Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Rataxes skrev 2024-08-13 15:47:14 följande:

    Ni har härmed blivit varnade...


     


     


    Det står för mig oklart hur en socialdemokratisk finansieringsmodell skulle se ut, som aktörerna (som Vattenfall m.fl.) accepterar och hur man löser behovet av el om man inte kommer till skott med ny kärnkraft...
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2024-08-13 21:46:35 följande:
    Ulf Kristersson gick till val på att vi skattebetalare inte skulle betala för kärnkrafts kalaset. Nu pratas det om kostnader på 60 000 kronor per hushåll och i tillägg en s.k. kärnkraftsskatt som alla elkonsumenter måste betala..
    Vad det handlar om är en öppenhet om vad det kostar, till skillnad mot vindkraften.
  • Tom Araya

    Det här visar tydligt att de som ifrågasätter om staten ska investera eller ta ekonomiska risker för ny kärnkraft egentligen inte har något emot att staten gör detsamma för andra projekt, särskilt inte om de kan räknas som "gröna" och ingå i en "klimatomställning"... tvärt om, så öses pengar över sådana projekt.
    Att flera av dessa projekt sedan saknar förutsättningar utan tunga investeringar i el-produktion och el-överföringar är något som ofta glöms bort i debatten.

    Videons egna presentationstext:
    Den ?gröna omställningen? tilldelas enorma resurser ? ändå är batteriföretaget Northvolt i kris ? och flera andra gröna satsningar svajar betänkligt. Hur fungerar egentligen omställningspolitiken? Vilka är företagen som tilldelas pengar? Och vad händer med en ekonomi som sätter politiska drömmar framför verklighetens förutsättningar? Dessa frågor tar jag upp i veckans video om ?GRÖNT HAVERI?.



  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-08-14 23:06:20 följande:
    Du vet att Jönssen är en opinionsbildare snarare än att han gör ett journalistiskt arbete?
    ...precis som du och jag och varför ska jag lyssna på dig?

    Förövrigt... våra media, som utger sig för att göra ett journalistiskt arbete, beter sig rätt ofta som opinionsbildare.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-08-15 18:59:57 följande:
    Gott så.. 

    Jönssen är alltså inte en källa till sakliga uppgifter utan han har en annan approach och ett annat syfte med sina alster.

    Så .. allt är tyckande och det finns inga fakta att peka på.

    Jag delar inte din uppfattning om det senare
    Jönssons Youtube-kanal är som vilken media som helst, han inhämtar och presenterar information och i regel redovisar han för sina källor.
    Detta är i sig inget som säger huruvida informationen är saklig eller ej. Där är det nog snarare dina egna åsikter som färgar hur du uppfattar information.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-08-15 19:24:33 följande:
    Kan du inte länka till något av detta opinionsarbete som du ofta ser
    Enstaka artiklar tenderar till att bli lite av anekdotiska "bevis".. 
    Men Anders Lindberg på Aftonbladet och Göran Greider på Dagens ETC så är de ofta opinionsbildare i sina ledarartiklar och deltar emellanåt i debatter i radio, tv mm.
  • Tom Araya
    ?Det krävs mer planerbar elproduktion för att klara elektrifieringen?

    Det räcker inte med väderberoende el, energilager och flexibilitet. För att klara en fördubblad elanvändning till 2045 krävs det ny planerbar elproduktion. Det är en av slutsatserna i Svenska kraftnäts nya systemutvecklingsplan, som beskriver verkets investeringar under kommande tio år ? totalt 100 miljarder kronor.


    Det krävs mer planerbar elproduktion för att klara elektrifieringen (energi.se)
  • Tom Araya

    Prognosen säger att el-förbrukningen kommer att öka till ca 210-370 Twh till 2045 eller 2050. Eventuellt kan förbrukningen vara fördubblad redan till 2035.
    Förbrukningen 2021 låg på ca 140 Twh.

    Finns det verkligen de som inbillar sig att nedlagd kärnkraft + denna ökning av behovet + nedläggning av de kraftverk vi har idag och som går ur tiden under kommande 20 åren kan kompenseras med förnybara kraftkällor, huvudsakligen vindkraft?
    Vad kommer det att kosta, inkl den nya infrastruktur som krävs där kraftproduktion inte tidigare är etablerad?
    Vilka markytor krävs?
    Vilka blir miljökonsekvenserna?
    Hur blir det med balans, el-priser och produktionslönsamhet?

    På nedan länkad sida finns även en länk till den rapport man hänvisar till.


    Elbehovet i Sverige kan fördubblas redan till år 2035

    Nu överlämnas den första myndighetsgemensamma uppföljningen av samhällets elektrifiering till Regeringskansliet. I rapporten analyseras bland annat Sveriges framtida elbehov. I det högsta spannet ökar årsbehovet till 280 TWh redan 2035 för att nå 370 TWh 2045.

    Utredningen visar att:




    På lång sikt väntas elbehovet öka i spannet 210?370 TWh till år 2045. Det stora spannet beror på att det framtida behovet beräknats på olika möjliga scenarios för samhällsutvecklingen och den stora potentiella effekten av ett antal planerade stora industrisatsningar som ännu ligger i framtiden.

    På kort sikt ligger ett ökat elbehov i det övre spannet på 280 TWh till år 2035, vilket är en fördubbling jämfört med dagens användning på 140 TWh. Det innebär behov av en historiskt snabb utbyggnadstakt av elproduktion och elnät för att möta ett snabbt ökande behov.



    Elbehovet i Sverige kan fördubblas redan till år 2035 | ENERGInyheter.se
Svar på tråden Regeringens el-fiasko