Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Humor främst, men också en del lättillgänglig information...



  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-10-31 18:54:26 följande:
    Förlusterna beror på PPA - se Ratatxes länk där han delar bakomliggande ordasaker till förlusterna. Vindkröftaägarna säljer alltså el trots att de inte produceerar och har fått lov att köpe el dyrt på spotmarknaden då de sjäva inte har prissäkrat sina inköpsavtal.

    Bland de verkligt stora förlorarna år 2023 märks krisande Markbygden Ett, Överturingen, Önusberget, Aldermyrberget och Åskälen. Tillsammans förlorade dessa bolag 3,6 miljarder kronor. De sticker ut både i termer av att de är väsentligt större än andra anläggningar och att de varit anmärkningsvärt olönsamma. De har också gemensamt att de tecknat olönsamma Power Purchase Agreements (PPA-avtal). En PPA innebär att ett bolag avtalar med kund att leverera en viss kvantitet elektricitet. Klarar man inte av att själv producera överenskommen mängd får resten istället köpas på marknaden, vilket kan leda till lönsamhetsproblem om priserna är höga vid det tillfället.
    Vilket är vindkraftens natur, då el-priserna sjunker när vindkraften producerar och ökar när vindkraften inte producerar. 
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-01 15:26:04 följande:
    PPA är inte vindkraftens natur, det är en elhandelsstrategi att inte prissänkta inköpsavtal. 

    Det är inte bara privatpersoner som har rörliga priser istället för fasta avtalade priser.  Större industrier har ofta , och en del privatpersoner, avtalade priser för att kunna räkna på kostnader och intäkter.
    Prisfluktuering p.g.a. stora variationer mellan tillgång och efterfrågan kommer automatiskt med stor andel väderberoende el-produktion.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-02 13:12:55 följande:
    Ja, det är därför stora elkonsumenter och producenter skriver prissäkrade avtal för inköp eller försäljning.

    Det har inte alla elhandelsbolag gjort och inte heller vindkraftsbolaget som diskuteras nu.

    Elen har varit så billig att det gått att handla på spotmarknaden och ändå göra vinst. Elhandlare som inte prissäkrat har fått stora ekonomiska problem då inköpspris varit högre än försäljningspris. 

    En fråga Tom, gör du av med mer el än en liten lägenhet? Tror du att du kan klara kassaflödet med rörligt pris om 70% av elförbrukningen sker under de tre månader på året då spotpriset är som högst?  
    Fast den affärsmodellen har inget att göra med vindkraftens natur som jag beskrivit. Det är bara ett sätt för kraftbolagen att ekonomiskt ta sig runt problemet.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-02 16:06:09 följande:
    Tom.

    Artikel skriver att det är affärsmodellen och ej prissäkrade avtal som är det som skapat de ekonomiska problemen.

    Du beskriver ett annat problem. Blanda inte ihop dem och blanda inte bort korten för dig själv.
    ...och du har fel.
    Det är de väderberoende kraftkällorna som (när de har nått en viss andel av vår el-produktion) skapar problemet med kraftigt och snabbt fluktuerande el-priser och där prisnivåerna ligger under produktionskostnadsnivån när dessa producerar som mest.  
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-03 21:18:17 följande:
    Du känner inte till skillnaden mellan spotpriser och prissäkrade avtal?

    Tror du att all elhandel sker med spotpriser?  I då fall har du fel.{#emotions_dlg.flower}
    Du halkar återigen in på på något helt annat än förhållandet mellan el-priser och produktionskostnad.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-04 18:11:58 följande:
    Är det inte den som tror att förlusterna pga PPA avtalen är ett förhållande mellan elpriser och produktionskostnad som halkar helt fel?
    Om el-priset är lägre än produktionskostnaden så kommer någon av de säljande parterna att göra en förlustt. PPA-avtalen är bara ett parti 'Svarte Petter' om vem som ska bära förlusten.
  • Tom Araya

    I sak har man rätt i kritiken av regeringen som i allt för begränsad grad har nått beslut om utbyggd el-produktion, även om det i enskilda fall funnits starka försvarspolitiska skäl till att avslå bygget av jus vindkraftsanläggningar.

    Men kritiken kommer bl.a. från håll som under decennier verkat för att förhindra svensk utbyggnad av kärnkraft, vilket är hyckleri.

    Regeringen avslår 13 havsbaserade vindkraftsparker i Östersjön | Sverige | Expressen

    Kritik mot avslag för vindkraftsparker i Östersjön

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-09 17:11:52 följande:
    Det svenska elprisets beroende av tyska elpriser.

    www.dagensps.se/privatekonomi/ar-det-tysklands-fel-att-elrakningen-svider/

    ' ?Det som primärt driver på elprisutvecklingen vi nu ser i Sverige är att vi har väldigt höga elpriser i Tyskland till följd av väldigt låg sol- och vindkraftsproduktion. Priserna i södra Sverige har hängt med de tyska priserna uppåt?, säger Merlin & Metis elmarknadsanalytiker Christian Holtz till Tidningen Näringslivet


    Han får medhåll från Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson.


    ?Det är totalt vindstilla i Tyskland i dag och i morgon. Det verkar vara låg vind hela veckan ut och deras priser skjuter i höjden. På sedvanligt manér dras södra Sverige (SE4) mot de tyska priserna och mellersta Sverige (SE3) närmar sig i sin tur SE4?. 


    Hänger ihop

    Sverige är tätt sammankopplat med den europeiska elmarknaden. När Tyskland, en av Europas största elkonsumenter, behöver dyrare el från kol och gas stiger elpriserna för alla kopplade marknader.'


    Som i sin tur beror på att även Tyskland avvecklat kärnkraft och satsat mer på väderberoende el-produktion.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-09 23:16:16 följande:
    Läste du vad du citerade?

    'När Tyskland, en av Europas största elkonsumenter, behöver dyrare el från kol och gas stiger elpriserna för alla kopplade marknader.'
    Ja, du förstår väl varför Tyskland behöver använda kol och gas, fast det är dyrare?
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-10 16:33:47 följande:
    Jo, jag förstå är det. 

    Men andra inlägg visar på total oförståelse då de uttrycker att det en Sveriges dåvarande regering som drivit upp priserna i EO4.

    Åter andra inlägg uttrycker att det är dyrare i Tyskland för att det saknas kärnkraftverk i södra Sverige.

    Förstå du varför det är dyrare elpriser i EO4 och i Tyskland?
    Det ligger ju en viss sanning i det första påståendet då den abnorma skillnaden på el-priserna mellan EO1 och EO4 beror på ojämvikten mellan efterfrågan och områdets egna produktion, som kom av att kärnkraftverk och kärnkraftreaktorer togs ur bruk. Så oavsett om det är i Sverige eller Tyskland som kärnkraft avvecklas så påverkar det el-priserna både här i Sverige och i Tyskland och övriga på den gemensamma el-marknaden.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko