Inlägg från: Anonym (tvillingmamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (tvillingmamma)

    Ska "anpassningar på arbetsplatsen" för en "svag" anställd göra att andra drabbas negativt och få dra extra lass?

    fornminne skrev 2020-11-17 06:52:06 följande:
    Nej, det handlar inte alls om solidaritet, inte om de andra får väldigt mycket att göra. Utan precis raka motsatsen. MEN detta är inte de sjukas eller svagpresterandes fel. Behöver man anpassning ska man ha det. Däremot är det ledningens ansvar att inte överbelasta den övriga personalen. Hur de löser det är deras sak, men lösas ska det. Så TS kan absolut gå till chefen och ställa krav. Särskilt om det inte bara handlar om tillfällig arbetsbelastning, utan långvarigt.

    Precis, risken här är ju att ledningen försöker smita undan och ge de friska och starka en väldigt hög arbetsbörda, för att slippa extra kostnader när andra anställda inte fungerar optimalt. Jag har själv varit med om det, sagt ifrån och fått gehör för det. Dock utan att dra in de som behöver anpassning. Tyvärr förekommer det att chefer använder deras situation som argument och ursäkt. Men det är chefens ansvar att fördela arbetet så att det funkar för alla och ingen överbelastas.
  • Anonym (tvillingmamma)
    Anonym (Ghost) skrev 2020-11-17 11:20:43 följande:
    Det känns ganska självklart att er kollega inte ska göra de där sakerna du räknar upp!

    Precis, det ska kollegan inte göra. Nästa fråga blir då hur man löser detta så att den övriga arbetsgruppen inte blir överbelastad.
  • Anonym (tvillingmamma)
    Anonym (-) skrev 2020-11-17 09:43:25 följande:
    Är kluven alltså. Om personen sjukskriver sig för en tid och en normalfungerande vikarie tas in så kan ju denna vikarie leva upp till förväntningar och krav för lärarrollen, således blir arbetsbördan jämt fördelad mellan alla arbetstagare samt att den "svage" får hjälp hen behöver

    Men ts, har ni tagit upp detta med er chef? Det framgår inte. Ni ska inte behöva bli överbelastade, men som flera redan har skrivit, ni måste ju lyfta frågan. Dock utan att lägga skulden på de som behöver rehab, men det är er arbetsgivares ansvar att se till att alla anställda har en rimlig arbetsbörda. Hur arbetsgivaren löser det är inte ert problem. Jag vet att det är tufft i skolan. Desto viktigare att ni står på er om det blir för tungt, utan att dra in dem som behöver anpassning.
  • Anonym (tvillingmamma)
    Anonym (Ghost) skrev 2020-11-17 11:33:16 följande:
    Det beror på. Om kollegan ska gå ner i arbetsbörda under en längre tid framöver är det bra om man tar in en deltidsvikare om det behövs till undervisningen, men med just de där nämnda sakerna så skulle man inte göra det, annat än timvikarie för sjuk kollega.

    Lösningen behöver inte vara att ta in en vikarie. Däremot är det chefens ansvar att se över arbetsbördan och arbetsmiljön. För alla, inte bara för de som behöver anpassning. Man får också tänka lite vidare. Lärarbristen är stor idag. Skolor borde vara rädda om de lärare de har. Är arbetsbelastningen för skev, ökar risken att lärare slutar eller att fler går in i väggen.
Svar på tråden Ska "anpassningar på arbetsplatsen" för en "svag" anställd göra att andra drabbas negativt och få dra extra lass?