• MsFry

    Kränkt av kollega, vill inte träffa honom igen.

    Nej man får inte hålla på hur som helst på jobbet, ett sådant beteende som du beskrev är inte okej och chefen måste ta tag i det. Var det fler som såg det hela? Är han likadan mot andra?

    Försök få tag på din chef det första du gör på måndag. Förklara att du är rädd och behöver stöd.

  • MsFry
    Anonym (G) skrev 2020-11-01 13:04:06 följande:

    Det kan det absolut bli i extrema fall. Men det ska mycket till, och oavsett måste arbetsgivaren ha sett över omplaceringamöjligheterna först


    Nä det där stämmer inte. Något krav på omplacering eller utredning om omplacering finns inte. Däremot ska personen ha getts möjlighet att ändra sitt beteende (alltså "fått en varning"). Om en person som beter sig hotfullt fortsätter bete sig så trots tillsägelse så kan man säga upp personen på grunden personliga skäl.

    Men självklart ska kollegor kunna känna sig trygga och det är ju svårt med en kollega som betett sig hotfullt tidigare och där kan ju omplacering bli aktuellt men det finns inget krav på det innan man säger upp någon pga personliga skäl.
  • MsFry
    Anonym (G) skrev 2020-11-01 21:33:15 följande:

    Även vid personliga skäl ska omplacering utredas. Däremot är inte omplacering tvunget om beteendet är att förvänta fortsätta i den nya placeringen, eller om arbetstagaren så grovt skadat förtroendet för arbetsgivaren att förtroende inte kan finnas i någon anställning.

    En person som ts beskriver skulle exempelvis kunna placeras till ett arbete där han inte behöver arbeta tillsammans med andra.


    Nej, bara om det handlar om uppsägning pga samarbetssvårigheter. Men om personen beter sig hotfullt finns inget sådant krav.
  • MsFry
    Anonym (G) skrev 2020-11-01 21:47:17 följande:

    Nu är jag med dig. Men jag tror inte hotfullheten i detta räcker för en uppsägning tyvärr. Inget fysiskt våld har förekommit ocj ord står mot ord.

    Att bete sig otrevligt är en sak. Fysiskt våld och regelrätta hot en annan


    Hotfullt beteende behöver inte innebära att hot om fysiskt våld uttalas. Att skrika och kalla någon för fula saker är klart hotfullt, tänk dig själv om någon granne eller random person på stan betedde sig så mot dig, hade du inte upplevt det som hotfullt då?

    Nu var ju varken du eller jag på plats i ts fall en jag tycker absolut att det kan klassas som hotfullt beteende, ts blev ju uppenbart rädd och vill inte gå och jobba på måndag. En sådan person som den mannen skapar arbetsmiljöproblem och otrygg miljö.
Svar på tråden Kränkt av kollega, vill inte träffa honom igen.