Padirac skrev 2024-08-02 21:07:24 följande:
Javisst, argumentet som förs fram gäller inte för det som är nu - utan för en av fler olika möjliga framtider som ännu inte hänt.
Det är uppenbart att citerade uttalanden säger att dagens ökning av störningsreserven till största del beror på att en ökad export med ett möjligt hastigt bortfall/uttag kräver eftersom det kräver en störningreserv som kan möta en sådan ändring här och nu. Det finns inga bakomliggande orsaker annat än att den gemensamma marknadens regler och en ökad försäljnings kapacitet till kontinenten ställer såna här krav på störningsreserven.
Eftersom siffrorna från samma myndighet du hänvisar till säger något annat, nämligen att volymerna är ungefär lika stora åt båda hållen, så är inte enbart export förklaringen till det ökade behovet.
Förklaringen ligger i förhållandet mellan tillgång och efterfrågan i varje region (i Sverige kallat el-områden). Avvecklar man el-produktion i ett el-område där efterfrågan är stor så måste el tillföras utifrån, d.v.s. från andra el-områden eller från andra länder. Lika är det åt motsatt håll d.v.s. när det är en region i ett annat land som har större efterfrågan än tillgång. Man kan ha ett totalt överskott på el i ett land men ändå ha en brist i en region under en viss period.
Volymerna av el-överföringar har ökat i och med nedläggning av kärnkraft då just de regionerna oftare har brist på el.
Så det är inte så att volymerna och därmed kostnaderna har ökat av skäl som inte har en förklaring, som i det citat du som ett mantra upprepar. Då en ökning är en förändring så finns det andra förändringar som har påverkat den ökningen, det händer inte bara av sig självt.
Padirac skrev 2024-08-02 21:07:24 följande:
Störningsreserven måste vara i storlek i paritet med stora förbrukare eller producenter eller exportkablar för att kunna hantera störningar i dessa. I förlängningen med mycket långsam reglerbarhet i systemen kommer vattenkraften att bli än viktigare för reglering och hantering av störningar tillsammans med oljekraftverk och gasturbiner.
Visst är det så och det innebär att energipolitiken som förts av Sverige, Tyskland m.fl. har ökat behoven av el-produktion med fossila bränslen, tvärt emot de mål man haft vad det gäller miljöpåverkan.
Padirac skrev 2024-08-02 21:07:24 följande:
Det är också så att färre stora kärnkraftverk eller andra kraftverk kräver en större störningsreserv än många små kraftverk. Ett av skälen till att det inte alltid går att köra kärnkraften för fullt är att det kan saknas en störningsreserv som kan användas, tex för att det inte finns plats i stomlinjerna för överföringar.
Nja, det är lite generaliserande. Dessutom är det få produktionssätt som körs för fullt, utan oftast går den med reducerad effekt (av olika skäl). För sol och vind regleras detta av vädret.
Olika produktionssätt har olika egenskaper, olika för och nackdelar som de tillför el-nätet, så helheten är viktig och där är det lättare att hantera/balansera om huvuddelen är stabil och inte väderberoende produktion. Ju mer produktion förändras bort från stabil produktion mot väderberoende produktion, desto mer effektreserv behöver man.