Inlägg från: Anonym (Q) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Q)

    Kränkt av kollega, vill inte träffa honom igen.

    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-01 12:57:07 följande:
    Tack. Jag vet att chefen pratat med honom flera ggr när han bråkat med andra, men sen om det blev någon varning etc vet ju inte jag. Det verkar som att han kan vara hur otrevlig som helst eftersom det aldrig blir någon ändring på hans beteende.

    Jag har faktiskt aldrig under mina 20 år jag arbetat varit med om något liknande. Att en kollega är så otrevlig och dum. Hade önskat att det var skäl för uppsägning faktiskt.
    Försök att ha en attityd av att han uppförde sig helt oacceptabelt, men att du är så jäkla proffsig att du kommer att jobba som vanligt, trots att han är en idiot. Var helt korrekt, men kall och strikt. Det ska inte vara någon tvivel om att du förväntar dig att du ska bli behandlad med respekt och att han gjorde bort sig helt kapitalt. Han har förlorat din respekt genom sitt uppförande, men det betyder inte att du inte är proffsig och gör jobbet ni får betalt för med stolthet och omsorg.

    Ber han om ursäkt kan du säga att du accepterar hans ursäkt, men att han aldrig, aldrig kommer att få behandla dig så igen. Lägg också till att ni lägger era meningsskiljaktigheter bakom er så att ni kan jobba ihop och byt sedan ämne till jobb eller säg att du måste gå och göra något. Låt honom inte skoja bort händelsen.
  • Anonym (Q)
    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-01 14:59:11 följande:
    Tack för ditt fina svar. Ska verkligen försöka som du säger att uppföra mig helt korrekt men samtidigt kall och strikt. Han har precis som du säger gjort bort sig totalt, och jag kommer aldrig förlåta honom men som du säger: säga att jag accepterar hans ursäkt (om det kommer en).

    Tidigare har jag ställt upp och varit juste på olika sätt mot honom, tex köpt grejer hans barn säljer, stannat kvar och jobbat övertid med honom när det egentligen bara var han som hade behövt (så han kom hem tidigare när han fick hjälp av mig) mm mm. Nu blir det inget mer sånt.

    Han får stå för det han gjort, och jag vet att folk kommer prata då det är många som inte gillar honom pga hans otrevliga humör. Men jag kommer inte prata skit om honom eller prata mer om det som hänt. Som du säger, bara vara iskallt proffsig. Tack för peppen!
    Du fixar det här. För mig hjälper det verkligen att falla tillbaka på en professionell persona i dylika situationer. Objektivt observera och analysera situationen. Det skapar den distans jag behöver för att skydda mig själv (och mitt egentligen ganska ömtåliga ego). Tyvärr ger övning också färdighet - skulle du råka ut för en liknande situation igen kommer det att vara lättare.
  • Anonym (Q)
    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-01 19:52:13 följande:
    Ja antagligen. Har inte varit med om en kollega som betett sig så här förut, men är är uppvuxen i en familj där det ofta var bråk och högljutt vilket tyvärr gjort mig känslig för framförallt personer som höjer rösten.

    Tycker det sätt att agera i dylika situationer låter riktigt bra, nästan lite James Bond över det hela :) man tar en annan roll, kliver lite utanför sig själv.

    Har du varit med om liknande situationer själv?
    Anonym (Q) skrev 2020-11-01 15:47:24 följande:

    Du fixar det här. För mig hjälper det verkligen att falla tillbaka på en professionell persona i dylika situationer. Objektivt observera och analysera situationen. Det skapar den distans jag behöver för att skydda mig själv (och mitt egentligen ganska ömtåliga ego). Tyvärr ger övning också färdighet - skulle du råka ut för en liknande situation igen kommer det att vara lättare.


    Jo tyvärr har jag varit med om det. På mitt förra jobb fick jag rykte om mig att kunna hantera vilka besvärliga personer som helst och fick därför ofta hand om mer koleriska kollegor. Visst är jag bra på det, men det tar mycket energi och med tiden tog det för mycket fokus från det jag egentligen älskar med mitt jobb, så jag sökte mig vidare. 

    Låt inte din kollega vinna. Låt honom inte förstöra din medmänsklighet och positiva inställning till livet. Låt honom inte ta bort glädjen och lusten för ditt arbete. Jobba aktivt med att låta honom ta upp så lite av din tankeverksamhet som möjligt. Förhoppningsvis har du en bra chef och andra fina kollegor som kan hjälpa dig genom det hela.
Svar på tråden Kränkt av kollega, vill inte träffa honom igen.