Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Vi har olika uppfattningar om olika medias kvalitet... gott så...
    Kan vi återgå till ämnet nu?

  • Tom Araya
    Anonym (Helene) skrev 2024-12-05 02:34:39 följande:
    Vi har pratat om samma ämne hela tiden
    Trådens ämne är el, inte media, om du har missat det.
  • Tom Araya

    Ingen aktör (inkl svenska Vattenfall) anser att havsbaserad vindkraft är lönsamt att bygga utan statliga subventioner, därför kom det inte in ett enda bud till det danska klimat- och energidepartementet.

    Om det ska till subventioner eller förmånliga statliga lån för att det ska byggas det man behöver, så borde det rimligtvis också gälla även kärnkraft.

    Ingen vill bygga dansk havsbaserad vindkraft

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-12-07 01:35:10 följande:
    Tror du verkligen att be, Goldman Sachs , Siemens, jp Morgan investerat i Northvolt av ideologiska skäl?

    Vilken ideologi kan det då tänkas vara enligt dig?  Ideologin att tjäna pengar? 

    www.breakit.se/artikel/41764/framtradande-northvolt-investerare-har-skrivit-ner-vardet-till-noll

    Northvolt har tagit in mer än 150 miljarder i finansiering från Volkswagen, Goldman Sachs, Siemens och JP Morgan såväl som statliga stöd från Kanada och Tyskland.
    De har ju redan tjänat enorma pengar genom att sälja av aktier när de fortfarande var värda något.
  • Tom Araya

    Apropå att sprida desinformation och konspirationsteorier...

    Att i offentlig debatt förneka de politiska målen och besluten att avveckla kärnkraft är just det. Från samma håll används dubbla måttstockar för både statliga investeringar och för vad som är sant och inte.

  • Tom Araya
    Digestive skrev 2024-12-11 10:54:02 följande:
    Haha, är Vattenfall medvetna om sina egna beslut eller inte? - du får bestämma dig. 🙂

    karnkraft.vattenfall.se/ringhals/produktion/avveckling-ringhals-1-och-2/

    klyban i förrgår:
    klyban skrev 2024-12-09 16:22:35 följande:

    [...]


    Varför skulle inte vattenfall själva veta om sina beslut för, de är ju dokumenterade ju Solig



    Du häller vatten på en gås, men jag håller med dig.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-12-13 21:55:37 följande:

    www.dn.se/debatt/historieforfalskning-att-havda-s-och-mp-forstorde-elsystemet/

    "Att påstå att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gått fram som ?galna slaktare? i energisystemet saknar grund. En genomgång av 5 000 sidor energipolitisk debatt i riksdagen sedan 2008 visar på regeringspartiernas stora ansvar. Men båda blocken har skäl till självkritik, skriver två professorer vid Linköpings universitet.

    ...

    Vi har analyserat 5 000 sidor energipolitisk riksdagsdebatt sedan 2008, en undersökning som nästa år publiceras som bok. Vi ser det som angeläget att utifrån detta klargöra några historiska förhållanden som kan förklara varför energifrågan i dag är mer polariserad än på 40 år.


    Två saker är värda att framhålla:

    1.Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna lade grunden för en marknadsliberal energipolitik med stöd för vindkraft genom elcertifikat. Oppositionen var starkt kritisk till att frågor som val av energislag överläts till marknaden.


     


    Efterhand när det visade sig att marknaden gick i takt med omställningen till förnybar el, och att inga privata aktörer ville investera i ny kärnkraft trots att detta blivit tillåtet 2009, omfamnade emellertid de rödgröna marknads­argument som stöd för sin vision om ett 100 procent förnybart elsystem. Denna retorik och i synnerhet den delade visionen har lett till att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet kommit att bilda en vindkraftsvänlig koalition som argumenterat i marknads­liberala termer.


     


    2.Sverigedemokraterna har haft ett enormt inflytande vid formeringen av en kärnkraftsvänlig koalition, till vilken först Liberalerna och efterhand Kristdemokraterna och Moderaterna anslutit sig.


     


    SD har varit det enda konsekvent vindkraftsskeptiska partiet i riksdagen, och i takt med att vindkrafts­utbyggnaden har gett upphov till fler lokala konflikter har de fått stöd för detta hos i den bredare opinionen. Samtliga argument som de andra kärnkraftsvänliga partierna nu använder har först introducerats i riksdagen av SD, som därför vunnit legitimitet som ett sanningssägande parti.


     


    Med Tidöavtalet sveptes grunderna bort för den energipolitik som etab­lerats med Alliansen och förstärkts genom två rödgröna regeringar. Framtiden för vindkraft, som ökat från 1 TWh per år 2008 till 30 TWh per år 2024, tedde sig plötsligt högst osäker. Tidöavtalet innebar verkligen ?ett paradigmskifte?, som undertecknarna själva kallade det, men vad som ska ersätta vindkraften under de kommande två decennierna inom detta nya paradigm är oklart. Den energi­politiska debatten har blivit låst.

    Båda blocken har skäl till självkritik.

    Den vindkraftsvänliga koalitionen hade kunnat visa större insikt i de problem som ett hundraprocentigt förnybart elsystem skulle kunna innebära för södra Sverige efter att fyra kärnreaktorer avvecklats.


     


    Det är möjligt att livstiden på reaktorerna hade kunnat förlängas, men detta förutsatte statlig finansiering av de kostsamma renoveringar som krävdes, inte minst efter nya säkerhets­krav efter Fukushimaolyckan 2011. Att motivera avvecklingen endast med hänvisning till lönsamhet var rimligt för det marknadsliberala Centerpartiet, men mer motsägelsefullt när det kom från Socialdemokraterna som tidigare argumenterat för statligt stöd till energi­omställningen.

    ...


    Så långt är analysen säkert riktig.

    Men jag saknar analys av hur olika politiska beslut påverkade energibolagens och energislagens förutsättningar (jag kommer inte åt att läsa hela artikeln som ligger bakom en betalvägg).
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-12-13 21:56:41 följande:
    Likaså är berättelsen om kärnkraftens roll i det svenska elsystemet ahistorisk, eftersom den förringar betydelsen av folkomröstningen 1980. Då rådde det parlamentarisk enighet om utfasning.
    Folkomröstningen 1980 har redan diskuterats. Ur demokratisk synpunkt är den ett skämt, likställd med presidentvalen i Sovjetunionen.
    Detta kom ur att främst vänstern och Centern var fast beslutna om att avveckla kärnkraften.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko