Inlägg från: Anonym (G) |Visa alla inlägg
  • Anonym (G)

    Kränkt av kollega, vill inte träffa honom igen.

    Chefen har enligt arbetsmiljölagen skyldighet att utreda kränkningar och trakasserier.

    Däremot finns ingen grund för uppsägning eller ens omplacering pga denna enskilda händelse.

    Om en arbetstagare skall sägas upp på grund av sådan konflikt du beskriver här krävs våld, såsom att han hade knuffat dig, eller tydliga hot.

    För omplacering krävs att han fått varningar och chans att förändra sitt beteende och att han allmänt uppträder på ett olämpligt sätt.

  • Anonym (G)
    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-01 09:11:30 följande:

    Tack för rådet. Ska tänka på det.

    Ja nån konflikt mellan oss är det inte. Han har varit otrevlig flera gånger förut men är det mot alla. Det här var första gången jag sa vad jag egentligen tyckte.


    I detta läge bör din chef tydliggöra att alla sådana typer av händelser i framtiden skall rapporteras till denne.
  • Anonym (G)
    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-01 12:57:07 följande:

    Tack. Jag vet att chefen pratat med honom flera ggr när han bråkat med andra, men sen om det blev någon varning etc vet ju inte jag. Det verkar som att han kan vara hur otrevlig som helst eftersom det aldrig blir någon ändring på hans beteende.

    Jag har faktiskt aldrig under mina 20 år jag arbetat varit med om något liknande. Att en kollega är så otrevlig och dum. Hade önskat att det var skäl för uppsägning faktiskt.


    Det kan det absolut bli i extrema fall. Men det ska mycket till, och oavsett måste arbetsgivaren ha sett över omplaceringamöjligheterna först
  • Anonym (G)
    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-01 19:55:21 följande:

    En omplacering vore toppen. Vi är bara 20 på plats om man säger så, men är anställda typ som inom kommunen, så själva organisationen är stor. Fast det kan man ju inte föreslå till chefen, men hon borde tänka på det själv.

    Kan jag kräva att hon ska skriva ner händelsen, som en avvikelse eller så, eller anmäla själv till arbetsmiljöverket eller någon annan stans? Kanske bara är arbetsgivarens som kan göra en anmälan?


    Du kan kontakta facket gällande detta. Att det är ett arbetsmiljöproblem. Annars tror jag det är svårt att göra särskilt mycket
  • Anonym (G)
    MsFry skrev 2020-11-01 21:30:38 följande:

    Nä det där stämmer inte. Något krav på omplacering eller utredning om omplacering finns inte. Däremot ska personen ha getts möjlighet att ändra sitt beteende (alltså "fått en varning"). Om en person som beter sig hotfullt fortsätter bete sig så trots tillsägelse så kan man säga upp personen på grunden personliga skäl.

    Men självklart ska kollegor kunna känna sig trygga och det är ju svårt med en kollega som betett sig hotfullt tidigare och där kan ju omplacering bli aktuellt men det finns inget krav på det innan man säger upp någon pga personliga skäl.


    Även vid personliga skäl ska omplacering utredas. Däremot är inte omplacering tvunget om beteendet är att förvänta fortsätta i den nya placeringen, eller om arbetstagaren så grovt skadat förtroendet för arbetsgivaren att förtroende inte kan finnas i någon anställning.

    En person som ts beskriver skulle exempelvis kunna placeras till ett arbete där han inte behöver arbeta tillsammans med andra.
  • Anonym (G)
    MsFry skrev 2020-11-01 21:40:43 följande:

    Nej, bara om det handlar om uppsägning pga samarbetssvårigheter. Men om personen beter sig hotfullt finns inget sådant krav.


    Nu är jag med dig. Men jag tror inte hotfullheten i detta räcker för en uppsägning tyvärr. Inget fysiskt våld har förekommit ocj ord står mot ord.

    Att bete sig otrevligt är en sak. Fysiskt våld och regelrätta hot en annan
Svar på tråden Kränkt av kollega, vill inte träffa honom igen.