Inlägg från: Anonym (Hemmafru) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hemmafru)

    Jämställt föräldraskap

    Maken jobbar heltid. Barnet går timmar på fsk. Jag har barnet övrig tid, maken tar över ett par timmar efter jobbet. Han lagar måltiderna och jag gör i princip resten, utom hans personliga tvätt.

  • Anonym (Hemmafru)
    Limeblad skrev 2020-08-12 09:07:10 följande:
    Helt ärligt, tycker du det är ett jämställt föräldraskap?

    Har inga barn än men funderar också mycket på hur det ska bli så jämställt som möjligt. Har insett att vi inte kommer kunna lyckas helt. Jag kommer inte kunna dela upp föräldraledigheten Eller jobba deltid så jag (som vill amma) kommer vara tvungen att ta första året och min man året efter vilket betyder att det blir jag som tar största ekonomiska smällen trots att vi är föräldralediga lika länge och har gemensam ekonomi (i vart fall under tiden någon av oss är föräldraledig).
    Jag förstår ärligt talat inte vad du pratar om. Vi har en familj och ett hushåll. Allt måste göras och vi särskiljer inte föräldraskapet från resten av vårt liv. Eller tycker du att jag ska göra matlagningen också?
  • Anonym (Hemmafru)
    Vanessa89 skrev 2020-08-12 09:36:21 följande:
    Skulle du klara dig utan din man? Nej, precis, det skulle du inte. Du är således fast i den typiska kvinnofällan där mannen indirekt sitter på trumfkortet eftersom du är beroende av honom.
    Jag klarar mig utmärkt utan man, du har ingen aning om hur mitt liv sett ut så sluta släng skit!! Jag har dessutom en fast anställning som väntar när jag vill gå tillbaka till arbetslivet, så det finns inget som helst beroende varken ekonomiskt eller praktiskt!

    Du är så otrevlig i varenda tråd man ser dig i, varför kan du inte bara lämna det här stället i fred?!
  • Anonym (Hemmafru)
    Vanessa89 skrev 2020-08-12 09:54:27 följande:
    Ok, "hemmafru". Du blir ju uppenbarligen provocerad av mitt inlägg. Du jobbar alltså? Eller planerar du att pappa staten ska försörja dig i händelse av att ni går isär?
    Ja, för att du som vanligt är otrevlig och bara ägnar dig åt att jävlas med andra! Dina kommentarer tillför aldrig någonting för trådarna!

    Jag tänker inte svara på dina frågor för det spelar ingen roll, du fortsätter bara att vara otrevlig vilka svar du än får!
  • Anonym (Hemmafru)
    Limeblad skrev 2020-08-12 09:59:40 följande:
    Uppenbarligen är din jämlikhet inte densamma som vad jag (och som jag tolkar ts med tanke på att hon vill ha en JÄMN FÖRDELNING av ALLT) avser med jämlikhet. Ni har inte en jämn fördelning av det.
    Så du tänker mer som Alexi verkar göra, att det ska vara 50/50 med millimeterrättvisa? Det skulle inte fungera för oss att båda jobbar halvtid. Vi har annars en väldigt jämn fördelning som jag ser det, bara det att maken jobbar på en arbetsplats och jag jobbar i hemmet. Barntillsynen är inte helt delad men i stort.
  • Anonym (Hemmafru)
    Alexi skrev 2020-08-12 10:26:25 följande:
    Fast vi har ingen exakt 50/50 med millimeterrättvisa, absolut inte. Men om utgångspunkten är att man delar på allt och framför allt delar på ansvaret för barnen då blir det rätt så jämställt. Annars blir det en mamma som sköter barnen och en pappa som hjälper till eller är barnvakt åt sina egna barn, inte vet vilken storlek barnen har i kläder, inte har samma koll på läxor, aktiviteter osv. 
    Min upplevelse är att de flesta män, även de som är riktigt involverade och ansvarstagande för sina barns liv, har noll koll på storlekar, vilka dagar det är fotboll osv :) Sedan tror jag det beror väldigt mycket på individen så klart.
  • Anonym (Hemmafru)
    Alexi skrev 2020-08-12 10:34:46 följande:
    Min man är inte den som har stenkoll på alla detaljer, mycket eftersom jag ofta ligger långt före i planering i mitt huvud innan han ens får en chans att fundera.

    Men han köper ofta kläder till barnen, stenkoll på deras aktiviteter osv. För att han vill vara en aktiv och engagerad pappa. 

    Det handlar ju om som kvinna att faktiskt släppa in mannen också. 
    Ja så kan det ju också vara! Innan jag fick barn blev jag väldigt imponerad över vilken koll min bästa vän hade på sina tre barn (ensamstående) och hur förberedd hon alltid var.

    Jag tror helt klart att det är alldeles för många kvinnor som håller stenhårt i barnbollen och vägrar släppa den till papporna, och då får vi ju de där utarbetade kvinnorna som går in i väggen för att de gör precis allt själva.
  • Anonym (Hemmafru)
    Limeblad skrev 2020-08-12 10:33:01 följande:
    Vi delar på allt nu utan barn så kan inte se att det finns en anledning till att det skulle förändras med barn (utom första tiden som jag beskrev i mitt första inlägg). Millimeterrättvisa skulle jag dock inte säga att vi har. Men vi städar lika mycket (men med olika saker), båda lagar maten (men olika dagar i veckan), båda tvättar bådas kläder etc.

    Säger inte att ni har så men risken med ert upplägg är det jag kallar helgpappor. Har flera såna på jobbet (som till och med säger det själva med stolt röst). Som är den roliga föräldern. Som gör det roliga med barnen på helgen. När frun sköter vardagen oavsett om hennes jobb från början var/är lika viktigt eller om hon har den lägre inkomsten. Kommer aldrig begripa det.
    Jag tycker att Bjoer beskrev det väldigt bra, att det gäller att fördela själva sysslorna jämnt snarare än att man ska dela helt lika. Förut hade vi en annan slags fördelning, livet förändrades och nu har vi det så här. I framtiden kommer det garanterat att ändras igen.

    Mm, "daddy fun times" har man ju hört talas om... Och mammorna är de som får stå för tillsägelserna medan papporna får göra det roliga. Men när jag börjar jobba igen så kommer det absolut inte hamna på mig att fortsätta med hushållsarbetet på samma sätt, även om det lär bli halvtidsjobb först. Det säger ju sig självt att tiden inte kommer att räcka utan då måste man börja omfördela.
  • Anonym (Hemmafru)
    Limeblad skrev 2020-08-12 10:51:23 följande:
    Fast då är de ju inte ansvarstagande. Att rollen som familjens projektledare (ofrivilligt) faller på kvinnor är ju ett symtom på ojämlikheten i samhället. De tar inte ansvar för att de inte behöver. Kan de ta ansvar för allt på sina jobb kan de såklart veta när det är träning och storleken på skorna.
    Det finns olika sätt att ta ansvar. Att vara engagerad i barnets liv och se till barnets skötsel i vardagen är det som jag tycker är viktigast, inte att ha koll på storlekar (t ex), även om det är en del.

    Jag tror de flesta kvinnor skulle behöva läsa boken om att hemmets projektledare säger upp sig, man hamnar lätt i trasslet att kvinnan tar över alla sysslor för att mannen släpper allt mer, det blir aldrig gjort men måste göras och till slut blir det vardag. Usch.
  • Anonym (Hemmafru)
    Limeblad skrev 2020-08-12 10:54:23 följande:
    Och där gjorde du det till kvinnors fel att det är ojämställt. Fräscht.
    Jaha, men när du säger samma sak är det inte det alltså?
  • Anonym (Hemmafru)
    Limeblad skrev 2020-08-12 11:19:31 följande:
    Jag förstår inte vad du menar att jag säger. För nej det menar jag inte. Jag menar att kvinnor plockar upp bollen som männen tappar eftersom barnen annars hamnar i kläm. Det är ju uppenbart inte kvinnors fel, att männen tappar bollen/skiter i den.
    Så här skrev du: Det handlar ju om som kvinna att faktiskt släppa in mannen också. 
    Och jag höll med dig om det, men då påstår du att jag skuldbelägger kvinnor, så jag förstår inte hur du kan få det till det.
  • Anonym (Hemmafru)
    Limeblad skrev 2020-08-12 12:04:18 följande:
    Nej, det skrev Alexi. Och jag håller inte med om att det är där problemet ligger.
    Inte konstigt att jag blev förvirrad då du svarade på något som jag kommenterade från någon annan! Hur som helst, det är inte ett skuldbeläggande utan fakta. Om du tänker efter själv, tycker inte du att det stämmer att många kvinnor, medvetet eller omedvetet, stänger männen ute från ansvaret för barnen? Jag säger inte att det är någon slags orsak till ojämlikhet men det är en del av förklaringen till varför så många män inte har samma koll kring barnen.
  • Anonym (Hemmafru)
    Anonym (K) skrev 2020-08-12 18:48:31 följande:
    Hur länge för du vara tjänstledig därifrån?
    Ja det får vi se men vi omförhandlar någon gång per år, så just nu ungefär ett halvår.
  • Anonym (Hemmafru)
    Anonym (Komp) skrev 2020-08-12 20:09:49 följande:
    Till barnet är tre skulle det naturligtvis vara... själv har jag drygat ut till 3,5 med hjälp av studier
    Tack för tipsen :)
    Anonym (K) skrev 2020-08-12 19:39:25 följande:
    Och om de nobbar förlängning?
    Ja, och?
  • Anonym (Hemmafru)
    Anonym (Komp) skrev 2020-08-12 20:16:59 följande:
    Vill också säga att min arbetsgivare godkänt tjänsledighet på 100% för studier på 50%. Man har rätt till ledighet i den omfattning som behövs för att klara studierna. Nu är det i mitt fall så att det för företaget oavsett är lättare att jag är borta heltid än halvtid. Så bra lösning för båda parter
    Ja precis, det är också en lösning. Det är ju en sak vad lagen säger och en annan vad man kommer överens om med chefen. Det beror lite på om chefen kan täcka upp med annat folk eller om jag verkligen behövs osv, och då kan man behöva skjuta på studier i max sex månader. Jag har några kurser jag skulle vilja ge mig på men inte nu i coronatider, annars var tanken att jag skulle ha studerat den här höstterminen faktiskt.
  • Anonym (Hemmafru)
    Anonym (Komp) skrev 2020-08-12 20:49:31 följande:
    Lagen säger att du har rätt till ledighet du behlvde för att klara studierna. Nu blir det ju fult att hävda det om ens syfte är att vara hemma med barnen. Men om du plockar bort det faktumet så har du full rätt att vara ledig heltid för halvtidsstudoer om du anser att det är den tid du behöver för att klara studierna.

    Men som sagt. Inget man vill utnyttja för att kunna vara ?fuskhemma? med barn
    Jag har aldrig påstått att jag skulle söka 100 % ledighet om jag bara behöver 50 %, utan min chefs införstådda medgivande!
  • Anonym (Hemmafru)
    Anonym (Komp) skrev 2020-08-12 20:59:27 följande:
    Oj! Jag menade verkligen inte att hoppa på dig för något utan ville bara tydliggöra att man faktiskt har rätt att vara ledig på mer procent än man faktiskt studerar om man anser sig behöva det.
    Nej och jag läste lite snabbt, så jag får ursäkta för det. Men jag håller inte med om det där att man får ledigt för studier bara för att man sökt i tid osv, som jag läst (och som min chef också sa) så har de rätt att säga nej och skjuta på det ett halvår. Det är lite luddigt helt enkelt, men man får väl kontakta facket den dagen det ställs på sin spets.
  • Anonym (Hemmafru)
    Anonym (Komp) skrev 2020-08-12 21:06:57 följande:
    De får skjuta på det ett halvår. Men det är från datumet du söker. Om du gör ansökan 1a februari för studier from 1a september så är det i praktiken tiden mellan 1a februari och 1a september som är tiden de får skjuta på det ett halvår. Med andra ord. Söker du ett halvår innan så kan de inte neka.

    Men nu när du säger det.... undrar om man kan reglera det annorlunda i kollektivavtalet. Facket bör precis som du säger ha svar på det
    Hmm, undrar hur man hittar ansökningsdatum då... Kanske om man loggar in på antagning.se, eller om man får bekräftelse via mail. Sånt där ska man nog alltid behöva styrka.
  • Anonym (Hemmafru)
    Anonym (Komp) skrev 2020-08-12 21:44:16 följande:
    lawline.se/answers/hur-lange-kan-en-arbetsgivare-vanta-med-svar-pa-ansokan-om-tjanstledighet-for-studier

    Här kan du läsa om att det är från datumet din ansökan om ledighet gjordes, och inte datumet studierna påbörjas, som arbetsgivaren har rätt att skjuta på det 6 månader
    Tack så mycket :) Ja det var ju ett tydligt och bra svar att ta med sig, det förklarar också det svar jag fick från dem, att de kanske inte kunde ge mig ledigt beroende på behov osv, fast det löste sig ändå :)
Svar på tråden Jämställt föräldraskap