Inlägg från: Arlene |Visa alla inlägg
  • Arlene

    Vad driver er stadsbor?

    Men det är ju inte dom som bor i stan som kör bil till jobb mm, bor man i stan åker man kommunalt, cyklar eller går.
    Det är dom som bor en bort ifrån stan som kör bil och sitter i köer varje dag.
    Bor man i Stockholms stad kör man sällan bil i stan utan enbart när man ska åka i väg ifrån stan.
    Däremot om man bor på andra orter eller i en förort långt ut ifrån stan då kan det vara så att man kör bil till sina jobb.

    Boende i stan kör sällan i stan.
    Boende ifrån andra orter kör till stan.

  • Arlene
    LasseBD skrev 2020-11-20 11:38:45 följande:
    Det ändrar ju inte frågeställningen.
    Fast du frågade ju om hur folk som bor i en storstad orkar sitta i bilköer varje dag och på det svarade jag att det inte är dom som bor i städerna som sitter i bilköer utan folk som bor på andra ställen, det kan vara på landet, mindre orter eller annan större ort som bil pendlar. Så då får du ställa frågan som hur klarar ni som inte bor i en större stad men jobbar i en att sitta i långa bilköer varje dag.

    Jag ville bara förklara att det inte många boende i storstaden som sitter i köer utan dom som bor längre bort och därför använder bilen.
  • Arlene
    LasseBD skrev 2020-11-20 13:04:11 följande:
    Jag förstår att titeln kan vara lite missvisande. Men sen står det ?lever ert i liv i städer? och visst det kunde stått lever en Del av ert liv i städer.

    Men om vi tänker på del som pendlar in till stan. Här där jag bor skulle det vara fullt möjligt att cykla till stan. Det skulle ta en timma. Lite kortare om man har elcykel. Bussen tar kanske 50. Bil 30. Allt beror ju på vart i staden man ska såklart.

    Är det inte lite dumt att många sitter i bilen 30+30 min och blir irriterade och stressade när de kunde cyklat 60+60? Det är ju även en bra grej för hälsan, miljö och välbefinnandet?
    Ok fast du skriver ju vad  driver er stadsbor.
    Men då kan jag skriva hur jag upplever det.
    Jag har både bott och jobbat på Södermalm i Stockholm.
    Så gott som ingen körde bil till jobbet fast vi var över 200 där jag jobbade.
    De flesta bodde i stan eller strax utanför och då promenerade man (jag själv)många cyklade (väldigt vanligt i Stockholm) en del åkte buss eller tunnelbana.(vanligast om man bodde i någon förort)
    Bodde man längre ut åkte man pendeltåg eller även "vanligt" tåg ifrån närliggande orter.
    Och det är för att det nästan är omöjligt att parkera i innerstan, och kan man det är det svindyrt med parkering.

    Dom som sitter i bilkö är ofta dom som måste åka långt och ofta igenom stan, dvs man bor t ex söder om stan men jobbar norr över. Att man ändå åker bil är för att det inte finns bra andra kommunikationer mellan bostaden och arbetet, man kanske måste byta flera gånger och tiderna går inte i hop, det tar för lång tid att åka kommunalt vilket det flesta annars föredrar om möjligt då det oftast är billigare. Men jobbar man utanför stan går det oftast då också att få parkering eller att arbetsplatsen har parkering.
    Det är också alldeles för långt att cykla, man cyklar ju inte hur många mil som helst, det passar en del men inte alla. Man kan behöva hämta/lämna barn osv.
    Det kanske heller inte alltid går att cykla dit man ska. I Stockholm finns många cykelbanor men ska du igenom stan kanske du måste köra motorväg någon del och då kan du inte cykla, 

    Jag har också haft ett par kollegor som t ex bott i Västerås och Eskilstuna och andra städer med pendlingsavstånd, de flesta åker då tåg men det kan vara så att dom t ex måste hämta och lämna barn på vägen eller annat som gör att bil är bättre för dom men då måste dom ju också ha tillgång till parkering vid arbetsplatsen.

    Visst kan det vara jobbigt med långa pendlingar men det behöver inte vara det.
    En av mina kollegor som körde långt varje dag, gillade det för då kunde han lyssna på ljudböcker, har man högtalartelefon kan man passa på att ringa föräldrar och vänner mm medans man kör.

    Jag jobbade även när jag bodde på Södermalm i Bromma fast då åkte jag kommunalt ca 1 timme , jag började tidigt så det var gott om plats på buss och tunnelbana så jag satt och läste och tog det lugnt och tyckte att det var skönt.

    Men jag gillar inte tunnelbana och vissa bussar i rusningstrafik, då är det trångt men då har jag heller inte åkt så länge, ett par stationer med t-banan.
  • Arlene
    Litorina skrev 2020-11-22 14:59:31 följande:

    Tråden har halkat in på Stockholm vs landet. Sthlm är ju på inget sätt en genomsnittlig svensk stad utan är väldigt mycket större än alla andra. Jag trivs väldigt bra som stadsbo, men skulle aldrig frivilligt bo i någon av landets största städer. I synnerhet inte Sthlm (kag har provat). Precis som med att bo på landet kan jag se fördelarna, men det passar inte mig. Som tur är finns det ju gott om fina småstäder i det här landet. Känner att de lite glömts bort i diskussionen.


    Jag tror att ts menade större städer och jag vet inte hur stora städer han menade men jag har har bott både i Stockholm och Kalmar och jag tänker mer att han menade dom bilköer som ofta blir runt dom större städerna då han nämnde 2 timmars bilkö, det kan det bli runt t ex Stockholm men sällan mindre städer om det inte varit t ex en bilolycka.

    Det finns både för och nackdelar med att på landet, i mindre stad eller större stad,
    Alla trivs olika och det behöver ju inte vara motsättningar mellan det.
    En del vantrivs i större städer, en del älskar det, en del älskar att bo på landet medans andra inte alls trivs med att bo så.
  • Arlene
    Litorina skrev 2020-11-22 17:51:37 följande:
    snedtak skrev 2020-11-22 17:03:25 följande:

    Vad är en småstad enligt dig? Jag kan nog tycka att man inte är en "stadsbo" om man bor i en ort med mindre än 100 000 invånare. Redan 100 000 invånare är ju en ganska liten stad från ett internationellt perspektiv.


    Jag tänker att Sthlm, Gbg, Malmö är storstäder ur svenskt perspektiv. Mindre än så är rätt och slätt en stad (eg.tätort), och så skulle jag nog säga småstad är tätorter med mindre än 30 - 40 000 invånare kanske. Kristianstad och mindre, typ.

    Internationellt sett har Sverige inga storstäder.
    Nog räknas Stockholm med över 1 miljon invånare som en storstad även internationellt. Men kan självklart inte likställas med London och Paris mfl.
    Jag jobbar inom turistbranschen och man brukar räkna med invånarantal men även vad som finns att tillgå i en stad dvs kultur med teatrar, opera, stora scener där man kan ha stora konserter, idrottsanläggningar för tävlingar, restauranger, mångfald osv.
    Det finns det mesta i Stockholm så det räknas som en storstad men det är en liten storstad.
Svar på tråden Vad driver er stadsbor?