Mentat skrev 2024-04-06 13:15:54 följande:
Jag grävde i det för länge sedan. Exakt var jag hittade det minns jag inte, däremot ATT jag gjorde det. Men visst, om du tror att min debattstil bygger på direkta lögner så får det stå för dig. Jag bryr mig inte om att försöka gräva fram uppgiften igen, det är inte lätt att hitta numera med tanke på allt som skrivits om saken.
Det har skrivits om olika beräkningar priset för noun, men det verkar som att det finns tydliga uppgifter på att kostnaden som Vattenfall får är baserat på den lägre växelkursen. Det skulle i så fall betyda att Vattenfall fick ganska mycket rabatt pga valuta effekten.
Mentat skrev 2024-04-06 10:48:59 följande:
Jodå, visst minns vi Nuon: Den satsning som godkändes av fristående granskning och som i allt väsentligt berodde på valutaeffekter: När man köpte Nuon stod euron i 12:-, när det blev en "affär" i media stod den i ca 8:30.
Ingen i media uppmärksammade valutaeffekterna, vilka kunde ha undvikits om vi hade gått med i eurosamarbetet.
www.dn.se/ekonomi/det-drojer-flera-ar-innan-vattenfall-gor-vinst-igen/
"Detta har hänt:2005
Vattenfall gör sin hittills största vinst 26,3 miljarder i resultat före skatt. Staten får 5,6 miljarder kronor in utdelning.
2009
Den 23 februari rapporterar Vattenfall om köpet av holländska Nuon. Beroende på vilken växelkurs mot euron man anger ges olika siffror på köpeskillingen, som till slut hamnar på 90 miljarder kronor. Det kommer senare att visa sig att det inom näringsdepartementet hade funnits varningar om att prislappen var för hög. Dåvarande ansvariga ministern Maud Olofsson kritiseras hårt.
2010
En ny skatt på kärnbränsle införs. Och i mars drabbas Japan av enorm förödelse på grund av en tsunami. Kärnkraftverket Fukushima slås ut. Tyska regeringen beslutar om att tillfälligt stänga åtta av landets äldsta kärnkraftverk. Två av dessa, Krümmel och Brunnsbüttel har Vattenfall som huvudägare. Den 30 juni röstar det tyska parlamentet för att kärnkraften ska vara avvecklad till 2022. Beskedet innebär att Krümmel och Brunnsbüttel inte får starta igen.
2012
Vattenfall skriver ned värdet av den holländska verksamheten med 8,6 miljarder kronor. De fallande energipriserna fortsätter att pressa Vattenfall.
2013
Vattenfall gör en gigantisk förlust på 6,5 miljarder kronor. Skälet är framför allt nedskrivningen av Nuon med 30,1 miljarder kronor. Staten får, för första gången, ingen utdelning."
www.svd.se/story/notan-for-nuon
"Notan för Nuon Statliga Vattenfall köpte holländska Nuon för närmare 89 miljarder kronor netto, vilket var den dittills största kontantaffären i Sverige. Affären blev ett fiasko med nedskrivningar för över 50 miljarder kronor."
www.svd.se/a/018c408e-2fc8-3006-9dd9-0779165247a7/overpriset-for-nuon-53-miljarder
Vattenfalls köp av Nuon visar gång på gång att det är en rejält dålig idé. Det statligt ägda elbolaget betalade 53 miljarder för mycket för kolkraftsbolaget, visar Vattenfalls senaste kvartalsrapport.
Frida Sundkvist
Publicerad 2014-10-30
Då beskrevs det som en drömaffär. I dag är Vattenfalls köp av nederländska Nuon ett praktfiasko som kostar mer än det smakar.
I och med rapporten för det tredje kvartalet har Vattenfall skrivit ned sammanlagt 53 miljarder kronor för verksamheten i Nederländerna, uppger finanschefen under torsdagens presskonferens.
Det är 53 miljarder kronor som skulle kunnat ingå i resultatet och därmed bidra till utdelning till ägaren, alltså staten.
Det betyder att statligt ägda Vattenfall i dag anser att Nuon är värt 44 miljarder kronor, 60 procent mindre än prislappen för fem år sedan.
SvD Näringsliv kunde redan under förra året berätta att notan för Nuonköpet då var långt ifrån betald. Prislappen på 97 miljarder kronor motiverades vid köpet 2009 med glädjekalkyler och inaktuella elpriser.
Vattenfall trodde vid köpet att elpriserna skulle återhämta sig. Men marknaden har gått åt andra hållet, vilket bolaget också bekräftar i sin rapport för det tredje kvartalet som presenterades i dag. Där skriver Vattenfall att fallande elpriser och sämre marginaler för elproduktion försämrats och ligger på historisk låga nivåer.
Inför köpet 2009 blev regeringen varnad att Nuon inte var något bra köp. SvD Näringsliv avslöjade förra året att den dåvarande näringsministern Maud Olofsson (c) informerades om detaljerna och varnades att affären inte ens på tio år skulle unna leva upp till avkastningskravet. Men trots detta gav Olofsson klartecken till affären.