per kWh. Lagen (2000:466) om skatt på termisk effekt är föremål för ett förhandsavgörande av EU- domstolen. Det är inte rimligt att höja en skatt vars existens kan ifrågasättas. Förslaget kan innebära att en eller flera reaktorer måste stängas av i förtid vilket kan leda till att försörjningstryggheten av el i prisområde 3 och 4 är hotad samt att det kommer leda till prishöjningar."
Och utlåtandet från Svensk Energi:
"Svensk Energi avstyrker förslaget av följande skäl. Det finns inget rimligt skäl att höja skatten. Det allmänna prisutvecklingen har sjunkit och det finns inte utrymme för ytterligare uttag av skatt på termisk effekt. Tidpunkten att ändra är olämplig. Skatten är ifrågasatt då den kan vara i strid med EU-rätten. Regeringen har aviserat tillsättandet av en energikommission. Förslaget kan ge betydande konsekvenser. Kraftigt ökade kostnader ökar risk för förtida avveckling vilket kan leda till ökad risk för brist på effekt i energisystemet. Vidare leder förtida avveckling till att skatteintäkterna minskar."
Och i samma regi fortsätter det hos den efter den andra tunga instansen vilket bara är att följa upp i propositionen:
www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/proposition/varandringsbudget-for-2015_h20399/html/
Det låter minst sagt som att den dåtida regeringen visste vad som stod på spel eller rättare sagt, förstod hur de skulle göra för att nå sina mål.
Sa du inte nyss att skatterna inte hade med saken att göra?
Digestive skrev 2024-09-07 12:57:07 följande:
Det står ingenting om effektskatten bland de krav och höjningar som med "råge" var tillräckligt för att stänga ner aktuell kärnkraft.
Vad har irrelevanta beslut med saken att göra?
Uppenbarligen var överenskommelsen mer än nog. Med skrotade planer på ny kärnkraft och hela baletten.
Fanns det ens en suck av oro bland regeringspartierna genom hela den här farsen?
Det vore väl helgens utmaning att leta fram någonting sådant och samtidigt blunda för firandet och raljerandet i dåtidens regering.