Regeringens el-fiasko
Den gemensamma elmarknaden i EU har dock en del bekymmersamma bestämmelser i sammanhanget, exempelvis 70-proventsregeln som innebär att vi (liksom övriga handelsparter inom EU) behöver ställa 70% av överföringskapaciteten till marknadens förfogande.
Det gör den gemensamma elmarknaden pålitlig när den behövs (exempelvis för Tysklands del) men kan även tvinga fram ett prisflöde som inte alltid är önskvärt (exempelvis för vår del).
Flöden sker hela tiden mellan Sverige och kontinenten då marknadsdynamiken är uppbyggd på det här viset och huruvida vi exporterar eller importerar i totalen säger väldigt lite om hur flödet i praktiken ser ut när man tittar närmare.
Men som påpekat ovan så är huvudproblemet att det för tillfället tillverkas för lite el inom ett handelsområde.
Eftersom Sverige >99% av tiden har ett elöverskott (Vi är ett av de länder som producerar mest el per capita i EU) så är Sveriges problem primärt inte för liten elproduktion utan EUs el-prisättningsmodell (marginalkostnadsprincipen) och att Sverige delats upp i 4 elprisområden (något som hade kunnat undvikas om den moderatledda Alliansen hade tagit strid för Sverige).