Inlägg från: Anonym (Ghost) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ghost)

    Ska "anpassningar på arbetsplatsen" för en "svag" anställd göra att andra drabbas negativt och få dra extra lass?

    Ja så kan det faktiskt vara. Så länge ni andra inte får en överbelastning kan chefen säga åt er att göra vad som helst. Chefen säger hoppa, ni frågar hur högt.

    Och sluta skuldbelägg kollegan, det är inte hens fel hur hen mår eller hur chefen väljer att anpassa arbetsbördan.

  • Anonym (Ghost)
    Anonym (-) skrev 2020-11-16 21:26:54 följande:
    Förstår chefens perspektiv, såklart kollegans perspektiv.. Men det känns lite som att det sabbar för alla andra? Kollegan kanske borde vara sjukskriven? Eller få stöd i annat rimligt arbete då problemen verkar varaktiga och arbetet vi har är mycket krävande. 
    Du fokuserar på fel sak. Vad som händer med kollegans arbetssituation är inte något ni andra ska gå omkring och fundera på, utan på er egen. Om ni får en arbetsbörda som är orimligt hög kan ni prata med chefen och facket.
  • Anonym (Ghost)
    Anonym (-) skrev 2020-11-17 09:12:55 följande:
    Vi är lärare på grundskola F-årskurs 6. Denna person har sin klass, undervisar dem och gör allt kring barnen och föräldrarna men inget utöver det. T.ex. bes inte undervisa andra klasser om någon annan lärare är sjuk, tar inte lärarstudenter, extra uppdrag för att förbättra arbetsmiljön, extra ansvarsområden m.m. 
    Det känns ganska självklart att er kollega inte ska göra de där sakerna du räknar upp!
  • Anonym (Ghost)
    Anonym (tvillingmamma) skrev 2020-11-17 11:26:24 följande:

    Precis, det ska kollegan inte göra. Nästa fråga blir då hur man löser detta så att den övriga arbetsgruppen inte blir överbelastad.
    Det beror på. Om kollegan ska gå ner i arbetsbörda under en längre tid framöver är det bra om man tar in en deltidsvikare om det behövs till undervisningen, men med just de där nämnda sakerna så skulle man inte göra det, annat än timvikarie för sjuk kollega.
  • Anonym (Ghost)
    Anonym (tvillingmamma) skrev 2020-11-17 11:44:10 följande:

    Lösningen behöver inte vara att ta in en vikarie. Däremot är det chefens ansvar att se över arbetsbördan och arbetsmiljön. För alla, inte bara för de som behöver anpassning. Man får också tänka lite vidare. Lärarbristen är stor idag. Skolor borde vara rädda om de lärare de har. Är arbetsbelastningen för skev, ökar risken att lärare slutar eller att fler går in i väggen.
    Nej precis, och antagligen skulle man inte göra det heller, om inte kollegan skulle gå ner i tid eller liknande.

    Som jag ser det så finns det ju så olika svar beroende på jobbsituation (t ex inom andra yrken), men de saker som ts räknade upp kan definitivt läggas på andra kollegor utan att det ska behöva innebära en ohållbar arbetssituation. I vanliga fall får man ju inte särskilt mycket tid frigjord bara för att man tar hand om en lärarstudent eller deltar i olika projekt, om man ens får nånting alls.

    Men självklart är det alltid chefens ansvar att se till att det inte blir för mycket, problemet är bara att det ska gå väldigt långt innan man kan börja hävda det, iaf som lärare.
  • Anonym (Ghost)
    fornminne skrev 2020-11-17 12:32:08 följande:

    Problemet är väl att många lärare redan har för mycket. Med eller utan rehab-kollegor. Det är därför många sliter ut sig eller slutar som lärare. Det är därför det blir allt svårare att rekrytera, osv. Jag vet inte vad ts kan göra, men självklart får hon börja med att lyfta sin situation med arbetsledningen, sedan fatta beslut utefter det.
    Definitivt. Återinförande av usk borde vara prio ett, därefter arbetsmiljö och därefter löner. Som lärare är det knappas lönen man är ute efter i första hand :)
Svar på tråden Ska "anpassningar på arbetsplatsen" för en "svag" anställd göra att andra drabbas negativt och få dra extra lass?