Så allting gick skrev 2023-01-12 17:51:46 följande:
Du måste skicka den till både vattenfall o svenska kraftnät, ställ frågan varför dom ljuger. eller nöjer du dig med deras förklaringar hur vind o sol ställer till det för dom, det går inte o planera från dag till dag hur mycket effekt som ska finnas i nätet för att det ska fungera.
-
Vad är effektbalans?
El kan i dag inte lagras i någon större omfattning. Därför är det viktigt att det hela tiden finns en balans mellan hur mycket el som produceras, och hur mycket som förbrukas. Detta kallas effektbalans - och elnätet har då en frekvens på 50 Hz.
Sol- och vindkraft ställer nya krav på elnätet
Efterfrågan på förnybar energi har ökat och att de senaste åren har varit exceptionella för utbyggnaden av sol- och vindkraften. Detta har dock medfört att produktionen av el blir mindre förutsägbar. Vindkraften kräver att det blåser och solkraften kräver solljus för att kunna producera el.
Nu pratar du ju om olika saker (med dig själv dessutom)
Att det kan uppstå effektbrist pga att importen är begränsad i toder av krig i Europa motsäger inte det att elproduktionen ökar eller inte minskar och att elexporten ökar.
www.vattenfall.se/fokus/tips-rad/exportoverskott-och-elbrist/
"När kylan i början på året spred sig över hela landet märktes en rejäl skillnad i efterfrågan på el. Och med ökad efterfrågan stiger elpriserna. Men hur går det ihop med en stor elexport från Sverige? Och hur ser elproduktionen ut när vi har importerat el? Energiföretagen Sveriges elmarknadsexpert Magnus Thorstensson förklarar.
Som en följd av välfyllda vattenmagasin i Norden sjönk elpriserna till rekordlåga nivåer under 2020. I december steg dock priserna som en följd av lägre temperaturer. I takt med att temperaturen sjönk ytterligare efter årsskiftet steg elpriserna och det genomsnittliga spotpriset för januari 2021 blev dubbelt så högt som i december.
– Februari hann knappt börja innan priset steg till drygt 2 kr/kWh under några timmar. Under dessa timmar importerade vi el från grannländerna, säger Magnus Thorstensson som är elmarknadsanalytiker hos Energiföretagen Sverige.
Prisskillnad mellan länder styr import och exportImport och export av el styrs av prisskillnader mellan Sverige och grannländerna. Prisskillnaderna utgår vanligen från hur elproduktionen ser ut i de olika länderna, eftersom olika energislag har olika produktionskostnader. Till exempel har Sverige och Norge en stor andel vattenkraft med låga produktionskostnader och exporterar därför vanligen till grannländerna.
Men då förutsättningarna varierar, till exempel beroende på vädret, så varierar även priserna. När priset är lägre i omvärlden så sker också en import till Sverige. Under 2020 hade vi god tillgång på vattenkraft och Sverige exporterade nästan 37 TWh el, men under året importerades också drygt 12 TWh, vilket gav en nettoexport på knappt 25 TWh.
Ser olika ut under olika tidsintervallBeroende på vilket tidsintervall vi studerar så varierar elflödena både till storlek och riktning mellan Sverige och omvärlden. De senaste åren har vi genomgående nettoimporterat från Norge och nettoexporterat till övriga länder. Tittar vi per månad och ner till timmar varierar dock elutbytet. Även om det vanligen är nettoexport till Finland, Danmark och Tyskland, är det inte helt ovanligt att det kan vara nettoimport vissa månader. För handeln med Litauen och Polen är det ovanligt att Sverige nettoimporterar under hela veckor. Detta visar att vi kan tala om elöverskott ibland och importbehov ibland, beroende på vilka timmar och dagar vi studerar.
Vad består importen av och varifrån kommer den?Den 1 februari 2021 var ett dygn där Sverige totalt sett nettoimporterade el för att täcka efterfrågan. Totalt för dygnet importerades el från Norge, Danmark, Tyskland och Litauen medan det var export till Finland och Polen.
– På samma sätt som vi inom Sverige egentligen inte kan specificera hur elektronerna i de enskilda eluttagen hemma är producerade, så kan vi inte heller säga vilken typ av el som exporten eller importen utgör. Men en ledtråd kan vi få genom att se hur elproduktionen i respektive land ser ut för den aktuella timmen, säger Magnus Thorstensson.
En av timmarna med högst pris var mellan 17:00 och 18:00. Under den timmen importerade vi från alla länder utom Finland. Det höga priset i Sverige och större delen av Norden förklaras av låga temperaturer och lite vindkraftsproduktion."