Regeringens el-fiasko
Posörer! som vill ha rätt och använder det som en dålig ursäkt för att inte göra någonting för att öka eltillgången på 5-10 år och ny kärnkraft som i bästa fall kommer 2035-2045 löser inte tillgång på ny el _NU_
![](https://www.familjeliv.se/bundles/flmtinymce/vendor/tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-smile.gif)
Även i denna artikel uttalar sin energiekonomen Mats Nilsson.
Så dyrt blir alternativet till ny kärnkraft: "Svårt att se att det skulle bli billigare" | Affärsvärlden (affarsvarlden.se)
Kanske inte helt relaterat till trådens ämne, men lite, då den sk "gröna omställningen" till viss del är relaterad till energiproduktion och energipolitik.
Jag rekommenderar alla att se detta, oavsett vart du står politiskt.
Det här börjar likna en korruptionsskandal, där vi skattebetalare står för notan.
Youtube-videons presentation:
Den gröna omställningen slukar skattemiljarder ? med tveksamma resultat. Hur finansieras de gröna bolagen? Vad gör de gröna satsningarna egentligen för resultat? Och vad händer med ett land där lojalitet med den gröna omställningen sätts framför realism och moral? Dessa frågor tar jag upp i veckans video ?KLIMATKUPPEN?.
Personligen är jag rätt perplexad över att vissa går på dessa pratare vars syfte är inte att utbilda, utan att tjäna pengar och i detta fallet inom området desinformation och konspirationer.
Och när jag sen kom till hur hen vill ha pengar via swish och annbat, så inser man att det är inte mycket att hänga i granen längre.
Här kan du se historiska elpriser från 2012 och framåt från ett elhandelsbolag. Det finns också en sammanställning av händelser som påverkat priset.
www.skekraft.se/privat/elavtal/historiska-elpriser/
Så här skriver Vattenfall om produktionskostnader 2022
energyplaza.vattenfall.se/blogg/vind-och-sol-kan-ge-mest-energi-for-pengarna
Man kan räkna bort 1/6e del från de kostnaderna för att omvandla SEK2022 till SEK2012. Sen har det tillkommit och försvunnit vissa kostnader för produktionen.
Det skulle ge att vind, sol och vattenkraft skulle kunna vara lönsam vid ett elpris på 30öre..
I verkligheten är det kanske priset under de kalla månaderna som är intressanta för lönsamheten, det är under den perioden många med elvärme/ elbaserad värme förbrukar 70% av sin årliga elförbrukning.
Tidigare länk som kanske besvarar dina frågor - från en privatperson om jag förstod rätt, så kan inte avgöra äkthet i uppgifterna
www.aktiefokus.se/2011/08/elmarknaden-del-2-produktionskostnader-for-ny-el-skatter-avgifter-och-bidrag/
Elproduktion från gammal kärnkraft och vattenkraft är mycket billigare än produktion från nya anläggningar. Anledningen är att kärnkraft och vattenkraft kräver stora ursprungliga investeringar, men att anläggningarna många år senare är avskrivna och de enda kostnaderna som finns kvar är underhållskostnader. Exempelvis byggdes de svenska kärnkraftverken på 1970- och 1980-talen för ca 25 års drift, men livstidsförlängs idag för upp mot 50-60 års drift. Den svenska vattenkraften är också till åren då den huvudsakligen är byggd på 1950- och 1960-talen.
Så några exempel på produktionskostnader för gammal el: Fortum redovisar i sina årsredovisning för de senaste åren en genomsnittlig produktionskostnad på ca 25 ?/MWh för hela sin elproduktion (förutom i Ryssland). Norska Statkraft, som i princip enbart har vattenkraft, redovisar i sin årsredovisning för 2010 en produktionskostnad på endast 7 ?/MWh*! Marginalerna har inte varit att leka med de senaste åren för Statkraft då elpriset i genomsnitt var ca 42 ?/MWh under perioden 2006-2010. OKG redovisar på sin hemsida en genomsnittlig kostnad för sin kärnkraftsel på ca 35 ?/MWh*.
Skatter, avgifter och bidrag/subventioner spelar alltså stor roll för produktionskostnaden för ny elkraft och därmed också för vad kraftbolagen bygger! Nedanstående gäller Sverige. I Finland finns förslag på andra skatter för gammal vattenkraft och kärnkraft, vilket beskrivs i detta inlägg.
Bidrag till vindkraften ? elcertifikat: 15-35 ?/MWh
Elcertifikat fungerar i korthet som så att svenska staten delar ut ett elcertifikat per producerad MWh vindkraft, bioenergi och viss vattenkraft. Dessa certifikat måste elhandelsbolag (som köper el från elproducenter för vidareförsäljning till elkonsumenter) köpa en viss lagstiftad kvot av och på så sätt skapas en efterfrågan på elcertifikaten. Priset på elcertifikaten styrs av utbud och efterfrågan och har sedan 2006 varierat mellan ungefär 15-35 ?/MWh. I beräkningarna som utgör grund till figurena för produktionskostnaderna ovan så är medelvärdet 25 ?/MWh. Bidraget till vindkraften i form av själva elcertifikatet kommer alltså från staten, men kostnaden läggs över på elkunderna.
Vad det gäller el-producenternas kostnader får vi inte glömma fastighetsskatten.
Förslag på dramatiskt höjd fastighetstaxering för elproduktion - Energiföretagen Sverige (energiforetagen.se)